ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

سیستم عامل هارمونی
تکنولوژی

سیستم عامل هارمونی؛ یک OS و هزاران رویا برای هواوی

بر هیچ کس پوشیده نیست که دنیای فناوری مثل بسیاری از حوزه های دیگر تابعی از شرایط ژئوپلتیکی است و تنش بین ابر قدرت ها آنرا تحت تاثیر قرار می دهد. هواوی از زمانی که ...

یونس مرادی
نوشته شده توسط یونس مرادی | ۱ مهر ۱۳۹۸ | ۲۲:۰۰

بر هیچ کس پوشیده نیست که دنیای فناوری مثل بسیاری از حوزه های دیگر تابعی از شرایط ژئوپلتیکی است و تنش بین ابر قدرت ها آنرا تحت تاثیر قرار می دهد. هواوی از زمانی که اطمینان خود به کشورهای غربی را از دست رفته دید، تمرکزش روی سیستم عامل «هارمونی» را دو چندان کرد تا در صورت محروم شدن از نسخه تجاری اندروید، به عنوان پلن B از آن استفاده کند. این سیستم قابلیت ها، محدودیت ها و چالش هایی پیش رو دارد که در ادامه به آنها پرداخته ایم.

سیستم عامل هارمونی چیست؟

هواوی ماهیت سیستم عامل موبایل خود را اینگونه بیان می کند: «یک OS توزیع یافته مبتنی بر میکرو کرنل برای تمام سناریوها». این تعریف ناروشن از قابلیت بکارگیری هارمونی در گجت هایی بجز موبایل حکایت دارد؛ در واقع هارمونی نه فقط اندروید بلکه تمامی سیستم عامل های دیگر را به چالش می کشد.

از نظر کمپانی چینی فراگیر شدن شبکه 5G، رشد فزاینده سامانه های ابری، فناوری هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء به ایجاد شبکه های به هم پیوسته از تمامی دستگاه های ثابت و متحرک منجر می شود. بزرگترین مشکل بر سر راه این پیشرفت پراکندگی سیستم های عامل و ناسازگاری نرم افزاری دستگاه های مختلف با یکدیگر است، برای مثال می توان به اکوسیستم بسته ای اشاره کرد که اپل در دهه های گذشته شکل داده است.

نتیجه تصویری برای دیجیاتو هارمونی

سیستم عامل هارمونی اما قرار است گام بزرگی را برای اتصال کاربران به دنیای دیجیتال بردارد. هواوی از حدود یک دهه قبل به جای اختراع دوباره چرخ یا طراحی مجدد سیستم عامل های فعلی با اپ های تکراری، تصمیم گرفت با استفاده از منابع موجود، نوع جدیدی از سیستم عامل را توسعه دهد.

استراتژی 1 + 8 + N

چشم انداز هواوی برای سیستم عامل هارمونی با استراتژی «1 + 8 + N» گره خورده که در آن 1 نشانگر گوشی، 8 نماد دستگاه های رایج از قبیل لپ تاپ، تبلت، ساعت هوشمند، کامپیوتر دسکتاپ و غیره است که قابلیت اتصال به ابزارهای دیگر را دارند. N هم نشان دهنده ابزارهای با قابلیت اتصال به اینترنت اشیاء نظیر لامپ های هوشمند، دوربین، یخچال و ده ها مورد دیگر است که خود هواوی آنها را تولید نمی کند.

ایجاد هماهنگی بین این ابزارها حتی اگر همه آنها تحت چتر هواوی تولید شده باشند، کار ساده ای نیست چون گوشی ها از اندروید، ساعت های هوشمند از لایت اواس و کامپیوترها و لپ تاپ ها از ویندوز استفاده می کنند. ورود محصولات شرکت های دیگر با تنظیمات متنوع داستان را از قبل هم پیچیده تر می کند. راه حل هواوی برای رفع این مشکل توسعه سیستم عاملی ایمن است که فارغ از سخت افزار، روی تمامی دستگاه ها قابل نصب باشد.

طراحی یک سیستم عامل هوشمند

هارمونی بر اساس یک کرنل و یک فرمورک اپ طراحی شده، در نتیجه فارغ از نوع سخت افزار، سرویس های مرکزی یکسانی را به کار می گیرد. هارمونی به لطف «موتور تأخیر معین» منابع را با استفاده از تحلیل های آنی و پیش بینی سناریوهای آینده به صورت بلادرنگ تخصیص می دهد. هواوی مدعی است که با حذف افزونگی غیر ضروری کدها و اتخاذ مدل زمانبندی بهینه تر با همین موتور، یک گام فراتر از معماری کرنل هیبرید اندروید و مونولیتیک لینوکس برداشته است.

از نظر امنیت هم جداسازی میکرو کرنل از سرویس های کرنل اکسترنال امکان دسترسی به روت را ناممکن کرده. همین عامل باعث افزایش سرعت بوت سیستم عامل نیز می شود.

یکی از رقبای اصلی هارمونی سیستم عامل فیوشا است اما به گفته کمپانی چینی ارتباطات درون فرایندی یا IPC هارمونی بین سرویس های میکروکرنل و کرنل استاندارد نظیر فایل سیستم، شبکه، درایور و اپلیکیشن ها پنج برابر سریعتر از رقیب است.

این شرکت در توسعه سیستم عامل هارمونی به جای دستگاه های مجزا و سخت افزارهای ایزوله به ایجاد یکپارچگی در بین ابزارهای مختلف نظر داشته و به همین خاطر هارمونی با گوشی یا لپ تاپی با ۱۲ گیگابایت رم همانقدر سازگاری دارد که با یک لامپ هوشمند مجهز به چند کیلوبایت مموری.

مزایای چنین سیستمی روی کاغذ بی شمار است اما هواوی به سوییچ در لحظه از یک دستگاه به دستگاه دیگر با استفاده از یک اپلیکیشن اشاره کرده. برای مثال می توان به انتقال تماس از گوشی به سیستم خودرو یا نمایش محتوای گوشی روی تلویزیون بدون هیچ تاخیری اشاره کرد، در واقع سناریوی شبیه پیشتازان فضا با پیاز داغ کمتر.

یکی دیگر از مزایای هارمونی عدم نیاز به نوشتن چند باره یک اپ برای پلتفرم های مختلف است چرا که کامپایلر ARK هواوی از چندین زبان برنامه نویسی از جمله جاوا، C++/C، جی اس و غیره پشتیبانی می کند. به گفته Peter Gauden، مدیر بازاریابی هواوی کامپایلر مذکور قادر به تبدیل اپ های هواوی به برنامه های سازگار با هارمونی است. هرچند تعدادی از توسعه دهندگان چینی پس از کار با نسخه اولیه این کامپایلر آنرا پر از باگ و ناقص عنوان کرده اند.

تمام این موارد در کنار امنیت پیشرفته ای که از طریق محیط میکرو کرنل تامین شده، تصویر هیجان انگیزی را از آینده دستگاه های هوشمند برای کاربران، توسعه دهندگان و خود هواوی، به عنوان پرچمدار گذار به دوران جدید فناوری ترسیم می کند.

دستگاه های سازگار با سیستم عامل هارمونی

بخش زیادی از اعتماد به نفس هواوی ناشی از برخوردار بودن آنها از زیر ساختی است که کمتر شرکتی در اختیار دارد. این شرکت مهارت خود در تولید چپیست را با سری کایرین اثبات کرده، سرمایه گذاری هنگفتی را در زمینه سرویس های ابری صورت داده و در قلب توسعه 5G دنیا قرار دارد. برای اطلاع از کیفیت و تنوع بالای محصولات این شرکت کافی سری به بازار بزنید تا از گوشی و لپ تاپ گرفته تا پوشیدنی، تبلت و تلویزیون منقش به برند هواوی را ببینید.

یکی از نخستین محصولاتی که با هارمونی از راه رسیده تلویزیون ویژن است. با استفاده از مرکز کنترل HiLink این دستگاه می توان به بیش از ۹۰۰ دستگاه متصل به اینترنت اشیاء متصل شد. در واقع این سیستم عامل به عنوان مرکز کنترل هوشمند برای دستگاه های مختلف عمل کرده و نقش هاب مرکزی در اکوسیستم هارمونی هواوی را ایفا خواهد کرد.

سیستم عامل هارمونی

بر اساس نقشه راه چینی ها پای هارمونی از سال آینده به ساعت ها و بندهای هوشمند، هدست ها و کامپیوترها باز می شود. در ۲۰۲۱ نوبت به اسپیکرها و دستگاه های صوتی رسیده و از ۲۰۲۲ عینک های واقعیت مجازی وارد بازی می شوند. حتی کاربران کنونی ساعت های Watch GT هم امکان به روزرسانی به هارمونی را در زمان انتشار آن دارند.

پیچیده ترین عضو در خانواده هارمونی گوشی های هوشمند خواهند بود. هواوی هرگز تمایل خود به باقی ماندن در اکوسیستم اندروید را پنهان نکرده. این شرکت حتی ترجیح داده علی رغم محروم شدن از اپ ها و سرویس های گوگل پرچمدارهای سری میت ۳۰ را به جای هارمونی با اندروید روانه بازار کند.

با این وجود مهمترین عضو استراتژی1 + 8 + N یعنی گوشی های هوشمند پایه و اساس زندگی دیجیتالی آینده خواهند بود. کمپانی چینی البته در بخش امنیت بیومتریک سری میت ۳۰ از میکروکرنل سیستم عامل هارمونی استفاده کرده است.

در رویداد معرفی پرچمدارهای میت ۳۰ و طی جلسات محرمانه زمزمه هایی از متن باز بودن هارمونی به گوش می رسد. به عبارت دیگر هواوی تمایل دارد کمپانی های دیگر هم از این سیستم عامل در دستگاه های مختلف از جمله گوشی ها بهره ببرند.

چالش های پیش رو

رها کردن بازار پر رونق و پول ساز اندروید توسط شرکت هایی نظیر سامسونگ و روی آوردن آنها به هارمونی خیال خامی بیش نیست اما احتمالا شرکت های بزرگ چینی در این راه دست هواوی را خواهند گرفت. تا کنون گزارش های بسیاری منتشر شده که از تست این سیستم عامل توسط شیائومی، اوپو، ویوو و تنسنت حکایت دارند. هرچند این شرکت ها آنقدر ساده لوح نیستند که تمام تخم مرغ هایشان را در سبد هواوی بچینند اما همراهی آنها هم برای هواوی کافی نیست.

وعده های صرف مبنی بر سرعت بالاتر نسبت به اندروید، امنیت بهتر و آینده درخشان نمی تواند خریدار را به دست جیب شدن برای خرید گجت مبتنی بر هارمونی قانع کند. همچنین اپ های اندروید به صورت مستقیم امکان اجرا روی هارمونی ندارند و قانع کردن هزاران توسعه دهنده به کامپایل مجدد برنامه هایشان برای این سیستم عامل اصلا ساده نخواهد بود.

سناریوی حول میت ۳۰ نیز در نوع خود جالب به نظر می‌رسد. به دلیل دسترسی نداشتن هواوی به پلی استور و سرویس‌های گوگل، چاره ای جز استفاده از اپ گالری خود شرکت باقی نمانده اما این مارکت تنها ۴۵ هزار برنامه و ۳۹۰ میلیون کاربر فعال دارد که در مقایسه با ۲ میلیون اپلیکیشن موجود در اپ استور، رقم بسیار بسیار کمی محسوب می‌شود. البته هواوی قصد دارد با ارائه سرویس‌های موبایل خودش (Huawei Mobile Services) و سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری، روند توسعه نرم‌افزار را برای سیستم‌عامل خود بهبود ببخشد.

سیستم عامل هارمونی

با توجه به نمایش کم فروغ سیستم عامل هارمونی در مونیخ، کاملا مشخص است که ترغیب توسعه دهندگان برای آوردن برنامه‌های خود به این سیستم عامل چقدر مهم و در عین حال دشوار خواهد بود. البته تا کنون برنامه‌های فیسبوک، واتساپ و اینستاگرام به اپ گالری آمده اند و بی شک برنامه های دیگری به این لیست اضافه خواهند شد، با این وجود اینکه کامپایلر ARK تا چه حد برای تبدیل برنامه های اندرویدی به سیستم عامل هارمونی بهینه شده، جای بحث دارد. اگر این فرایند در آینده به سادگی صورت گیرد، احتمالا خیل عظیمی از توسعه‌دهندگان اندروید به سمت این سیستم عامل سرازیر می شوند.

با این حال گوگل اولین شرکت آمریکایی بود که مراودات خود با هواوی را قطع کرد و بعید نیست در صورت عدم استفاده هواوی از اندروید، دسترسی های برنامه های گوگل از طریق هارمونی به کلی قطع شود تا رقابت جدیدی متوجه اندروید نشود.

در چنین شرایطی کاربرد سیستم عامل هارمونی بیشتر به اینترنت محدود می شود چون این بازار انحصاری نبوده و بیشتر به صورت چند تکه است. هواوی می‌تواند با سرمایه‌گذاری روی این بخش از بازار، موقعیت خود را به خوبی بهبود ببخشد. زمانی که سامسونگ و مایکروسافت یا سیستم عامل های اختصاصی به جایی نرسیده و میلیون‌ها دلار نیز به باد دادند، نیم نگاه هواوی به دنیای فرا موبایل شاید عاقلانه تر به نظر برسد.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (5 مورد)
  • آریا
    آریا | ۲ مهر ۱۳۹۸

    به سرنوشت بادا دچار میشه

  • FARDIN
    FARDIN | ۲ مهر ۱۳۹۸

    چیز جالبی میشه اگه بشه
    من خودم خیلی مایلم ببینم زودتر چی به سر این سیستم عامل میاد اما مثل اینکه زیادی جدی گرفته نشده

  • Ahmadmosavi0093@gmail.com
    Ahmadmosavi0093@gmail.com | ۲ مهر ۱۳۹۸

    امیدوارم بتونه...

  • Py LordVaderX
    Py LordVaderX | ۲ مهر ۱۳۹۸

    چند تا نکته مهم است که باید هواوی رعایت کند
    اولا هارمونی نباید متن باز باشد بلکه باید سیستم عاملی مثل ای او اس و ویندوز باشد
    ثانیا هارمونی باید بتواند اپ های اندروید و ای او اس را پشتیبانی بکند این کار جاه طلبانه است ولی در صورت تحقق گام بزرگی برای هواوی است
    ثالثا هواوی برای موفقیت سیستم عامل خود باید نوعی همسان سازی بین دسکتاپ و موبایل و تبلت بوجود بیاورد یعنی یک نرم افزار ویندوزی یا مک یا لینوکس بتواند در هارمونی نیز با تغییر کار بکند الزاما این به معنای قابلیت نصب نرم افزار ویندوزی در هارمونی نیست بلکه کاربر هارمونی باید بهانه ای برای مهاجرت از اندروید داشته باشد
    رابعا باید یک تناسبی بین توسعه سخت افزار و هارمونی باشد هارمونی باید یک سیستم عامل هیبریدی از لحاظ کرنل باشد
    به نظرم برای موفقیت هارمونی هواوی باید به توسعه سیستم عامل دسکتاپ هم فکر کند ولی باید این را در نظر بگیرید که سیستم عامل خود را به سخت افزار محدود نکند و اشتباه مک را تکرار نکند از طرفی این سیستم عامل ممکن است رایگان باشد ولی نباید متن باز باشد و از یک انسجام در مدیریت بهره ببرد همچنین امکان نصب نرم افزار های لینوکس مک و ویندوز روی این سیستم عامل باشد به این ترتیب کاربر سیستم عاملی بر روی دسکتاپ دارد که همان را در تبلت و موبایل دارد در نتیجه برای همسان سازی بیشتر به سمت هارمونی خواهد رفت ولی اگر صرفا کاربر بین هارمونی و اندرود قرار بگیرید قطعا هارمونی شکست خواهد خورد
    نکته بسیار مهم هم این است که هارمونی نباید مشتری چینی را هدف قرار بدهد به نظرم زبان رسمی هارمونی باید انگلیسی باشد و البته از زبان های اسیایی مانند فارسی و عربی حتما باید پشتیبانی بکند
    قیمت پایین سخت افزار هم قطعا فاکتور مهم دیگری است که باید هارمونی رعایت کند
    گستردگی نرم افزار ها و پشتیبانی از وی پی ان هم بسیار مهم است اگر هواوی امکان کپی رایت را برای مایکروسافت و سایر شرکت های مهم مثل ادوبی فراهم کند قطعا این شرکت ها برخلاف گوگل تمایلی به ادامه تحریم نخواهند داشت انچه گوگل را ملزم به تحریم کرد انحصار در بازار اندروید بود که باعث طمع دولت امریکا شد وگرنه ترامپ در مقابل مایکروسافت قدرتی ندارد

    • mohammad ghorbani
      mohammad ghorbani | ۲ مهر ۱۳۹۸

      نمیشه هم آی او اس و هم اندروید را با هم ساپورت کنه مگر شاید با سیمولاتور که در این جالت کارایی و سرعت خیلی کم میشه که باز هم کلا بعید میدونم آی او اس رو بشه کاریش کرد. ولی در مجموع به نظرم سیستم عامل کاملی کلا هنوز ساخته نشده و رقابت خفنی توی این قضیه بین شرکت ها نیست. امیدوارم این حرکت بتونه شعله ی یه رقابت رو روشن کنه و برنده این ماجرا ما باشیم.

مطالب پیشنهادی