گرمایش جهانی احتمالا «نقشی کلیدی» در بوجود آوردن بحران کرونا داشته است
مطالعهای جدید نشان میدهد گرمایش جهانی با وادار کردن خفاشها به مهاجرت و نزدیکتر کردن آنها به انسانها احتمالاً «نقشی کلیدی» در بهوجود آوردن بحران کرونا داشته است. محققان دانشگاه کمبریج تغییرات زیستگاه خفاشهای استان ...
مطالعهای جدید نشان میدهد گرمایش جهانی با وادار کردن خفاشها به مهاجرت و نزدیکتر کردن آنها به انسانها احتمالاً «نقشی کلیدی» در بهوجود آوردن بحران کرونا داشته است.
محققان دانشگاه کمبریج تغییرات زیستگاه خفاشهای استان «یوننان» در جنوب چین و مناطق اطراف میانمار و لائوس که گمان میرود ویروس SARS-CoV-2 از خفاشهای آنجا نشأت گرفته باشد را بررسی کردند. به گفته محققان با گرمتر شدن هوا در یک صد سال گذشته به خاطر تغییرات اقلیمی و رشد سریعتر گیاهان و درختان به دلیل افزایش کربن دیاکسید، برخی از مناطقی که در گذشته با درختچهها و گیاهان کوچکتر پوشیده شده بودند به جنگل تبدیل شدند که مکانی ایده آل برای زندگی خفاش هاست.
محققان میگویند در طول یک قرن گذشته ۴۰ گونه خفاش به این منطقه (جنوب چین، لائوس، میانمار) مهاجرت و آنرا به منشاء انواع ویروسهای کرونا تبدیل کردند. این پستانداران حدود ۱۰۰ نوع کروناویروس جدید را به منطقه یاد شده آوردند که یکی از آنها از لحاظ ژنتیکی شباهت زیادی به کرونای جدید یا همان SARS-CoV-2 دارد.
گرمایش جهانی به تنهایی سبب بهبار آوردن این فاجعه نشده و انسان نیز با تخریب زیستگاه طبیعی و نزدیکتر کردن خود به آنها ریسک انتقال بیماری را بیشتر کرده است. محقق دپارتمان جانورشناسی دانشگاه کمبریج میگوید: «گسترش مناطق شهری، زمینهای کشاورزی و شکارگاهها به زیستگاه طبیعی، یکی از فاکتورهای کلیدی در انتقال بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان است، چون این مناطق هستند که بسیاری از حیوانات ناقل عوامل بیماریزا را به انسانها نزدیک میکنند. گرمایش جهانی میتواند گونه ناقل ویروس را به زیستگاه گونه دیگر انتقال داده و سبب انتقال آن به انسان شود؛ مرحلهای که اگر گرمایش جهانی نبود شاید اتفاق نمیافتاد.»
بیش از ۶۰ درصد بیماریهای واگیردار نوظهور از حیوانات ناشی میشوند. خفاشها، که دستکم ناقل ۳ هزار نوع کروناویروس هستند، یکی از منشاءهای احتمالی بیماریها هستند. برخی محققان معتقدند منشاء بیماری نشانگان تنفسی خاورمیانه یا مرس (MERS) نیز خفاشها بودهاند و ظهور ویروس سارس و حالا SARS-CoV-2 را نیز به این حیوانات ربط دادهاند.
محققان میگویند خفاشهای ساکن منطقه جنوب چین، لائوس، میانمار ناقل گونههایی از کروناویروس هستند که شباهت بسیار زیادی به ویروس سارس و SARS-CoV-2 دارند. به گفته آنها ممکن است ویروس کرونا از خفاشها به پانگولینها سرایت کرده و سپس از طریق بازار حیوانات وحشی به انسان منتقل شده است.
محققان از کشورها درخواست کردهاند تا از زیستگاههای طبیعی محافظت کرده و قوانین بهتری برای شکار حیوانات وضع کنند تا تماس انسانها با حیوانات کمتر شده و ریسک به وجود آمدن بحرانی دیگر شبیه بحران کرونا کاهش یابد.
یافتههای این تحقیق در ژورنال Science of the Total Environment منتشر شده است.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.