چشمانداز نیکولا تسلا از جهان امروز چگونه به واقعیت تبدیل شد؟
«نیکولا تسلا» مهندس و مخترع صربتبار آمریکایی یکی از بزرگترین چهرههای دنیای مهندسی به شمار میرود. او با قوه تخیل قوی و ذهن خلاق به پیشرفتهای متعدد در زمینه تولید، انتقال و بکارگیری برق دست ...
«نیکولا تسلا» مهندس و مخترع صربتبار آمریکایی یکی از بزرگترین چهرههای دنیای مهندسی به شمار میرود. او با قوه تخیل قوی و ذهن خلاق به پیشرفتهای متعدد در زمینه تولید، انتقال و بکارگیری برق دست یافت. تسلا جریان متناوب (AC) را توسعه داد که پایه و اساس الکتریسیته در منازل و ساختمان هاست.
تسلا علاوه بر مخترع، آیندهپژوه (Futurist) هم بود. ردپای بسیاری از پیشبینی های او در مورد فناوریهای آینده را کم و بیش در دنیای امروز میبینیم که با توجه به زندگی او در حدوداً یک صد سال قبل جالب توجه است. در بسیاری از ایدههای کمتر شناخته شده او میتوان رگههایی از ذهن آیندهپژوه او را دید.
ذهن خلاق او ماشین ایجاد زلزله، دوربین عکسبرداری از افکار، انرژی بیسیم، ماشین ایجاد امواج مصنوعی و کشتی پرنده برقی مافوق صوت را متصور شد. با اینکه این ایدهها هیچ گاه به واقعیت تبدیل نشدند، ولی نشان میدهند تسلا فراتر از زمان خود فکر میکرد. در ادامه با تعدادی از پیشبینی های این مخترع بزرگ که به واقعیت تبدیل شدند آشنا میشوید.
فراگیر شدن موبایل، اینترنت و ارتباط بیسیم
نیکولا تسلا به درستی تولد اینترنت، موبایل و ارتباط بیسیم را پیشبینی کرد. در واقع میتوان گفت او در شکل گیری بسیاری از فناوریهایی که امروزه از آنها استفاده میکنیم نقش داشته است. تسلا در توسعه رادیو، تلویزیون، برق جریان متناوب، لامپ فلوئورسنت و نئون، دستگاههای رادیو کنترل، رباتیک، اشعه X، رادار، امواج ماکروویو و دهها اختراع متحول کننده دیگر نقش داشته است.
تسلا بیش از صد سال قبل توصیف دقیق و درستی از موبایل ارائه کرد و آن را «یک وسیله ارزان قیمت و ساده که ممکن است در جیب جا شود» توصیف کرده بود که زمین را به «یک مغز بزرگ» تبدیل خواهد کرد.
ظهور رباتها
تسلا معتقد بود ماشینها روزی صاحب «ذهن» میشوند. او به درستی ظهور رباتها و هوش مصنوعی را پیشبینی کرد. او سال ۱۸۹۸ یک قایق کنترل از راه دور به نام Tele automaton توسعه داد که مردم با دیدن آن شوکه و مبهوت شدند. بسیاری از مردم آن زمان اصلاً نمیدانستند امواج رادیویی وجود دارد، بنابراین نمیتوانستند درک کنند تسلا چگونه قایق و چراغهای کوچک آن را از راه دور کنترل میکند.
بسیاری از مردم پس از دیدن قایق کنترل از راه دور تسلا را به جادوگری متهم کردند و عدهای دیگر آن را پیش زمینه ساخت رباتهای پیشرفتهای دانستند که به قول ایلان ماسک «بشر را برای همیشه تحت سلطه خود خواهند گرفت.» او پیشبینی کرده بود که رباتها در آینده بسیاری از کارها را انجام خواهند داد و از آنها به عنوان «ماشین متفکر» یاد میکرد.
ماشینهای پرنده
تسلا ماشین پرنده را وسیلهای «بدون بال، پروانه، قسمتهای متحرک بال هواپیما (Ailerons) و ایربگ» تصور میکرد که برای پرواز از الکتریسیته ساکن و میدانهای مغناطیسی استفاده میکند. او معتقد بود بشر به کمک ماشین پرنده میتواند در تنها چند ساعت از اروپا به آمریکا سفر کند.
او معتقد بود هواپیما را میتوان مابین هوا و زمین با ارسال انرژی شارژ کرد و با سفر به تمام نقاط کره زمین مرزها از بین برد و این کار را مساوی با آشتی و صلح جهانی میدانست. بشر به پیشرفتهای قابل توجهی در زمینه ساخت خودروی پرنده دست یافته ولی هنوز نتوانسته این ایده را کاملاً پیادهسازی کند.
تسلا در زمینه پرواز و نیروی ضدگرانش نیز ایدههایی مطرح کرد. او سال ۱۹۲۸ پتنت ماشین الکتریکی پرندهای را ثبت کرد که ترکیبی از هلیکوپتر و هواپیما بود. تسلا قبل از مرگش موتور فضاپیما را طراحی کرد و آن را Space Drive نام نهاد. او قصد داشت وسیلهای بسازد که هم قابلیت پرواز در هوا را داشته باشد و هم بتوان با آن در «فضای بین سیاره ای» سفر کرد.
او در یادداشتی در مورد ساخت ماشین پرنده مینویسد:
«باید برنامههایم برای ساخت ماشین پرنده را کنار میگذاشتم. برای این کار دو دلیل وجود دارد: نخست، پولی برای کار کردن در خفا ندارم. اما دلیل اصلی این است که جنگ بزرگی در اروپا در حال شروع شدن است و من نمیخواهم از اختراعات من برای کشتن استفاده شود. این انسانهای دیوانه کی کوتاه میآیند؟»
تسلا خواهان رایگان شدن انرژی برای همه و پایان انحصار بود.
نیکولا تسلا معتقد بود جهان در شرف یک مکاشفه در حوزه بهرهبرداری از انرژی است. او فکر میکرد کمپانیهای انرژی که کنترل توزیع و نرخ گذاری انرژی را در دست گرفتهاند سرانجام از بین خواهند رفت. او معتقد بود طبیعت انرژی را به طور رایگان در دسترس همه قرار داده و تنها کاری که بشر باید انجام دهد بهرهبرداری از آن است:
«باید از جریانهای الکتریسیته زمین بهرهبرداری کرد. طبیعت آنها را به رایگان ارائه میکند. هزینه برق و نور و گرما در واقع هیچ است.»
تسلا، دموکراسیسازی (Democratization) و غیرمتمرکزسازی (Decentralization) انرژی و برق را پیشبینی کرده بود. عملی شدن این ایده را کم و بیش با غیرمتمرکزسازی و اخلال در ساختارهای انرژی توسط اینترنت در قلمرو اخبار دیجیتال، سرگرمی، تکنولوژی و اطلاعات میبینیم. باتری خانگی Powerwall شرکت تسلا موتورز نیز مثال دیگری است که نشان میدهد آینده انرژی ممکن است به سمت غیرمتمرکز شدن پیش برود.
نیکولا تسلا خواهان از بین رفتن مونوپلی و کوتاه شدن دست شرکتهای قدرتمند در زمینه توزیع انرژی بود:
«محقق-برقکارهایی که سالها در مورد رموز جریانهای الکتریسیتهای که زیر پای شما قرار گرفته در حال مطالعه بودهاند، در شرف موفقیت هستند. موفقیت آزمایشهایی که انجام میدهند برای آنها و علی الخصوص مردم بسیار حائز اهمیت است. یعنی اگر نیکولا تسلا در بهرهبرداری از جریانهای برق زمین موفق شود و آنها را به خدمت بشر درآورد، دوران زورگویی، اخاذی و مونوپلی در بخار، تلفن، تلگراف و دیگر استفادههای تجاری از برق به پایان خواهد رسید و میلیونرهایی که برای دو دهه جیبهای مردم را خالی کردهاند باید مونوپلی را ترک کنند.»
نیکولا تسلا ۷ ژانویه ۱۹۴۳ در سن ۸۴ سالگی به دلیل آنچه انسداد شریان اکلیلی قلب ذکر شده در هتلی در شهر نیویورک درگذشت. شرکت «تسلا موتورز» تابستان سال ۲۰۰۳ تأسیس شد و نام آن ادای احترام به نیکولا تسلا، مهندس و مخترع بزرگ قرن نوزدهم است.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
بعضی نخبه ها بعد از مرگشون بیشتر کشف میشن و بهتر ازشون یاد می میشه مثل نیوتون. دمش گرم واقعا انسان شریفی بوده. در مقایسه ادیسون هم خیلی مخ بوده ولی بیشتر بدنبال صنعت و پول بوده و ارتباطات خوبی با دولت مردا داشته.
دم شما هم گرم مطالب سایت روز به روز بهتر میشن????
خدا بیامرزدش انسان های خوب و خدمتگزار،،، آقای نصیبی هم رفتنی شد از فرماندهی