استارتاپهای گردشگری: سیمکارت گردشگری اولویتی در حل مشکلات توریسم ایران ندارد
مدیران استارتاپهای حوزه گردشگری باور دارند که برخلاف گفته اظهارات ضرغامی، سیمکارت گردشگری دغدغه و مشکل اصلی برای بازار گردشگری کشور نیست.
بازیگران بزرگ استارتاپهای گردشگری در کشور باور دارند که سیمکارت گردشگری در اولویت حل مشکلات بازار توریسم در کشور نیست. آنها تأکید دارند این موضوع دغدغهای مهم برای حوزه گردشگری نیست و میتواند حتی آسیبهای غیرمستقیم بیشتری به این بازار وارد کند.
طی روزهای گذشته، خبری مبنی بر عرضه سیمکارت گردشگری منتشر شد؛ خبری که پس از اخبار ضدونقیض طی ماههای گذشته، بالاخره در دوم مهرماه توسط معاون وزیر گردشگری کشور تأیید شد. خبر سیمکارت گردشگری که از اسفندماه سال گذشته پخش شد، از همان بدو شروع با واکنش منفی مردم مواجه گردید. بااینحال، وزیر گردشگری با وجود تمام انتقادات تأکید کرد که به عرضه چنین سیمکارتی اصرار دارد و اعلام کرد که جامعه به اقناع عمومی برای عرضه این سیمکارت دست پیدا کرده است؛ اگرچه هیچ مرجع و آماری از اینکه چطور جامعه به اقناع عمومی درباره چنین سیمکارتی رسیده، منتشر نشده است.
«عزتالله ضرغامی» در مصاحبههای مطبوعاتی خود وجود سیمکارت گردشگری را یک نیاز برای بازار توریسم کشور دانسته و اعلام کرده که این موضوع یکی از دلایلی است که مانع از حضور گردشگران خارجی در ایران میشود.
در آخرین واکنشهای رسمی به این سیمکارت، یکی از نمایندگان مجلس این طرح را یک نوع کاپیتولاسیون فرهنگی خواند. استارتاپهای فعال و مطرح در حوزه گردشگری هم در گفتوگو با دیجیاتو تأکید دارند که موافق عرضه این سیمکارت بدون فیلتر نیستند. مدیران عامل این مجموعهها باور دارند که عرضه سیمکارت گردشگری مشکلات گردشگری را حلوفصل نمیکند.
موضوعات مهمتری نسبت به سیمکارت گردشگری وجود دارد
«نیما قاضی»، مدیرعامل علیبابا، درباره عرضه این سیمکارت به دیجیاتو گفت: «برای بالابردن ظرفیت پذیرش گردشگر بینالمللی میتوان لیست بلندبالایی از ملزومات و نیازهای زیرساختی را گرد آورد. فراهمکردن این زیرساختها به رونق اقتصاد کشور، بهبود چهره بینالمللی ایران و رشد و توسعه شرکتهای فعال در حوزه گردشگری کمک بسیاری خواهد کرد. پرداختن به دغدغههای صنعت گردشگری پس از آن معنا پیدا میکند که همین نیازها برای عموم ملت ایران تأمین شده باشد. چهبسا در همین حوزه سفر هم توسعه زیرساختهای حملونقل و اقامت داخلی اولویتهای بالاتری از موضوعی مثل سیمکارت گردشگری دارند.»
سیمکارت گردشگری میتواند بهطور غیرمستقیم به اکوسیستم گردشگری آسیب بزند
«امیر حسنزاده»، مدیر ارشد مارکتینگ فلایتیو نیز در گفتوگوی خود با دیجیاتو ضمن مخالفت با عرضه سیمکارت گردشگری گفت: «بهعنوان یک کسبوکار فعال در اکوسیستم فناوری، بههیچعنوان موافق این طرح نیستیم. این طرح یا طرحهایی از این دست، شاید در ظاهر برای صنعت گردشگری مفید باشند، اما اگه از سطح بالاتری به گردشگری نگاه کنیم، اجرای چنین طرحی آسیبهای غیرمستقیم بیشتری را برای اکوسیستم، ذینفعان صنعت گردشگری و جامعه بههمراه خواهند داشت.»
حسنزاده با اعلام اینکه نرخ ورود گردشگر خارجی سال به سال کاهش داشته و صنعت گردشگری کوچکتر شده است، اعلام کرد که وزارت میراث فرهنگی و گردشگری باید طرحها و اقداماتی را برای بهبود این شرایط بیافرینند اما از دید فلایتیو، عرضه سیمکارت گردشگری راهکار درستی برای این مسئله نیست: «ایجاد تبعیض مثبت برای گردشگران خارجی و تعداد محدودی از بازیگران صنعت گردشگری مثل تورلیدرها از طریق اعطای اینترنت بدون فیلتر، قرار نیست موانع اصلی بر سر راه پیشرفت گردشگری ایران را برطرف کند. موضوعات ریشهای دیگری هستند که حل آنها باید در اولویت بالاتری قرار بگیرد تا شاهد رشد ورود گردشگران خارجی باشیم.»
حسنزاده در پاسخ به این پرسش که آیا سیمکارت گردشگری میتواند منفعتی برای گردشگران خارجی داشته باشد یا خیر، به دیجیاتو گفت: «اگر بخواهیم راهحل کوتاهمدت و غیرپایداری را برای ایجاد مزیت سمت گردشگران خارجی داشته باشیم، اجرای این طرح ممکن است در ظاهر معقول بهنظر برسد. ولی واقعیت این است که باید منفعت بلندمدت همه بازیگران متعدد صنعت گردشگری را درنظر گرفت، نه اینکه فقط روی بخش کوچکی از زنجیره بزرگ ذینفعان گردشگری تمرکز کرد و منافع سایر ذینفعان را نادیده گرفت. اجرای این طرح و دسترسی بدون فیلتر گردشگران به پیامرسانهای خارجی را باید در بستر فرهنگی و اجتماعی فعلی جامعه درنظر گرفت که از دید ما این طرح نمیتواند کمککننده باشد و اجرای آن ممکن است مسائل متعددی را بهبار بیاورد. صنعت گردشگری ایران درحالحاضر با مشکلات متعددی روبهرو است. بهجای اجرای چنین طرحی، بهتر است مسائل زیرساختی را در اولویت قرار داد.»
باید نگرانیهای امنیتی این سیمکارت شفاف باشد
«حمیدرضا اشجع»، مدیرعامل مستربلیط نیز در گفتوگویی کوتاه درباره عرضه سیمکارت گردشگری و تأثیر آن در گردشگری کشور گفت: «طبیعتاً وجود سیمکارت متفاوت (با اینترنت آزاد) برای سفر گردشگران خارجی به ایران، با توجه به نیاز ایشان برای دسترسی به وبسایتهای کاربردی و ارتباط با سایرین، تسهیلکننده هست؛ اما در وهله اول باید گفت مشکل اصلی گردشگری ورودی ایران اینترنت نیست (که لازم است سایر مشکلات مهمتر در اولویت قرار بگیرد) و همچنین این سیمکارت متفاوت باید از دید گردشگران خارجی به لحاظ نگرانیهای امنیتی، مالی و کارکردی هم بررسی شود تا واقعاً مورد استفاده قرار بگیرد.»
بازیگران آنلاین حوزه گردشگری باور دارند سیمکارت بدون فیلتر مخصوص گردشگری مشکل اصلی توریستهای خارجی و فعالین این حوزه نیست. آنها همچنین اعلام کردند هنوز سازوکاری درباره چگونگی نحوه عرضه این سیمکارت به آنها اعلام نشده است. البته اینکه بازیگران سنتیتر این حوزه چه باوری درباره عرضه این نوع سیمکارت دارند و اینکه دولت چطور به این نتیجه رسیده است که یک اقناع عمومی برای عرضه سیمکارت گردشگری در کشور بهوجود آمده، از سؤالاتی است که فعلاً نمیتوان برای آن پاسخی یافت. بااینحال، باید گفت سیمکارت گردشگری مصداق بارز اینترنت طبقاتی بوده و گزارشهای متعددی درباره مخالفت عموم جامعه و کسبوکارهای آنلاین در برابر آن منتشر شده است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
فرهنگ توریست پذیری نداریم مهم نیست
ولی چیزی که ثابت کنه دشمن مردم هستن واجبه: سیمکارت