ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

علمی

فرانسه برای تعویض خودروهای بنزینی با دوچرخه‌های برقی، 4000 یورو یارانه می‌دهد

فرانسه می‌خواهد برای تشویق مردم به استفاده از دوچرخه‌های برقی به جای خودروهای بنزینی، 4000 یورو به هر شهروند یارانه بپردازد.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۲ شهریور ۱۴۰۱ | ۱۵:۰۰

دولت فرانسه مبلغ یارانه اهدایی به افرادی که خودروهای بنزینی خود را تحویل می‌دهند تا دوچرخه برقی بگیرند را به حدود 4000 یورو به ازای هر نفر رساند. این یارانه قرار است مردم را به ترک استفاده از شیوه‌های حمل و نقل آلاینده و حرکت به سمت جایگزین‌های سازگار با محیط زیست هدایت کند.

افرادی که در خانوارهای کم‌درآمد و مناطق کم‌آلودگی هستند، در صورت تحویل خودروهای بنزینی، می‌توانند چهار هزار یورو یارانه خرید دوچرخه برقی دریافت کنند. دوچرخه‌های بدون موتور هم مشمول دریافت این کمک هزینه هستند. با این حال، مبلغ این یارانه برای شهروندان پردرآمدتر کمتر خواهد بود.

این برنامه که اولین بار در سال 2018 معرفی شد، به تازگی مبلغ یارانه را افزایش داده، چون مسئولان متوجه شده‌اند که برای جبران عقب‌ماندگی نسبت به کشورهایی نظیر هلند، آلمان و دانمارک باید اقدامات بیشتری انجام دهند. دولت فرانسه می‌خواهد تا سال 2024 حدود 9 درصد از شهروندان خود را به استفاده از دوچرخه ترغیب کند. این رقم در حال حاضر فقط سه درصد است. سهم دوچرخه‌سواران در هلند 27 درصد است.

دوچرخه سواری

فرانسه از لیتوانی الگوبرداری کرده است

این سیاست با الگوبرداری از برنامه موفقی در لیتوانی اجرا شده که در آن دولت برای خرید دوچرخه، اسکوتر، موتور سیکلت برقی و حتی استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی، پس از تحویل خودروهای بنزینی به شهروندان حداکثر هزار یورو یارانه می‌پردازد.

افزون بر این، «امانوئل مکرون»، رئیس جمهور فرانسه اعلام کرده که می‌خواهد 250 میلیون یورو سرمایه‌گذاری کند تا پاریس به شهری تبدیل شود که تماما برای دوچرخه‌سواری مناسب باشد. «ان هیدالگو»، شهردار پاریس هم پارسال با این وعده مجدداً در انتخابات پیروز شد که در پنج سال آینده 130 کیلومتر به مسیرهای ایمن برای دوچرخه‌سواران اضافه کند.

کشورهای اروپایی تلاش زیادی دارند تا با کاهش اثرات زیست محیطی در جوامع خود، از زیان‌های تغییرات اقلیمی بکاهند و بتوانند آینده بهتری را برای نسل‌های بعدی رقم بزنند.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی