توسعه اولین آزمایشی که افسردگی و اختلال دوقطبی را پیشبینی میکند
پژوهشگران استرالیایی به تازگی موفق به توسعه و تایید اعتبار اولین آزمایشی در جهان شدهاند که میتواند بطور دقیق میزان سطح پروتئینی در مغز که با افسردگی و اختلال دوقطبی در ارتباط است را شناسایی ...
پژوهشگران استرالیایی به تازگی موفق به توسعه و تایید اعتبار اولین آزمایشی در جهان شدهاند که میتواند بطور دقیق میزان سطح پروتئینی در مغز که با افسردگی و اختلال دوقطبی در ارتباط است را شناسایی کند. این پژوهش یک ابزار تشخیص بیماری در اختیار پزشکان قرار میدهد.
در سالهای اخیر پژوهشهای زیادی درباره یک پروتئین مغز به نام «فاکتور نورونزایی مشتقشده از مغز» یا BDNF صورت گرفته که نقش مهمی در تغذیه سلولهای مغزی و همچنین تقویت عملکرد سالم عصب دارد. سطح پایین این پروتئین با بیماریهای مختلفی از آلزایمر گرفته تا اسکیزوفرنی در ارتباط است. طبق برخی پژوهشها، افزایش سطح BDNF یکی از اثرات مثبت ورزش کردن روی مغز محسوب میشود.
این پروتئین در شکلهای مختلفی مانند mBDNF و proBDNF وجود دارد که البته عملکردهای بیولوژیکی متفاوتی هم دارند. تا به امروز کیتهای تجاری نمیتوانستند بطور دقیق انواع مختلف BDNF را تشخیص دهند و حالا پژوهشگران استرالیایی موفق به توسعه یک کیت جدید شدهاند که میتواند چنین کاری را انجام دهد.
یکی از پژوهشگران این مقاله به اسم «شین-فو ژو» گفته:
«از آنجایی که mBDNF و proBDNF فعالیتهای بیولوژیکی متفاوتی دارند و مخالف یکدیگر کار میکنند، شناسایی آنها و همچنین تشخیص سطح تغییرات اهمیت بالایی دارد. کیتهای تجاری «DBNF ELISA» موجود میتوانند واکنش متقابل داشته باشند. کیتی که ما توسعه دادهایم دقتی در محدوده ۸۰ تا ۸۳ درصد دارد.»
هدف از پژوهش جدید، اندازهگیری سطح BDNF به خصوص mBDNF در یک گروه متشکل از افراد مبتلا به افسردگی، اختلال دوقطبی و همچنین سابقه تلاش برای خودکشی بوده. تحقیق اخیر نشان داد سطح پایین mBDNF با افسردگی بالینی و همچنین اختلال دوقطبی ارتباط دارد. افرادی که سطح بسیار پایینی mBDNF داشتهاند، با علائم شدید افسردگی دست و پنجه نرم میکنند.
یکی از نکات قابل توجه پژوهش اخیر، سطح نه چندان پایین mBDNF در گروهی بود که دست به خودکشی زده بودند. در حقیقت سطح mBDNF آنها به اندازهای بود که میتوانند موقعیت را کنترل کنند. با توجه به این موضوع برای اطلاع از ارتباط میان تمایل به خودکشی و سطح mBDNF به پژوهشهای بیشتری نیاز است.
سطح بالاتر mBDNF در بیماران مبتلا به «اختلال افسردگی عمده» (MDD) که داروی ضدافسردگی مصرف میکنند در مقایسه با افرادی که دارو مصرف نمیکنند، یکی دیگر از یافتههای پژوهش اخیر بود. بنابراین میتوان با اندازهگیری سطح mBDNF میزان پاسخگویی بیمار به داروها و درمانها را متوجه شد.
به گفته ژو سطح mBDNF در خون میتواند به عنوان یک ابزار تشخیصی توسط پزشکان مورد استفاده قرار بگیرد. این پژوهشگر به این موضوع اشاره میکند که سطح پایینتر از ۱۲.۴ نانوگرم بر میلیلیتر mBDNF میتواند آستانهای برای تشخیص اختلال دوقطبی و MDD باشد.
با وجود دستیابی به این یافتهها، برای پاسخ به سوالات جدید به پژوهش دیگری نیاز است. برای مثال آیا میتوان با استفاده از دارو یا روشهای درمانی عدم تعادل میان proBDNF و mBDNF را برطرف کرد؟ یا اینکه proBDNF بطور فعال در افسردگی نقش دارد یا خیر؟ پژوهشگران در آینده به دنبال پاسخ چنین سوالاتی خواهند بود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.