بیانیه مشترک استارتاپهای رزرو آنلاین اقامتگاهها پیرو نامه تعلیق چندین سایت فعال حوزه
استارتاپهای فروش آنلاین اقامتگاههای مردمی چندی پیش نامهای از اداره گردشگری استان تهران مبنی بر تعلیق پلتفرمهای آنلاین عرضهکننده «خانهمسافر» در کشور، دریافت کردند. پلتفرمهای آنلاین حوزه گردشگری در بخشی از بیانیهای در اعتراض به ...
استارتاپهای فروش آنلاین اقامتگاههای مردمی چندی پیش نامهای از اداره گردشگری استان تهران مبنی بر تعلیق پلتفرمهای آنلاین عرضهکننده «خانهمسافر» در کشور، دریافت کردند.
پلتفرمهای آنلاین حوزه گردشگری در بخشی از بیانیهای در اعتراض به این اقدام اعلام کردهاند: «در سالهای اخیر اقدامی جز ادامه مسیر بدون ضابطه و فسادآلود کنونی با سپردن انحصاری فرایند صدور مجوز در سازوکاری بنام «خانه مسافر» به یک شرکت شناختهشده که ازقضا از زیرمجموعههای وزارتخانه مطبوع بوده مشاهده نشده است.»
در بیانیه پیشرو استارتاپهای جاباما، جاجیگا، شب، اتاقک و مکانچی، خواستار مطالعات میدانی بیشتر از سمت وزارتخانه مربوطه و استفاده از تجربیات بازیگران در ایران و سراسر دنیا شده و تمایل خود را برای همکاری با وزارتخانه جدید اعلام کردهاند.
متن کامل این بیانیه را در ادامه میخوانید:
پیرو نامههای صادره از اداره کل ارزیابی و نظارت خدمات گردشگری و همچنین اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استانهای تهران و گیلان در مرداد ۱۴۰۰ خطاب به استارتاپهای فروش آنلاین اقامتگاههای مردمی مبنی بر تعلیق فعالیت ایشان به دلیل عرضه اماکن اقامتی که مجوز «خانه مسافر» اخذ نکردهاند، اعضای کمیته تخصصی حوزه اقامتگاههای اجارهای اتحادیه کسبوکارهای مجازی، ضمن انتشار این بیانیه اعلام میدارد که اقدام به تعلیق فعالیت درگاههای رزرو آنلاین چیزی جز پاک کردن صورتمسئله نیست.
این اقدام تنها موجب دور کردن اقامتگاههای خصوصی فعال در سطح جامعه از شفافیتی است که فعالیت سالهای اخیر استارتاپهای گردشگری الکترونیک موجب شده و مسبب بازگشت اکوسیستم به بازاری غیر شفاف و غیررقابتی خواهد شد که متأسفانه حاصلی جز کاهش کیفیت این خدمات، ضرر مصرفکننده نهایی و جلوگیری از رونق گردشگری داخلی نخواهد داشت.
حرکت در مسیر محرومیت جامعه از امکانات
در این بیانیه آمده است: «ما معتقدیم اینگونه اقدامات تنها به محروم شدن عموم مردم از ارزش افزوده حاصل از پیادهسازی موفق اقتصاد مشارکتی در این حوزه خواهد انجامید. رویهای که در سالهای اخیر طعم خوش آن با فعالیت کسبوکارهای نوآفرین در عرصههای دیگر همچون صنعت خردهفروشی و حملونقل شهری نصیب مردم شده و حال که فعالیت چندساله استارتاپهای پیشروی گردشگری الکترونیک میرود تا با استقبال گرم مردم تبدیل به راهحلی پایدار و فراگیر برای صنعت گردشگری کشور شود، متأسفانه با چنین اقداماتی مورد تهدید قرار گرفته و موجب یاس و ناامیدی فعالین حوزه میشود.»
وجود حدود ۳۰۰ هزار خانه مسافرپذیر مردمی در سراسر ایران از ظرفیتهای چشمگیر اما پنهان کشور است که با توجه به پتانسیلها و مزیتهای فراوان ایران، میتواند با ساماندهی صحیح زمینهساز شکوفایی و شتاب صنعت گردشگری کشور باشد. این موضوع با در نظر گرفتن کمبود زیرساختهای اقامتی در حوزه گردشگری و نیز هزینه بالای تأسیس هتل در کشور، لزوم ساماندهی و مدیریت مطلوب خانههای مسافرپذیر را بیشازپیش اثبات میکند - اقتصادی که سالهاست از مردم و برای مردم شکل گرفته است.
دخالتی بیثمر و توقف توسعه
در بخش دیگری از این بیانیه تاکید شده که :متأسفانه استفاده از این ظرفیت مردمی برای رونق گردشگری در کشورمان همچنان با چالشها و مسائل فراوانی روبهرو است که عمدتاً مربوط به دخالت غیر سازنده «وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» و همچنین تعارض منافع بین ذینفعان است. این در حالی است که تقریباً تمامی کشورهای دنیا پس از کسب تجارب بسیار توانستهاند به نحوی مطلوب، متناسب با شرایط فرهنگی-اجتماعی خود از این شرایط عبور کرده و به توسعه صنعت گردشگریشان بپردازند.»
درواقع آنها با بسترسازی مناسب برای کسبوکارهای دانشبنیان و تطبیق کارآمد عرضه خانههای مردمی مسافرپذیر با تقاضای مسافران در بستر فناوری، هزینه مبادله میان تأمینکنندگان و دریافتکنندگان خدمات اقامتی را کاهش دادهاند. بهعلاوه این کشورها با افزایش گزینههای قیمتی اقامت، سفر و گردشگری را برای بخشهای وسیعتری از جامعه و دهکهای پایینتر درآمدی فراهم ساختهاند.
تلاش استارتاپها برای تعامل با بخش دولتی
علی رقم تلاش پلتفرمهای ایرانی پیشروی حوزه در سالهای اخیر جهت تعامل و همفکری با مسئولین مربوطه در سازمان سابق و وزارت کنونی میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در راستای رفع دغدغههای موجود و نیز تدوین سازوکاری که عموم مردم از منافع آن منتفع شوند، متأسفانه گشایش قابلتوجهی صورت نگرفته است. بهعبارتدیگر در سالهای اخیر اقدامی جز ادامه مسیر بدون ضابطه و فسادآلود کنونی با سپردن انحصاری فرایند صدور مجوز در سازوکاری بنام «خانه مسافر» به یک شرکت شناختهشده که ازقضا از زیرمجموعههای وزارتخانه مطبوع بوده مشاهده نشده است.
این موضوع حتی در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در تیرماه سال ۱۳۹۹ نیز بهوضوح موردتوجه قرارگرفته و عنوانشده که وزارت گردشگری به دلیل مداخلات غیرموثر شرکت دارای انحصار «هم از توانمندی و امکان اجرایی کافی برای این امر برخوردار نبوده و هم ورودش به این موضوع از نظر قانونی دارای ابهام و اشکال است».
حال با وجود این اقدام که توسط برخی مسئولین وزارتخانه و بهطور معنیداری در فاصله پایان فعالیت دولت گذشته و شروع به کار دولت سیزدهم اجرایی شده، این کمیته اعلام میدارد که همچون گذشته و امیدوارانه برای ساختن ایران عزیز از تمام توان، تجربه و دانش خود بهره خواهد گرفت تا ضمن تعامل با مدیریت جدید وزارت و سایر ذینفعان، مسیری هموار و خوش آتیه برای رونق گردشگری مردمی در بستری قانونمند و همه شمول فراهم گردد. در این راستا «کمیته تخصصی اقامتگاههای مردمی اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی» بهزودی طرح پیشنهادی خود را با پیوست عارضهیابی شرایط کنونی به وزارت محترم تقدیم خواهد کرد.
امضاکنندگان این نامه بنیانگذاران و مدیران عامل استارتاپهای جاباما، جاجیگا، شب، اتاقک و مکانچی هستند.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.