ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

گیتانجالی رائو، دانشمند ۱۵ ساله و نخستین کودک سال تایم کیست؟

جهان متعلق به افرادی است که آن را شکل می‌دهند. و هرچقدر هم که جهان در برخی اوقات بی‌ثبات و آشوب‌زده به نظر می‌رسد، حقیقت اینست که با گذشت هر نسل، افراد بیشتری از راه ...

شایان ضیایی
نوشته شده توسط شایان ضیایی | ۲۳ آذر ۱۳۹۹ | ۲۲:۰۰

جهان متعلق به افرادی است که آن را شکل می‌دهند. و هرچقدر هم که جهان در برخی اوقات بی‌ثبات و آشوب‌زده به نظر می‌رسد، حقیقت اینست که با گذشت هر نسل، افراد بیشتری از راه می‌رسند که دستاوردی بزرگ داشته‌اند، در واقع احتمالا بزرگ‌ترین دستاوردی که هر انسان می‌تواند داشته باشد، تاثیرگذاری بر جهان است، چه کوچک و چه بزرگ.

«رصد کردن، طوفان فکری، پژوهش، ساختن و برقراری ارتباط». این پروسه‌ای است که دانشمند جوان و نابغه، گیتانجالی رائو، برای دستیابی به موفقیت در هر حوزه‌ای به آن اعتقاد راسخ دارد. با سن تنها ۱۵ سال، رائو از میان ۵۰۰۰ نامزد مختلف در حوزه‌های گوناگون، به عنوان نخستین «کودک سال» از نگاه نشریه تایمز انتخاب شده است. او در راستای این مهم، با آنجلینا جولی، بازیگر و اکتیویست نیز مصاحبه‌ای کامل داشته و در آن به صحبت راجع به گستره وسیعی از مسائل مختلف پرداخته، از قلدری سایبری گرفته تا تولید آب آشامیدنی برای مناطق محروم و ماموریتش برای اینکه جامعه‌ای از مبتکران جوان در سراسر جهان بسازد و به کمک آن‌ها، کره خاکی را به جایی بهتر تبدیل کند.

حتی در این مصاحبه ویدیویی هم می‌توان ذهن روشن و روحیه سخاوتمند دختر نوجوان را مشاهده کرد. و او پیغامی الهام‌بخش برای دیگر افراد هم‌سن و سال خود دارد: «سعی نکنید تمام مشکلات را حل کنید، فقط روی مشکلاتی متمرکز باشید که شما را به هیجان می‌آورند. اگر من می‌توانم چنین کاری انجام دهم، هرکس دیگری نیز می‌تواند.»

گیتانجالی رائو

گیتانجالی رائو در روز ۱۵ نوامبر سال ۲۰۰۵، در شهر لون تری در ایالت کلرادوی آمریکا چشم به جهان گشوده است. وقتی او در کلاس دوم یا سوم بود، والدینش متوجه علاقه مضاعف او به علم و تکنولوژی شدند، تا حدی که می‌خواست با این دو اهرم، تغییرات وسیع اجتماعی به وجود آورد. در سن ۱۰ سالگی، او به والدینش گفت که می‌خواهد در آزمایشگاه کیفیت آب دنور، به پژوهش روی تکنولوژی سنسور نانو تیوب کربن بپردازد. او در دبیرستان STEM Highlands Ranch در کلراد تحصیل می‌کند و با چهار حوزه علم، تکنولوژی، مهندسی و ریاضیات آشنایی دارد.

صحبت درباره مشکلات گوناگون

گیتانجالی رائو می‌گوید که نسل او با مشکلات فراوانی روبه‌رو شده که پیشتر وجود خارجی نداشته‌اند. این نوجوان نابغه می‌گوید: «اما در عین حال، ما با مشکلاتی قدیمی روبه‌رو هستیم که همچنان به قوت خود باقی مانده‌اند. برای مثال ما اکنون با یک پاندمی جهانی روبه‌رو هستیم و در عین حال باید با مشکلات حقوق بشر نیز سر و کله بزنیم. این‌ها مشکلاتی نیستند که ما به وجود آورده باشیم، اما حالا ما هستیم که باید از طریق تکنولوژی برطرف‌شان کنیم: چیزهایی مانند تغییرات اقلیمی یا سایبر بولی.»

ابتکارات رائو در حوزه تشخیص سرب در آب و هوش مصنوعی

گیتانجالی رائو

هنگام صحبت راجع به فعالیت‌هایش در حوزه علم و ابتکاراتی که داشته، گیتانجالی می‌گوید: «بخش اعظمی از منابع الهام من، کشور هند بوده است. نگاه کردن به مشکل آب در هند به من کمک کرد درک کنم که وجود سرب در آب چقدر به مشکلی گسترده تبدیل شده، خصوصا در هند.»

او ادامه می‌دهد: «واقعا تراژیک است که مردم به آب تمیز برای نوشیدن دسترسی ندارند. هرکسی باید حق دسترسی به آب تمیز را داشته باشد». نوجوان ۱۵ ساله می‌گوید که تاکنون از چندین انستیتوی مختلف در هند پیشنهاد همکاری دریافت کرده و دوست دارد که این انستیتوها، به سراغ دیگر محققین هم‌سن و سال او نیز بروند:

«وقتی من کوچک‌تر بودم، از من خواسته شد که همراه با پسر عمویم از یک چاه آب بیاورم. مادربزرگم آب را می‌جوشاند و بعد ما می‌نوشیدیمش. ما باید مسیری طولانی را طی می‌کردیم تا آب بیاوریم. به یاد دارم که اندکی از آن آب نوشیدم و برای یک هفته کامل بیمار بودم.»

او توضیح می‌دهد که این یکی از سخت‌ترین تجارب زندگی‌اش بوده، آن هم در حالی که تنها ۴ یا ۵ سال سن داشته است. این اتفاق برای همیشه در ذهن او ماند و برای همیشه به او یادآوری کرد که چرا دسترسی تمام مردم جهان به آب تمیز مهم است.

به همین خاطر بود که او به ساخت دیوایسی به نام Tethys پرداخت. این دیوایس با استفاده از لوله‌های کربنی در ابعاد نانو، به تشخیص میزان آلودگی سربی در آب پرداخته و ارقام به دست آمده را در سه دسته‌بندی «قابل آشامیدن»، «اندکی آلوده» و «مرگبار» به یک اپلیکیشن برای موبایل‌های هوشمند ارسال می‌کند.

او بعدا به توسعه Kindly پرداخت، یک اپلیکیشن و افزونه برای مرورگر کروم که قادر به شناسایی قلدری سایبری در مراحل مقدماتی است و این کار را با بهره‌گیری از هوش مصنوعی به انجام می‌رساند. یک ابتکار مهم دیگر گیتانجالی رائو با ژنتیک انسان سازگاری دارد و می‌تواند میزان افزایش اعتیاد اشخاص به داروهای تجویزی را شناسایی کند.

«ماری کوری بزرگ‌ترین منبع الهام من است»

گیتانجالی رائو

هنگام صحبت درباره منابع الهامش، گیتانجالی رائو می‌گوید که: «از زمانی که در کلاس دوم بودم، ماری کوری بزرگ‌ترین منبع الهام من بوده است. گذشته از این، پدر و مادرم شدیدا از من حمایت کرده‌اند. پدربزرگ و مادربزرگ و دیگر اعضای خانواده‌ام در هند نیز از من حمایت کرده‌اند».

اما ماری کوری تنها دانشمندی نیست که رائو همواره در ذهن دارد و دانشمندانی دیگر را نیز نام می‌برد. در میان این اسامی می‌توان به امانوئل ماری شارپنتیر، پروفسور و محقق فرانسوی در حوزه میکروبیولوژی، ژنتیک و زیست‌شیمی و همینطور جنیفر آن دودنا، زیست‌شیمی‌دان آمریکایی که به خاطر فعالیت‌های گسترده خود روی متد ادیت ژن کریسپر به شهرت جهانی رسیده اشاره کرد.

اندکی بیشتر درباره قلدری سایبری

هنگام صحبت راجع به تلاش‌هایش برای مقابله با قلدری سایبری، گیتانجالی رائو می‌گوید: «Kindly یک سرویس مبتنی بر هوش مصنوعی است که می‌تواند قلدری سایبری را شناسایی و از بروز آن جلوگیری کند. این هوش مصنوعی می‌تواند کلمات، عبارات و جمله‌هایی که قلدری به حساب می‌آیند را تشخیص دهد.»

«در کلرادو که من زندگی می‌کنم، ما بالاترین نرخ خودکشی نوجوانان را شاهد هستیم و اکثر این این افراد جان خود را به خاطر قلدری سایبری از دست می‌دهند. چنین اتفاقی واقعا وحشتناک است. من متوجه شدم که می‌خواهم قبل از اینکه دیر شود، دست به کاری بزنم. من می‌خواستم یک اینترنت امن‌تر بسازم که در آن مردم می‌توانند به راحتی با یکدیگر صحبت کرده و ارتباط برقرار کنند».

گیتانجالی اکنون مشغول کار روی یک قابلیت «گزارش کردن» است که ترندها را بررسی کرده و قلدری‌های مجازی بالقوه را به افرادی که مسئول هستند، مانند والدین اطلاع می‌دهد. او عقیده دارد که «دانش مهم است، اما آگاهی هم به همان اندازه اهمیت دارد».

مدیریت زمان و ابتکارات کووید-۱۹

گیتانجالی رائو

رائو هنگام صحبت راجع به فعالیت‌های فوق برنامه خود می‌گوید: «من اعتقاد راسخ به این دارم که ما باید خواستار انجام کارهای مختلف باشیم، نه نیازمند به انجام آن‌ها. هرکاری که من انجام می‌دهم، کاری است که دلم می‌خواهد انجام دهم. من عاشق کار کردن روی ابتکارات مختلف هستم. اگرچه اکنون در دورانی سخت به سر می‌بریم، اما به خودم یادآوری می‌کنم که در حال انجام چیزی هستم که دوستش دارم».

گیتانجالی درباره پاندمی کنونی کووید-۱۹ نیز حرف‌هایی برای گفتن دارد: «من چند ایده دارم که روی آن‌ها کار خواهم کرد. اما نخست باید از تلاش جمعی محققین و دانشمندان تشکر کنم که در عرض ۹ ماه قادر به ساخت واکسن بوده‌اند. این اتفاقی معرکه است.»

«ایده من، در پیش گرفتن یک رویکرد آماری نسبت به توزیع و اولویت‌بندی روند واکسینه شدن مردم است تا همه‌چیز به بهینه‌ترین و روان‌ترین شکل ممکن پیش برود. می‌توانیم فرض را بر این بگذاریم که در آینده پاندمی‌های بیشتری خواهیم داشت و این اتفاق به شکلی مداوم‌تر رخ می‌دهد. می‌خواهم به موضوع نگاه کنم و بفهمم چطور می‌توانیم با ابزارها و تکنیک‌هایی مانند پایش ارتباطات، واکسن‌ها و برنامه‌های سلامتی می‌توانیم از وقوع مجدد [یک پاندمی مشابه به کووید-۱۹] جلوگیری کنیم».

امید به توانمندی در حد ایندیرا گاندی

گیتانجالی رائو

پیشتر خواندیم که شرایط کشور هند جزو بزرگ‌ترین منابع الهام دانشمند ۱۵ ساله بوده است. اما گیتانجالی کار را در همان‌جا به پایان نمی‌رساند: «الهام‌بخش‌ترین شخص هندی برای من، ایندیرا گاندی است. ما هر دو در یک روز به دنبال آمده‌ایم. بسیار افتخار آمیز است. کارهای او و مدیریت او، چیزی است که دوست دارم یک روز قادر به انجامش باشم. او یک الگوی بزرگ برای من است و امیدوارم یک روز بتوانم جای پای او را دنبال کنم و به اندازه او قدرتمند باشم.»

وسواس روی ابرقهرمانان

گیتانجالی رائو به صحبت در این باره نیز می‌پردازد که چقدر عاشق ابرقهرمانان است و چقدر روی فیلم‌های مارول وسواس دارد. «در هر حوزه‌ای که شامل المان‌های فراطبیعی شود، می‌توانید روی من هم حساب کنید.»

«من واقعا می‌خواهم قهرمان علم خودم باشم. موضوع درباره این نیست که چه چیزی می‌سازم، درباره اینست که من به عنوان یک شخص چه کسی هستم. هیجان من نسبت به حل کردن مشکلات است که باعث می‌شود بخواهم یک قهرمان علمی باشم. به همین خاطر عاشق ابرقهرمانان هستم. آن‌ها مشکلات را حل کرده و از طریق علم و تکنولوژی به مردم کمک می‌رسانند.»

او با اشاره به جمله معروف عمو بن در داستان‌ اسپایدرمن می‌گوید: «با توانمندی فراوان، مسئولیتی بزرگ نیز از راه می‌رسد. اکنون متوجه این جمله می‌شوم. مهم نیست چه اتفاقی می‌افتد. من به نوآوری ادامه خواهم داد. مسئولیت‌پذیری چیزی بسیار مهم است و این تنها یک قدم در سفر من به سمت حل کردن مشکلات بزرگ‌تر جهان به حساب می‌آید.»

گیتانجالی رائو درباره برنامه‌های آتی خود نیز می‌گوید: «می‌خواهم ورکشاپ‌های ابتکاراتم، پا را فراتر از من بگذارند. نظر من دائما راجع به برنامه‌های آینده تغییر می‌کند. یکی از معلمانم به من گفت یک روز جهان را دگرگون خواهم کرد. در آن زمان حرفش را باور نکردم، اما امید دارم که در همین مسیر باشم.»

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (4 مورد)
  • Robb Stark
    Robb Stark | ۲۴ آذر ۱۳۹۹

    من سن ایشونم و دغدغه ای که دارم اینه که سریال جدید شروع کنم یا قبلی رو دوباره ببینم??

    • expire expre
      expire expre | ۲۴ آذر ۱۳۹۹

      ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

  • Elyas
    Elyas | ۲۳ آذر ۱۳۹۹

    دمش گرم مخه

مطالب پیشنهادی