ویرایش DNA انسان در سال 2017 میلادی ممکن خواهد شد
با اینکه علم بشر پیشرفت بسیاری داشته و به واسطه آن می تواند مسائلی را انجام دهد که تا چند سال پیش دور از ذهن به نظر می رسید، اما هنوز هم جای کار بسیاری ...
با اینکه علم بشر پیشرفت بسیاری داشته و به واسطه آن می تواند مسائلی را انجام دهد که تا چند سال پیش دور از ذهن به نظر می رسید، اما هنوز هم جای کار بسیاری دارد و به آن مرحله نرسیده که بتوان صفت ایده آل را برای آن استفاده کرد.
یکی از پیشرفت های علمی بسیار جالب و هیجان انگیز بشر، توان ویرایش DNA است. البته، این تغییرات در حد وسیع ممکن نیست و در حال حاضر فقط امکان دگرگونی ژن های برخی از اعضای بدن همانند چشم ها، وجود دارد که به منظور درمان پزشکی از آن بهره گرفته می شود.
در همین راستا، استارتاپی به نام Editas Medicine تصمیم دارد به طور خاص روی آزمایشات ترمیم و اصلاح ژن ها کار کند و در نتیجه آن پیشرفت چشمگیری در علم بیوتکنولوژی رقم بزند.
در ادامه این مطلب با دیجیاتو همراه باشید.
«ادیتاس مدیسن» از نوعی تکنولوژی به نام CRISPR استفاده می کند که سه سال پیش اختراع شد و در اختیار آزمایشگاه های زیستی قرار گرفت. از این فناوری برای تغییر دی-ان-ای میمون ها استفاده می گشت اما ادیتاس نخستین موسسه ای خواهد بود که از آن برای تغییر DNA انسان بهره می گیرد.
استارتاپ مورد بحث، از این سیستم برای درمان بیماری چشمی به نام LCA (نوعی بیماری چشمی ژنتیکی است که یا از همان بدو تولد یا در چند ماه نخست پدیدار می شود) استفاده خواهد کرد. این بیماری نادر، در کار سلول های شبکیه چشم که مسئول دریافت نور هستند اختلال ایجاد می کند و در نهایت موجب کوری می شود. هدف موسسه ادیتاس تست بیماران مبتلا به LCA با تکنولوژی CRISPR و درمان چشم آنها برای پیشگیری از نابینایی خواهد بود.
پروسه عملکرد این تکنولوژی به این صورت است که به شبکیه چشم بیمار مبتلا به LCA، مایع ویروسی حاوی دستورالعمل ساخت DNAی مورد نیاز برای تولید اجزاء CRISPR تزریق می شود. مایع مذکور پروتئینی در خود دارد که وظیفه آن برش ژن از محل تعیین شده خواهد بود.
برای درمان بیماری یاد شده، Editas باید یکهزار حرف DNA را از روی ژن موسوم به CEP290 حذف کند. مطالعات دقیق آزمایشگاهی نشان می دهد پس از درمان، ژن اصلاح شده باید عملکردی بودن مشکل همانند ژن انسان های سالم داشته باشد و مسئله بیمار به طور کامل برطرف شود. اما پیش از انجام چنین آزمایشی روی انسان این روش درمان باید ابتدا روی حیوانات تست و درستی آن تایید شود.
به صورت تئوری، فناوری CRISPR برای درمان و برطرف کردن مشکلات همه ژن های انسان قابل استفاده است اما برخی منابع یادآوری می کنند اصلاح DNA در بسیاری از سلول های بدن تقریبا ناممکن خواهد بود و چشم را باید جزو استثنائات قرار داد زیرا تزریقات موردنیاز روی شبکیه آن انجام می شوند که دسترسی آسانی دارد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ینی میشه واسه تنبلی چشم هم راهی پیدا شه!
عمرمون به باغ رفت
جلل خالق
اونا چه پیشرفت های میکنن
اونوقت اوج پیشرفت ما ساخت قلیان با هندونست
?