بررسی بازی Pro Evolution Soccer 2016؛ بازگشت پادشاه
اگرچه کونامی چند وقت اخیر با مشکلات کوچک و بزرگی مواجه شد، اما سال نسبتا موفقیت آمیزی را پشت سر می گذارد. بعد از عرضه ی بازی Metal Gear Solid V: The Phantom Pain و ...
اگرچه کونامی چند وقت اخیر با مشکلات کوچک و بزرگی مواجه شد، اما سال نسبتا موفقیت آمیزی را پشت سر می گذارد. بعد از عرضه ی بازی Metal Gear Solid V: The Phantom Pain و موفقیت های آن چه از لحاظ فروش و چه از لحاظ دریافت نمره، چشم ها به بازی فوتبالی کونامی، یعنی PES دوخته شد تا ببینیم که آیا در این بازی نیز انقلابی ایجاد شده یا خیر.
Pro Evolution Soccer 2016 در بیستمین سالگرد این بازی عرضه شده و کونامی روی تبلیغات مربوط به این مسئله، مانور بسیار زیادی داشته. همانند همیشه و سال های گذشته، رقابت تنگاتنگی میان PES و FIFA وجود دارد؛ اما این بار اوضاع کمی فرق کرده و وزنه به نفع PES سنگینی می کند.
برخلاف همیشه، PES با دست پر پا به میدان گذشته و از سوی دیگر، فیفا مورد نکوهش قرار گرفته که تغییرات چشمگیری نسبت به سال گذشته نداشته است. بزرگ ترین برتری PES در امسال نیز همین است؛ شاید PES به صورت کلی در جایگاهی پایین تر از فیفا دسته بندی شود، اما تغییرات آن نسبت به سال های گذشته، بسیار انقلابی تر از تغییرات فیفا نسبت به همان سری بازی هستند.
کونامی فرمولی جدید را در بازی فوتبالی خود به کار بسته و تا حد زیادی در پیاده سازی آن موفق شده. معمولا عادت داشته ایم که فیفا تجربه ی واقع گرایانه ی فوتبال را در اختیارمان بگذارد و PES، تجربه آرکید آن را. اما امسال، بازی کونامی در جایی میان این دو قرار گرفته و در عین پایبندی به فیزیک و واقع گرایانگی، شکلی ساده و غیر حرفه ای از فوتبال را به ارمغان می آورد.
اما همین ویژگی جدید PES 16، نوعی دو دستگی میان منتقدان و مخاطبان معمولی پدید آورده. منتقدان سخت بر این موضوع پافشاری می کنند که تغییرات نسخه ی جدید بازی انقلابی هستند و روزنه ی امیدی در آن دیده می شود. از سوی دیگر اما، تغییرات بازی به مذاق بسیاری از گیمرها خوش نیامده اند و آن ها ترجیح می دادند که همه چیز به همان شکل قدیم دنبال می شد.
با همه ی این ها، این موضوع بر هیچکس پوشیده نیست که PES جدید، چیزی متفاوت است و این تفاوت، یا آن را در آینده به نابودی خواهد کشاند و یا آن را به عرش خواهد کشید؛ هرچند که فعلا، نوید آینده ای درخشان را می دهد.
در ادامه ی این بررسی، با دیجیاتو همراه باشید.
به محض این که وارد اولین دست از بازی PES 16 شوید، نوعی نبوغ را در آن احساس خواهید کرد. این نبوغ می تواند ناشی از چیزهای مختلفی باشد و مطمئنا در همان ابتدا نخواهید دانست که چه چیزی تغییر کرده. همه چیز خوش دست تر از قبل انجام می شود، بازی ها درگیر کننده تر هستند و به سرعت در هر یک غرق می شوید.
مهم ترین تفاوت اصلی PES 16 در فیزیک و هوش مصنوعی آن پدیدار می شود. فیزیک منطقی تر بازی، تمام المان های اصلی را دستخوش تغییر کرده و حالا احساس می کنید که واقعا در حال تجربه یک بازی فوتبال هستید. دیگر نمی توانید از وسط زمین شوت زده و بدون هیچ مشکل، توپ را وارد دروازه کنید.
اگر منطقی باشید، بازی نیز منطقی خواهد بود و همه چیز در عین سادگی، به درستی دنبال خواهد شد. پاس دادن کار ساده ای است، اما اگر بخواهید در آن حرفه ای شوید به تمرین زیادی نیازمند هستید، تقلای موجود در هر دریبل را می توان احساس کرد و توپ، وزن دارد. این ها چیزهایی اند که کمتر در سری بازی فیفا و خود PES دیده می شود.
برای اولین بار، کونامی توانسته کاری کند که گیمر از تک تک لحظات بازی لذت ببرد. بازی کردن در پست هایی از قبیل حمله، هافبک و دفاع لذت خاص خود را دارد و همه چیز به تلاش برای به دست آوردن توپ و هجوم به سمت دروازه ی حریف، خلاصه نمی شود؛ بلکه از کارهایی مانند دفاع کردن نیز لذت خواهید برد. هیچ کدام از افراد حاضر در خط حمله، غیرقابل توقف نیستند و اگر بخواهید به موفقیت برسید، باید در قالب یک «تیم» کار کنید.
بازی کردن در نقش یکی از بازیکنان خط میانی، کاملا این احساس را پدید می آورد که کنترل همه چیز را در اختیار دارید و شما، فرد تصمیم گیرنده در زمین هستید. البته با توجه به برخی از اشتباهات فاحش دروازه بانان، باید به این نکته اشاره کرد که همه چیز در بازی، چندان کامل نیست؛ اما حداقل در اکثر مواقع، کنترل همه چیز را عهده دار هستید.
هوش مصنوعی، نسبت به قبل پیشرفت چشمگیری داشته و چه در نقش حریف و چه در نقش یار کمکی، عملکرد قابل قبولی از خود به جای می گذارد. البته اگر بخواهیم PES 16 را با فیفا مقایسه کنیم، مسلما ضعف های زیادی به چشم خواهند خورد؛ اما بازی در نوع خود، مشکل خاصی ندارد.
هر از چندگاهی ممکن است یارتان اشتباهات مضحکی مرتکب شود و توپ را به حریف واگذار کنید. این قبیل اشتباهات، بیش تر از سوی بازیکنان خط حمله صورت می گیرد و خوش بختانه در دفاع، مشکل چندانی وجود دارد. دروازه بانان هم همان طور که اشاره شد، مشکلاتی حیاتی دارند و در ساده ترین موقعیت ها نیز کار خاصی پیش نمی برند.
بزرگ ترین مشکل PES در بحث لایسنس تیم ها به چشم می خورد. همانند همیشه، تیم های انگلیسی، برزیلی و بسیاری از تیم های اروپایی، لایسنس نشده اند و البته کونامی هم نمی تواند کاری در این رابطه کند. اما مشکل بزرگ تر هم این است که نقل و انتقالات به وجود آمده در تیم های مختلف، هنوز در بازی اعمال نشده اند و ترکیب تیم ها مربوط به فصل گذشته است.
البته باید اشاره کرد که کونامی اهمیت زیادی برای سخنان و نظرات طرفداران خود قائل بوده و قرار است که در ماه جاری میلادی (اکتبر) آپدیتی بزرگ برای بازی عرضه شود و علاوه بر بهبود بخش های مختلف گیم پلی، آخرین نقل و انتقالات را نیز اعمال کند.
از لحاظ گرافیکی و دیداری، PES 16 هنگام استفاده از دوربین معمولی، با فیفا برابری می کند اما اگر کمی دوربین را به حالت زوم شده ببرید با مشکلاتی اساسی مواجه خواهید شد. اگرچه کونامی در طراحی چهره ی بازیکنان معروف کم نگذاشته، اما با زوم کردن متوجه خواهید شد که چهره ی دیگر بازیکنان، بسیار بد از آب در آمده است.
تماشاچیان نیز مثل همیشه به شکل افراد بدون چهره هستند و تنها می توانید بالا و پایین پریدن آن ها را مشاهده کنید. البته جای خوشحالی دارد که حداقل مشکل خاصی در صداگذاری تماشاچیان وجود ندارد و می توانید به خوبی جو حاکم بر ورزشگاه را احساس کنید. تماشاچیان به خوبی نسبت به موقعیت های خطرناک عکس العمل نشان می دهند و هیجان بازی را تا چند مرحله ارتقا می دهند.
با وجود این که کم و کاستی های بسیاری در گرافیک PES 16 به چشم می خورد، اما اکثر آن ها قابل چشم پوشی هستند ؛ زیرا همان طور که احتمالا خودتان نیز متوجه شده اید، تمرکز اصلی سازندگان روی بهبود المان های اصلی گیم پلی بوده و گرافیک در اولویت بعدی کار قرار داشته.
کات سین های بازی نسبت به قبل بسیار بهتر شده اند و این بار می توانید از تماشای عکس العمل های بازیکنان نسبت به اتفاقی خاص و یا شادی های پس از گل لذت ببرید. البته کیفیت انیمیشن های طراحی شده برای این لحظات، کمی آزار دهنده است و مطمئنا به اندازه ی فیفا جذاب نیست. شادی های پس از گل هم بسیار محدودند؛ اما با این حال، به هنگام کری خوانی برای حریف تان کاربردی اساسی دارند!
یکی از مهم ترین ویژگی های یک بازی فوتبالی، گزارشگران آن هستند و متاسفانه PES 16 در این بخش، عملکردی بسیار ضعیف دارد. گزارش بازی ها توسط پیتر دروری و جیم بگلین انجام می شود. گزارش اصلی هر بازی توسط دروری دنبال می شود و بگلین در نقش کارشناس، تنها چند بار در هر دست، نظرات خود را بیان می کند.
تعداد جملات در نظر گرفته شده برای گزارش بسیار محدود است و در مدت کوتاهی، جملات تکراری زیادی به گوشتان خواهد خورد. در همین حال، لحن گزارشگران نیز چندان هیجان انگیز نیست. اما مشکل، زمانی بزرگ می شود که بدانیم در پاره ای از اوقات، گزارشگران با تاخیر جملات خود را بیان می کنند و به کلی، هیجان حاکم بر بازی را از بین می برند.
البته باید بار دیگر اشاره کرد که به لطف جو و اتمسفر حاکم بر هر ورزشگاه، مشکلات گزارشگران چندان آزار دهنده نیست و تماشاگران به خوبی حس ترشح آدرنالین را به گیمر منتقل می کنند؛ اما بدیهی است که سازندگان باید این بخش را در اولویت برای نسخه های بعدی قرار دهند.
مثل همیشه، PES 16 تمرکز زیادی روی بخش Master League دارد. این بخش به گیمر اجازه می دهد که تیم مورد علاقه ی خود را تشکیل دهد و آن را تا دست یابی به پیروزی های مختلف و در نهایت، ورود به لیگ قهرمانان هدایت کند. این بخش از بازی دچار پیشرفت زیادی شده و می توانید از ساخت تیم و مربی دلخواه و نیز هدایت آن ها، لذت کافی ببرید.
در همین حال، تیمی به عنوان از پیش تعیین شده نیز وجود دارد و اگر مایل باشید، می توانید هدایت آن را عهده دار شوید. اگرچه هدایت تیم دلخواه تان می تواند بسیار جذاب باشد، اما هدایت تیم پیش فرض، جذابیت دیگری دارد و ساعت ها پای آن میخکوب خواهید شد.
نکته ی قابل توجه درباره ی بخش مستر لیگ، این است که می توانید آن را هر طور که می خواهید تنظیم کنید. می توانید تیم را خودتان بچینید یا کاری کنید که به صورت اتوماتیک چیده شود. می توانید کاری کنید که تعویض ها از طریق هوش مصنوعی انجام شوند و یا این که خودتان وارد عمل شوید. به طور کل، آزادی عمل در مستر لیگ بسیار زیاد است و به خوبی حس هدایت یک تیم را به گیمر منتقل می کند؛ حتی بهتر از فیفا.
در کنار این، بخش Be a Legend نیز کماکان به فعالیت خود ادامه می دهد و می توانید با ساخت یک بازیکن مشخص، کنترل او را بر عهده گرفته و کاری کنید که به تیم های بزرگ جهان راه یابد. البته باید خاطر نشان کرد که کمبود محتوا، مهم ترین ضعف این بخش است؛ اما هم چنان آن قدر جذابیت دارد که ارزش امتحان کردن را داشته باشد.
بخش MyClub هم دچار تغییرات زیادی شده. بازیکن ها بعد از هر دست و دریافت تعداد XP مشخص، ارتقا می یابند و توانایی هایشان افزایش می یابد. در همین حال، می توان از بازیکن هایی که کمتر مورد استفاده قرار می گیرند، به عنوان مربی و تمرین دهنده استفاده کرد. این سیستم جالب، سبب می شود که بتوانید از تک تک بازیکنانتان، بهترین استفاده ی ممکن را داشته باشید.
برخلاف فیفا و سیستم Chemistry آن، PES روی استفاده از تاکتیک های درست متکی است. هر مربی، چیدمان و تاکتیک های مورد علاقه ی خود را دارد و اگر بازیکنان، با شیوه ی دلخواه هر مربی هماهنگ باشند، بهترین نتیجه حاصل خواهد شد.
در MyClub کارهای بسیار زیادی می توان انجام می داد. می توانید مثل همیشه به بازی های فصلی بپردازید. این بازی ها هم به صورت دستی دنبال می شوند و هم به صورت اتوماتیک و از طریق هوش مصنوعی. هنگامی که بازی توسط هوش مصنوعی دنبال می شود، می توانید وظایفی مانند چیدن تاکتیک ها، اعمال تعویض و کارهایی از این دست را بر عهده بگیرید.
سیستم خرید و فروش جالبی نیز برای PES 16 در نظر گرفته شده که البته کنترل آن چندان به خود گیمر سپرده نشده. به جای استفاده از فروشگاه بازیکنان، گیمر باید از طریق گزینه ی Scout به دنبال بازیکنان کارآمد بگردد. با هر بار Scout، کارت های مختلفی نمایان می شوند. هر یک از این کارت ها رنگ بندی خاص خود را دارند که در واقع میزان نادر بودن آن کارت به شمار می رود. می توانید هر کارت را به دلخواه انتخاب کنید تا بازیکن آن کارت مشخص شود و وی را در اختیار بگیرید.
خوشبختانه بخش MyClub برخلاف آن چه در فیفا مشاهده می شود، بسیار کارآمد و سریع است. در ظرف دو یا سه روز، می توانید به مرحله ای برسید که بازیکنان قدرتمندی چون سرجیو راموس یا نیمار جونیور برایتان نمایان شوند. هم چنین برای این بخش، میکروترنسکشن یا خریدهای درون برنامه ای نیز در نظر گرفته شده؛ اما هیچگاه به پرداخت هزینه ی اضافی مجبور نخواهید بود و با کمی صبر و حوصله، به بازیکنان دلخواه تان دسترسی پیدا خواهید کرد.
جمع بندی
کونامی تا به امروز بارها اشاره کرده که آن ها می خواهند هر طور شده و در سریع ترین زمان ممکن، به سلطنت بی چون و چرای فیفا در چند سال اخیر خاتمه دهند. خوش بختانه باید گفت که کونامی با ساخت PES 16، بالاخره گام اول برای تحقق این مهم را برداشت اما متاسفانه هنوز زمان زیادی باقی مانده تا بتوان چنین چیزی را به چشم دید.
PES 16 برخلاف چند نسخه ی قبلی خود، بازی بسیار خوبی است. مکانیک های اصلی بازی بسیار متعادل تر و اصطلاحا بالانس تر شده اند و همه چیز در آن هیجان انگیز است. برای اولین بار پس از سالیان متمادی، طرفداران PES می توانند از تجربه ی این بازی لذت برده و به کونامی ببالند.
در چند وقت اخیر، کونامی روند بسیار خوبی در قبال فرنچایزهای خود پیش گرفته و مشخصا قصد دارد که بار دیگر به روزهای اوج خود بازگردد. البته همه ی این ها در حالی است که آن ها چندی پیش اعلام کردند که قصد دارند به طور کلی، ساخت تمام بازی های AAA یا بزرگ خود را متوقف کنند. بعد از این خبر، اگرچه افراد مختلفی از کونامی آن را تکذیب کردند اما هنوز هیچ اطلاعیه ی رسمی و موجهی ارائه نشده که خاطر ما را از این مسئله جمع کند.
در هر حال، باید روند اخیر کونامی را تحسین کرد و امیدواریم که مدیران این کمپانی پرسابقه، با دیدن موفقیت های اخیر سازندگان خود، از اهداف غلط خود دست بردارند و بار دیگر تمرکزشان را روی ساخت عناوین این چنینی متمرکز کنند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ضعف اصلی pes 2016 دسته دوم بازی خیلی ضعف و اصلا تاکتیک تیم رو خوب اجرا نمی کنن و تمام بازیکنان دسته دوم ضعیف وخسته هستن
راهی برای این مشکل نیست