
انتقال اجباری نظارت بر پلتفرمهای طلا به بورس؛ تصمیمی بدون نظر صنف و در میانه انسداد درگاهها
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی با تأکید بر اهمیت امنیت اقتصادی، از رفتارهای متناقض دولت درباره کسبوکارهای اقتصاد دیجیتال انتقاد کرد.

در حالی که پس از آغاز جنگ، امکان خرید و فروش طلا در پلتفرمهای آنلاین مسدود شده و کسبوکارها با محدودیتهایی برای تحویل طلای مشتریان خود مواجهاند، تصمیم تازهای در جلسه اخیر تعیین ضوابط فعالیت پلتفرمهای طلا مطرح شده که آنها برای فعالیت باید تحت نظارت سازمان بورس قرار بگیرند. موضوعی که واکنش تند اتحادیه کسبوکارهای مجازی را بهدنبال داشته است. رئیس این اتحادیه با تأکید بر اهمیت امنیت اقتصادی به دیجیاتو گفت: «دولت از یک طرف میگوید سهم اقتصاد دیجیتال از GDP باید افزایش یابد و از طرف دیگر اینگونه برخورد میکنند.»
چند روز از آتشبس گذشته و اغلب بخشهای اقتصادی کشور به روال عادی بازگشتهاند، مثلاً بورس فعالیت خود را از ابتدای هفته از سر گرفته و امکان معامله صندوقهای طلا وجود دارد. با این حال شرایط برای پلتفرمهای طلا به قبل بازنگشته است. دریافت فیزیکی طلا نیز با موانع جدی از سوی وزارت اقتصاد، صمت و بانک کارگشایی روبهروست. اتفاقی که موجب شده مردم نوک انتقادهایشان را به سمت پلتفرمهایی بگیرند که خود از این تصمیمات آسیب دیده و کمترین تقصیر را دارند.
علاوه بر این نیز صبح امروز در جلسه تعیین ضوابط فعالیت این پلتفرمها اعلام شد که آنها باید زیرمجموعه بورس قرار بگیرند. تصمیمی که واکنش شدید اتحادیه کسبوکارهای مجازی را در پی داشته است.
«با انتقال اجباری نظارت به بورس مخالفیم»
به گفته «رضا الفتنسب»، رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی، تصمیم برای تغییر نهاد ناظر بر فعالیت پلتفرمهای طلا بدون مشورت با نهاد صنفی و برخلاف قانون اتخاذ شده است. او در این باره به دیجیاتو گفت:
«در جلسه اخیر بررسی ضوابط پلتفرمهای طلا اعلام شد که این پلتفرمها باید زیر نظر بورس فعالیت کنند. به نظر میرسد این تصمیم حاصل مصوبه کمیسیون اقتصادی دولت است. ما با این تصمیم کاملاً مخالفیم و اعتراض رسمی خود را اعلام کردهایم؛ چراکه این کسبوکارها ماهیت صنفی دارند و باید تحت نظر نهاد صنفی باقی بمانند.»
او با استناد به قانون بهبود محیط کسبوکار، تأکید کرد که هرگونه تصمیم درباره یک صنف باید با مشورت و نظرخواهی از تشکل تخصصی مربوطه اتخاذ شود؛ روندی که در این مورد نادیده گرفته شده است.

درگاهها بسته ماندند، تحویل طلا مختل شد
الفتنسب انسداد درگاههای پرداخت این پلتفرمها را مصادیق فشار ساختاری بر اقتصاد دیجیتال کشور دانست و گفت:
«در شرایطی که کشور در وضعیت جنگی بود و کسبوکارها با تلاش شبانهروزی سعی کردند پاسخگوی مشتریان باشند، درگاههای پرداخت این پلتفرمها بدون اطلاع قبلی بسته شد. در همین مدت هم فرایند تحویل فیزیکی طلا با مشکلات جدی مواجه شده بود و ما شاهد مدیریت این بحران توسط این کسبوکارها با حداقل منابع بودیم.»
طلای پلتفرمهای بزرگ و شناخته شده این حوزه در بانک کارگشایی سپرده شدهاند. به گفته رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی، بانک کارگشایی در همکاری با وزارت صمت، روالی پیچیده و ناکارآمد در پیش گرفته است که به دردسر پلتفرمها افزوده است.
رئیس اتحادیه کسبوکارهای مجازی به جلسه عصر امروز برای باز کردن درگاه پرداخت این پلتفرمها اشاره و ابراز امیدواری کرد تا این مهم محقق شود.
تصمیمسازی بدون درک اثرات واقعی
الفتنسب با اشاره به گفتوگوهای انجامشده در جلسات رسمی، از نگاه برخی مسئولان به این مسدودسازیها انتقاد کرد: «وقتی در جلسهای گفته میشود بستن این پلتفرمها مشکلی ایجاد نمیکند چون نهایتاً صد نفر در آنها مشغول به کارند، یعنی تصمیمگیران عمق این اکوسیستم را درک نکردهاند. مگر تلگرام با صد نفر اداره نمیشود ولی میلیاردها کاربر دارد؟»
به گفته وی این پلتفرمها هم به مردم خدمات گستردهای میدهند و پشت آنها هزاران تعامل اقتصادی جریان دارد.
او با اشاره به اینکه با این فشارها، مردم به سمت صندوقهای بورسی نمیروند، گفت این کار آنها را از سمت پلتفرمها به بازارهای فیزیکی فروش طلا سوق خواهد داد.

تخریب تدریجی اقتصاد دیجیتال
الفتنسب در پایان از بیتوجهی به هشدارهای فعالان حوزه آنلاین گلایه کر. اینکه با هر بحران، تصمیمی برای توقف فعالیت پلتفرمها گرفته میشود و به عنوان اهرم فشار از آنها استفاده میشود. روشی که در نهایت به تخریب تدریجی اقتصاد دیجیتال منجر خواهد شد.
الفت نسب با انتقاد از اینکه دولت چه در زمان انتخابات و چه پس از آن روی اهمیت کسبوکارهای آنلاین تأکید داشته، این پرسش را مطرح میکند چرا در چنین دولتی کسبوکارهای آنلاین با این وضعیت روبه رو شدند؟
«از یک طرف میگویند سهم اقتصاد دیجیتال از GDP باید افزایش یابد و از طرف دیگر اینگونه برخورد میکنند.» او با بیان این جمله، تأکید کرد امنیت اقتصادی نیز مهم است و در جنگ مردم و کسبوکارها پای کار ایستادند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.