ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سیستم نمایش رنگ‌ها از دید حیوانات
میان رشته ای

دستاورد جذاب محققان؛ دوربینی که شکل دریافت رنگ‌ها در چشم حیوانات را نشان می‌دهد

دانشمندان دوربینی ساخته‌اند که نشان می‌دهد دریافت رنگ‌ها در طبیعت در چشم حیوانات مختلف چگونه است.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۹ بهمن ۱۴۰۲ | ۱۶:۰۰

دانشمندان یک دوربین جدید را با یک نرم‌افزار متن‌باز ترکیب کرده‌اند تا بتوانند ببینند جهان از چشم حیوانات مختلف چه شکلی است. آن‌ها تصاویری را از این آزمایش منتشر کرده‌اند که نشان می‌دهد سایر حیوانات چه دریافتی از رنگ‌های مختلف دارند.

گروهی از دانشمندان در بریتانیا و آمریکا سیستمی ساخته‌اند که می‌تواند آنچه را که از چشم حیوانات دیده می‌شود، به‌طور دقیق به ما نشان دهد. محققان می‌گویند هر حیوان گیرنده‌های نور منحصربه‌فرد خودش را دارد و واکنش متفاوتی در برابر نورهای مختلف، از فرابنفش گرفته تا فروسرخ، نشان می‌دهد. درنتیجه هر حیوان جهان را متفاوت می‌بیند.

سه پروانه بر روی گل‌ها از دید یک پرنده. در گوشه پایین راست می‌توانید همین صحنه را از چشم انسان نیز ببینید.

سیستم جدید محققان چگونه عملکرد چشم حیوانات را شبیه‌سازی می‌کند؟

در این سیستم جدید، نور دریافتی بین دو دوربین تقسیم می‌شود. یک دوربین به نور فرابنفش حساس است و دیگری به نور مرئی. این تفکیک از طریق یک شیشه اپتیکال موسوم به «مقسم پرتو» انجام می‌شود. این قطعه نور فرابنفش را مانند یک آینه بازتاب می‌دهد، ولی نور مرئی از آن عبور می‌کند. درنتیجه این سیستم می‌تواند نور را به‌صورت هم‌زمان در چهار ناحیه از طول موج ببیند: فرابنفش، آبی، سبز و قرمز.

سپس نرم‌افزار داده‌های دوربین را به «واحدهای ادراکی» که متناسب با حساسیت گیرنده‌های نوری هر حیوان تنظیم شده‌اند، تبدیل می‌کند. آنگاه می‌توان تصاویری تولید کرد که ظاهری شبیه به آنچه که از چشم حیوانات دیده می‌شود، دارند.

رنگ یک گل از نگاه زنبور عسل

محققان در همین رابطه مقاله‌ای در مجله PLOS Biology منتشر کرده‌اند. آن‌ها نتایج عملکرد این سیستم را با خروجی دستگاه طیف‌سنج نوری مقایسه کردند و متوجه شدند که بسته به شرایط محیطی، دقت این سیستم می‌تواند بین 92 تا 99 درصد باشد.

پژوهشگران قرار است در آینده از این سیستم برای تولید مستندهای جذاب‌تر و دقیق‌تر استفاده کنند. سرمایه این پروژه توسط National Geographic Society تأمین شده است. به‌علاوه، محققان باور دارند که با این سیستم می‌توانند اکتشافات علمی جدید داشته باشند. نرم‌افزار آن‌ها به‌صورت متن‌باز در دسترس عموم قرار گرفته است.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی