مدیرعامل طلاسی در گفتوگو با دیجیاتو: پلتفرمهای فروش طلا تحت نظارت هستند؛ مردم را نترسانید!
مهدی فدایی میگوید خالیفروشی طلا غیرممکن است.
شانزدهمین دوره نمایشگاه طلا، نقره، جواهر، ساعت و صنایع وابسته در مرکز دائمی نمایشگاهها و رویدادهای بینالمللی ایرانمال درحال برگزاری است. این روزها بازار آنلاین خریدوفروش این کالای قیمتی گرفتار حواشی و تردیدهایی شده است. این نمایشگاه بیش از ۱۵۰ شرکت داخلی و ۶ نمایندگی خارجی فعال در این حوزهها را در دل خود جا داده و تا ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ میزبان علاقهمندان به بازدید است.
طلاسی، پلتفرم خریدوفروش آنلاین طلای خام و بدون اجرت نیز غرفهای در این نمایشگاه دارد. نمادی که همان ابتدا در غرفه «طلاسی» به چشم میآید امواج طلایی و آبیرنگی است که برگرفته از کلمه انگلیسی «Sea» در بخش دوم عنوان این شرکت، به معنای دریاست.
به بهانه برپایی این نمایشگاه، دیجیاتو با «مهدی فدایی»، مدیرعامل و رئیس هیئتمدیره طلاسی گفتگویی کرده تا نگاه و نظر او درباره تردیدهای مطرحشده درباره پلتفرمهای فروش طلا را با شما به اشتراک بگذارد. او در این گفتگو به موضوعات مختلفی پاسخ داده است؛ از خالیفروشی طلا در فروشگاههای آنلاین تا تأثیر فعالیت این سرویسها بر نوسان نرخ ارز که در ادامه میخوانید.
ابتدا درباره طلاسی و فعالیتتان مختصر توضیح دهید.
از عمر فعالیت طلاسی تقریباً ۲ سال میگذرد. این مجموعه با جمعآوری تیمی از نخبههای فنی توانسته با بهرهمندی از ظرفیتهای تکنولوژی و آیتی، پلتفرم ویژهای با قابلیتهای مناسب راهاندازی کند تا کاربران بتوانند طلا را آنلاین، بهسادگی، در امنیت و سریع خریدوفروش کنند. ظرفیت و بازدهی اقتصاد دیجیتال پنجبرابر اقتصاد فیزیکی است. در آینده، اقتصاد دیجیتال جای اقتصاد فیزیکی را میگیرد. ما نیز در طلاسی این نیاز را احساس کردیم. امکاناتی را برای کاربران مهیا کردهایم که بتوانند با کمترین هزینه طلا بخرند؛ این امکان هم بهصورت سرمایهگذاری هم خرید کالا فراهم شده است. با این توضیح که کاربران میتوانند با کارمزد پایینتری خرید کنند. نرخ طلا طبق همان ضوابطی است که اتحادیه طلای تهران اعلام میکند. طلاسی با نرخی که طلا را به کاربر میفروشد، طلا را از کاربر میخرد.
انجام تمام تستهای نفوذ روی طلا در پلتفرمها
با توجه به اینکه فقط در سال جاری ۱۹۰ مجوز برای راهاندازی پلتفرم خریدوفروش آنلاین طلا صادر شده است، به نظر شما دلیل این حجم از تقاضا و علاقهمندی شرکتهای جدید و قدیمی به فروش طلا چیست؟ این روند اساسا طبیعی است؟
واقعیت این است که توسعه و رشد روزافزون فناوری همه جای دنیا درحال گسترش است و ایران نیز از این قاعده مستثنا نیست. ضمن اینکه از این تعداد مجوز صادرشده حدود ۲۰ تا ۳۰ شرکت فعالاند و رسماً زیرنظر مرکز توسعه تجارت الکترونیکی و کمیته طلا در این مرکز فعالیت میکنند. از الزامات این کمیته این است که همزمان با خرید طلا از سوی کاربر، شرکت متعهد به ارائه آن به بانک است تا تحویل مشتری بدهد. ضمن اینکه باید کل طلا در سامانه تجارت ثبت شود. از نظر امنیتی نیز تمام تستهای نفوذ روی طلا در پلتفرمها، ازجمله در سایت طلاسی، انجام میشود تا امکان صدور گواهینامه معتبر برای آن فراهم شود.
باتوجهبه اظهارنظرهای اخیر پلیس مبنیبر «گرفتن ۱.۵ تن طلا از شرکتهای عرضهکننده آنلاین طلا و تحویل آنها به بانکهای عامل» پاسخ شما به دغدغهها و نگرانیهای مردمی در این زمینه چیست؟ در این بازار خالیفروشی اتفاق افتاده است؟
برای توسعه کسبوکارهای آنلاین، فعالان این حوزه، ازجمله طلاسی، پیشقدم شدند؛ طلا را در بانک کارگشایی گذاشتند و درباره آن هم شفافسازی کردند. همه ما به طلایی که کاربران از ما میخرند، متعهدیم. باتوجهبه وجود نهادهای ناظر در کمیته و مجوزهایی که صادرشده خالیفروشی ممکن نیست. نهادهای نظارتی آمار میزان فروش پلتفرمها را در اختیار دارند و میدانند چقدر پول بابت خرید طلای مردم از سکوها به حساب بانکی ما آمده است. همچنین سیستم شاپرک ماهانه اطلاعات واریز درگاههای ما را به مرکز توسعه تجارت الکترونیک ارائه میدهد و کاملاً همهچیز کنترل میشود. در واقع، درصورت خالیفروشی میتوان آن را ردیابی کرد و درگاه بسته میشود؛ بنابراین جای نگرانی نیست.
در ضمن، پیشنهاد میکنیم وقتی اظهارنظرهایی از صداوسیما درباره فعالیت پلتفرمها پخش و تردیدهایی درباره خالیفروشی مطرح میشود، بهتر است این نهاد از صاحبان پلتفرمها و فعالان این حوزه هم دعوت کند تا حرف این طرف ماجرا هم به گوش مردم برسد.
مدیرعامل میلی آذرماه در نشست خبری، موضوع خالیفروشی در بعضی پلتفرمها را تأیید کرد.
تابهحال چنین چیزی نشنیدهایم که پلتفرمی خالیفروشی کرده باشد. همه فعالان این حوزه که آنها را میشناسیم، میزان طلای خریداریشده از سوی کاربران را در بانک گذاشتهاند. پلتفرمها باید درگاه داشته باشند. این درگاهها مجوز خود را با رعایت الزامات کمیته طلا دریافت کردهاند. همهچیز واضح، مشخص و قابلردیابی است.
تعدادی از نظامهای تصمیمگیرنده چوب لای چرخ کار ما میگذارند
از نظر شما، چطور باید جلوی خالیفروشی احتمالی یا هر مشکل دیگری را در پلتفرمهای طلا گرفت؟ دولت، وزارت صمت، بانک مرکزی یا دیگران باید دخالت کنند یا خیر؟ راهحل خود شما چیست و چگونه میتوان فعالیت پلتفرمهای فعال در این صنعت را شفاف کرد؟ مردم چگونه باید به پلتفرمهایی مانند شما اعتماد کنند؟
باوجود حمایت مرکز توسعه تجارت زیرمجموعه وزارت صمت و دولت از کسبوکارهای آنلاین، برخی از نظامهای تصمیمگیرنده چوب لای چرخ فعالیت پلتفرمها میگذارند و همین روند کار را به تأخیر میاندازد. همین قضیه موجب ایجاد شکاف و شائبه میشود درحالیکه ما همه الزامات کمیته طلا را رعایت کردهایم و خود کمیته به ما اجازه تبلیغ داده است. وقتی مجوز تبلیغات دارم؛ یعنی نهاد بالادستی من را رصد کرده و به من اجازه فعالیت داده است. باوجوداین هجمههایی به ما وارد میشود که به اعتماد مردم آسیب میزند و آنها را میترساند. خواهش میکنیم به مردم اجازه انتخاب بدهند.
در طلاسی، بهعنوان عضوی از جامعه بازار آنلاین طلا، از روز اول میخواستیم کاربر پلاک خود را با کمترین مبلغ تحویل بگیرد و راه آن را هم پیدا کردیم. نتیجه هم این شده که کاربری داشتهایم که یک کیلو شمش طلا را از طلاسی خریده و تحویل گرفته است؛ با این توضیح که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد کاربران حضوری پلاک طلای خود را از ما تحویل میگیرند. در ضمن، پلاکهای ما، نسبت به پلاکهایی موجود در بازار، امنیت بسیار بالایی دارد. از پلاکهایی استفاده میکنیم که 7 لایه امنیتی دارد. داخل آن چیپستی قرار گرفته که با GPS گوشی قابلیت کنترل و سرعتسنجی طلا دارد. بهاینترتیب کاربر میتواند با خاطری آسوده آن پلاک را در بازار عرضه کند یا پیش خودش نگه دارد.
طلای کاربر در بانک است و واحدهای نظارتی همه استعلامهای آن را دقیق از بانک کارگشایی میگیرند و مستندات آن هم موجود است. ما بابت تمام طلایی که تحویل بانک دادهایم، رسید داریم و تمام رسیدها قابلارائهاند و در طلاسی حسابرسی میشوند. کل خریدوفروشها ثبت میشود؛ بنابراین همهچیز شفاف و روشن است و همینها اعتماد مردم را جلب میکند.
چند روز پیش آقای زنگنه، نماینده مجلس، درباره افزایش پلتفرمهای خریدوفروش آنلاین طلا هشدار داده و آن را مقدمهای برای افزایش نرخ ارز دانسته است؛ نظر شما دراینباره چیست؟
نرخی که در پلتفرمها ازجمله طلاسی اعلام میشود، نرخی است که اتحادیه طلای تهران اعلام میکند. اصلاً اجازه تعیین نرخ نداریم. ما کجای بازار ارزیم؟ اصلاً دخلوتصرفی در آن نداریم. کاربران ما جزو مشتریان خرد هستند که حتی با مبالغ ۵۰۰ هزار تومان خرید میکنند. مشتری برای خرید زیاد طلا پیش معتمد خودش میرود یا از مغازه خرید میکند نه از سایتها؛ بنابراین نقشی در افزایش نرخ ارز نداریم. ضمن اینکه درحالحاضر در بورس صندوق طلا وجود دارد. آنجا هم طلا فروخته میشود. آنها بر نوسان نرخ ارز تأثیر گذاشتهاند؟!
مرداد امسال اعلام شد وزارت صمت «سامانه سندباکس خرید، فروش و انبارداری فلزات گرانبها» را راهاندازی کرده. این سامانه قرار بود بستری ایجاد کند تا از طریق آن مردم معاملات طلا را با حضور ناظری دولتی انجام دهند و در هر ساعت از شبانهروز طلا بخرند و تحویل بگیرند. این سامانه تا الان به ایجاد شفافیت و اعتماد در بازار کمکی کرده است؟
سندباکس محیط تست است. ما خودمان را در محیط تست قرار دادهایم. این سیستم طلاسی هفتگی بازنگری میشود و واحدهای نظارتی هم تصادفی به شرکتهای فروش طلا سرکشی میکنند. هفتهای چند نفر سیستم ما را چک میکنند؛ میزان طلای فروختهشده، تعهد طلاسی به کاربران و عملکرد و امنیت سایتمان از مواردی است که بررسی میکنند. ورود به سندباکس کمک کرد بتوانیم شاخصهای عملکردمان را ارتقا دهیم.
امروز از طلاسی طلا بخرید فردا تحویل بگیرید
در پروسه تحویل طلای فیزیکی در پلتفرمها شاهد تأخیر هستیم و همین موضوع باعث گمانهزنیهایی درباره خالیفروشی هم شده است. میانگین زمان انتظار برای تحویل فیزیکی طلا در پلتفرم شما چقدر است؟
ما در طلاسی امکاناتی را اضافه میکنیم که کاربر بهراحتی بتواند پلاکش را تحویل بگیرد. درصددیم از طریق سرویسهای اکسپرس، پست و شرکتهای خصوصی فعال در حملونقل، تحویل طلا به در منزل کاربران را ممکن کنیم. البته بهدلیل اینکه طلاست، پست متقبل آن نشد؛ به همین دلیل با دیگر شرکتها رایزنی میکنیم. در طلاسی، کاربر هر لحظه خرید کند، از فردای آن روز میتواند طلای خود را تحویل بگیرد. البته امکان تحویل آن در همان روز هم وجود دارد اما چون زمانبندی تحویل طلا بر عهده کاربران است و دیگر کاربران روزهای قبل را رزرو کردهاند، تحویلها روز بعد از ثبت خرید انجام میشود. با این توضیح که تقریباً روزی حدود ۸۰ نفر برای تحویل پلاکهای طلای خود به طلاسی مراجعه میکنند.
برای ارتقای امنیت و تسهیل در حملونقل، طلای کاربر در بانک کارگشایی نگهداری میشود؛ بنابراین نیازی نیست کاربر آن را در جیب یا کیفش نگه دارد. کاربر هر ساعت از شبانهروز میتواند طلای خود را به ما بفروشد. با نرخ اتحادیه تهران تضمینشده از او میخریم و خیال کاربر راحت است؛ فرایند فروش طلای او کاملاً در سیستم بانکی انجام میشود. وجه بهسرعت به حساب کاربر واریز میشود. میتواند با فروش طلا، درلحظه به مسائل اقتصادی خود بپردازد که فکر نکنم امکان انتقال وجه با این سرعت ممکن باشد.
طلایی که فیزیکی تحویل میدهید، چه آزمایشهایی را سپری کرده تا عیار آن مشخص شود؟
پلاکهای طلاسی همگی از شرکتی تأمین میشود که خودش مجوز تولید پلاک دارد؛ بنابراین گواهی استاندارد دارد. ما هم مانند دیگر شرکتها از همان پلاگین تستشده، استفاده میکنیم که عیارسنجیشده و گرید در آن رعایت شده است.
ورود هر فناوری جدید به بازار با مقاومت همراه است
خدماتی که طلاسی به کاربران ارائه میدهد، چیست؟ تمایزی ملموسی بین خدماتی که بیش از ۲۰۰ شرکت ارائه میدهند، وجود دارد یا هرکس بیشتر تبلیغات کند، رهبر این بازار میشود؟
طلاسی با استفاده از فناوری میکوشد خریدوفروش طلا را از طریق پلتفرمی با قابلیتهای متعدد برای کاربران و مشتریان تسهیل کند. درحالحاضر ما نه محدودیت خریدوفروش داریم نه محدودیت تحویل. از طرفی، در پلتفرم ما محدودیت واریز و برداشت هم وجود ندارد.
پلتفرم طلاسی دانشبنیان است و خلق تکنولوژی به پیشرفت و توسعه کشورمان کمک میکند. با بررسی پلتفرمهای فروش طلا در کشوری، مثل هند، متوجه میشوید تکنولوژی ایران در این زمینه چقدر جلوتر است اما همیشه ورود هر پلتفرم و فناوری جدید به بازار مخالفان و موافقانی دارد. درحالیکه همه باید حمایت کنند تا کشور در این حوزه در مسیر پیشرفت و نوآوری قدم بردارد. حتماً با سرعت تکنولوژی، بازار فیزیکی هم در آینده از فناوریها و سرویسهای فضای مجازی استفاده خواهد کرد. عملکرد ما هم در آینده باتوجهبه ظهور هرچه بیشتر هوشمصنوعی، جلوتر از این میرود.
درحالحاضر با سوپراپلیکیشنهایی مثل آپ، اسنپ، سکه و شیپور همکاری میکنیم. همچنین در پلتفرم طلاسی نیز سرویس دیجیپی و اسنپ وجود دارد تا کاربر بتواند خرید اعتباری خود را انجام دهد. ضمن اینکه با بانکهای ملت و صادرات قرارداد داریم و در پلتفرم آنها سرویس ارائه میدهیم. همه اینها تمایز پلتفرم را با سایر رقبا نشان میدهد و اعتمادسازی میکند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.