ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

جدیدترین اخبار و روندهای دنیای فناوری را با نگاهی دقیق و حرفه‌ای، در کانال تلگرام دیجیاتو دنبال کنید.

ورود به کانال تلگرام دیجیاتو
فناوری ایران

شورای صنفی دانشگاه شریف: سیاست ناعادلانه‌ «اینترنت طبقاتی» را نمی‌پذیریم

در کدام مکتب فکری، آموزش را در انحصار طبقه‌ ممتاز قرار داده‌اند؟

علی مومنی
نویسنده علی مومنی تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۴۰۴ | ۱۰:۲۰

شورای صنفی دانشگاه صنعتی شریف، در نامه‌ای به وزیر علوم، نسبت به ارائه اینترنت طبقاتی در دانشگاه‌ها اعتراض کرد و گفت: «دانشگاه محل کسب علم و اندیشه است، نه سکوی ویژه‌خواری و امتیازطلبی. صریح و بی‌پرده اعلام می‌کنیم که به هیچ عنوان سیاست ناعادلانه‌ «اینترنت طبقاتی» را نخواهیم پذیرفت.»

به گزارش دیجیاتو، در متن نامه‌ شورای صنفی این دانشگاه خطاب به «حسین سیمایی صراف» آمده است:

در روزهایی که جامعه‌ دانشگاهی کشور با هزاران مشکل معیشتی، آموزشی و روانی دست‌وپنجه نرم می‌کند، خبر اجرای طرح موسوم به «اینترنت طبقاتی» نه تنها توهینی آشکار به شعور جمعی مردم، بلکه عقب‌گردی خطرناک در مسیر عدالت ارتباطی و آموزش برابر است. تصمیمی که با هر توجیهی، در نهایت معنایی جز شکاف عمیق‌تر میان مردم و حاکمیت ندارد.

اینکه وزارت علوم، به جای پیگیری حل ریشه‌ای مسئله‌ فیلترینگ و محدودیت‌های گسترده‌ای که سال‌هاست آموزش و پژوهش دانشجویان را زمین‌گیر کرده، آغازگر بساط تقسیم ناعادلانه اینترنت باشد، مایه‌ تأسف است. اگر هدف واقعاً «تسهیل آموزش» است، چرا تمام جامعه از این حق بی‌بهره بماند؟ مگر سواد، پیشرفت و آگاهی مختص جماعت دانشگاهی است و بقیه‌ مردم نیازی به آموزش ندارند؟ اگر دغدغه شما علم و دانایی است، راه درست آن دسترسی آزاد برای همگان است، نه مرتفع‌سازی دیوار تبعیض.

از شما نقل شده است که فرموده‌اید: «کاربری یوتیوب عمدتاً آموزشی است ما یک گزارش مستدل و مفصلی را از سهم یوتیوب در تحقیق، پژوهش و آموزش تهیه کرده و به کمیته تعیین مصادیق مجرمانه ارسال کرده‌ایم، خیلی امیدواریم با توجه به مذاکراتی که انجام داده‌ایم حداقل برای اساتید و دانشجویان آموزش عالی از یوتیوب رفع مسدودی شود.»

جناب وزیر، اجازه دهید بی‌پرده بگوییم؛ اساس چنین گزاره‌ای از ریشه باطل است. اینکه یوتیوب را «عمدتاً آموزشی» بدانیم، یعنی ما هنوز ماهیت جهان دیجیتال را نفهمیده‌ایم. یوتیوب نه «ابزار آموزشی» صرف، بلکه رسانه‌ای فراگیر از زندگی، فرهنگ، علم، هنر، نقد، طنز، سیاست، جامعه و مهم‌تر از همه، حق این مردم است. هیچ رسانه زنده‌ای را نمی‌توان به یک کاربرد تقلیل داد. این نگاه خشک، همان نگاه گزینشی و قیم‌مآبانه است که سال‌هاست فضای فرهنگی کشور را فلج کرده است.

جناب وزیر؛ این جمله جنابعالی، خود سند آشفتگی در تفکر سیاست‌گذار است. یعنی از نظر شما آموختن تنها در سطوح دانشگاهی معتبر است؟ یعنی مردم، کارگران، نوجوانان و شهروندان عادی، که با ویدیوهای آموزشی در صنایع، مهارت‌ها و علوم مختلف خود را می‌سازند، سهمی از یادگیری ندارند؟ در کدام مکتب فکری، آموزش را در انحصار طبقه‌ ممتاز قرار داده‌اند؟ این چه گزارش مستدلی است که تبعیض را به نام آموزش توجیه می‌کند؟ اگر نیت شما واقعاً تسهیل آموزش است، آن گزارش را به جای کمیته‌ فیلترینگ، برای افکار عمومی منتشر کنید، تا ببینند چطور یکی از ارکان اصلی یادگیری در جهان امروز را به گروگان گرفته‌اید.

فراموش نکرده‌ایم که یکی از شعارهای اصلی دولت، «رفع فیلترینگ و باز شدن فضای ارتباطی» بود. اما امروز، نه تنها وعده‌ها معکوس شده، بلکه همان ارتباط نیم‌بند موجود نیز در حال تبدیل شدن به امتیازی خاص است. دولتی که وعده‌ رفع فیلترینگ اینستاگرام را هم نتوانسته عملی کند، چگونه به خود حق می‌دهد دسترسی عموم مردم به اینترنت را طبقه‌بندی کند؟ اگر هدفتان خیر و نیت‌تان گسترش علم و دانش است، این راهش نیست.

جامعه‌ دانشگاهی و صنف دانشجو در کنار مردم ایستاده‌اند، نه در برابرشان. دانشگاه محل کسب علم و اندیشه است، نه سکوی ویژه‌خواری و امتیازطلبی. صریح و بی‌پرده اعلام می‌کنیم که به هیچ عنوان سیاست ناعادلانه‌ «اینترنت طبقاتی» را نخواهیم پذیرفت. اگر وزارت علوم واقعاً مدعی حمایت از آموزش و پژوهش است، نخست باید مطالبه‌ ملی رفع فیلترینگ و بازگرداندن دسترسی آزاد به فضای مجازی را فریاد کند، نه اینکه به بخشی از دستگاه محدودسازی بدل شود.


دسترسی آزاد به اینترنت، نه لطف دولت است و نه سهمیه؛ حق تفکیک‌ناپذیر مردم است. دولت اگر به وعده‌های خود و به شعور جامعه احترام می‌گذارد، باید هرچه زودتر مسیر تبعیض را بسته و راه عدالت ارتباطی را -پیش از آن‌که دیر شود- باز نماید.

گفتنی است پس از رفع فیلتر یوتیوب در دانشگاه تهران، شورای صنفی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران نیز به این اقدام اعتراض کرده بود.

علی مومنی

در دانشگاه در رشته اقتصاد تحصیل کردم و حالا چند سالی است به کاری که تقریبا ارتباطی به تحصیلاتم ندارد مشغول هستم، یعنی خبرنگاری. فعالیت در حوزه رسانه در ایران و احتمالا در بسیاری از کشورها کار آسانی نیست اما عشق و علاقه به خبر با تمام دردسرهایش‌ آن چیزی است که من و بسیاری از خبرنگاران را نمک‌گیر کرده است. این حرف شاید کمی کلیشه‌ای به نظر بیاید اما واقعیتی است که نمی‌شود انکارش کرد. اکنون و از ابتدای سال ۱۴۰۳ در دیجیاتو، اخبار فناوری ایران را دنبال می‌کنم و می‌نویسم.

مطالب پیشنهادی
تازه‌های تکنولوژی
دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
ثبت بازخورد
جستجو
بیشترین کلمات کلیدی جستجو شده