ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

انتشار تصاویر جدید از غبار کیهانی
علمی

تصاویر تازه از غبار کیهانی در کهکشان‌های مجاور که تاکنون مشابه آنها را ندیده‌اید

به تازگی و طی بیستمین همایش جامعه اخترشناسان آمریکا، از تصاویر زیبای غبار کیهانی رونمایی شده که توسط تلسکوپ هرشل ثبت شده‌اند، تلسکوپی که تا پیش از جیمز وب بزرگ‌ترین تلسکوپ فروسرخ دنیا محسوب می‌شد. ...

آرش تهرانی
نوشته شده توسط آرش تهرانی | ۲۸ خرداد ۱۴۰۱ | ۲۳:۳۰

به تازگی و طی بیستمین همایش جامعه اخترشناسان آمریکا، از تصاویر زیبای غبار کیهانی رونمایی شده که توسط تلسکوپ هرشل ثبت شده‌اند، تلسکوپی که تا پیش از جیمز وب بزرگ‌ترین تلسکوپ فروسرخ دنیا محسوب می‌شد.

گفتنی است هنگامی که به تصاویر کهکشان‌های خارج از راه‌ شیری می‌نگریم، عموما در حال مشاهده نور ستارگانی هستیم که در آنها قرار دارند. با این وجود، ستارگان تنها اجزای تشکیل‌دهنده این ساختارهای فوق عظیم کیهانی به شمار نمی‌روند و اگر یک کهکشان را کاسه‌ای سوپ تصور کنیم، ستارگان تنها سبزیجات این سوپ هستند.

البته اشتباه نکنید، این سوپ مذکور که اجرام سماوی در آن شناورند یک فضای خالی به حساب نمی‌آید و واسطی میان کهکشانی است که آکنده از ابرهای ظریف و یا گاهی اوقات غبارهای متراکمی است که عموما در فواصل بین ستاره‌ای جریان دارند.

گفتنی است این غبارهای کیهانی زیبا که ستارگان از آنها متولد شده‌اند و دوباره به آنها تبدیل خواهند شد، اغلب اوقات در نور شدید فرزندان خود گم می‌شوند با این وجود اطلاعات زیادی در خصوص ساختار و فعالیت‌های درون کهکشانی به همراه دارند.

به همین ترتیب 4 تصویر جدید از این غبارها منتشر شده که به خوبی توزیع این غبارها میان 4 کهکشان نزدیک به راه شیری را نشان می‌دهند و از ابرهای بزرگ و کوچک ماژلانی، کهکشان مارپیچی عظیم اندرومدا با فاصله‌ای برابر با 2.5 میلیون سال نوری و همچنین کهکشان مثلث (Triangulum) با فاصله‌ای معادل 2.73 میلیون سال نوری تهیه شده‌اند.

تصاویر جدید غبار کیهانی

بطور خلاصه ستارگان وقتی شکل می‌گیرند که هسته‌ای متراکم از مواد، داخل ابر سردی از گازهای مولکولی و تحت تاثیر جاذبه دچار فروپاشی شود. همین ستاره پس از مرگ موادی که در هسته متراکمش وجود داشته را به همراه سایر عناصر سنگین‌تری که در طول حیاتش ایجاد شده‌اند را در قالب غبار کیهانی به فضا پس می‌دهد.

هرچند این غبار کیهانی مذکور به شکل یکسان پخش نمی‌شود و بادهای ستاره‌ای، بادهای کهکشانی و همچنین تاثیرات جاذبه در شکلی که ما از آنها در تصاویر می‌بینیم دخیل هستند.

با استناد به تصویر‌برداری‌های مذکور، گاز هیدروژن که فراوان‌ترین عنصر کائنات محسوب می‌شود به رنگ قرمز نمایش داده شده، همچنین نقاط به ظاهر خالی و سیاه محل تولد ستارگان جدیدی است که با وزش باد ستاره‌ای غبارهای اطراف خود را حرکت‌ داده‌اند و فضای خالی به وجود آورده‌اند.

از سوی دیگر درخشش سبز در این تصاویر نشان‌دهنده سرد بودن غبارهاست و غبار آبی رنگ هم نشانه گرمای بیشتر آن ناحیه به علت فعالیت‌های ستاره‌ای یا سایر فرایندها است.

در پایان باید خاطر نشان کرد که این تصاویر به دانشمندان کمک می‌کنند تا درک بهتری از تعاملات درونی کهکشان‌ها داشته باشند و اطلاعات بیشتری از چرخه تبدیل این گازها و غبارهای کیهانی کسب کنند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی