توسعه اقتصاد فضایی کشور تا سال 1404 در دستور کار دولت
سند چشمانداز بیست ساله ایران، سندی جهت تبیین افقی برای توسعه در زمینههای مختلف فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است که از سال 1384 اجرا شده و اخیرا بنا به گفته رییس سازمان فضایی ...
سند چشمانداز بیست ساله ایران، سندی جهت تبیین افقی برای توسعه در زمینههای مختلف فرهنگی، علمی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی است که از سال 1384 اجرا شده و اخیرا بنا به گفته رییس سازمان فضایی ایران سرفصلی برای توسعه اقتصاد-بخش فضایی هم در آن پیشبینی شدهاست تا درآمدهای ناشی از آن به حداقل 350 میلیون دلار برسد.
«مرتضی براری» در پست اینستاگرامی خود موضوعات اصلی در این برنامه را این موارد خوانده است: «توسعه کسب وکارها و استارتاپهای مبتنی بر ارائه خدمات فضاپایه، تجاری سازی فناوری های بالادستی حوزه فضایی، توسعه صادرات فناوری، محصولات و خدمات، جذب حداکثری سرمایه بخش خصوصی و در نهایت کسب سهم مناسب از اقتصاد فضایی بین المللی که منتج به توسعه اشتغال در حوزه فضایی می شود.»
معاون وزیر ارتباطات همچنین افق اقتصاد جهانی فضا در ایران را تا سال 1404 یا همان 2025 میلادی با رشدی 50 تا 86 درصدی متصور شده و اعتقاد دارد که بیش از 75 درصد این صنعت در اختیار بخش خصوصی است:
«با توجه به افزایش روز افزون تقاضا برای دسترسی به داده های ماهواره ای و از طرفی کاهش هزینه های دسترسی به این داده ها، ارائه خدمات ماهواره ای در سال های پیش رو، بیشترین جذابیت را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی دارند. بدیهی است که ورود به این عرصه، نه تنها زمینه ساز خلق ثروت برای کشورهاست، بلکه منجر به ملموس شدن فناوری های فضایی در جامعه با ارائه خدمات نوین کاربردی و مدیریت هر چه بهتر معضلات، می شود.»
قبلا براری خبر از لزوم سرعت بخشیدن کشور به ایجاد اپراتور ماهوارهای داده بود. او در گفتگوی خود با شبکه خبر از دو موضوع تحریک تقاضا و تضمین خدمات برای جلب توجه سرمایهگذاران بخش خصوصی در حوزه هوافضا صحبت به میان آورده بود و در همین گفتگو خبر از تدوین سند مجوز اپراتورهای ماهوارهای و مخابراتی در سازمان فضایی ایران داده بود که به زودی به تصویب خواهد رسید:
«از ۴۶ اپراتور ماهوارهای مخابراتی دنیا، ۱۱ اپراتور در خاورمیانه فعالیت میکنند. هم اکنون کشورهای همسایه مانند قطر، آذربایجان و ترکیه هر کدام با یک اپراتور و امارات با ۲ اپراتور در این حوزه فعال هستند. این آمار نشان می دهد هرچه سریعتر باید زمینه و بستر لازم برای فعالیت بخش خصوصی در این حوزه فراهم و خدمات مورد نیاز کشور توسط این بخش تامین و ارائه شود.»
در عصر حاضر تمامی بازیگران عرصه فضایی؛ اعم از مراکز تحقیقاتی، سازندگان، اپراتورها و خدمات دهندگان، در کنار هم یک زنجیره ارزش را تشکیل داده اند و در کشور ما تلاشهای ارزشمندی برای تحقیق و توسعه و ساخت سامانه های فضایی صورت پذیرفته که میتواند با تمامی ظرفیت های ممکن از جمله بخش خصوصی، به آیندهای روشن دست پیدا کند.
بر اساس آمارهای بین المللی، یکی از بالاترین میزان بازگشت سرمایه در اقتصاد، اپراتورهای فضایی و خدمات دهندگان فضایی وجود است؛ دقیقا حوزهای که در کشور ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.