ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

Very satisfied Satisfied Neutral Dissatisfied Very dissatisfied
واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

شکایت جمینای
اینترنت و شبکه

گروهی از ناشران بزرگ از گوگل با اتهام نقض کپی‌رایت در آموزش جمینای شکایت کردند

شاکیان مدعی هستند که گوگل مدل جمینای را با کپی‌برداری از کتاب‌های سرویس Google Books و همچنین آثار آپلودشده در گوگل پلی آموزش داده است.

جواد تاجی
جواد تاجی منتشر شده در ۲۴ تیر ۱۴۰۵  |  ۱۶:۳۰

گروهی از ناشران بزرگ و نویسندگان برجسته با ثبت یک شکایت دسته‌جمعی در دادگاه، گوگل را متهم کرده‌اند که از آثار دارای حق چاپ (کپی‌رایت) بدون کسب اجازه برای آموزش پلتفرم هوش مصنوعی خود، یعنی جمینای، استفاده کرده است.

این گروه از شاکیان که شامل انتشارات Hachette ،Cengage ،Elsevier، نویسنده سرشناس، «اسکات تورو»، و سازمان S.C.R.I.B.E. می‌شود، ادعا می‌کنند گوگل به‌طور عمدی اطلاعات مربوط به کپی‌رایت این آثار را حذف یا تغییر داده است تا این موضوع را که مدل‌های جمینای با مواد سرقتی آموزش دیده‌اند، پنهان کند.

ادعاهای مطرح شده علیه گوگل و جمینای

در متن دادخواست آمده است که نویسندگان و ناشران سابقه‌ای طولانی در ارائه آثار دارای کپی‌رایت خود به گوگل داشته‌اند، اما این کار با هدف فراهم‌سازی امکان جستجوی کتاب‌ها از طریق سرویس Google Books انجام شده است. این نتایج جستجو هرگز به کاربران اجازه مشاهده کامل کتاب را نمی‌دهند و تنها بخش‌های بسیار کوتاهی از متن را در کنار اطلاعات کتاب‌شناسی در دسترس قرار می‌دهند.

شاکیان مدعی هستند که گوگل ابزار جمینای را با کپی‌برداری از همین کتاب‌ها و همچنین آثار آپلودشده در گوگل پلی آموزش داده، درحالی‌که هیچ‌گاه برای این کار مجوزی دریافت نکرده است.

در بخشی از این دادخواست آمده است:

«گوگل به‌طور غیرقانونی از تمامی این برنامه‌ها که دارای محدوده کاربری مشخصی بودند برای آموزش هوش مصنوعی خود کپی‌برداری کرده است، درحالی‌که می‌دانست مجوز انجام چنین کاری را ندارد.»

شاکیان همچنین به یک سند داخلی از گوگل استناد کرده‌اند که در آن آمده است استفاده از کتاب‌های دارای کپی‌رایت برای آموزش هوش مصنوعی می‌تواند برای گوگل بسیار دردسرساز شود و احتمالاً جریمه‌هایی در حدود ۱۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار به همراه خواهد داشت.

گوگل جمینای

این دادخواست تنها یکی از چندین شکایتی است که ناشران، نویسندگان و دیگر دارندگان حق چاپ علیه شرکت‌های فعال در حوزه هوش مصنوعی از جمله گوگل، متا، OpenAI و آنتروپیک تنظیم کرده‌اند. هرچند بسیاری از این پرونده‌ها همچنان در جریان هستند، دو تصمیم اولیه دادگاه‌ها در کالیفرنیا به نفع شرکت‌های هوش مصنوعی صادر شد؛ چرا که قضات استفاده از آثار دارای کپی‌رایت برای آموزش هوش مصنوعی را مصداق «استفاده منصفانه» (Fair Use) تحت قانون کپی‌رایت ایالات متحده دانستند؛ قانونی قدیمی که از دوران پیش از پیدایش اینترنت به روزرسانی نشده است.

بااین‌حال، شرکت آنتروپیک پیش از این به دلیل استفاده از نسخه‌های سرقتی آثاری که مدل خود را با آنها آموزش داده بود، به پرداخت ۱.۵ میلیارد دلار جریمه محکوم شد که بزرگ‌ترین رقم پرداختی در تاریخ قانون کپی‌رایت آمریکا محسوب می‌شود. در آن پرونده حدود نیم میلیون نویسنده واجد شرایط دریافت مبالغی حداقل معادل ۳,۰۰۰ دلار بودند؛ گرچه بسیاری از آنها از پذیرش این غرامت انصراف دادند تا بتوانند اقدامات قانونی بیشتری را در رابطه با آموزش هوش مصنوعی دنبال کنند.

جواد تاجی
جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من در دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و بیشتر از سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی