کاهش قابل توجه اکسیژن در اقیانوس ها، حیات آبزیان را به خطر انداخته است
احتمالاً می دانید که به خاطر انتشار گازهای گلخانه ای، دمای کره زمین روز به روز افزایش می یابد، اما شاید از اثرات جانبی آن اطلاع نداشته باشید، مثلاً اینکه اکسیژن موجود در اقیانوس ها ...
احتمالاً می دانید که به خاطر انتشار گازهای گلخانه ای، دمای کره زمین روز به روز افزایش می یابد، اما شاید از اثرات جانبی آن اطلاع نداشته باشید، مثلاً اینکه اکسیژن موجود در اقیانوس ها طی چند دهه گذشته تا حد زیادی کاهش یافته است.
تیمی از دانشمندان آلمانی با بررسی داده های مربوط به بازه ای 50 ساله، دریافتند اقیانوس ها حدود 2 درصد از اکسیژن خود را از دست داده اند، که این مقدار در مناطق مختلف اندکی متفاوت است. اطلاعات ناسا نشان می دهند در همین بازه، دمای کره زمین یک درجه سانتیگراد افزایش یافته.
شاید در نگاه اول این موضوع چندان اهمیت نداشته باشد، اما باید بدانید که حیات آبزیان نیز به اکسیژن وابسته است. بنابراین با ادامه روند کنونی و تخریب محیط زیست روی زمین، گونه های جانوری اعماق اقیانوس ها نیز از دست انسان جان سالم به در نخواهند برد.
گفتنیست ورود فاضلاب حاوی کودهای شیمیایی به اقیانوس ها می تواند باعث افزایش چشمگیر جلبک ها (شکوفایی جلبکی) شود که با مصرف تمام اکسیژن موجود در آب، منطقه ای مرگبار را برای ماهی ها به وجود می آورند، اما دلیل کاهش اکسیژن اقیانوس ها فقط به موضوع فوق محدود نمی شود.
با افزایش دمای زمین، آب دریاهای آزاد نیز گرم تر شده و توانایی نگهداری گازهای محلول در آن کاهش می یابد، بنابراین اکسیژن آزاد شده و به اتمسفر زمین انتقال پیدا می کند.
محققین آلمانی از چندین پایگاه داده مختلف استفاده کرده و مقدار شوری، دما، عمق و اکسیژن را در اقیانوس های جهان اندازه گرفتند. نتایج آنها نشان می دهد طی نیم قرن گذشته، حدود 80 میلیارد تن از این عنصر حیاتی را از دست داده ایم، و این مقدار در شمال اقیانوس آرام و آتلانتیک شمالی بیشتر از دیگر مناطق بوده.
جالب اینکه تنها 15 درصد از پدیده فوق به کاهش انحلال پذیری اکسیژن در آب به واسطه گرما رخ داده، و فرایندهای پیچیده دیگری نیز در آن نقش داشته اند، از جمله اینکه اکسیژن تازه از طریق چشمه ها و آب های سطحی به دریاهای آزاد راه نمی یابد.
همچنین طبق گزارش فوق، حجم مناطق اقیانوسی که کاملاً فاقد اکسیژن هستند و در نتیجه حیات در آنجا ممکن نیست، در این دوره چهار برابر شده است.
به هر حال تمام این نتایج نشان می دهند تغییرات اقلیمی تأثیرات بسیار بیشتری از آنچه به چشم می بینیم، در پی دارند و زیست پذیری در اقیانوس ها، که نزدیک به 70 درصد از سطح کره خاکی را پوشانده اند، در معرض خطر جدی قرار دارد.
شاید مطالب زیر هم برایتان جذاب باشد:
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
فق به خاطر افزایش دما