سفر در زمان؛ تبارشناسی موبایل محبوب نوکیا 3310
امروز در خبرها خواندید که نوکیا قصد دارد موبایل محبوب 3310 (بررسی دیجیاتو) را با پشتیبانی از شبکه 3G وارد بازار نماید. به همین مناسبت قصد داریم نگاهی بیندازیم به تاریخچه این موبایل که یکی ...
امروز در خبرها خواندید که نوکیا قصد دارد موبایل محبوب 3310 (بررسی دیجیاتو) را با پشتیبانی از شبکه 3G وارد بازار نماید. به همین مناسبت قصد داریم نگاهی بیندازیم به تاریخچه این موبایل که یکی از شناخته شده ترین گجت های دنیای تکنولوژی به شمار می رود.
همه چیز از نوکیا 3110 آغاز شد، نخستین موبایلی که به دکمه ناوبری هوشمندی موسوم به Navi-Key مجهز شده بود. این دکمه در زیر نمایشگر قرار داشت و فشردن آن در هر منو، عملیات متفاوتی را اجرا می کرد که با واژه ای کوتاه روی نمایشگر مشخص می شد.
این دکمه به روش اصلی جابجایی و مرور رابط کاربری فیچر فون های نوکیا بدل شد و حتی به دوره نمایشگر های لمسی هم راه یافت، یعنی زمانی که دکمه فیزیکی با خود نمایشگر جایگزین شد.
دو سال بعد، نوکیا 3210 پا به میدان گذاشت. این موبایل که حدود 160 میلیون دستگاه از آن در سرتاسر جهان به فروش رفت، تا به امروز یکی از محبوب ترین تلفن های همراه به شمار می رود. البته نصب بازی معروف اسنیک (Snake) به صورت پیش فرض روی نوکیا 3210 هم در کسب این موفقیت نقش بسزایی را ایفا کرد.
همان طور که در تصویر می بینید، نوکیا 3210 از نظر طراحی کاملاً نزدیک به 3110 است، اما آنتن خارجی در آن وجود ندارد. در واقع این دستگاه جزو نخستین موبایل هایی بود که توانست بیرون زدگی آنتن را حذف کند، اما برای این کار مجبور شد مقداری از قدرت آنتن دهی را فدا کند.
نهایتاً نوبت به نوکیا 3310 رسید. هفده سال و یک ماه قبل (یکم سپتامبر 2000 برابر با 11 شهریور 1379) موبایلی پا به عرصه وجود گذاشت که با کمی اغراق، به افسانه ای در حوزه تکنولوژی بدل شد.
نوکیا 3310 در مجموع حدود 126 میلیون دستگاه فروش داشت که به مراتب کمتر از نسل قبلیست، اما توانست محبوبیت بیشتری کسب کند. در این موبایل، بازی ها آپدیت شدند و اسنیک هم به نسخه 2 ارتقاء یافت.
یکی از نکات جذاب در این تلفن همراه، مرتب سازی رشته ای پیامک ها بر اساس مخاطب بود، ضمن اینکه از پیام های متنی تا حداکثر 459 کاراکتر پشتیبانی می کرد (البته ارسال و دریافت پیام های طولانی به صورت جداگانه صورت می گرفت).
یک سال بعد، نوکیا موبایل 3330 را معرفی کرد که به فناوری CSD یا Circuit Switched Data مجهز بود. این فناوری به موبایل ها اجازه می داد تا از طریق سیستمی شبیه دایال-آپ (Dial-up) به نسخه محدود تری از اینترنت به نام WAP متصل شوند.
در مرحله بعد، پیشرفت قابل توجهی به دست آمد و نوکیا 3410 به عنوان نخستین موبایل این شرکت با پشتیبانی از اپلیکیشن های جاوا (Java) معرفی شد. این تلفن همراه دو دکمه ناوبری Navi-Keys داشت که یکی از آنها جایگزین دکمه بازگشت/حذف در مدل های قبلی شده بود.
موبایل 3410 همچنین از محتوای گرافیکی سه بعدی نیز پشتیبانی می کرد و یکی از نخستین موبایل هایی به شمار می رفت که قدم را از حوزه گرافیک دوبعدی فراتر گذاشت. با وجود اینکه تلفن همراه مورد بحث نمایشگری تک رنگ (مونوکروم) با رزولوشن 65×96 پیکسل داشت، باز هم فناوری سه بعدی در اسکرین سیور ها و بازی Munkiki's Castle در آن پیاده سازی و اجرا شد.
در سال 2002 نوکیا دو موبایل 3510 و 3510i را معرفی کرد. مدل 3510i به سیستم عامل نوکیا سری 30 مجهز شده بود و همان نمایشگر 65×96 پیکسلی نسل قبلی اما از نوع رنگی اش را در اختیار داشت، آن هم با توانایی نمایش 4096 رنگ.
در سال 2003 نوکیا سیستم شماره گذاری اش را تغییر داد و موبایل 3100 را عرضه کرد. این موبایل به سیستم عاملی پیشرفته تر، یعنی سری 40 مجهز شده بود و می توانست عکس بگیرد.
البته داستان به این سادگی نبود، چون نوکیا 3100 دوربین داخلی نداشت. به همین دلیل باید دوربین خارجی مخصوصی را از طریق درگاهی به نام Pop-Port به این موبایل متصل می کردید.
دوربین مخصوص این کار هم «نوکیا فان کمرا PT-3» نام داشت که با چندین مدل دیگر از موبایل های نوکیا هم سازگار بود و انرژی اش از طریق دو باتری نیم قلمی تأمین می شد. مطالعه دفترچه راهنمای این دوربین هم خالی از لطف نیست (فایل پی دی اف).
دوربین PT-3 می توانست عکس هایی با رزولوشن VGA (یعنی 480×640 پیکسل) را به ثبت برساند که کادر بندی آن از طریق منظره یاب اپتیکال انجام می شد (قطعاً انتظار نداشتید که پیش نمایش عکس را روی نمایشگر 128×128 پیکسلی تماشا کنید).
نمایشگر روی دوربین فقط می توانست ظرفیت باتری و وضعیت حافظه را نشان بدهد. حافظه 8 مگابایتی این دوربین هم توانایی ذخیره سازی حدود 50 عکس را داشت.
داستان این نسل محبوب از موبایل های نوکیا در سال 2003 به پایان رسید، تا اینکه امسال شاهد رونمایی از نسخه جدیدی از این فیچر فون بودیم، البته با نمایشگر بزرگ و با کیفیت و دوربین داخلی (و 64 مگابایت حافظه داخلی).
سیستم عامل و رابط کاربری نوکیا 3310 جدید کاملاً تغییر کرده اما دکمه های Navi-Keys همچنان در جای خود قرار دارند. حال نوکیا قصد دارد نسخه سازگار با شبکه 3G از این موبایل را وارد بازار کند تا محدودیت های مدل پایه را از بین ببرد.
هنوز مشخص نیست آیا نوکیا 3310 جدید توانسته به فروش قابل توجهی در بازار دست یابد یا خیر، اما عرضه مدل 3G آن می تواند از عزم جدی مدیران شرکت HMD Global برای جا انداختن یک فیچر فون در بین انبوه موبایل های هوشمند باشد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
انصافا خیلی از زحمتا رو نوکیا کشید سودشو الان اپل و سامسونگ دارن میبرن.