انتشار آئیننامه دولت برای حمل و توزیع آنلاین دارو؛ فروش خط قرمز است
پلتفرمهای حمل دارو فقط میتوانند در حوزه نسخه الکترونیکی فعالیت کنند و نباید نسخههای کاغذی را بپذیرند.
بالاخره جدالهای فراوان بر سر آئیننامه حمل و عرضه دارو اندکی فروکش کرد و با ابلاغ آن از سوی وزارت بهداشت، جزئیاتش مشخص شد. جزئیاتی که تأکیدشان بر این است که پلتفرمها پایشان را از حمل دارو فراتر نگذارند.
کدام پلتفرمها میتوانند دارو توزیع کنند؟
به گزارش دیجیاتو، بر اساس این آئیننامه که وزیر ارتباطات و وزیر بهداشت آن را امضا کردهاند، پلتفرمهایی میتوانند در این حوزه فعالیت کنند که دارای مجوز از اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی و عضو سازمان نظام صنفی رایانهای کشور یا دارنده پروانه خدمات حملونقل، فناوری اطلاعات و هوشمندسازی از سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی باشند.
سکو در این آئیننامه، بستر یا زیرساختی تعریف شده که امکان حضور یا مشارکت آنلاین مصرفکنندگان و عرضهکنندگان متکثر کالا، خدمات و محتوا را «روی شبکه ملی اطلاعات» فراهم میکند.
داروهای خاص مستثنا هستند
بر مبنای آئیننامه «عرضه و حمل دارو از طریق سکوها و کسبوکارهای اینترنتی»، پلتفرم موظف است اطلاعات مکانی برخط حملکننده دارو را در اختیار کاربر و داروخانه قرار دهد. علاوه بر این، اطلاعات داروخانه باید به صورت دقیق در پلتفرم قرار گیرد و به کاربر نمایش داده شود. اقدامی که تا پیش از این از سوی برخی پلتفرمها رعایت نمیشد و کاربر در زمان سفارش نمیدانست داروهای مورد نیازش از طریق کدام داروخانه تأمین میشود.
در آئیننامه تأکید شده است که داروهای تحت کنترل، خاص و داروهایی که نیازمند حمل با شرایط خاص هستند، از شمول این آئیننامه خارج هستند و فهرست این داروها از سوی وزارت بهداشت اعلام میشود.
نسخهپیچی داروها نیز تنها باید در سامانههای تخصصی نسخهپیچی در داروخانه انجام شود و پلتفرمها موظف شدهاند امکان ثبت شکایت و پیگیری برخط آن را با نظارت سازمان غذا و دارو برای کاربران فراهم کنند.
درج هرگونه تبلیغات و تشویق مستقیم و غیرمستقیم کاربران به مصرف فرآوردههای دارویی ممنوع شده است.
پلتفرمها نباید کد رهگیری نسخهها را ذخیره کنند
در بخش دیگری از آئیننامه آمده است: «در صورتی که سکوی دارای مجوز، تصمیم به تعطیلی موقت یا دائم دارد، باید این موضوع را از یک ماه قبل از تعطیلی به اطلاع همه کاربران و مرجع صادرکننده مجوز خود برساند.»
نظارت بر پلتفرمهایی که از سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی مجوز دارند، به عهده وزارت ارتباطات گذاشته شده است. از آن سو، نظارت بر ممنوعیت فروش اینترنتی دارو از سوی پلتفرمها و وبگاهها را وزارت بهداشت برعهده گرفته است.
در پیش گرفتن هرگونه رویه ضدرقابتی و ایجاد ارجحیت غیرمکانی به داروخانهها از سوی پلتفرمها ممنوع شده است و پلتفرمهای آنلاین در این آئیننامه از هرگونه دسترسی به نسخه الکترونیکی از طریق ذخیره یا نگهداری کد رهگیری منع شدهاند. در ماده ۱۱ آئیننامه آمده است: «متولی پایگاه اطلاعات سلامت کشور و دادههای حاصل از اجرای این دستورالعمل، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. در کلیه مفاد این دستورالعمل هرگونه پردازش دادهها با رعایت قوانین بالادستی از جمله قانون مدیریت داده و اطلاعات ملی صورت میپذیرد.»
آئیننامه ۱۲ مادهای عرضه و حمل آنلاین دارو به مدت شش ماه به صورت آزمایشی اجرا میشود و پس از آن باید منتظر اجرای سراسری آن بود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.