تفاوت سرور ابری و سرور مجازی
اگر قصد راهاندازی وبسایت، به اشتراکگذاری فضای ذخیرهسازی یا ارائه بسیاری از سرویسهای دیگر از جمله مدیریتی یا نرمافزاری را داشته باشید، به یک سرور نیاز خواهید داشت. در این مطلب در مورد تفاوت سرور ...
سلب مسئولیت: دیجیاتو صرفا نمایشدهنده این متن تبلیغاتی است و تحریریه مسئولیتی درباره محتوای آن ندارد.
اگر قصد راهاندازی وبسایت، به اشتراکگذاری فضای ذخیرهسازی یا ارائه بسیاری از سرویسهای دیگر از جمله مدیریتی یا نرمافزاری را داشته باشید، به یک سرور نیاز خواهید داشت. در این مطلب در مورد تفاوت سرور ابری و سرور مجازی و مزایای هر یک خواهیم گفت تا در نهایت بتوانید برای انتخاب و خرید سرور از شرکتهای ارائهدهنده خدمات سرور ابری یا مجازی، تصمیم صحیح و بهصرفهای بگیرید.
شباهت و تفاوت سرور ابری و سرور مجازی
شاید در ابتدا و با نگاهی به نامهای «سرور مجازی» و «سرور ابری» متوجه شباهتهای آنها شوید. به طور خلاصه و به زبان ساده هر دو آنها «سرور» هستند و از طریق سختافزارها از جمله تجهیزات ذخیرهسازی، پردازنده و رم امکاناتی را در اختیار کاربران میگذارند. این امکانات میتوانند شامل موارد زیر و البته بسیاری دیگر باشند:
- فضای ذخیرهسازی
- هاستینگ وبسایت
- پلتفرمهای توسعه نرمافزار
- سرویسهای تحلیل داده
- بازیابی اطلاعات پس از وقوع سانحه
- سیستمهای مدیریتی و نظارتی از جمله مدیریت ارتباط با مشتریان، مدیریت زنجیره تامین، نرمافزارهای حسابداری، حضور و غیاب و ...
فارغ از شباهتها، تفاوت سرور ابری و سرور مجازی اهمیت بالایی دارد. سرورهای مجازی روی یک سرور فیزیکی راهاندازی میشوند؛ البته چندین سرور فیزیکی میتوانند در کنار هم قرار بگیرند و روی هر یک چندین سرور مجازی راهاندازی شود. با این حال منابع سختافزاری هر سرور فیزیکی محدود به همان سرور است. به همین دلیل اگر سختافزار یک سرور فیزیکی با مشکل مواجه شود، تمامی سرورهای مجازی فعال روی آن سرور فیزیکی با مشکل مواجه خواهند شد و از کار خواهند افتاد.
از طرف دیگر در پیادهسازی سرور ابری نیاز به چندین سرور فیزیکی است که از طریق شبکه با هم در ارتباط هستند و در کنار هم استخری از منابع سختافزاری را ایجاد میکنند. از آنجایی که در سرور ابری، تمام کاربران (بسته به میزان تعیین شده) به استخر منابع دسترسی دارند، نگرانی ناشی از خرابیهای سختافزارها وجود ندارد؛ چرا که با خرابی هر سختافزار، مهاجرت در لحظه (Live Migration) اتفاق میافتد و کاربر بلافاصله به سختافزار روی سرور فیزیکی دیگر منتقل شده و استفاده از سرور ادامه پیدا میکند.
معیارهای تفاوت سرور ابری و سرور مجازی
در ادامه در ۵ دستهبندی، تفاوت سرور ابری و سرور مجازی را بررسی خواهیم کرد.
عملکرد
در حوزه عملکرد تفاوتهای مهمی بین این دو سرویس وجود دارد. حالتی را تصور کنید که چندین کاربر از خدمات سرور مجازی بهره میبرند. در صورتی که یکی از این کاربران، بخش زیادی از منابع (مثلا رم، پردازنده یا پهنای باند شبکه) را مصرف کند، سایر کاربران در رقابت مصرف منابع شکست می خورند. در نتیجه با مشکلاتی از جمله کاهش سرعت و کیفیت خدمات مواجه میشوند و حتی شاید سرویسهای آنها از دسترس خارج شود.
اما در سرور ابری (به لطف استخر منابع) شرایط متفاوت است و منابع به شکل تضمینی در اختیار شما قرار میگیرد. علاوه بر این میتوان در صورت کمبود منابع، به صورت آنی منابع را افزایش داد تا کاربران با کمبود منابع مواجه نشوند.
امنیت
معیار دیگر تفاوت سرور ابری و سرور مجازی در بخش امنیت مطرح میشود. از آنجایی که در سرور مجازی، از یک سرور فیزیکی برای سرویسدهی به تعداد زیادی کاربر استفاده میشود، اگر یکی از کاربران، موضوع امنیت را جدی نگیرد یا با مشکلاتی از جمله هک شدن یا نفوذ بدافزار و ویروس مواجه شود، سایر کاربران را نیز با مخاطراتی مواجه خواهد کرد. اما در سرور ابری، هر کاربر، از نظر مجازی در یک شبکه جداگانه قرار میگیرد و به همین دلیل، مشکلات امنیتی احتمالی یک کاربر، مخاطراتی را برای سایرین به همراه ندارد.
مقیاسپذیری
مقیاسپذیری، دیگر تفاوت سرور ابری و سرور مجازی است. برخی از کاربران در یک دوره مشخص، نیازهای ثابتی دارند که به ندرت تغییر میکند. اما نیازهای برخی دیگر در دورههای فصلی یا در رویدادهای خاص متفاوت است. مثلا یک فروشگاه آنلاین را در نظر بگیرید که در شب عید، به طور ناگهانی با افزایش شدید تعداد مراجعهکنندگان مواجه میشود و در نتیجه برای مدت چند روز آخر اسفند ماه به طور موقت نیاز به منابع دارد.
در این شرایط و در صورت استفاده از سرور مجازی، امکان افزایش سریع و ساده منابع وجود ندارد. به همین دلیل احتمالا بسیاری از مشتریان فروشگاه، امکان مشاهده سایت یا خرید را نخواهند داشت و همین موضوع میتواند به کسبوکار فروشگاه آسیب جدی وارد کند.
چنین موضوعی میتواند در مورد کاهش منابع به دلایلی از جمله کاهش میزان فروش یا تعداد کاربران سرویس هم معنا پیدا کند. در این صورت و با استفاده از سرور مجازی، هزینه اضافی منابع بلا استفاده به کسبوکار تحمیل خواهد شد.
اما سرور ابری امکان افزایش یا حتی کاهش منابع را در اختیار کاربر قرار میدهد و میتوان به سادگی، با افزایش یا کاهش پهنای باند شبکه، هستههای پردازنده، میزان رم و یا فضای ذخیرهسازی، به سرعت پاسخی برای نیازهای رو به رشد یا کاهش یافت.
سفارشیسازی
سرور مجازی و سرور ابری، امکاناتی را برای شخصیسازی در اختیارتان قرار میدهند؛ اما ممکن است به دلیل محدودیتهای سختافزاری و منابع در سرور مجازی، گاه با کمبودهایی (از جمله در تنظیمات هستههای پردازنده یا میزان رم و ...) مواجه شوید؛ در حالی که در سرور ابری چنین محدودیتهایی وجود ندارد.
از طرف دیگر برخی از سرورهای ابری گاه با تعداد زیاد گزینههایی که در اختیار کاربران میگذارند، پیچیده شدن فرایند تصمیمگیری را به همراه دارند. ابر زس برای این موضوع راهکاری در نظر گرفته و سرویس «سرور ابری» و سرویس پیشرفتهتر «دیتاسنتر ابری» را ارائه کرده است. سرور ابری ابر زس فرایندهای انتخاب سرویس را برای کاربران سادهتر کرده است؛ در حالی که دیتاسنتر ابری سرویسی برای آن گروه از کاربرانی است که خواهان امکانات، قابلیتها و سرویسهای پرتعداد و پیشرفتهتر هستند.
قیمت
هزینه اولیه سرورهای مجازی به علت اشتراک منابع، پایینتر است ولی هزینههای ثانویه هم مطرح هستند که موجب میشوند برای بسیاری از کاربران، سرور ابری گزینه به صرفهتری باشند. سرور مجازی در مجموع عملکرد پایینتری نسبت به سرور ابری دارد. به عنوان مثال در یک فروشگاه آنلاین این موضوع میتواند منجر به کاهش فروش شود و به این ترتیب هزینهای پنهان را برای فروشگاه به همراه داشته باشد. علاوه بر این امنیت پایینتر سرور مجازی احتمال افزایش هزینههای آتی برای فرایند بازیابی اطلاعات، رفع مشکلات امنیتی و احتمالا بهره بردن از نیروی متخصص حوزه امنیت را به همراه دارد.
به عنوان مثال در سرور مجازی ممکن است در آینده نیاز به افزایش منابع داشته باشید و مجبور شوید، یک سرویس دیگر خریداری کنید یا در نهایت به یک ارائهدهنده دیگر مهاجرت کنید. در سرور ابری اما به دلیل مقیاسپذیری امکان افزایش ساده منابع با هزینه کمتر وجود دارد.
در نهایت اینکه کدام سرویس از نظر قیمت برای شما به صرفهتر است کاملا به نوع استفاده باز میگردد. همان طور که اشاره کردیم، در بیشتر شرایط، سرور ابری بر سرور مجازی برتری دارد ولی اگر قیمت، در مقایسه با سایر فاکتورها از جمله مقیاسپذیری برای شما در اولویت است و کاربری بسیار سادهای از سرور دارید، سرور مجازی (حداقل فعلا) برای شما گزینه بهتری است.
سرور مجازی در مقابل سرور ابری؛ کدامیک برای من مناسب است؟
بزرگترین تفاوت سرور ابری و سرور مجازی در سطح امنیت، عملکرد و پایداری بالاتر و نیز مقیاسپذیری بهتر در سرور ابری خلاصه میشود.
اگر به دنبال راهاندازی وبسایت ساده خود هستید یا عملکرد ابتدایی را برای سرور خود در نظر گرفتهاید یا در کوتاه مدت نیازی به افزایش منابع ندارید، سرور مجازی میتواند گزینه ارزانقیمتتر و مناسبتتری برای شما باشد؛ در غیر این صورت سرور ابری گزینه مطمئنتر و مناسبتری است.
اگر برای انتخاب بهترین سرور نیاز به مشاوره بیشتر داشتید، ابر زس در کنار شما است تا بتوانید با توجه به نیازهایتان بهترین و به صرفهترین سرویس را انتخاب و راهاندازی کنید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.