ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

ساعت بیولوژیک گیاهان تأثیر سمپاشی را افزایش می دهد

تولید و تکثیر علف‌های هرز در مزارع و زمین‌های کشاورزی نه تنها برای محیط زیست پیرامون زیان‌آور است، بلکه کشاورزان نیز از لحاظ مالی دچار چالش می‌شوند. به همین سبب دانشمندان با در نظر داشتن ...

رسول خردمندی
نوشته شده توسط رسول خردمندی | ۲۸ مرداد ۱۳۹۸ | ۱۰:۴۵

تولید و تکثیر علف‌های هرز در مزارع و زمین‌های کشاورزی نه تنها برای محیط زیست پیرامون زیان‌آور است، بلکه کشاورزان نیز از لحاظ مالی دچار چالش می‌شوند. به همین سبب دانشمندان با در نظر داشتن دغدغه‌های این چنینی، مطالعه‌ای تحقیقاتی به راه انداختند تا به این مقوله پرداخته شود آیا می‌توان با یک نتیجه بهتر، از میزان دوز پایین‌تری از علف‌کش بهره برد؟

گیاهان نیز همانند انسان‌ها از چرخه سیرکادین (چرخه شبانه‌روزی) بهره‌ می‌برند. به این معنا که در هر ساعت از شبانه‌روز، عملکرد خاصی از لحاظ زیستی در میان سلول‌های گیاهی در جریان است. همانطور که در انسان‌ها مصرف داروها در یک برهه زمانی خاص عملکرد بهتری دارد، گیاهان نیز احتمال دارد همین رفتار را داشته باشند. دانشمندان بریتانیایی بریستول و پژوهشگران کمپانی تکنولوژی سینجنتا پژوهش جالبی را در این راستا راه‌اندازی کردند.

دانشمندان در محیط آزمایشگاهی دسته‌ای از گیاه به خصوصی از تیره Arabidopsis Thaliana را به صورت ۲۴ ساعته رشد داده و با طلوع و غروب خورشید، فاکتورهای مختلفی را روی این گیاه بررسی کردند. در همین حین، علفکش رایج در بازار که حاوی عامل شیمیاییِ «گلیفسات» بوده را در زمان‌های مختلف و متنوع شبانه‌روزی به گروه‌های مختلف پژوهش عرضه کردند.

ساعت بیولوژیک گیاهان

به نظر می‌رسد هنگام سحر و طلوع خورشید، گیاهان آمادگی بیشتر برای جذب گلیفسات از خود نشان می‌دهند. طبیعی است که با جذب بیشتر علف‌کش، قدرت تاثیر این ماده شیمیایی نیز بیشتر خواهد شد. دکتر انتونی داد، نویسنده مسئول این پژوهش توضیح می‌دهد:

یافته‌های این مقاله ثابت می‌کند که در آینده شاید بتوانیم برخی از مواد شیمیایی را روی گیاهان به گونه‌ای استفاده کنیم که نتیجه‌بخش باشند. قطعا این پروسه را با چرخه سیرکادین گیاهان مطابقت می‌دهیم. رویکرد این چنینی یعنی ترکیب بیوتکنولوژی با فرآیند کشاورزی دقیق می‌تواند فواید زیادی از لحاظ اقتصادی و زیست‌-محیطی به همراه داشته باشد.

نتایج این پژوهش بحث‌برانگیز در قالب یک مقاله اورجینال در ژورنال Nature Communications به انتشار رسید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی