ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

نگاهی به کمپین «دست‌به‌دست هم برای برابری»: تلاش دیوار برای گسترش برابری

هدف از اجرای این کمپین آماده‌سازی ده‌ها جوان مستعد برای ورود به بازار کار بود.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۲۷ مهر ۱۴۰۲ | ۱۶:۴۵

مسئولیت اجتماعی در دنیای امروز به یکی از دغدغه‌های اصلی کسب و کارها، به ویژه کسب و کارهای حوزه فناوری تبدیل شده است. اغلب این شرکت‌ها در تلاشند تا قدم‌هایی را برای پیشبرد اهدافشان در این راه بردارند. به طور مثال دیوار با کمپین «دست به دست هم برای برابری»، ده‌ها جوان مستعد را آموزش داد تا وارد بازار کار شوند. در این راستا مهارت آموزان چهار هزار ساعت طی 9 ماه آموزش دیدند. افرادی که با تنوع جنسیتی و وضعیت جسمانی مختلف در این دوره‌ها آماده شدند تا وارد بازار کار شوند. در ادامه با داستان اجرای کمپین مذکور و نتایج آن بیشتر آشنا می‌شویم.

پلتفرم «دیوار» در راستای مسئولیت اجتماعی خود، در سال 1401 با همکاری «کاریار» قدم در مسیر توانمندسازی جوانان مستعد ایران گذاشت. در این اقدام مشترک، ده‌ها نفر از جوانان مستعد مناطق کم‌تر برخوردار، موفق شدند تا در حوزه‌ برنامه‌نویسی آموزش ببینند و پس از آن با موفقیت وارد بازار کار در حوزه‌ فناوری شوند.

اما دیوار و کاریار، چرا وارد این راه شدند؟ چه چالش‌هایی را پشت سر گذاشتند و اکنون این پویش چه دستاوردهایی را رقم زده است؟ «محمدرضا کشاورزی»، مدیر مسئولیت اجتماعی دیوار به این سؤالات پاسخ می‌دهد.


داستان شکل‌گیری این همکاری بین کاریار و دیوار چه بود؟

«محمدرضا کشاورزی»، مدیر مسئولیت اجتماعی دیوار: در مسیر تدوین استراتژی مسئولیت اجتماعی دیوار در سال 1401، اولویت‌ فعالیت‌ها در سه حوزه‌ جامعه، محیط‌زیست و کسب و کار را بر اساس آنالیز متریالیتی مشخص کردیم. یکی از اولویت‌های ما در بخش جامعه، توانمندسازی دانشجویانِ مستعد و کمتر برخوردار، بر مبنای آموزش بود. از سوی دیگر با توجه به فعالیت دیوار در حوزه فناوری، آموزش تخصصی در این حوزه برای ما اولویت داشت. این نکته هم مهم بود که این آموزش منجر به اشتغال جوانان در حوزه‌ فناوری شود. در همین فرایند با کاریار آشنا شدیم و همکاری مشترک ما شکل گرفت.

قبل از این همکاری، یکی از شرکت‌های زیرمجموعه هلدینگ هزاردستان یعنی کافه بازار، مجموعه رویدادهای آموزشی را برای مهارت‌آموزان کاریار، با موضوع «آشنایی با رشد در مسیر حرفه‌ی کاری» برگزار کرده بود. پیشنهاد اولیه‌، برگزاری یکی از همین رویدادها بود، اما پس از مشورت با تعدادی از همکاران تیم فنی دیوار، تصمیم به تعریف و اجرای سه دوره‌ اصلی در کنار کاریار گرفتیم؛ یعنی دوره‌های بک‌اند، فرانت‌اند و تحلیل داده. 

در ادامه این مسیر، طرح درس دوره‌ 9 ماهه با همکاری مشترک منتورهای کاریار و تیم فنی دیوار مشخص شد. خروجی این مرحله، برگزاری سه دوره‌ اصلی و آموزش پنجاه نفر از مهارت‌آموزان بود. 

«دست به دست» مجموعه اقدامات دیوار برای عمل به مسئولیت‌های اجتماعی است. در همکاری با کاریار، شعارمان را «دست به دست هم برای برابری» انتخاب کردیم تا نقشی کوچک در توسعه‌ عدالت آموزشی و برابری داشته باشیم. 

مهارت‌آموزان در این پروژه دقیقاً چه مسیری را طی می‌کردند؟

در ابتدای مسیر از سمت کاریار فراخوان پذیرش برای علاقه‌مندان ارسال شد و در رویدادی پنج روزه، مهارت‌آموزان با مسیرهای آموزشی مختلف آشنا شدند. پس از شرکت در این کارگاه‌ها و سمینارها، جلسات مشاوره و سپس مصاحبه با آنها برگزار شد و هر کدام از آن‌ها در مسیرهای انتخابی ثبت‌نام کردند.

سپس دوره‌‌های مقدماتی با اساتید، منتورها و مربیانِ حل تمرین آغاز شد. مهارت‌آموزان پس از طی این مرحله، پروژه‌های مقدماتی‌شان را ارائه دادند و وارد دوره‌های پیشرفته شدند. در این دوره‌های پیشرفته آموزش مهارت‌آموزان همراه با مربیان حل تمرین و منتورها بود. پس از این دوره، مهارت‌آموزان وارد دوره‌‌های تکمیلی شدند و موضوعاتی مثل اصول رزومه‌نویسی، شرکت در مصاحبه و… به آنها آموزش داده شد. در نهایت هم فرصت‌های شغلی مناسب به مهارت‌آموزانی که فارغ‌التحصیل شدند معرفی شد.

تیم داخلی دیوار در این پروژه چه نقشی داشت؟

در کنار اهدافی که به آنها اشاره کردم، جذب مشارکت همکاران و کار داوطلبانه هم برای ما اهمیت زیادی داشت. 18 نفر از همکاران ما در این پروژه، در برگزاری کلاس، 12 کارگاه‌ مهارت‌آموزی، مشاوره و تدوین برنامه آموزشی به صورت داوطلبانه همکاری کردند که این همکاری با حس خوب و مثبتی برایشان همراه بود و گامی برای ترویج فرهنگ کار داوطلبانه برداشتیم. 

کمپین دیوار

چرا تصمیم گرفتید این پروژه را با یک کسب و کار اجتماعی انجام دهید؟

با توجه به تجربه‌های گذشته، این امکان فراهم بود که دوره‌های کوتاه‌مدتی برای مهارت‌آموزان در داخل شرکت یا با همکاری یک مؤسسه‌ آموزشی برگزار کنیم، اما تصمیم به همکاری با یک کسب و کار اجتماعی گرفتیم تا در کنار حمایت مالی، از طریق انتقال دانش، بتوانیم به توانمندی کسب و کارهای اجتماعی و سازمان‌های مردم‌نهاد هم کمک کنیم و از این راه مدل‌های موفق برای آموزش و عدالت آموزشی را گسترش دهیم. 

توجه کاریار به گسترش عدالت آموزشی و اجتماعی به ما برای همکاری با این کسب و کار اجتماعی انگیزه‌ای مضاعف داد. با توجه به اینکه تمرکز اصلی کاریار بر گسترش عدالت آموزشی از طریق برگزاری دوره‌های مختلف است، همکاری با این کسب و کار اجتماعی برای ما بهینه و اثربخش بود.

با اجرای این مدل از پروژه‌های مسئولیت اجتماعی در دیوار، به دنبال انجام چه هدفی در جامعه هستید؟

برای ما در تیم مسئولیت اجتماعی دیوار، حرکت به سمت تنوع، برابری و فراگیری (diversity, equity and inclusion) اهمیت بالایی دارد. این همکاری با کاریار به ما در پیشبرد این استراتژی کمک می‌کرد. چرا که قدم کوچکی بود در راستای ایجاد فرصت برابر برای تعدادی از دانشجویان مستعد مناطق کم برخوردار.

از 50 مهارت‌آموز این دوره، 22 نفر زن و 28 نفر مرد بودند که این تعداد از 16 استان کشور انتخاب شدند. هفت نفر از مهارت‌آموزان این دوره، دارای معلولیت بودند.

برای ما و کاریار مهم بود که مهارت‌آموزان با تنوع جنسیتی، جغرافیایی و فرهنگی در این دوره‌ها حضور داشته باشند و افراد دارای معلولیت و همچنین جوانان مستعد مناطق کم‌تر برخوردار نیز بتوانند به صورت برابر از این آموزش‌ها بهره‌ ببرند. 

کمپین دست‌به‌دست هم برای برابری

چه شد که این گروهِ هدف را برای این پروژه انتخاب کردید؟

اعضای دیوار، تیمی از فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های خوب ایران هستند. بر این باور هستیم که در مناطق کمتر برخوردار، افراد مستعدی داریم که به هر دلیل با وجود همه علایق و استعدادهای مشابه، از فرصت تحصیل و آموزش باکیفیت، محروم بودند. با این همکاری دوست داشتیم تا در حد توان، کمی از این نابرابری آموزشی کم کنیم و این فرصت در اختیار همکاران ما بود تا با فعالیت داوطلبانه، به آموزش و اشتغال گروه کمتر برخوردار جامعه کمک کنند. 

چرا این تعداد مهارت آموز را برای اجرای این پروژه انتخاب کردید؟

شاید از نگاه کاریار بهتر بتوان به این سؤال جواب داد. به موضوع آموزش به دو شکل کلی می‌توا‌ن نگاه کرد؛ یکی آموزش آنلاین و همگانی برای طیف گسترده‌ای از مخاطبان و دیگری آموزش تخصصی و فرد محور. ما دوست داشتیم کاریار به مدل قابل توسعه‌ای برسد و بتواند این مدل آموزش تخصصی و فرد محور را گسترش دهد. از این نگاه، همکاری با یک سازمان مردم‌نهاد را طولانی مدت و دو طرفه می‌بینیم.

موضوع کیفیت آموزش هم، برای ما اهمیت زیادی داشت و دوست داشتیم تا هر یک از مهارت‌آموزان، به صورت فردی و تخصصی آموزش ببینند و برای رشد و پیشرفت آن‌ها تلاش کنیم. در واقع کیفیت آموزش برای ما اهمیت بیشتری نسبت به کمیت آن داشت. 

این دوره را با تعداد محدودی از مهارت‌آموزان آغاز کردیم اما امیدوارم با گسترش زیرساخت‌ها، این نوع از آموزش به صورت مقیاس‌پذیر برای مهارت‌آموزان بیشتری اجرا شود.

این همکاری، در کنار نتایج کوتاه مدت، فواید طولانی مدتی نیز برای هر دو طرف داشت. به عنوان مثال، از دل همین پروژه یکی از همکاران ما در دیوار، تمایل بیشتری برای مشارکت در دوره‌های کاریار نشان داد و پس از گفتگوهای اولیه با کاریار و برنامه‌ریزی برای شروع این دوره‌ آموزشی، به عنوان مدرس به تیم کاریار پیوست و در حال حاضر در حال برگزاری دوره‌ی qa (تضمین کیفیت) در کاریار است. 

کدام بخش‌های این پروژه برای تیم دیوار بااهمیت‌تر بود؟

این پروژه و بقیه پروژه‌های مسئولیت اجتماعی در دیوار بخشی از تلاش ما برای گسترش برابری و اهدافی هستند که پیش‌تر به آن‌ها اشاره کردم. مواردی مثل حس مثبت همکاران و ورود مهارت‌آموزان به بازار کار ازجمله دستاوردهای مهم و دوطرفه‌ ما و تیم کاریار بود. 

به تعدادی از این نتایج اشاره کنید. این پروژه به چه دستاوردهایی رسید؟

اگر بخواهیم به خروجی نهایی مهارت‌آموزان اشاره کنیم، از 50 مهارت آموز، 32 نفر دوره‌های آموزشی خود را تا انتها سپری کردند و 16 نفر در این مسیر به مرحله کسب درآمد رسیده‌اند.

در این دوره‌ آموزشی 9 ماهه، 4هزار ساعت کلاس آموزشی، 12 کارگاه مهارت‌آموزی و 250 جلسه منتورشیپ و حل تمرین برگزار شد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی