فعالین حوزه ماینینگ: آدرس غلط میدهند، سهم ماینینگ از مصرف برق کشور ۱ درصد است
رئیس کمیسیون بلاکچین و رمز ارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور به نظرات سخنگوی صنعت برق پیرامون مصرف روزانه ۳۰۰ مگاوات ساعت برق غیرقانونی توسط ماینرها واکنش نشان داد. «عباس آشتیانی» در گفتگو با دیجیاتو اعلام ...
رئیس کمیسیون بلاکچین و رمز ارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور به نظرات سخنگوی صنعت برق پیرامون مصرف روزانه ۳۰۰ مگاوات ساعت برق غیرقانونی توسط ماینرها واکنش نشان داد. «عباس آشتیانی» در گفتگو با دیجیاتو اعلام کرد که این آمار اصلا شفاف نبوده و مشخص نیست منبع نظرات سخنگوی صنعت برق کجاست. او همچنین تاکید دارد که مصرف برق غیرقانونی به راحتی میتواند توسط وزارت نیرو قابل شناسایی باشد.
«عباس آشتیانی» در گفتگو با دیجیاتو با ذکر این نکته که «بنظر نمیآید آمار صحبتهای سخنگوی صنعت برق چندان درست باشد»، میگوید که اگر منبع صحبتهای وی منتشر شود بهتر میتوان در اینباره اظهار نظر کرد. به باور آشتیانی مافیا نه در بیقانونی، بلکه در قانونگذاری بد رشد میکند: «زمانی با اصرارهای نابجا درهای استخراج رمز ارز را میبندند در حالیکه میتوانست باعث تولید و رشد اقتصاد کشور شود و نیازهای حاکمیتی را تامین کند. تعرفه انرژی برای صنعت استخراج رمزارز چه در گاز و چه برق بدترین ضربه را زده که باعث شده این تعرفهگذاری اشتباه و عدم توجه به ماهیت تکنولوژیک این حوزه، تمایل مردم به فعالیت قانونی در این زمینه از بین برود و سوق داده شوند به سمت استفاده غیرصنعتی.»
«اجازه احداث نیروگاه ندادند»
به گفته آشتیانی فعالین حوزه ماینینگ بارها و بارها در سالهای گذشته اعلام آمادگی کردند که حاضر هستند در زیرساختهای تولید انرژی کشور مشارکت داشته باشند ولی متاسفانه وزارت نیرو با بهانههای مختلف جلوی این موضوع را گرفته است. او در همین رابطه توضیح میدهد:
«صنعت استخراجی که میتوانست یک نعمت برای جاهایی که ظرفیت محبوس انرژی برق دارد باشد، با یکدندگی و لجبازی جلویش را گرفتند. آنها حتی اجازه احداث نیروگاه به فعالین و یا استفاده از ظرفیتهای خالی و خاموش بلااستفاده کشور با کمک انگیزه ماینینگ را ندادند. این تکنولوژی سرعت بسیار بالایی دارد و منتظر کسی نمیماند اما ما همچنان دنبال ابتداییترین قوانین پیرامون این حوزه هستیم و اینکار را بسیار کند انجام میدهیم.»
سهم ماینینگ از مصرف برق کشور: ۱ درصد
او در پاسخ به این پرسش که کمبود فعلی برق، چقدر به صنعت ماینینگ مرتبط است، به دیجیاتو میگوید:
«در حال حاضر با افزایش ارزش بیت کوین یک موج سواری شکل گرفته شده و برخی که در بهینه سازی و نوسازی صنعت برق کشور سوء مدیریت داشتهاند، ضعفشان را در جایی که عام مردم درباره آن صحبت میکنند، پنهان میکنند. پیک مصرف برق در کشور حداکثر ۴۰ هزار مگاوات است و در تابستان ۵۵ هزار مگاوات است. چطور دولت توانست پیک مصرف را در تابستان کنترل کند ولی در زمستان که مصرف کمتر است دچار خاموشی شده است؟ ماینینگ در بیشترین حالت خود سهم یک درصدی از مصرف برق کشور را دارد و ارتباطی به کمبود برق در داخل کشور ندارد.»
او میگوید در صورت پذیرش صحت ادعای سخنگوی صنعت برق، نباید یادمان برود که بازهم درباره کمتر از یک درصد ظرفیت برق کشور صحبت میکنیم.
فعالیت ماینرهای خارجی در ایران: شایعه یا واقعیت؟
آشتیانی در پاسخ به این پرسش که آیا فعالین حوزه ماینینگ از کشورهای دیگر هم در ایران مشغول فعالیت هستند یا خیر میگوید که نمیتواند مستقلا فعالیت ماینرهای خارجی در مزارع بیتکوین داخل ایران را تایید کند اما به دیجیاتو میگوید:
«برخی میگویند شرکای چینی در فارمهایی مانند فارم رفسنجان مشغول به کار هستند. در موضوع فارم رفسنجان امکان تخفیفات خاص خارج از چارچوب توسط وزارت نیرو مشاهده شده که این همان امکان فساد ناشی از چند نرخی بودن قیمت برق است و این هم خودش نوعی آسیب به حساب میآید. در هر حال باید بگویم از داخل و خارج در ایران مشغول فعالیت ماینینگ هستند.»
از آنسو «امید علوی»، فعال شناخته شدهی حوزه ماینینگ و نایب رییس انجمن بلاکچین و رمزارز سازمان نظام صنفی رایانهای کشور، با تایید فعالیت برخی ماینینگ خارجیها در ایران، میگوید که این اتفاق را مساله بدی نمیداند. او عقیده دارد وزارت نیرو سرمایه ایرانیها را نابود کرده و باعث فرار آنها شده؛ از همین رو سرمایهگذاران خارجی وارد کار شدهاند.
مصرف برق ماینینگ قانونی در ایران: روزانه کمتر از ۱۵۰ مگاوات ساعت
نایب رییس کمیسیون رمز ارز دیجیتال همچنین ادعا میکند که آمارهای ارائه شده از سوی سخنگوی صنعت برق احتمالا چندان درست نیستند: «ما برآوردی که داریم اینست که عدد کل ماینینگ قانونی در ایران، روزانه کمتر از ۱۵۰ مگاوات ساعت است و ماینینگ غیرقانونی نیز نهایتا به ۱۰۰ مگاوات میرسد.» علوی تاکید میکند که نباید آدرس غلط به مردم داد و سومدیریتها را به گردن موارد دیگر انداخت: «مردانه پای اشتباهاتمان بایستیم و در جهت اصلاح آنها تلاش کنیم نه اینکه از تریبونها برای نابودی یک صنعت خرج کنیم.»
علوی تاکید دارد نیروگاههایی مانند شهید رجایی ۲٠٠٠ مگاوات و نیروگاه منتظر قائم ۱۶٠٠ مگاوات تولید برق دارند که اصلی ترین تامین کننده برق استان تهران و البرز هستند: «در صورتی که مانینگ قانونی انجام شده در این دو استان بر اساس آمار کمتر از ۲٠ مگاوات است، یعنی این عدد کمتر از دو صدم درصد کل برق تولیدی این دو نیروگاه است پس قرار نیست اگر ما توان مدیریت تولید برق و گاز رسانی را نداریم تمام مشکلات را گردن کوتاه ترین دیوار یعنی صنعت ماینینگ بیندازیم. هزینه «برق امید» را نباید بخشی از صنعت کشور که تا به امروز حتی یک ریال تسهیلات از کشور دریافت نکردهاند بدهند تا وزیر نیرو با آن فخر فروشی کند.»
علوی در پاسخ به این پرسش که آیا کمبود برق در کشور به خاطر ماینینگ است یا خیر به دیجیاتو میگوید که «این ادعای برخی دولتمردان است. سالها گفتند تحریمها بیفایده است و امروز نفس مردم را تحریمهای بیفایده تنگ کرده است. بیایید تصور کنیم که کل مصرف ماینینگ ایران نه ۳۰۰ مگاوات ساعت بلکه ۵۰۰ مگاوات ساعت باشد، آنهم در مقابل ۶۰ هزار مگاوات ساعت که ظرفیت تولید برق کشور است. این عدد خندهدار است و فشاری را به شبکه برق تحمیل نمیکند ولی متاسفانه اینطور نمایش داده میشود که تمام بدهیها و مشکلات صنعت برق به خاطر ماینینگ است.»
مازوت ربطی به ماینینگ ندارد
علوی در پاسخ به این شائبه که آیا استفاده از مازوت ارتباطی به ماینینگ و مصرف برق آن دارد، ادعایی که اخیرا از سوی برخی کارشناسان مطرح شده، به دیجیاتو میگوید که برای پاسخ به این سوال باید از خودمان سوالهای کلیدیتری بپرسیم:
«آیا ماینینگ که ۳٠٠ مگاوات ساعت برق مصرف میکند مسبب این مشکل است یا فولاد و رویهای پر مصرف. اصلا چرا صنایعی که تولید کشور بر دوششان است باید مورد حمله قرار بگیرند؟ اصلا حتی نباید مشکلات را به این صنایع تولیدی کشور مرتبط دانست، مگر غیر از اینست که توزیع شبکه برق با وزارت نیرو است و نه صنعتگران؟ مسلما سوخت مازوت ربطی به ماینینگ و یا هر جای دیگری که برق مصرف میکنند ندارد.»
علوی همچنین این پرسش را مطرح میکند که اگر مشکل، کشور کمبود برق است، پس چرا دولت با تعرفه بالاتر اجازه ماینینگ میدهد.
علوی تاکید دارد که اگر در یک صنعت ۳۰۰ مگاوات ساعت برق غیرقانونی مصرف میشود، لازم نیست که وزارت نیرو در خانههای مردم دنبال خلافکار باشد: «شاید یک دزد در خانه خودی وجود دارد. شبکه برق یک شبکه کاملا آنلاین با دیسپاچینگ دقیق است که توانایی رفتارسنجی و رصد دقیق نوع مصرف را دارد. مصرف ماینینگ هم با توجه به مدل مصرفش کاملا با بقیه مصارف تفاوت دارد و قابل شناسایی است.»
به باور علوی در ایران ما فقط میتوانیم گران شدن بیتکوین را تماشا کنیم و به خاطر مشکلات و چالشهایی که دولت ایجاد کرده، کار خاصی در حوزه ماینینگ نمیتوان انجام داد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
چینی ها با برق ارزون ایران ماینینگ میکنن بی برقیش مال ملت ایرانه
راست میگن کاینینگ بهانه قطعی برق و آلودگی مازوت، همون طور که قبل از بارش های زیاد دو سه سال اخیر کم آبی، بهونه قطعی های مکرر بود درحالی که دلیل واقعی اش عدم توسعه تولید برق بخاطر معاهده نامه پاریس