باتری یک میلیون مایلی تسلا قیمت خودروهای برقی را با مدلهای بنزینی یکسان میکند
تسلا برداشت مردم از خودروهای الکتریکی را متحول کرده و همه را به این باور رسانده که چنین مدلهایی میتوانند مثل همتایان بنزینی در استفادههای روزمره کاملا کاربردی باشند. با وجود این محصولات تسلا از ...
تسلا برداشت مردم از خودروهای الکتریکی را متحول کرده و همه را به این باور رسانده که چنین مدلهایی میتوانند مثل همتایان بنزینی در استفادههای روزمره کاملا کاربردی باشند. با وجود این محصولات تسلا از لحاظ قیمت فاصله قابل توجهی با رقبای درونسوز دارند و امکان خرید آنها برای بخش قابل توجهی از مشتریان فراهم نیست.
اما به نظر میرسد با معرفی یک باتری پیشرفته، وضعیت بزودی تغییر پیدا خواهد کرد و ساختههای تسلا از حیث قیمت توانایی رقابت با انواع اتومبیلهای بنزینی و دیزلی را خواهند داشت.
به گزارش رویترز، این باتری در حال توسعه بوده و «هزینه پایین و عمر بالا» دو مشخصه اصلی آن است. این باتری که با همکاری شرکت CATL توسعه مییابد، اواخر امسال یا اوایل سال آینده روی مدل 3 ساخت چین نصب خواهد شد و گفته میشود تا یک میلیون مایل (1.6 میلیون کیلومتر) دوام خواهد آورد.
طبق گزارش رویترز در آینده نسخههای ارتقا یافته از باتری پیشرفته تسلا با چگالی انرژی بالاتر، ظرفیت بیشتر و هزینه کمتر تولید خواهد شد. این نسخهها در مدلهای مختلف تسلا نصب شده و قرار است انرژیبخش محصولات خودروساز کالیفرنیایی در بازارهای دیگر از جمله آمریکای شمالی باشند.
در زمان فعلی اطلاعات کمی درباره باتری پیشرفته تسلا موجود است. برخی منابع میگویند ترکیب شیمیایی آن فاقد کبالت بوده یا دارای میزان کمی خواهد بود؛ همچنین به گفته این منابع باتری جدید تسلا از افزودنیها، مواد و پوشش مخصوصی سود میبرد تا عمر طولانیتری داشته باشد.
محدود کردن میزان استفاده یا حذف کامل کبالت از باتری اهمیت زیادی دارد، چرا که آن گرانترین فلز بهکار برده شده در باتری خودروهای الکتریکی است. ناگفته پیداست که در این صورت باتری جدید تسلا به خاطر قیمت کمتر، کمک شایانی به کاهش قیمت تمام شده خودروهای برقی خواهد کرد.
چنانچه همه چیز طبق برنامه پیش برود، شرکت تسلا اواخر ماه میلادی کنونی، در همایش «روز باتری» (Battery Day) جزئیات باتری پیشرفته خود را در اختیار رسانهها قرار خواهد داد. علاوه بر این پیشبینی میشود تسلا اطلاعات بیشتری را در رابطه با کارخانههای ترافکتوری منتشر کند. بد نیست بدانید ترافکتوریها از درجه اتوماسیون بسیار بالایی برخوردار بوده و بسیار بزرگتر از گیگافکتوری خواهند بود. این کارخانهها به طور تخصصی در زمینه تولید باتری فعالیت خواهند کرد.
رویترز در گزارش خود افزوده تسلا فقط به دنبال توسعه باتری پیشرفته نیست و قصد دارد به یک شرکت تامینکننده انرژی نیز تبدیل شود. در حال حاضر بیش از یک میلیون دستگاه از خودروهای ساخت تسلا در جادههای جهان تردد میکنند.
این خودروها مقدار بسیار زیادی از الکتریسیته را در خود ذخیره کردهاند، به همین جهت در مواقع لازم میتوانند انرژی خود را در اختیار شبکه توزیع برق گذاشته و تسلا را به یک شرکت تامینکننده انرژی تبدیل کنند.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
ایلان ماسک کارش درسته دور نیست روزی که با یک بار شارژ خودرو پیمایشی بالای 1000 کیلومتر داشته باشه
لذت بردیم