ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

مدیرعامل دیوار: نقص قوانین نوین بزرگترین مشکل استارتاپ‌های کشور است

عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور معتقد است بحث قانون‌گذاری و اصلاح قوانین متناسب با سرویس‌های جدید موجود در استارتاپ‌ها می‌تواند بسیاری از چالش‌های موجود در بین فعالان این اکوسیستم پویا در کشور را از ...

آرش پارساپور
نوشته شده توسط آرش پارساپور | ۲۰ آبان ۱۳۹۹ | ۱۷:۲۳

عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور معتقد است بحث قانون‌گذاری و اصلاح قوانین متناسب با سرویس‌های جدید موجود در استارتاپ‌ها می‌تواند بسیاری از چالش‌های موجود در بین فعالان این اکوسیستم پویا در کشور را از بین ببرد و موجب رشد اقتصادی مضاعف این تیم‌ها شود. او همچنین باور دارد زیرساخت قانونی برای رسیدن به این مفاهیم نباید به صورت شخصی به وجود بیاید و باید آنها را از طریق منافع صنفی مطالبه کرد.

«اشکان آرمندهی» مدیرعامل اپلیکیشن دیوار و عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای در گفتگو با دیجیاتو می‌گوید که مشکل اصلی استارتاپ‌ها در کشور به بحث قانون‌گذاری و تعریف و اصلاح قوانین فعلی متناسب با نیازها و سرویس‌های جدید برمی‌گردد. او معتقد است که در طول سالیان گذشته، سرعت رشد استفاده از اینترنت و سرویس‌های مبتنی بر آن بسیار افزایش پیدا کرده و قانون در این باره نسبت به این سرعت و عملکرد عقب مانده و باید هر چه سریع‌تر به این معضل رسیدگی شود تا مشکلات بیشتری برای بازیگران اکوسیستم استارتاپی پیش نیاید.

او در پاسخ به این پرسش که قانون‌ها و پارامترهای کنترلی در این زمینه بهتر است پیرو چه مسائلی باشد به دیجیاتو می‌گوید:‌ «تعریف نسبت به ماهیت استارتاپ‌ها، مسئولیت آنها و اینکه محدوده مسئولیت آنها دقیقا تا کجاست برای بسیاری از کارشناسان و اهل فن هم در ابهام است، در حالی که تغییر و پذیرش اقتصاد دیجیتال و مبتنی‌بر  فضای مجازی، بدون فراهم شدن زیرساخت‌های قانونی ممکن نیست و این زیرساخت‌‌های قانونی را هم نمی‌توان به صورت شخصی به دست آورد، بلکه باید از طریق منافع صنفی مطالبه کرد.»

آرمندهی پیش‌تر در گفتگو با دیجیاتو نیز از نبود قوانین مناسب در بسیاری از مشکلات حقوقی استارتاپ‌های کشور گلایه کرده بود.

آرمندهی با بیان اینکه دولت باید بپذیرد که اقتصاد نباید مبتنی‌بر نفت باشد و دور و زمانه این موارد تمام شده، تاکید دارد که اقتصاد ایران می‌تواند به راحتی مبتنی بر دیجیتال و فضای مجازی باشد و در آن به سرعت رشد بگیرد. او با اشاره به دوره‌های گذشته سازمان نظام صنفی کشور و تلاش‌هایی که برای فراهم‌کردن زیرساخت‌ها انجام شده می‌گوید که سرعت رشد و تغییرات در سالهای اخیر بسیار زیاد بوده و اقدامات لازم همخوانی درستی با این تغییرات نداشته است:

«در دوره‌های گذشته سازمان نظام صنفی اقداماتی برای فراهم کردن زیرساخت‌ها انجام شده، اما از این جهت که هر روز کسب‌وکارهای نوپا ایجاد می‌شود، سرعت این تغییرات و سرعت تطبیق قوانین با رشد کسب‌و‌کارها همخوانی نداشته و بزرگ‌ترین خلائی که وجود دارد، این است که نتوانستیم در این زمینه تصمیم بگیریم. بسیاری از سرویس‌ها در مقابل عمل انجام‌شده قرار گرفته‌اند و ما نتوانستیم متناسب با سرعت رشد، تغییرات را اعمال کنیم و محدودیت‌‌ها را با حاکمیت و دولت،‌ تطبیق ندادیم.»

او با اشاره به تاثیر کرونا بر درک ماهیت فضای مجازی گفت: «کرونا یکی از دلایلی است که موجب شد دولت و حاکمیت متوجه شوند چه کوتاهی‌‌هایی نسبت به فضای مجازی، خرده‌فروشی آنلاین و معاملات مبتنی‌بر فضای مجازی وجود داشته و اکنون خود دولت هم بیش از همه متوجه شده که در این حوزه‌ها خلاء‌هایی داریم. در چنین شرایطی دولت و حاکمیت‌ نمی‌توانند همین روند را پیش بگیرند و بخواهند با ترند جهانی مقابله کنند و خلاف جهت باشند و قاعدتا دولت توسعه و گسترش و رشد فضای مجازی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.»

آرمندهی در پاسخ به این سوال که تعلل در ایجاد این زیرساخت‌ها و عدم تعیین قانون‌های جدید می‌تواند چه زیان‌هایی به همراه داشته باشد به دیجیاتو می‌گوید: «ما هم به عنوان گردانندگان این فضا آماده‌ایم که در این زمینه سرویس بدهیم و خدمت کنیم تا بتوانیم سرویس‌های داخلی را خود ایجاد کنیم. هر زمان که جلوی رشد و توسعه و پیشرفت سرویس‌های داخلی را می‌گیریم، یک سرویس خارجی دیگر جایگزین می‌شود و آن خدمات را ارائه می‌دهد و این مساله مرگ اکوسیستم بومی استارتاپی را به همراه خواهد داشت که در نتیجه ده‌ها هزار شغل در کشور نابود می‌شود.»

او یکی از تجربه‌های بد در این زمینه را پیام‌رسان‌های بومی معرفی می‌کند و تاکید دارد: «هنوز هم تجربه فیلترینگ و اتفاقاتی که در پی آن افتاده، نتوانسته ما را به نقطه‌ای برساند که خیال ما نسبت به یک پیام‌رسان‌ راحت باشد.»

وی با بیان اینکه مسئولیت‌ها و قوانین و وظایف سایت‌ها و پلتفرم‌ها در کشور مشخص باشد، گفت: «با شفاف بودن چارچوب قوانین که هر قسمت به عهده دارد، رسیدگی به تخلفات و تخطی از آن وظایف بسیار راحت‌تر است و نیازی به فیلترینگ هم نیست. اگر هر نهادی به وظایف خودش اشراف داشته باشد و در حیطه وظایف خود جلو برود، عدم انجام وظایف هم طبق قانون مصوب مشخص است،‌ مانند شرایطی که به دلیل تصادفی که صورت گرفته، معلوم است چه کسانی مقصر هستند. اما در فضای مجازی این موارد تعریف نشده و مشکل‌ساز شده است.»

مدیرعامل پلتفرم دیوار با اشاره به فیلترینگ‌های یک‌شبه کسب‌وکارها تاکید کرد که این اتفاقات به نفع هیچ‌کسی در جامعه نیست: «نه به نفع کشور، نه کسب‌و‌کار بومی،‌ نه مردم و به جز ایجاد فضای ارعاب و وحشت،‌ از توسعه کسب‌وکار جلوگیری می‌کند. کسب‌و‌کار باید به فکر توسعه و گسترش خود باشد،‌ در حالی که اکنون آنها هر روز ترسی از فیلترینگ دارند که باعث می‌شود یک بار اضافه به آنها تحمیل شود و نتوانند برای پیگیری کارهای لازم، تمرکز داشته باشند. همه این موارد را می‌توان در یک ادبیات تعاملی، در محیط و بستر تشکلی و صنفی با محوریت و تشکیل کمیسیون‌‌های مستقل بررسی کرد.»

آرمندهی با بیان اینکه موضوع تحریم هم در سال‌های گذشته بر همه کسب‌وکارها تاثیر گذاشته و نباید از آن هم به عنوان یکی از مشکلات بزرگ اکوسیستم استارتاپی کشور غافل ماند به دیجیاتو گفت: «همه فعالان اقتصادی که در کشور کار می‌کنند، چه بزرگ و چه کوچک‌، چه آنلاین و چه آفلاین، متاثر از بحث تحریم شدند و شاید کسی نتواند ادعا کند که در چند سال گذشته تاثیری از تحریم و شرایط اقتصادی و بحث گرانی نداشته است. با وجود این، تحریم خودش میتواند پایه و اساس فرصت‌ باشد.»

آرمندهی باور دارد که می‌توان از این تحریم‌ها و تهدیدات به عنوان فرصت استفاده کرد و ایجاد نمونه داخلی سرویس‌هایی که در ایران غیرقابل دسترس هستند را یکی از این موضوعات توصیف می‌کند: «باید به این دید نگاه کنیم که از تحریم‌ها می‌توان فرصت‌های داخلی ایجاد کرد. وقتی یک سرویس خارجی مستقل از هر سایت، به دلیل شرایط تحریمی به ما سرویس نمی‌دهد، باید تلاش کنیم تا بتوانیم نمونه‌ی داخلی این سرویس‌ها ایجاد کنیم که خدمات لازم را ارائه دهند. اگر ما نگاه حمایتی داشته باشیم، مشکلات تسهیل می‌شود و به همین دلیل لازم است با دید حمایتی که وجود دارد، نیازها و زیرساخت‌های لازم را فراهم کنیم.»

به گفته آرمندهی در مقطع حساس فعلی کشور، شرایط کسب‌و‌کارهای استارتاپی قابل مقایسه با شش سال قبل نیست و تنوع فعالیت‌ها و سرویس‌ها آنقدر زیاد شده که مطالبه‌گری باید از طریق صنف با بسترهای مناسب انجام شود: «بخش خصوصی دغدغه‌های خود را بگوید، دولت و حاکمیت هم دغدغه‌هایشان را بگویند و در راستای یک هدف مشترک با هم به یک راه تعاملی برسند.»

آرمندهی باور دارد در حال حاضر دیدی که حاکمیت به تیم‌های استارتاپی دارد، یک رویکرد سلبی و یک‌طرفه است و تعامل لازم بین این دو هنوز ایجاد نشده است. او با ابراز امیدواری نسبت به اینکه این گفتمان باید شکل بگیرد می‌گوید: «ما در صنف باید بتوانیم با ادبیات مشترک به یک بازی برد‌برد برسیم.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی