ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

برای شروع برنامه نویسی کدام زبان ها را یاد بگیریم؟

یادگیری یک زبان برنامه نویسی ممکن است کمی دلهره آور به نظر برسد. خوشبختانه این موضوع چیزی نیست که از بابت آن نگران باشید. وجود منابع آفلاین و آنلاین بسیار، انجمن های اختصاصی و همچنین ...

سامان میرزا
نوشته شده توسط سامان میرزا | ۱۳ دی ۱۳۹۵ | ۲۰:۳۰

یادگیری یک زبان برنامه نویسی ممکن است کمی دلهره آور به نظر برسد. خوشبختانه این موضوع چیزی نیست که از بابت آن نگران باشید. وجود منابع آفلاین و آنلاین بسیار، انجمن های اختصاصی و همچنین وجود شبکه های اجتماعی یادگیری چنین زبان هایی را بسیار آسان کرده است.

این مسئله به قدری در حال فراگیر شدن است که یک کودک نیز می تواند به صورت ابتدایی به یادگیری یک زبان برنامه نویسی بپردازد. با این حال انتخاب یک زبان مناسب برای شروع نیز تأثیر به سزایی در فرآیند آموزش دارد. اینجا هستیم تا به شما 6 زبان ساده را برای شروع برنامه نویسی معرفی کنیم.

JavaScript

javascript-for-beginners-670x377-w600

همین اول کار بگوییم که جاوا اسکریپت را با جاوا اشتباه نگیرید. جاوا اسکریپت عمدتاً یک زبان توسعه ی فرانت اند است؛ این در حالی است که جاوا یک زبان برنامه نویسی محسوب می شود. از آن جا که جاوا اسکریپت یک زبان کراس پلتفرم محسوب می شود، استفاده از آن رایج است.

همچنین به دلیل این که جاوا اسکریپت به راحتی روی مرورگرتان اجرا می شود نیازی به یک مفسر (کامپایلر) نخواهید داشت. کافیست از ابزار Notepad و یا Sublime Text استفاده نمایید. اگر مشتاق به توسعه ی وب هستید، جاوا اسکریپت برای شروع بسیار عالی است. سینتکس این زبان بسیار شبیه به زبان برنامه نویسی C بوده و از این رو شما را به ادامه ی یادگیری زبان های برنامه نویسی تشویق می کند.

علاوه بر این برای مبتدیان، جاوا اسکریپت بسیار پویا و روان بوده و از آن جایی که کاربرد گسترده دارد، یک آغاز مطمئن و مستحکم برایتان به شمار می رود. مطمئناً جاوا اسکریپت می تواند شروع خوبی برای یادگیری زبان های پیچیده تر همچون ++C باشد. با این حال برخی معتقد هستند که جاوا اسکریپت برای شروع برنامه نویسی مناسب نبوده و مثالی بد برای برنامه نویسی شئ گرایی است.

برخی دیگر نیز معتقدند که اگر می خواهید توسعه دهنده ی نرم افزار شوید جاوا اسکریچت به هیچ عنوان مورد مناسبی برایتان نیست. همچنین این زبان بدون نوع گذاری بوده و خطاهای موجود در آن پیش از اجرا آشکار نمی شوند. با این حال برای ورود به دنیای برنامه نویسی جاوا اسکریپت یکی از بهترین هاست.

زبان برنامه نویسی مذکور تنها به اپلیکیشن Notepad و کمی تحقیق نیاز دارد و کراس پلتفرم بودنش می تواند شما را راضی کند.

موارد استفاده

  • توسعه ی وب

مزایا

  • سازگاری کراس پلتفرم
  • بدون نیاز به کامپایلر
  • شاه راهی برای ورود به زبان های دیگر

معایب

  • شئ گرایی ضعیف
  • بدون نوع گذاری
  • مشکل در اشکال زدایی

Ruby on Rails

muo-ruby-on-rails-for-beginners-670x335-w600

Ruby on Rails برای خواند آسان است؛ مزیتی بزرگ برای کسانی که تا به حال به سمت برنامه نویسی نرفته اند. این زبان پویا و شئ گرا بوده و به شدت در توسعه ی وب استفاده می شود. سایت هایی چون Groupon و GitHub از کد روبی برای بک اند وبسایت خود استفاده می کنند.

به دلیل آن که در روبی نیاز نیست مجموعه ای از دستورات را یاد بگیرید، یادگیری این زبان کمی ساده تر است. اما از آن جایی که Ruby on Rails یک فریم ورک محسوب می شود باید آن را اساساً مجموعه ای از کلیدهای میانبر به شمار آورد. اما برای چه این زبان برنامه نویسی را مفید می دانیم؟

Ruby on Rails برای مبتدیان مناسب بوده و بیشتر استارت آپ ها توسعه دهندگانی که به این زبان مسلط هستند را استخدام می کنند. پس با یادگیری زبان مذکور می توانید امیدوار باشید که جایی در بازار کار دارید.

موارد استفاده

  • توسعه ی وب

مزایا

  • استفاده ی زیاد از این زبان
  • مجموعه ای از کلیدهای میانبر
  • بازار کار خوب

معایب

  • Ruby on Rails اساساً مجموعه ای از کلیدهای میانبر است

Python

python-programming-670x335-w600

پایتون یک زبان عالی و ساده برای مبتدیان است. همچنین به دلیل آن که پایتون برای اپلیکیشن های دسکتاپ و تحت وب مورد استفاده قرار می گیرد، قادر هستید بسیاری از پروژه ها را با کمک آن پیش ببرید. این زبان پویا از شئ گرایی و همچنین برنامه نویسی تابعی پشتیبانی می کند.

علاوه بر این پایتون یک زبان برنامه نویسی متن باز است؛ این بدان معناست که شروع این زبان رایگان بوده و برای آن انجمن اختصاصی وجود دارد. با این حال پایتون برای ورود علاقه مندان به حرفه ی برنامه نویسی کمی پیچیده است. به عنوان مثال باید جزئیات مهمی چون حفظ قراردادهای نام گذاری را در آن رعایت نمایید.

با توجه به انعطاف پذیر بودن آن و وجود یک جامعه ی عظیم، پایتون زبانی ساده و مفهوم برای مبتدیان به شمار می رود.

موارد استفاده

  • توسعه ی وب
  • توسعه ی اپلیکیشن

مزایا

  • استفاده ی در اپلیکیشن های دسکتاپ و تحت وب
  • متن باز

معایب

  • نیازمند رعایت جزئیاتی چون قراردادهای نام گذاری صحیح

Java

java_shutterstock-640x438-w600

جاوا یکی از قدیمی ترین زبان های برنامه نویسی است. جاوا اساساً در اپلیکیشن های دسکتاپ، تحت وب، سیستم عامل و... کاربرد دارد. این زبان شئ گرا بوده و مبتنی بر کلاس های برنامه نویسی است. همچنین استفاده از آن گسترده است و یکی از محبوب ترین زبان های برنامه نویسی به شمار می رود.

اما با وجود استفاده ی زیاد از این زبان، جاوا علاقه مندان برای ورود به حیطه ی برنامه نویسی را بیشتر به چالش می کشد. به عبارت دیگر جاوا بیشتر ناشی از سینتکس زبان هایی چون C و ++C است و با توجه به همین موضوع بسیاری از کلاس های آموزشی قبل از مراجعه به این زبان، آموزش خود را با زبان های C و ++C آغاز می کنند.

با این حال فکر می کنیم که جاوا شما را آماده کرده و تبدیل به یک برنامه نویس می نماید. پیش از هر چیزی باید درباره ی نحوه ی پردازش اطلاعات توسط رایانه فکر کنید. ایجاد یک پایه ی مستحکم از دانش برنامه نویسی تحلیلی سبب شده تا جاوا یک زبان فوق العاده باقی بماند. البته این زبان کمی پیچیده تر بوده و فهم آن برای مبتدیان دشوارتر است.

علاوه بر این انجمنی اختصاصی برای آن وجود دارد که می تواند به بسیاری از سوال های شما پاسخ دهد.

موارد استفاده

  • توسعه ی وب
  • توسعه ی اپلیکیشن

مزایا

  • بسیار محبوب
  • یک زبان کهنه کار
  • دارای منابع زیاد
  • به شما کمک می کند تا آن را به یک زبان پایه برای خود تبدیل کنید

معایب

  • ناشی از سینتکس زبان های C و ++C؛ بنابراین بهتر است ابتدا با این زبان ها شروع کنید
  • نیازمند تفکر تحلیلی بسیار

C و ++C

c-4-562x309-opx-w600

C و ++C جزو زبان های برنامه نویسی بزرگ و مقدماتی هستند. این زبان ها برای توسعه ی نرم افزار به کاربرده می شوند و سینتکس آن ها در بسیاری از زبان ها نهفته است. بنابراین یادگیری دو زبان مذکور برای شروع برنامه نویسی به زبان هایی چون جاوا و یا موارد پیچیده تر بسیار مناسب به نظر می رسد.

++C بر خلاف زبان C کلاس های برنامه نویسی شئ گرایی را ارائه می دهد. اگر علاقه مند به توسعه ی بازی های ویدیویی هستید زبان ++C مورد مناسبی به شمار می رود چرا که از آن بیشتر برای توسعه ی بازی هایی ویدیویی و موتورهای بازی سازی استفاده می شود. علاوه بر این وب، موبایل و اپلیکیشن دسکتاپ از دیگر موارد کاربرد این زبان است.

زبان های C و ++C نه تنها مقدمه ی دلنشینی برای برنامه نویسی هستند بلکه در علوم رایانه نیز کاربرد دارند. حتی اگر روی زبان های دیگر برنامه نویسی تمرکز دارید، اصول ارائه شده در زبان های مذکور بسیار ارزشمند هستند. ++C ممکن است در ابتدا مشکل باشد و شما را بسیار به چالش بکشد، اما اگر قادر به مقابله با این مشکل هستید، باید بگوییم که از اقبال خوبی برخوردارید.

موارد استفاده

  • توسعه ی اپلیکیشن

مزایا

  • پس زمینه ای بسیار عالی از علوم رایانه
  • خوب برای توسعه دهندگان بازی های ویدیویی و نرم افزار

معایب

  • ++C کمی سخت تر از زبان C است

#C

356030_0209_4-w600

#C یک انتخاب عالی برای مبتدیان بوده و راه اندازی آن بسیار ساده است. صرفاً ویژوال استودیو اکسپرس را دانلود نمایید تا تمام عناصر لازم از قبیل SQL اکسپرس نیز در دسترس شما قرار گیرد. این زبان برای اهداف متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد؛ از توسعه ی وب بگیرید تا کنترل و بهینه سازی اپلیکیشن ها.

سینتکس زبان مذکور بر پایه ی C بوده و همانند C و ++C پایه علوم رایانه ای تان را قوی می کند. با این حال ویژوال استودیو دارای تکمیل خودکار و قابلیت هایی چون مولد خودکار فایل های پروژه بوده که ممکن است کار با #C را پیچیده تر کند. برخلاف زبان هایی چون C و روبی این زبان دارای کامپایلرها و مفسرهای متعددی است.

اما محیط یکپارچه و گسترده توسعه ی نرم افزار (IDE) که برای استفاده آسان است #C را برای مبتدیان به یک انتخاب ایده آل تبدیل نموده.

موارد استفاده

  • توسعه ی اپلیکیشن

مزایا

  • استفاده ی گسترده
  • ویژوال استادیو راه اندازی را آسان می کند
  • عالی برای درک علوم رایانه
  • آسان برای استفاده در IDE

معایب

  • کامپایلر پیچیده

سخن پایانی

لازم به ذکر است زبانی که در این دسته قرار ندارد HTML است. با این حال ممکن است با توجه به این که این زبان برای یادگیری بسیار آسان است و اغلب در سطح مدارس تدریس می شود، دلیل عدم حضور آن را جویا شوید. همانطور که می دانید HTML زبان نشانه گذاری است نه یک زبان برنامه نویسی، بنابراین دارای معیارهای مناسبی نیست.

با این حال HTML برای معرفی زبان ها بد نبوده و به صورت گسترده ای قابل اجراست. بنابراین می توان گفت که HTML یک زبان ساده (منظور یک زبان برنامه نویسی نیست) برای مبتدیان و ورود آن ها به دنیای برنامه نویسی است. HTML هنوز که هنوز است به تقویت مفاهیم برنامه نویسی می پردازد و از آن به طور گسترده ای در توسعه ی وب استفاده می شود.

از طریق این زبان می توانید CSS (که همانند HTML یک زبان برنامه نویسی نیست) را نیز یاد بگیرید و به کمک این دو و مفاهیم موجود در آن ها وارد حیطه ی برنامه نویسی و یادگیری زبان هایی چون جاوا اسکریپت شوید.

فکر می کنید برای مبتدیان چه زبان هایی ساده تر هستند؟ تجربیات خود در این زمینه را با ما در قسمت نظرات به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (22 مورد)
  • ابوالفضل دوستی
    ابوالفضل دوستی | ۲۴ تیر ۱۳۹۸

    سلام من 17 سالمه از 14 سالگی برنامه نویسی رو با html و css که زبان های نشانه گذار هستن (زبان برنامه نویسی نیستند)شروع کردم بعدش js رو یادگرفتمو بعد php و python و java و c# و... .
    می خوام بهتون بگم اگه می خواین برنامه نویسی رو شروع کنید حتما از یه زبانی شروع کنید که یه محیط ویژوالی داشته باشه که به مرور زده نشین از برنامه نویسی ،خیلی از زبان هایی که میبینینو تبلیغ میکنن واقعا کاربردی ندارن(البته برای یه تازه کار) مثلا پایتون بعد اینهمه سال هنوز یه محیط ویژوالی نداره(یعنی یه گروه برنامه نویس مثل خودمون نوشتن و یه کمپانی بزرگ مثل ماکروسافت پشتشون نیست) اینجوری زده میشین از برنامه نویسی .
    بنظرم اگه میخواین اولین زبان برنامه نویسی تون رو یاد بگیرین بهتون c# رو پیشنهاد می کنم چون راحته و کراس پلتفرم و ساده هستش بعد که با بیس زبان های برنامه نویسی آشنا شدین می تونین تو یه روز یا دیگه خیلی بخوان طول بکشه تو یه هفته زبان های جدید رو یاد بگیرین و بعدش دیگه دستتون میاد چی به چیه اگه خواستین سمت وب برین یه html css هستش و یکم js کار front end سایتتون رو راه میندازه برای back end هم می تونین از همون c# یا حالا asp یه کم پیشرفته تر یاد بگیرین (البته sql هم هستش یادم رفت بگم) .
    برای دسکتاپ هم همون c# با sql کافیه .
    برای اندروید هم میتونین با c# بنویسید ولی من پیشنهاد می کنم جاوا رو یاد بگیرین (کاتلین هم اگه درک جاوا براتون سخته میتونین) و sql .
    دیدین زیاد سخت نیست و طول نمی کشه .
    راستی (هرکجا نفهمیدید چی گفتم با یه سرچ ساده میفهمید چیه)

    امید وارم مفید باشه براتون.
    مرسی

  • Mj Kianiapp
    Mj Kianiapp | ۱۵ اسفند ۱۳۹۷

    با اینکه از سی متنفرم ولی تو ترم یک دانشگاه بهمون c++ یاد دادند که واقعا عالی بود به نظر من نه تنها زبون سختی نیست بلکه خیلی روان و منطقیه وقتی باهاش کد بزنی.
    البته من یادگیری مفاهیم رو با سی++ یاد گرفتم و الان دارم نحوه ی اتصال به پایگاه داده و یسری کارهای مقدماتی رو تو سی شارپ یاد میگیرم.
    هدف بعدیم جاوا اسکریپت هست و بعد از اون نمیدونم بین پایتون و جاوا کدوم رو انتخاب کنم.
    البته اینکه هنوز نمیدونم قراره در آینده تو چه حوزه ای کد بزنم هم بی تاثیر نبوده و نیست.
    اگر کسی نکته یا توصیه ای داره خوشحال میشم بشنوم.
    ممنون

  • salmanaa
    salmanaa | ۱۴ دی ۱۳۹۵

    برای یادگیری جاوا اسکریپت، می تونید از خود فایرفاکس استفاده کنید. کافیه از منوی Tools روی Web Developer برید و بعد در داخلش روی Scratchpad کلیک کنید. در این محیط می تونید برنامه بنویسید، تست کنید، ذخیره کنید و یا برنامه های قبلی رو باز کنید.
    در ضمن برای مشاهده نتایج اجرای برنامه هم میتونید توی خود پنجره فایرفاکس کلید F12 رو بزنید و کنسول رو ببینید.
    البته این محیط فقط برای تست سریع بعضی کدها و یا یادگیری قوانین اولیه مناسبه ولی نیاز به نصب برنامه ای نداره.

نمایش سایر نظرات و دیدگاه‌ها
مطالب پیشنهادی