سنجش قدرت بر حسب فلاپس؛ با 14 کنسول قدرتمند تاریخ آشنا شوید
صحنه ای از فیلم Tokyo Drift (نسخه فرعی سری محبوب سریع و خشمگین) وجود دارد که در آن پسر پولدار و جوانی با گفتن مشخصات فنی چون تعداد اسب بخار اتومبیل دوج وایپر خود به ...
صحنه ای از فیلم Tokyo Drift (نسخه فرعی سری محبوب سریع و خشمگین) وجود دارد که در آن پسر پولدار و جوانی با گفتن مشخصات فنی چون تعداد اسب بخار اتومبیل دوج وایپر خود به دیگران فخر می فروشد و زمینه را برای شروع مسابقه ای هیجان انگیز و نفس گیر فراهم می کند.
در دنیای کنسول های بازی، فلاپس (FLOPS) حکم همان اسب های بخار اتومبیل ها را دارد، معیاری که نشان دهنده قدرت کنسول ها است. اما تعداد فلاپس بیشتر همیشه به معنای عملکرد بهتر نیست، همان طور که کمی جلوتر در فیلم، وایپر با آن موتور قدرتمند و مشخصات غول آسایش از شورولت مونته کارلو قدیمی دهه 70 شکست می خورد.
اما فلاپس به چه معنایی است؟ عملکرد هر دستگاه یا ماشینی را می توان از چندین جهت ارزیابی کرد. بگذارید برای درک بهتر از همان مثال اول مطلب استفاده کنیم، زمانی که صحبت از عملکرد یک اتومبیل به میان می آید، چه فاکتورهایی برای شما اهمیت دارد؟ بیشترین سرعت ممکن، شتاب، هندلینگ و معیار و کمیتی که قدرت کلی اتومبیل را نشان دهد، یعنی همان اسب بخار که بیانگر میزان کار انجام شده است.
اما کامپیوترها و کنسول ها برای ما کار فیزیکی انجام نمی دهند که برای آن ها واحدهایی چون ژول و اسب بخار تعریف کنیم. وظیفه آن ها پردازش داده های ورودی و نمایش دادن آن ها به اشکال مختلف به عنوان خروجی است. بنابراین، سرعت پردازش داده ها می تواند معیار مناسبی باشد که با آن قدرت کامپیوترها را قضاوت کنیم، کمیتی که فلاپس نام دارد.
کلمه فلاپس در واقع مخفف عبارت FLoating point Operations Per Second یا عملیات های ممیز شناور در ثانیه است. همه چیز هنوز گنگ به نظر می رسد؟ بگذارید کمی بیشتر توضیح دهیم.
عملیات های ممیز شناور محاسباتی شامل اعداد بسیار بزرگ یا بسیار کوچک است که توسط پردازنده انجام می شود. بنابراین فلاپس نشان می دهد که پردازنده گرافیکی کنسول شما با استفاده از این اعداد پیچیده در هر ثانیه قادر به انجام چه حجمی از محاسبات است.
در نتیجه، فلاپس پتانسیل نهایی پردازشگر گرافیکی یک کنسول را مشخص می کند که محاسبه آن نیز کار بسیار ساده ای است. در این مطلب می خواهیم با استفاده از این کمیت، کنسول های بازی عرضه شده در تاریخ بازی های ویدیویی را با یکدیگر مقایسه کنیم اما اگر خواهان اطلاعات بیشتری در مورد فلاپس و نحوه محاسبه آن هستید، به این مطلب مراجعه کنید.
حالا که با مفهوم فلاپس آشنا شدید، در ادامه با مطلبی از وبسایت گیم اسپات به قلم جیمی تانگ (Jimmy Thang) همراه شوید تا کنسول های بازی تاریخ را با ترافلاپس رتبه بندی کنیم.
14. سگا دریمکست
دریمکست اولین کنسول بازی تاریخ است که ما عدد دقیق فلاپس آن را می دانیم، بنابراین لیست را با این کنسول استثنایی آغاز می کنیم.
این کنسول سگا در 6 آذر سال 1377 به بازار عرضه شد. دریمکست از یک پردازشگر گرافیکی 100 مگاهرتزی PowerVR2 بهره می برد که به آن 1.4 گیگافلاپس قدرت سخت افزاری اعطا می کرد.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Rez
- Shenmue
- Shenmue 2
- Soulcalibur
- Jet Grind Radio
13. پلی استیشن 2
کنسول افسانه ای سونی که در 14 اسفند سال 1378 عرضه شد، از یک مجموعه گرافیکی 150 مگاهرتزی استفاده می کرد که سرعت پردازشی معادل 6.2 گیگافلاپس داشت. این رقم 4.4 برابر کنسول دریمکست سگا بود.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- God of War 2
- Metal Gear Solid 3: Snake Eater
- Ratchet and Clank: Up Your Arsenal
- Gran Turismo 4
- Shadow of the Colossus
12. نینتندو گیم کیوب
گیم کیوب نیتندو در تاریخ 23 شهریور سال 1380 عرضه شد و پردازشگر گرافیکی آن که Flipper نام داشت، این کنسول را قادر می ساخت تا به قدرت 9.4 گیگافلاپس برسد، یعنی 1.5 برابر پلی استیشن 2 که تنها یک سال قبل از آن عرضه شده بود.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Resident Evil 4
- Metroid Prime 2 Echoes
- Legend of Zelda: The Wind Waker
- Super Mario Sunshine
- Rogue Leader
11. نینتندو وی (Wii)
نینتندو کنسول بعدی خود را پنج سال بعد و در 28 آبان سال 1385 روانه بازار کرد. Wii دارای پردازشگری به اسم هالیوود بود که روی 243 مگاهرتز کلاک شده بود.
نینتندو با ساخت Wii روی بهبود قدرت پردازش کنسول تمرکز نکرده بود، بلکه تصمیم داشت شیوه ای جدید از بازی کردن و تعامل ما با دنیای دیجیتال بازی ها را رواج دهد.
این کنسول از سرعت پردازش 12 گیگافلاپس برخوردار بود که تنها 1.27 برابر کنسول قبلی نینتندو یعنی گیم کیوب است. اگر تغییرات فلاپس را ملاک قرار دهیم، Wii کمترین میزان پیشرفت سخت افزاری از یک نسل به نسل دیگر را در این لیست دارد.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Super Mario Galaxy
- Red Steel 2
- The Legend of Zelda: Skyward Sword
- Mario Kart Wii
- Super Smash Bros. Brawl
10. ایکس باکس
با وجود آن که در سال 1380 و 5 سال پیش تر از Wii عرضه شده بود اما اولین کنسول مایکروسافت سرعت پردازشی 1.6 برابر کنسول نسل بعد نینتندو داشت.
پردازشگر گرافیکی این کنسول که ساخت Nvidia بود، NV2A نام داشت و روی 233 مگاهرتز کلاک شده بود. ایکس باکس به لطف این مشخصات و سرعت پردازش 20 گیگافلاپسی اش در بین 10 کنسول اول قرار می گیرد.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Forza Motorsport
- Splinter Cell: Chaos Theory
- Halo 2
- Ninja Gaiden Black
- Chronicles of Riddick
9. پلی استیشن 3
سونی کنسول نسل هفتمی خود را در 20 آبان سال 1385 عرضه کرد. پلی استیشن 3 با پردازنده گرافیکی ساخت Nvidia خود، رسیدن به 230.4 گیگافلاپس را ممکن ساخته بود.
این رقم تقریبا 11.5 برابر کنسول ایکس باکس اولیه و 37.1 برابر کنسول قبلی خود سونی بود. این بزرگترین پیشرفت در سرعت پردازش از یک نسل به نسلی دیگر به حساب می آید.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- God of War 3
- Killzone 3
- Gran Turismo 5
- Uncharted 3
- The Last of Us
8. ایکس باکس 360
کنسول رقیب پلی استیشن 3 یک سال زودتر وارد بازار شد اما ایکس باکس 360 با ارائه 240 گیگافلاپس، قدرت محاسبه ای در حدود 9.6 گیگافلاپس بیشتر از رقیب قدرتمندش داشت.
پردازشگر ATI Xenos ایکس باکس 360 که روی 500 مگاهرتز کلاک شده بود، سرعت پردازش داده ای 12 برابر اولین کنسول مایکروسافت ارائه می داد.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Halo 4
- Call of Duty: Advanced Warfare
- Forza Motorsport 4
- Crysis 3
- Gears of War 3
7. وی یو (Wii U)
پس از موفقیت های بی پایان Wii، نینتندو تصمیم گرفت تا زودتر از رقبایش، نسل جدید بازی های ویدیویی رو آغاز کند. در نتیجه Wii U در 28 آبان سال 1391 عرضه شد.
پردازشگر گرافیکی این کنسول توسط شرکت AMD ساخته و روی 550 گیگاهرتز کلاک شده است. Wii U سرعت پردازشی معادل 352 گیگافلاپس دارد که 29.3 برابر کنسول افسانه ای قبلی است.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- The Legend of Zelda: The Breath of the Wild
- Bayonetta 2
- Mario Kart 8
- Super Mario 3D World
- Xenoblade Chronicles X
6. نینتندو سوییچ
عدم موفقیت Wii U، نینتندو را مجاب به ساخت کنسولی کاملا جدید کرد. نینتندو سوییچ اولین کنسول نینتندو تا به امروز است که علمکردی در مقیاس ترافلاپس دارد.
این تفاوت سخت افزاری سوییچ را از حیث پردازش داده، 2.8 برابر قدرتمندتر از Wii U می کند.
سوییچ نزدیک به 6 ماه پیش و در 13 اسفند سال گذشته به دنیای بازی قدم گذاشت. نینتندو این بار تصمیم گرفت تا بیشتر از هر چیزی، روی حمل پذیری کنسول جدید خود تمرکز و سرمایه گذاری کند. به همین علت این شرکت تصمیم به انتخاب چیپ پردازنده مخصوص موبایل Tegra از شرکت Nvidia گرفت.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Mario Kart 8 Deluxe
- The Legend of Zelda: Breath of the Wild
- Arms
- Fast RMX
5. ایکس باکس وان
مایکروسافت تنها چند روز بعد از سونی و در تاریخ 1 آذر سال 1392 ایکس باکس وان را عرضه کرد. این کنسول نسل هشتمی از پردازنده گرافیکی شرکت AMD استفاده می کرد که روی 853 مگاهرتز کلاک شده بود و در نتیجه 1.31 ترافلاپس قدرت در اختیار گیمران قرار می داد.
این رقم 310 گیگافلاپس بیشتر از کنسول سوییچ نیننتندو است که 4 سال پس از آن معرفی و عرضه شد. همچنین قدرت محاسبه ایکس باکس وان 5.4 برابر بیشتر از کنسول نسل قبلی خود مایکروسافت است.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Forza Horizon 3
- Quantum Break
- Gears of War 4
- Titanfall 2
- Rise of the Tomb Raider
4. ایکس باکس وان اس (Xbox One S)
مایکروسافت و سونی در این نسل نیز تصمیم به عرضه مدل کوچکتری از کنسول های خود گرفتند. اما مایکروسافت برای ایکس باکس وان اس بهبود هایی جزئی چون افزایش فرکانس پردازشگر گرافیکی نیز در نظر گرفت و اینگونه کنسول جدید به رقم 1.4 ترافلاپس رسید.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Battlefield 1
- Deus Ex: Mankind Divided
- Gears of War 4
- Mass Effect Andromeda
- Resident Evil 7
3. پلی استیشن 4
با وجود آن که این کنسول در رتبه سوم این لیست قرار می گیرد اما پلی استیشن 4 در واقع اولین کنسولی بود که توانست مرز 1 ترافلاپ را با قدرت 1.843 ترافلاپسی خود پشت سر بگذارد.
پلی استیشن 4 درست یک هفته زودتر از ایکس باکس وان عرضه شد، این کنسول از پردازشگر Radeon شرکت AMD بهره می برد که با 533 گیگافلاپس قدرت محاسبه بیشتر آن را بالاتر از رقیب ردموندی اش قرار می دهد.
این عدد همچنین 7.9 برابر کنسول قبلی سونی یعنی پلی استیشن 3 است.
بازی هایی که از گرافیک قابل توجهی برخوردار بودند:
- Infamous Second Son
- Killzone Shadow Fall
- Uncharted 4: A Thief's End
- Horizon Zero Dawn
- The Order: 1886
2. پلی استیشن 4 پرو
نسل هشتم اولین باری بود که هر دو کمپانی مایکروسافت و سونی تصمیم به عرضه مدل قدرتمندتری از کنسول های خود گرفتند.
نمی دانیم که این سنت جدید در نسل های بعدی هم ادامه خواهد یافت یا خیر اما به هر روی، کنسول میان نسلی سونی با پردازشگر بهبود یافته خود که روی 911 مگاهرتز کلاک شده، می تواند بازی ها را با وضوح تصویر بهتر و نرخ فریم بر ثانیه بالاتر نمایش دهد.
بهبودهای سخت افزاری صورت گرفته، قدرت پردازش پلی استیشن 4 پرو را به 4.2 ترافلاپس می رساند که 2.2 برابر پلی استیشن 4 اصلی است.
بازی هایی با گرافیک قابل توجه که از ویژگی های پلی استیشن 4 پرو پشتیبانی می کنند:
- Deus Ex: Mankind Divided
- The Last of Us Remastered
- The Last Guardian
- Ghost Recon Wildlands
- The Elder Scrolls Online
1.ایکس باکس وان ایکس
کنسول میان نسلی جدید مایکروسافت هنوز عرضه نشده است و چند ماهی تا ورود آن به دنیای بازی باقی مانده اما پردازشگر گرافیکی AMD Polaris آن که در فرکانس 1172 مگاهرتز کلاک شده، قدرت این کنسول را به عدد چشمگیر 6 ترافلاپس می رساند.
بنابراین، ایکس باکس وان ایکس که در 16 آبان عرضه می شود، 1.8 ترافلاپس قدرت محاسبه بیشتر از پلی استیشن 4 دارد.
تمامی کنسول های بالا را همراه با قدرت پردازش و تاریخ عرضه آن ها در جدول زیر نیز می توانید تماشا کنید.
نمودار زیر تمامی کنسول های بالا را در کنار یکدیگر نشان می دهد. محور عمودی نشان دهنده ترافلاپس کنسول ها و محور افقی مربوط به سال عرضه آن ها می شود. از آنجایی که محور عمودی با واحدهای ترا (10 به توان 12) درجه بندی شده، کنسول های قدیمی تر که قدرت پردازشی آن ها در محدوده گیگا قرار می گیرد، نقطه آن ها در نمودار زیر 1 ترافلاپس و نزدیک به صفر دیده می شود.
اما لازم است بار دیگر اشاره کنیم که فلاپس بیشتر همواره به معنای عملکرد بهتر یک کنسول بازی نیست و برای ارزیابی بهتر، باید فاکتور های بیشتری چون دیگر مشخصات سخت افزاری از جمله CPU، حافظه رم و سرعت ذخیره سازی و بازی های عرضه شده را نیز مورد توجه قرار داد.
برای اثبات این ادعا کافی است به نسل پیش بازی های ویدیویی باز گردیم، زمانی که مایکروسافت و سونی درگیر رقابتی بزرگ بودند، اما برای کسب مقام دوم چرا که نینتندو با کنسول Wii با اختلاف فروش زیادی نسبت به این دو کمپانی، در دنیای کنسول ها حمکرانی می کرد.
دوباره به جدول بالا نگاهی کنید، کنسول Wii از سخت افزار و پردازشگر گرافیکی به مراتب ضعیف تری نسبت به دو کنسول اکس باکس 360 و پلی استیشن 3 رنج می برد اما بازی های جذاب و سرگرم کننده نینتندو باعث می شود که ضعف سخت افزاری Wii مانع از رسیدن این کنسول به موفقیت نشود.
اما چه مقدار ترافلاپس و قدرت سخت افزاری احتیاج است تا به تصاویر و گرافیکی واقع گرایانه و فتورئالسیم برسیم؟ زمانی که گیم اسپات این سوال را از تیم سوئینی (Tim Sweeney)، رئیس استودیو Epic Games و یکی از پایه گذاران موتور گرافیکی آنریل انجین پرسیدند، او در جواب گفت: «ما داریم به مرحله ای از پیشرفت می رسیم که حالا می توانیم صحنه های ایستا و ثابت را بدون نیاز به نورپردازی واقعی توسط انسان ها، بلکه با سخت افزار امروزی رندر کنیم، بنابراین بخشی از مشکل حل شده است. اما برای رندر کردن محیط های پویا و دینیامیک به خصوص با مدل های سایه زنی پیشرفته ای چون صحنه های خیس یا منعکس کننده نور، شاید 40 ترافلاپس مرزی باشد که بتوانیم به همه این موارد برسیم.»
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
خیلی به قدرت بکن سول ربط تداره به نظر من اصل بازی هاش هست که مهمه ممکنه یه بازی ساده باشه ولی گیم پای عالی داشته باشه و جذاب باشه
مطلبتون فوق العاده بود
فردا حقوق میدن میخواستم PS4 Pro بخرم چون فکر میکردم جدا از بحث رزولیشن, یه مقدار گرافیک بالاتری هم داره, حالا که مطمئن شدم فقط رزولیشن بالاتری داره بدون تردید میرم N Switch میگیرم ?⭐⚡?????
داداش تو کلا زندگیو اشتباهی داری میری جلو?
پسر خوب من هم xbox one دارم هم ps4
یعنی گیم اسپات و این نویسنده هاش... ? خب برادر وقتی چیزی از سخت افزار نمیدونی که نباید حتما یه چیزی بگی ?
نمیدچنم متوجه میشین یا نه ولی فلاپس تو چند دسته متفاوت گفته میشه : F16 , F32 , F64
پلی استیشن 4 تو نوع F64 یک و هشت دهم ترافلاپس قدرت داره و تو نوع F32 سه و شش دهم و F 16 ...
سوییچ اگر با چیپست غیر دستکاری شده Tegra X1 ریلیز میشد الآن ۵۰۰ گیگافلاپس در حالت F64 داشت ( بله ، همونجور که فهمیدید ، اگه سوییچ تو این مقاله به فرض مثال بخواد یک ترافلاپس قدرت داشته باشه ، باید PS4 3.6 ترافلاپس قدرت داشته باشه!!! ) ولی اگه کنفرانس معرفی Nvidia Shield TV رو ببینید میفهمید که چیپست انویدیا تگرا X1 حتی توسط خود انویدیا ۵۰۰ گیگافلاپس برچسب زده شده ، کنفرانس معرفی تگرا ایکس ۱ ای که انویدیا قبل تر برگزار کرد فقط به جنبه تبلیغات ، گفته شد ابن چیپست یک ترافلاپس قدرت داره که بعدا تایید شد که این در حالت F32 ئه ، و شاید جالب باشه که بدونید چیپست سوییچ برای مصرف کمتر باز هم دستکاری شده و قدرتش کم شده ، دیگه جا نیست توضیح بدم ولی همین که بدونید سوییچ در حالت پرتابل تقریبا 150 گیگافلاپس و در حالت داک فقط 320 گیگافلاپس قدرت داره
دمت گرم نویسنده های گیم اسپات و دیجیاتو رو از تاریکی مبهم در اوردی? دیجیاتو هم کلا ترجمه میکنه میره خسته نباشید بگیم بهش?
میدونم چی میخوای بگی و قبولت دارم ولی ps4 در f32 دارای 1.4ترافلاپسه و در f16 دارای ۳.۶ ترافلاپس.
کارت gtx 1080ti هم در f32 دارای ۱۱.۴ ترافلاپسه.f64 کلا کمتر استفاده میشه
نه داداش میتونین برین تو سایت پلی استیشن و Nvidia ببینین ( حتی اگه بخواین تو ویکی پدیا هم هست ) رقم 1.84 ترافلاپس برا PS4 و 11 ترافلاپس برا 1080 Ti تو حالت F64 هستش ولی Tegra X1 در حالت F32 یک ترافلاپس هستش