حذف ترمز ABS و ایربگ؛ شرایط وخیم خودروسازان در پی تحریم های آمریکا
با اعمال تحریم های بین المللی و همچنین افزایش نرخ ارز، زنجیره خودروسازی کشور با هزینه زیادی اقدام به تولید قطعه و خودرو می کند. دست اندرکاران تولید از مدت ها پیش خواستار افزایش قیمت ...
با اعمال تحریم های بین المللی و همچنین افزایش نرخ ارز، زنجیره خودروسازی کشور با هزینه زیادی اقدام به تولید قطعه و خودرو می کند. دست اندرکاران تولید از مدت ها پیش خواستار افزایش قیمت خودرو برای جبران هزینه های خود بودند حال آنکه با وجود حذف شورای رقابت از قیمت گذاری خودرو دولت هنوز پاسخ مشخصی به درخواست آنها نداده است. به این ترتیب با توجه به موج مخالفت ها برای افزایش قیمت خودرو در شرایط کنونی خودروسازان، قطعه سازان و بازار بلاتکلیف مانده اند.
مدتی است حوزه خودرو مملو از خبرهای منفی شده است. آخرین خبر بسته شدن خط تولید دو خودروی سراتو و برلیانس است. خودروهایی که بیش از چهار سال در ایران تولید می شدند اکنون به خاطر تحریم ها و عدم تدبیر خودروسازان تعطیل شد. خبر دیگر حذف ایربگ و ترمز ای بی اس از خودروهایی است که قرار است تولید شود.
از آنجا که خودروسازان در تأمین ایربگ ناتوان شده اند گویا با سازمان ملی استاندارد تفاهم هایی صورت گرفته که خودروها بدون ایربگ تولید شوند. از طرفی تولید ترمز ای بی اس هم با مشکل مواجه شده است. از این رو خودروسازان می خواهند از قید ای بی اس هم بزنند. اتفاقی که برای عملیاتی شدن آن سازمان ملی استاندارد حداقل مهلت سه ساله داد و همه به کمک خودروسازان آمدند تا نصب ایربگ و ترمز ای بی اس با تأخیر رخ دهد. اما برای لغو آن بخشنامه ها و اجبارها گویا مخالف محکمی وجود ندارد. حال سؤال این است که اگر ایربگ و ای بی اس حذف شود، قیمت خودرو تغییری خواهد کرد؟ خودروسازان حاضر هستند به جای آپشن هایی که از آن حرف می زدند قیمت ها را 2 میلیون تومان ارزانتر کنند؟
تغییر قیمت خودرو در حالی در دستور کار بررسی است که امسال 7.6 درصد افزایش قیمت خودرو صورت پذیرفته است اما خودروسازان بر این اعتقادند که این افزایش کافی نیست و لازم است برای دومین بار تغییر قیمت اتفاق بیفتد.
قاطبه وزارت صنعت به دنبال آزادسازی قیمت ها است و آن موضوعی که در وزارت صنعت به تصویب رسیده اما هنوز رئیس جمهوری تأیید نکرده افزایش قیمت خودرو کمتر از 5 درصد بازار است. البته اطمینان هم دادند که آزادسازی قیمت، باعث جهش قیمت ها در بازار نخواهد شد چرا که دلالان بازار حذف می شوند و تنها متقاضیان واقعی می مانند. البته تولید روزانه 2500 دستگاه که این روزها به 600 الی 700 دستگاه رسیده نمی تواند ضمانتی باشد برای آن که خودروسازان با آزادسازی قیمت ها موفق به کنترل عرضه و تقاضا شوند.
بدین جهت نمی توان بیم افزایش قیمت را باتوجه با اعداد و ارقام موجود از نظر دور دانست. محسن رزم خواه از قطعه سازان کشورمان درباره وضعیت این روزهای خودروسازی و تهدیدی که احمد نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان کرده است در مصاحبه ای مبنی بر این که «هشدار می دهم اگر تا دو هفته آینده با افزایش قیمت خودرو موافقت نشود تولید خودرو در جاده مخصوص کرج را متوقف می کنیم و سیل بیکاران روانه جامعه خواهند شد.»، گفت: بیش از 6 ماه است که از خودروسازان پولی نگرفتیم و این بدحسابی خودروسازان باعث تعطیلی 30 تا 40 درصد قطعه سازان شده است. وی درباره این که اکنون خودروسازان در کدام قطعات خودرو با بحران مواجه شده اند، ادامه داد: تأمین قطعات ایربگ، کامپیوتر ماشین(ECU)، کاتالیست، سیستم کنترل ترمز ماشین(ABS)، سنسور خودرو، پیچ و مهره ای خاص و برخی از مواد اولیه (فولاد مخصوص تولید خودرو) با مشکل مواجه شده است. این امر به خاطر تحریم و قیمت ارز است.
رزم خواه تصریح کرد: شرکت های تولید کننده قطعات خودرو حاضر نیستند با پولی که از مبدا ایران باشد معامله ای را انجام دهند. ازاینرو در خرید قطعات و مواد اولیه با بحران جدی رو به رو شدیم. در شرایطی که خودرو سازان با چالش مواجه شدند و به 8 دلیل هم گفتند از دو هفته دیگر خودرو تولید نمی کنند، رضا رحمانی وزیر جدید صنعت، معدن و تجارت در نشست با اعضای فراکسیون اشتغال مجلس از تصمیم نگرفتن در مورد قیمت خودرو صحبت کرده است.
وی عنوان کرده است: مصوبه ای در زمینه قیمت خودرو نداشته ایم و بخشنامه ای هم وجود ندارد.کارگروه های مختلف بحث تعیین قیمت را دنبال می کنند و در صورت تصویب نهایی به رسانه ها اعلام خواهد شد. یکی از نمایندگان مجلس حاضر در این نشست به عنوان منبع مطلع گفت: برای ما هم جای سؤال دارد که چرا وزارت صنعت هیچ اقدامی انجام نمی دهد و بازار را از بلاتکلیفی خارج نمی کند. اگر می خواهند افزایش قیمت دهند قبل از آن که خودروسازی و قطعه سازی تعطیل شوند، این تصمیم را بگیرند و فرافکنی نکنند.
8 دلیل خودروسازان برای افزایش قیمت خودرو
با شدت گرفتن نوسانات نرخ ارز، بازار خودرو همانند بسیاری از بازارها شاهد افزایش قیمت بود. هجوم سرمایه های سرگردان به بازار خودرو با هدف حفظ قدرت خرید، اتفاق مهمی بود که مناسبات این بازار را دستخوش تغییر کرد.
اولین دلیل افزایش 150 تا 277 درصدی قیمت مواد اولیه صنعت خودرو و 3 برابرشدن قیمت ارز است. دومین دلیل این است که هیچکدام از مسئولان مسئولیت اصلاح قیمت خودرو را نمی خواهند قبول کنند.سومین علت؛ کاهش تولید خودرو به یک سوم است. چهارمین، پیش فروش هایی است که دلالان به آن دسترسی پیدا کردند و عملاً مردم و متقاضیان واقعی از خرید خودرو بازماندند. پنجمین دلیل؛ قطعه سازان از تولید با کیفیت عاجز شدند و از طرفی وضعیت تمام آنها وخیم شده است. ششمین برهان به زیان دهی 6 هزار میلیارد تومانی خودروسازان بر می گردد هفتمین علت این است که دولت دستش در جیب سهامداران خودرو است و این امر خلاف قانون برنامه پنجم توسعه است. هشتمین دلیل، عدم پرداخت کمک زیان به خودروسازان است چرا که دولت قیمت خودرو را پایینتر از نرخ بازار نگه داشته است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
سایپا همچنان پل های ارتباط میان انسان و خدا را هموارتر میکند
کاش می تونستم از ایران برم و به نابود شدنش بخندم،نه اینکه باهاش نابود بشم