ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

اینترنت
اینترنت و شبکه

طراحی دنیای وب در 1994: زمانی که اینترنت در آغاز مسیر خود بود

در سال 1994 برخی اتفاقات باعث شد تا اینترنت از یک فناوری خاص به یک پدیده مهم تبدیل شود.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ | ۱۷:۰۰

سال 1989، یک پژوهشگر علوم رایانه به‌نام «تیم برنرز لی» برای اولین‌بار ایده وب جهان‌گستر (World Wide Web) را مطرح کرد و اولین وب‌سایت نیز در همان سال راه‌اندازی شد. اما در سال 1994 برخی اتفاقات باعث شد تا اینترنت از یک فناوری خاص به یک پدیده مهم تبدیل شود و حالا گزارش جامعی درباره این روند منتشر شده است.

وب‌سایت FastCompany در گزارش خود به این موضوع پرداخته که «دنیای وب در 1994 و سالی که به اینترنت تبدیل شد، چگونه بوده است؟» در این گزارش به موضوعاتی پرداخته‌شده که در آن سال باعث افزایش محبوبیت اینترنت در بین عموم مردم شده است.

روی کارآمدن اولین مرورگرهای بزرگ در اینترنت

در بخش‌های ابتدایی این گزارش به «مارک آندرسن»، فارغ‌التحصیل دانشگاه ایلینوی اشاره شده است که یک سال قبل، یعنی سال 1993، اولین مرورگر وب بزرگ گرافیکی را با نام «Mosaic» منتشر کرده بودند. در ماه نوامبر همان سال، آن‌ها برنامه خود را برای رایانه‌های ویندوزی و مک نیز ارائه کردند.

Mosaic دنیای اینترنت را به رسانه جدیدی برای کاربران تبدیل کرده بود و مجموعه‌ای از اطلاعات را نمایش می‌داد که پیش از آن فقط از طریق CD-ROM‌ها قابل دسترس بودند. با این حال، اینترنت برخلاف سی‌دی‌ها بی‌پایان و همیشه در حال تغییر بود.

وب‌سایت کاخ سفید

سرن (CERN) یا سازمان اروپایی پژوهش‌های هسته‌ای، 1994 را به‌عنوان «سال وب» اعلام کرد و میلیون‌ها کاربر برای اولین بار در دنیای اینترنت آنلاین شدند و بسیاری از آن‌ها با Mosaic کار می‌کردند. طبق یک مطالعه که توسط دانشگاه MIT انجام‌شده، در ابتدای سال 1994، فقط 623 وب‌سایت وجود داشت. اما تا پایان همان سال، تخمین زده شده که حداقل 10000 وب‌سایت از جمله یاهو وجود داشته است.

همچنین تعداد سرورها در سطح جهان هر دو ماه دو برابر می‌شد و تا پیش از این، هیچ‌کس چنین رشدی را ندیده بود.

در پایان سال 1994 نیز آندرسن همراه با «اریک بینا»، همکاری که Mosaic با او ساخته بود به سیلیکون‌ولی راه پیدا کردند و NetScape را به همراه یک مرورگر جدید با نام Navigator راه‌اندازی کردند. مرورگر رایگان و بسیار محبوب Netscape Navigator توانست میلیون‌ها کاربر ویندوز و مک را در طول سال 1995 به دنیای اینترنت وارد کند.

محیط مرورگر Navigator

نکته قابل توجه اینکه Netscape در اواخر دهه 1990 با رقابت سختی از سوی اینترنت اکسپلورر مایکروسافت روبرو شد و در سال 1998 تصمیم گرفت تا کد مرورگر خود را منتشر کند و پروژه موزیلا از این لحظه شکل گرفت. این پروژه در نهایت منجر به توسعه مرورگر موزیلا فایرفاکس شد.

از نظر طراحی نیز همانطور که در تصاویر این گزارش قابل‌مشاهده است، در آن زمان هنوز هیچ طرح‌بندی جدولی امروزی وجود نداشته است و سایت‌ها اکثراً بدون محتوای گرافیکی بودند.

«پتر کوار»، بنیانگذار موزه طراحی وب (Web Design Museum) می‌گوید:

«سرعت اینترنت در آن زمان بسیار کند بود، بنابراین وب‌سایت حاوی حداقل عناصر گرافیکی بودند و بیشتر روی اطلاعات متنی تاکید داشتند. تایپوگرافی‌ها نیز به مجموعه‌ای از فونت‌های ساده محدود بود که کاربر آن‌ها را روی رایانه خود نصب می‌کرد.»

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی