ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

خودرو

تیغ دو دم افزایش قیمت کارخانه ای خودروها

خودروسازی ایران روزهای بسیار بدی را پشت سر می‌ گذارد، چرا که اتفاقاتی که از ابتدای امسال شروع شد بسیاری از صنایع و به طور خاص خودروسازی را با مشکلات عدیده ‌ای روبرو کرده است. ...

غزاله زاهدی
نوشته شده توسط غزاله زاهدی | ۱۶ آذر ۱۳۹۷ | ۱۸:۱۵

خودروسازی ایران روزهای بسیار بدی را پشت سر می‌ گذارد، چرا که اتفاقاتی که از ابتدای امسال شروع شد بسیاری از صنایع و به طور خاص خودروسازی را با مشکلات عدیده ‌ای روبرو کرده است.
پس از تحریم‌ های خودرویی و مشکلاتی در تامین قطعات و مواد اولیه بوجود آمد، چرخه تولید خودرو با مشکلاتی دست و پنجه نرم می ‌کند و تیراژ تولید در ماه‌ های گذشته با کاهش ۴۰ درصدی مواجه شد. همین کمبود تولید و عرضه، بازار خودرو را دستخوش تحول و التهاب کرد و در این بین دلالان نیز بر افزایش اختلاف قیمت کارخانه و بازار دامن زدند.افزایش قیمت خودرو

همه فعالان چرخه صنعت خودرو معتقدند با شرایط موجود و قیمت‌ های فعلی نمی‌ توان به تولید ادامه داد و به همین دلیل زمزمه‌ های افزایش قیمت خودرو مدت هاست به گوش می‌ رسد و حتی شنیده می‌ شود سازمان حمایت بررسی‌ های خود را انجام داده و قیمت‌ های جدید را در اختیار وزارت صنعت و ستاد تنطیم بازار قرار داده است.
در حال حاضر به دلیل نحوه غلط قیمت‌ گذاری‌ خودرو، این صنعت دچار وقفه خاصی شده است. تعلل‌ ها و گفتگوهای بی‌ نتیجه برای واقعی‌ سازی قیمت خودرو باعث شده که در نیمه اول امسال دو خودروساز اصلی بیش از ۵۰۰۰ میلیارد تومان ضرر کنند؛ ضمن این‌ که پیش‌ بینی می‌ شود تا آخر امسال بسته به میزان تولید، زیان خودروسازان به ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار میلیارد تومان برسد.
افزایش قیمت خودرو علاوه بر تبعات اجتماعی و نارضایتی مردم، می‌ تواند برای خودروسازان نیز تبعات منفی داشته باشد و می‌ توان گفت: خودروسازان را در لبه تیغ قرار می ‌دهد.

از طرفی خودروسازان با افزایش قیمت خودرو و تامین مواد اولیه می‌ توانند تولید را بهبود بخشند، اما از سوی دیگر گران شدن خودرو منجر به کاهش تقاضا می‌ شود و چه بسا خودروساز برای فروش محصولات خود با مشکل مواجه شود، چون مثلا خرید پراید ۳۵ میلیون تومانی برای مردم سخت به نظر می‌ رسد کما اینکه بسیاری از خودرو‌های داخلی در سال گذشته پس از تولید به دلیل کاهش قدرت خرید مردم بدون مشتری مانده بود حال با افزایش قیمت قطعا خرید آن برای مصرف کننده سخت‌ تر هم می‌ شود.
پیش از این نیز قیمت ها بالا بود و اخیرا کاهشی نداشته که مجددا افزایش یابد ولی به طور کل قیمت ها بالا است و خرید و فروشی انجام نمی شود، در واقع قدرت خرید از مردم سلب شده است.
در واقع با افزایش قیمت خودروسازان با بهبود تولید با مشکل جدیدی به نام "کاهش تقاضا" و فروش مواجه خواهند شد و با توجه به مشکلات اقتصادی کشور و کاهش قدرت خرید مردم طبیعتا خرید خودرو در اولویت‌ های جدی خانوار‌های ایرانی نخواهد بود.
در همین راستا فربد زاوه کارشناس خودرو می‌ گوید:" اواخر سال گذشته به دلیل کاهش قدرت خرید مردم تعداد قابل توجهی از خودرو‌های خودروسازان داخلی بدون مشتری مانده بود و با توجه به شرایط فعلی احتمالا خودروسازان با افزایش قیمت با بحران فروش مواجه خواهند شد."

وی می‌ افزاید:" احتمالا خودروسازان برای حل این مشکل دست به دامان دولت و بانک‌ ها می‌ شوند و یا خود با اعطای تسهیلات درصدد رفع بحران تولید برخواهند آمد و موضوعی است که می‌ توانند مدیریت کنند."
این کارشناس خودرو با بیان اینکه افزایش قیمت برای خودروسازان گریزناپذیر است خاطر نشان می‌ کند:" فروش اجاره‌ ای و ورود لیزینگ‌ ها به فروش خودرو نیز می‌ تواند از راه‌ هایی باشد که به کمک خودروسازان برای رفع مشکل تقاضا و فروش بیاید."
زاوه معتقد است؛ مدیریت کردن بحران فروش برای خودروسازان آسان ‌تر از بحران تولید است چرا که نمی‌ توانند ۵۰ درصد صرفه جویی در تولید داشته باشند و ادامه روند فعلی زیان قابل توجهی برای آن‌ ها دارد که با بهره وری نمی‌ توان با آن مقابله کرد."
باید به جایی برسیم که قیمت ها هم برای خریدار و هم برای شرکت های خودروسازی به صرفه باشد. خودروسازان مدتی است اعلام می کنند که قیمت های فعلی برای آنها همراه با ضرر و زیان است، بنابراین قیمت ها باید به حد معقول و درستی رسند که خیال مصرف کننده و تولید کننده راحت باشد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (9 مورد)
  • Ostad fariborz
    Ostad fariborz | ۱۷ آذر ۱۳۹۷

    قیمت ها باید به حد معقولی برسند که هم خیال خودروساز هم خریدار راحت باشه!!! مزدور کثیف
    این فرقه تبهکار کی میخواد دیت از سر ملت برداره

  • alireza kolbadi
    alireza kolbadi | ۱۷ آذر ۱۳۹۷

    اضافه میکنم
    اگه ورشکستم شن به دَرَک
    اینهمه چاپیدن بسه
    مردم نتونستن ورشکستشون کنن،خودشون از تو دارن میپاشن بازم به دَرَک

  • alireza kolbadi
    alireza kolbadi | ۱۷ آذر ۱۳۹۷

    مردم که با کمپین نتونستن نخرن،حالا دیگه مثل اینکه زووری به ضرب عدم قدرت خرید دیگه ننیتونن بخرن،نم نم داریم میشیم عین موزامبیک
    والله اینا تسهیلاتی هم بدن آخر معلوم نیس چه ماشینی بدن بهت!سانرو ثبت نام کنی آخر میگن تندر بگیر پراید هم ثبت نام کنی احتملا pk بدن

  • naser gh
    naser gh | ۱۶ آذر ۱۳۹۷

    ما ملت ایران اینطور زندگی کردن رو خودمون چهل سال پیش اوردیم قبولش کردیم پژو پارس 100 میلیونی پراید 40 میلیونی هم قبول میکنیم اب از اب هم تکون نمیخوره تا زمانیکه ملت ایران خودشونو بزنن بخریت و غیرت ایرانی بودن رو بزارن زیر پا خیلیا راحت سوارشون میشن

    • ramin20i
      ramin20i | ۱۶ آذر ۱۳۹۷

      ربطی به 40 سال نداره!!!
      هر کی یه 40 سال یاد گرفته همه جا میگه!!!
      همین فردا اگر خودرو ساز ها بگن گ... خوردیم و قیمت ها را اوردن به 6 میلیون مثلا
      ایا مردم نمیرن 10 تا 10 تا بخرن تا گرون تر بفروشن
      یا دست دلال ها کنده میشه؟؟؟

      • zitanix
        zitanix | ۱۷ آذر ۱۳۹۷

        اتفاقا از همون ۴۰ سال پیش شروع شد !

      • Abolfazl Mandi
        Abolfazl Mandi | ۱۷ آذر ۱۳۹۷

        ربط به اون ساندیسی داره که میخوری ...

        • ramin20i
          ramin20i | ۱۷ آذر ۱۳۹۷

          من ربط به ساندیسی ها نده
          اتفاقا امسال تو ساندیس خور بودن
          بعدش تولید ساندیس راه انداختن

  • saeed19859
    saeed19859 | ۱۶ آذر ۱۳۹۷

    چرا وقتی پارسال بر اساس دلار همون سال با چهل میلون تومن میشده مزدا ۳ تولید ژاپن سوارشم
    باید سوار اشغال های تولید داخل بشیم
    تا کی حمایت
    تا کجا حمایت
    این همه مرگ میر جاده ای کافی نیست برای تعطیلی این صنعت ضعیف
    تازه باید پول بدیم تا ورشکست نشن

مطالب پیشنهادی