ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

فناوری ایران

هلدینگ مکس از شرکت مکس امید رونمایی کرد

این صندوق روی شرکت‌های آسیب‌دیده سرمایه‌گذاری کرده و آن‌ها را پس از خریداری و اعمال تغییرات بنیادین، دوباره زنده می‌کند.

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۱۵ آبان ۱۴۰۲ | ۱۳:۰۰

هلدینگ مکس از Private Equity رونمایی کرد. این صندوق که «صندوق سرمایه‌گذاری امیدبخش مکس امید» نام دارد، قصد دارد شرکت‌هایی را که با وجود پتانسیل بالا، آسیب دیده‌اند و در شرف شکست هستند و نیاز به تغییرات بنیادین دارند، بخرد و آن‌ها را دوباره به بازار رقابت برگراند. رویه این مجموعه به این صورت است که باید تمامی این شرکت‌ها درنهایت به فروش برسند و صندوق امیدبخشی امید از آن‌ها خروج کند.

«تیم لطیف» در نشست خبری که به مناسبت فعالیت این صندوق شروع شده بود، اعلام کرد مکس در سال ۹۸ تأسیس شد و در ابتدای امر یک‌سری شرکت دیجیتال داشت. اما درنهایت به این نتیجه رسید که باید وارد فضای سرمایه‌گذاری شود و فرایند رشد یک استارتاپ را به‌طور سازماندهی‌شده پیش ببرد: «در این مدت حدود ۲۰ معامله انجام دادیم و گروه شرکت‌های مکس درحال‌حاضر بیش از دو هزار نیروی مستقیم و غیر مستقیم دارد.» برندهایی مثل ازکی، ازکی وام، دکترتو، پلاک، خودرو ۴۵، هومکا و آی‌دیپ ازجمله شرکت‌هایی هستند که زیرمجموعه مکس به‌حساب می‌آیند.

او با اشاره به مفهوم Private Eqaulity اعلام کرد این نوع سرمایه‌گذاری در دنیا بسیار رایج بوده و در ده سال اخیر هم بیشتر رشد کرده است. او آغاز این نوع سرمایه‌گذاری‌ها در تاریخ را به سال ۱۹۰۱ مرتبط دانست که یک شرکت فولادی بزرگ توسط یک بانک خریداری شد. او به مجموعه‌هایی نظیر KKR که یکی از پیشروان و بزرگان این نوع سرمایه‌گذاری هستند، اشاره کرد و گفت آن‌ها نیز فقدان چنین صندوقی را در ایران حس کرده‌اند.

به گفته تیم‌ لطیف، درحال‌حاضر شرکت‌های فعال در این حوزه رقمی معادل پنج تریلیون دلار را مدیریت می‌کنند و براساس آمارها، سی درصد از حجم خریدوفروش در دنیا نیز متعلق به این شرکت‌هاست. او باور دارد این مسائل بیانگر اهمیت این موضوع در دنیا است و قدرت و نفوذ اقتصاد بخش خصوصی را نشان می‌دهد.

تیم لطیف تأکید کرد مکس امید می‌خواهد سرمایه‌گذاری حرفه‌ای را وارد شرکت‌ها کند: «یکی از موضوع‌های مهم در اقتصاد ما این است که باید شرکت‌ها درست مدیریت شوند. دانش مدیریت در ایران ضعیف است و بحث تأمین سرمایه درستی هم در کشور نداریم. می‌توان شرکت‌های کوچکی را که پر از پتانسیل هستند ولی به راه اشتباهی می‌روند، خرید و تغییرات درستی در آن ایجاد کرد. می‌توان شرکت‌هایی را که صدمه دیده‌اند، با قیمت خوب خرید و آن‌ها را درست کرد. تمرکز ما برای شروع روی شرکت‌هایی است که به مشکلات زیادی برخورد کرده‌اند و این مشکلات را پس از خریدشان، برطرف می‌کنیم.» او باور دارد زمانی که آن‌ها در اکوسیستم استارتاپی ایران فعالیت داشتند، با سخت‌ترین چالش‌ها روبه‌رو شده‌اند و می‌توانند از پس مشکلاتی که ممکن است این نوع سرمایه‌گذاری به‌همراه داشته باشد، بربیایند.

به گفته تیم لطیف، آن‌ها با یک سرمایه پانصد میلیارد تومانی کار خود را آغاز می‌کنند و قصد دارند این رقم را خرج خرید هشت تا ده تیم کنند.

«احمدرضا نخجوانی»، مدیرعامل مکس امید نیز با اشاره به فعالیت ۱۷ ساله خود در گروه شاتل اعلام کرد مسائل زیادی ازجمله محدودیت‌های اینترنتی و نرخ‌گذاری دستوری باعث شد تا او از این فضا خارج شود. او اعلام کرد آن‌ها در شاتل سعی کردند این شرکت را به‌طور کاملاً علمی و دقیق مدیریت کرده و آن را تبدیل به یک بنچمارک در دانشگاه‌ها کنند. نخجوانی باور دارد این دانش مدیریت باید در تمامی شرکت‌ها به‌کار گرفته شود تا موفق شوند.

نخجوانی تأکید دارد سرمایه‌گذاری امیدوارانه بهترین معادلی است که می‌توان از Private Equality در ایران ایجاد کرد؛ چرا که آن‌ها قصد دارند به شرکت‌هایی که مبتلا به یأس و ناامیدی شده‌اند کمک کنند و آن‌ها را نجات دهند: «من باور دارم خیلی از سازمان‌ها مشکلات جدی در حوزه مدیریت دارند. مدیران هم این موضوع را می‌دانند اما در مواقع بحران نمی‌توانند کاری کنند و سازمان‌ها نیاز به یک‌سری تغییرات جدی دارند تا موفق شوند.

او باور دارد آن‌ها در هلدینگ مکس به زیرساخت خوبی رسیده‌اند تا بتوانند مأموریت خود را در سرمایه‌گذاری امیدوارانه پیش ببرند. او چهار مرحله برای فعالیتشان متصور شد: «در چهار مرحله سرمایه کار را پیش می‌بریم؛ سرمایه جذب می‌کنیم، معامله انجام می‌دهیم، مدیریت را بهبود می‌بخشیم و شرکت را ارتقا می‌دهیم و درنهایت از آن خارج می‌شویم و به سراغ پروژه بعدی می‌رویم.»

تیم لطیف در پاسخ به این پرسش که قصد دارند روی چه شرکت‌هایی سرمایه‌گذاری کنند؟ گفت: «من باور دارم مدیریت درست در هر شرکتی و در هر حوزه و ابعادی می‌تواند کاری کند که آن شرکت موفق شود. برای همین ما متمرکز روی حوزه خاصی نیستیم و اندازه شرکت نیز برایمان چندان مهم نیست، ولی به‌هرحال باید خریدمان به‌گونه‌ای باشد که یک خرید خوشمزه محسوب شود، به‌صرفه باشد و بتوانیم با آن ارزش افزوده ایجاد کنیم.»

نخجوانی در پاسخ به دیجیاتو درباره نحوه انتخاب شرکت‌ها اعلام کرد: «شرکت‌ها هم خودشان می‌توانند از ما درخواست کمک کنند و هم اینکه خود ما بازار را رصد می‌کنیم. بحث کمک ما هم تزریق پول است و هم بهبود مدیریت در شرکت. یک‌سری شرکت هم وجود دارند که اساساً برای فروش گذاشته می‌شوند و ما بازار را کامل رصد می‌کنیم تا ببینیم چه فرصت‌هایی وجود دارد.» او اما تأکید کرد که کار آن‌ها بسیار موشکافانه خواهد بود و سرعت در آن اولویت ندارد: «ما باید با دقت پیش برویم و یک شرکت را بخریم تا مطمئن باشیم سرمایه‌گذاری درستی انجام می‌دهیم.» تیم لطیف نیز در همین راستا اعلام کرد شرکت‌های بزرگ جهانی این حوزه ممکن است طی یک سال، ۱۵۰۰ شرکت را بررسی کنند و درنهایت روی پنج شرکت سرمایه‌گذاری کنند.

نخجوانی همچنین به دیجیاتو درباره مدت‌زمانی که ممکن است هر سرمایه‌گذاری با خود به‌همراه داشته باشد، گفت: «این موضوع هم زمان می‌طلبد و باید کارها را به‌دقت پیش برد. بین سه تا پنج سال ممکن است هر قرارداد ما طول بکشد. ما بخشی از سرمایه را از دیگران جذب می‌کنیم و شرکت‌ها را می‌خریم و باید بتوانیم سود و پول آن‌ها را پس دهیم. به همین دلیل با طمأنینه پیش می‌رویم و در انتها هم باید تیم را بفروشیم تا بتوانیم پول را به سرمایه‌گذاران دیگر و شرکای تجاری‌مان پس دهیم.»

شرکت سرمایه‌گذاری امیدوارانه امید مکس یک هفته است که شروع به فعالیت کرده و قصد دارد تا بتواند در اقتصاد بخش خصوصی تحول ایجاد کند. این شرکت تمرکز خاصی روی شرکت‌های استارتاپی و یا فعال در حوزه خاصی را ندارد و قصد دارد تا هر مجموعه تجاری که پتانسیل بالایی دارد اما به مشکل برخورده است، خریداری کند و با تغییرات بنیادین در آن، آن شرکت را بهبود ببخشد و سپس با فروش مجدد آن، به راه خود ادامه دهد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی