شورای رقابت از گردنه قیمتگذاری خودروها حذف خواهد شد؟
سال ۹۷ بود که زمزمههای حذف شورای رقابت از گردنه قیمتگذاری خودروها به گوش رسید و در نهایت این تصمیم از سوی شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه تایید شده و شورای رقابت اختیار قیمتگذاری ...
سال ۹۷ بود که زمزمههای حذف شورای رقابت از گردنه قیمتگذاری خودروها به گوش رسید و در نهایت این تصمیم از سوی شورای هماهنگی اقتصادی سران سه قوه تایید شده و شورای رقابت اختیار قیمتگذاری خودروها را از دست داد.
حالا با گذشت نزدیک به ۱۹ ماه از بازگشت مجدد این شورا به فرآیند قیمتگذاری خودروها زمزمههای حذف دوباره آن به گوش میرسد. اتفاقی که احتمالا به درخواست دولت و با پیگیریهای وزارت صمت رخ خواهد داد.
گفته میشود وزارت صمت در راستای بدست آوردن اختیار کامل قیمتگذاری خودروها به دنبال حذف شورای رقابت است. کسب اختیار کامل در حوزه قیمتگذاری خودرو حتی در دولت یازدهم نیز توسط محمدرضا نعمتزاده، وزیر پیشین صنعت، معدن و تجارت مطرح شد اما هیچگاه عملیاتی نشد.
اما حذف شورای رقابت چه عواقبی را به دنبال دارد و دولت چرا به دنبال حذف این شورا است؟ آیا خودرو ارزان خواهد شد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات با ما همراه باشید.
چرا دولت به دنبال حذف شورای رقابت از گردنه قیمتگذاری خودروهاست؟
واقعیت آن است که قیمت خودرو در کشور ما ضریب نفوذ اجتماعی بسیار بالایی دارد. دولت سیزدهم نیز تا بدینجای کار و به خصوص با توجه به دستور کاهش قیمت لبنیات از سوی رئیسجمهور نشان داده است که حساسیت بالایی بر روی قیمت خودروها دارد.
با توجه به این موارد طبیعی است که دولت به دنبال آن باشد که اختیار کامل در حوزه قیمتگذاری خودروها را بدست آورد تا در مواقع لزوم نسبت به کاهش یا افزایش قیمتها اقدام کند.
در صورتی که دولت به صورت کامل بتواند منحنی قیمت خودرو را در اختیار بگیرد میتواند بسته به شرایط خودروسازان و ظرفیت پذیرش عمومی، قیمت خودروها را کاهش و یا افزایش دهد.
برای حرکت به سمت تولید ۳ میلیونی و صادرات ۱ میلیونی در دست داشتن اختیار کامل قیمتگذاری خودروها امری اجتناب ناپذیر به نظر میرسد.
حذف شورای رقابت چه عواقبی را در پی خواهد داشت؟
اگر شورای رقابت از گردنه قیمتگذاری خودروها حذف شود احتمالا مسئولیت قیمتگذاری به سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار سپرده خواهد شد.
در سال ۹۷ نیز مسئولیت قیمتگذاری در بازار خودرو به مسئولین این دو سازمان سپرده شده بود. متاسفانه در آن دوران ضریب نفوذ حرف خودروسازان افزایش یافته و خودروها با شتاب بیشتری گران میشدند.
به نظر میرسد برای خودروسازان سروکله زدن با مسئولین سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار راحتتر از قانع کردن اعضای شورای رقابت باشد.
شورای رقابت با همه انتقادهایی که به آن وارد است هرگز تسلیم زورآزماییهای خودروسازان نشد و فارغ از ادعاهای مطرح شده از سوی خودروسازان و وزارت صمت نسبت به تعیین تکلیف قیمت خودروها اقدام میکرد.
احتمالا با روی کار آمدن سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار قیمت خودروها با شتاب بیشتری افزایش خواهد یافت. البته نباید این نکته را نیز نادیده گرفت که وزارت صمت در دولت فعلی مخالف اتخاذ سیاست قیمتگذاری دستوری آن هم به شکل فعلی است و وزیر صمت همواره وعده کاهش قیمت خودروها را مطرح میکند.
خودرو گران خواهد شد؟
کارشناسان معتقد هستند که با توجه به زیانده بودن صنعت خودروسازی در شرایط فعلی افزایش قیمت کارخانهای خودروها به خصوص در نمونههای پرتیراژ امری اجتنابناپذیر است. هرچند که وزیر صمت وعده داده است که تا پایان سال قیمت خودرو کاهش خواهد یافت.
در همین راستا پیشبینی میشود که قیمت خودرو در تعدادی از مدلها افزایش یافته و در تعدادی نیز با کاهش مواجه شود.
به هر صورت یکی از برنامههای اصلی وزارت صمت برای سال آینده تولید ۳ میلیون دستگاه خودرو است که تحقق این امر نیازمند خارج کردن خودروسازان از زیاندهی است.
بنگاه اقتصادی که سالانه حجم قابلتوجهی زیان تولید میکند در هیچ شرایطی و حتی با وجود حمایتهای بیدریغ دولتی نیز توانایی تولید ۳ میلیون کالای زیانده را ندارد.
دیدگاهها و نظرات خود را بنویسید
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.
شورائی که کارش رقابت با مصرفکننده و رفاقت با دلّال باشد، نبودش هزار مرتبه بهتر است
و السلام