ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

هر آنچه باید در مورد ارز سولانا بدانید

ارز سولانا یک ارز ایجادشده بر پایه اتریوم است که دارای سرعت عمل بسیار بالا در انجام و تایید تراکنش ها است.

احمدرضا فرهبد
نوشته شده توسط احمدرضا فرهبد | ۵ مهر ۱۴۰۱ | ۲۲:۰۰

ارز سولانا (Solana) با نماد SOL، یکی از رمزارزهای جدید دنیای ارز دیجیتال محسوب می‌شود که بر پایه ارز اتریوم ایجاد شده و عملکرد آن مشابه عملکرد این رمزارز است. در این مطلب قصد داریم ببینیم سولانا چیست، چگونه کار می‌کند ویژگی‌های اختصاصی آن و مزایا و معایب چیست و چه تفاوتی با اتریوم دارد. در پایان مقاله هم به این سؤال پاسخ می‌دهیم که آیا خرید سولانا سرمایه‌گذاری خوبی است و چگونه می‌توان آن را خرید

آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko)، بنیان‌گذار سولانا، شبکه بلاکچین این رمزارز را در سال ۲۰۱۷ برای نخستین بار معرفی کرد و خود ارز دیجیتال در سال ۲۰۲۰ ایجاد شد. سولانا در مدت کوتاهی به یکی از ارزهای دیجیتال محبوب بازار کریپتو تبدیل و جزو ۱۰ کریپتوکارنسی برتر شد.

ارز سولانا چیست؟

ارز سولانا چیست؟

سولانا ارز اختصاصی شبکه بلاکچینی به همین نام است که در حال حاضر رشد سریعی دارد و شباهت‌های زیادی با ارز اتریوم (ethereum) دارد و حتی به آن «قاتل اتریوم» (ethereum killer) نیز گفته می‌شود. کوین‌های سولانا نیز مانند کوین‌های اتریوم در صرافی‌های ارز دیجیتال قابل‌خریدوفروش هستند و در بلاکچین آن تراکنش‌های زیادی انجام می‌شود.

خالق سولانا مدعی است شبکه بلاکچین این ارز دیجیتال، سریع‌ترین بلاکچین جهان است و در این شبکه تأیید ۶۵۰۰۰ تراکنش در هر ثانیه با کارمزد کمتر از یک پنی برای هر تراکنش امکان‌پذیر است. بلاکچین سولانا می‌تواند برای موارد زیر استفاده شود:

  • تأمین زیرساخت لازم برای انجام قراردادهای هوشمند (Smart contracts): منظور از قراردادهای هوشمند اپلیکیشن‌هایی هستند که پس از ایجاد تمام شرایط لازم در یک قرارداد، آن را به‌صورت خودکار اجرا می‌کنند.
  • امکان‌پذیر کردن پرداخت‌های غیرمتمرکز (decentralized payments): ارز شبکه سولانا می‌تواند مانند هر ارز دیجیتالی دیگری، پرداخت وجه بدون نیاز به کسب مجوز از یک نهاد مالی مثل بانک را امکان‌پذیر کند.

 خریدوفروش NFT: ان اف تی در حقیقت یک توکن غیرقابل تعویض (non fungible token) با توکن دیگر است که به‌صورت اختصاصی برای یک دارای دیجیتال مثل یک نقاشی دیجیتالی تهیه می‌شود و به این صورت می‌توان دارایی‌های دیجیتالی را در شبکه بلاکچین خریدوفروش کرد.

  • پشتیبانی از ساخت و توسعه اپلیکیشن‌های متداول و همچنین اپلیکیشن‌های غیرمتداول (decentralized applications): سولانا می‌تواند برای پشتیبانی از طراحی و ایجاد انواع مختلف اپلیکیشن‌ها ازجمله اپلیکیشن‌های بازی، اپلیکیشن‌های سرمایه‌گذاری، اپلیکیشن‌های شبکه اجتماعی و سایر اپلیکیشن‌ها استفاده شود. در ضمن این ارز می‌تواند برای طراحی و ایجاد اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز با قابلیت اجراشدن در شبکه بلاکچین، کامپیوتر غیرمتمرکز و سایر سیستم‌های دفتر کل توزیع‌شده استفاده شود.

تاریخچه سولانا

تاریخچه سولانا

این ارز که نام آن از یک شهر ساحلی در جنوب کالیفرنیا گرفته شده، محصول ذهن آناتولی یاکوونکو، توسعه‌دهنده نرم‌افزار است. آناتولی قبل از ایجاد شبکه سولانا و ارز آن، در حوزه طراحی سیستم‌های توزیع‌شده با فناوری‌های پیشتاز در این حوزه فعالیت می‌کرد.

وی در سال‌های فعالیت خود در این حوزه دریافته بود که ایجاد ساعتی قابل‌اعتماد می‌تواند همگام‌سازی (سینک کردن) شبکه را استفاده کند و پس از ایجاد چنین ساعتی، سیستمی که از آن استفاده خواهد کرد، عملکرد فوق‌العاده سریعی خواهد داشت و تنها محدودیت این شبکه، پهنای باند آن خواهد بود.

آناتولی متوجه شد که راه‌حل ایجاد چنین ساعتی، به وجود آوردن مکانیسم اثبات تاریخچه (در ادامه به‌طور کامل با ساختار و نحوه کار این مکانیسم آشنا خواهیم شد) است و این مکانیسم می‌تواند سرعت شبکه بلاکچین را نسبت به شبکه‌های بلاکچین فاقد ساعت مثل بیت کوین و اتریوم، به میزان باورنکردنی افزایش دهد. آ

ناتولی با ایجاد مکانیسم اثبات تاریخچه و استفاده از این مکانیسم برای انجام و تأیید تراکنش‌ها در شبکه بلاکچین سولانا که خود آن را ایجاد کرده بود، توانست ظرفیت انجام تراکنش در این شبکه در هر ثانیه را به میزانی برساند که بیش از ۷۱۴۲ برابر بیشتر از ظرفیت بلاکچین بیت کوین و بیش از ۱۶۶۶ برابر بیشتر از ظرفیت بلاکچین اتریوم برای انجام این کار است (در ادامه در مورد این موضوع توضیح خواهیم داد)

پیاده‌سازی اولیه مکانیسم اثبات تاریخچه با استفاده از یک پایگاه کد شخصی و زبان برنامه‌نویسی C انجام شد؛ اما بعداً آناتولی این پایگاه کد را به زبان برنامه‌نویسی راست (Rust programming language) منتقل کرد.

در سال ۲۰۱۸ نخستین نسخه متن‌باز پروژه آناتولی رونمایی شد و یکی از همکاران آناتولی به نام فیتزجرالد (Fitzgerald) ثابت کرد که تأیید و انجام ۱۰ هزار تراکنش امضاشده تنها در نیم ثانیه امکان‌پذیر است. مدتی بعد آکریج (Akridge) یکی دیگر از همکاران آناتولی، ثابت کرد که با سپردن فرایند تأیید امضا به پردازشگرهای گرافیکی می‌توان توان عملیاتی را به میزان قابل‌توجهی بهبود داد.

سرانجام آناتولی با همکاری فیتزجرالد و آکریج و سه نفر از همکاران دیگرش، شرکتی به نام لوم (Loom) را تأسیس کرد؛ اما به دلیل اینکه پروژه مشابه دیگری با این نام بر پایه اتریوم ایجاد شده بود، نام شرکت را به سولانا تغییر داد. در ژوئن ۲۰۱۸ پروژه سولانا فعالیت روی یک شبکه مبتنی بر فضای ابری را آغاز و یک ماه بعد شبکه‌ای قابل‌استفاده و قابل‌دسترسی برای عموم مردم با ۵۰ نود و با قابلیت انجام ۲۵۰ هزار تراکنش در ثانیه ایجاد کرد. در سال ۲۰۲۱ شبکه سولانا موفق به پردازش بیش از ۴۰ میلیارد تراکنش با متوسط کارمزد ۰.۰۰۰۲۵ برای هر تراکنش شد

شبکه سولانا چگونه کار می‌کند؟

شبکه سولانا

شبکه سولانا بسیاری از شبکه‌های بلاکچین برای تأیید بلاک‌ها از الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof of Work یا PoW) استفاده نمی‌کند و از یک الگوریتم منحصربه‌فرد مختص خود تحت عنوان اثبات تاریخچه (Proof of History یا PoH) استفاده می‌کند که باعث شده شبکه سولانا به یکی از کارآمدترین شبکه‌های بلاکچین جهان تبدیل و انجام بسیار سریع تراکنش‌ها با آن امکان‌پذیر شود.

بهره‌مندی از مکانیسم اجماع اثبات تاریخچه و ترکیب آن با الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake یا PoS)باعث شده شبکه سولانا برای تأیید تراکنش‌ها، سریع‌تر از شبکه ارزهای دیجیتال رقیب خود یعنی اتریوم و کاردانو عمل کند و کارمزد انجام تراکنش‌ها نیز با آن کمتر باشد.

در ضمن بهره‌مندی از این مکانیسم اجماع علاوه بر افزایش سرعت تأیید تراکنش‌ها در شبکه بلاکچین، افزایش امنیت و مقیاس‌پذیری آن را نیز به دنبال دارد. منظور از مقیاس‌پذیری شبکه، توانایی آن برای پشتیبانی‌کردن از میزان فزاینده‌ای از تراکنش‌ها و همچنین افزایش فزاینده نودهای شبکه (منظور افرادی است که برای استخراج ارز دیجیتال در شبکه حضور دارد) است.

در کل بهره‌مندی از مکانیسم اجماع اثبات تاریخچه باعث می‌شود شبکه نسبتاً غیرمتمرکز باقی بماند و درعین‌حال امکان انجام محاسبات با سرعت و امنیت بالاتر در آن فراهم شود. حال اجازه دهید با مکانیسم تاریخچه و نحوه کار آن بیشتر آشنا شویم تا ببینیم این مکانیسم چگونه بهبود عملکرد و سرعت، امنیت و مقیاس‌پذیری شبکه را امکان‌پذیر کرده است

مکانیسم اثبات تاریخچه چگونه کار می‌کند؟

مکانیسم اثبات تاریخچه

در زمان استفاده از این مکانیسم در شبکه بلاکچین، یک مهر زمانی یا به‌اصطلاح تایم استمپ (Time stamp) ایجاد می‌شود تا ثابت شود که یک بلاک در زمان مشخصی ایجاد شده است. در یک جمله می‌توانیم بگوییم با استفاده از این مکانیسم، ثبت داده‌های مربوط به زمان وقوع تراکنش‌های خاص و همچنین فرایند تایید تراکنش‌ها، بسیار سریع انجام می‌شود.

اجازه دهید برای فهم بهتر این موضوع مثالی را بیان کنیم. تصور کنید در حین اجرای یک مسابقه ورزشی از جریان مسابقه عکس گرفته‌اید. شما می‌توانید با این عکس ثابت کنید که در حین اجرای مسابقه از آن عکس گرفته‌اید، نه قبل یا بعد از آن؛ زیرا مسابقه در زمان مشخصی در حال انجام بوده است؛ یا مثلاً وقتی‌که با قطره‌چکان قطره‌ای رنگ در ظرف آبی می‌ریزید و از پخش شدن تدریجی رنگ در کل ظرف آب چند عکس می‌گیرید، بعداً به‌راحتی می‌توانید عکس‌ها را به ترتیبی که گرفته شده‌اند، مرتب کنید؛ زیرا میزان پخش شدن رنگ در تصاویر مختلف مشخص است درواقع با استفاده از مکانیسم اثبات تاریخچه می‌توان رخ دادن یک اتفاق خاص در زمان خاص را ثابت کرد.

داده‌های مرتبط با اتمام رویدادها و تراکنش‌های در حال انجام در شبکه بلاکچین سولانا با استفاده از الگوریتم هشینگ SHA256 هش‌گذاری می‌شوند (منظور از هش‌گذاری تبدیل داده‌ها به یک کد با طول ثابت است)؛ به‌این‌ترتیب یک ورودی ایجاد می‌شود که خروجی منحصربه‌فردی را به وجود می‌آورد که پیش‌بینی آن به‌شدت دشوار است.

الگوریتم هشینگ SHA
استفاده از الگوریتم هشینگ SHA256 برای ایجاد یک خروجی هش از داده‌های ورودی در فرآیند ایجاد توالی در مکانیسم اثبات تاریخچه

پس از ایجاد خروجی یک تراکنش در شبکه سولانا، از آن به‌عنوان ورودی هش بعدی استفاده می‌شود و این کار باعث ایجاد یک توالی از تراکنش‌ها در یک خروجی هش‌شده می‌شود. این فرایند هشینگ باعث می‌شود زنجیره‌ای طولانی و یکپارچه از تراکنش‌های هش‌شده به وجود آید.

چنین فرایندی باعث می‌شود توالی مشخص و قابل‌تأییدی به وجود آید که یک اعتبارسنج یا همان نود به بلاک اضافه می‌کند و درنتیجه ثبت شوند و نودها زودتر به اجماع برسند. لازم به ذکر است فرایند هشینگ نیز کمی طول می‌کشد؛ بنابراین نودها به‌راحتی می‌توانند بفهمند چه مدت‌زمانی گذشته است.

تأیید گذشت زمان بین زمان وقوع دو اتفاق در شبکه بلاکچین در زمان استفاده از مکانیسم اثبات تاریخچه، به لطف بهره‌مندی از پارامتری تحت عنوان تابع تأخیر قابل‌تأیید (verifiable delay function یا VDF) امکان‌پذیر می‌شود. در حقیقت تابع تأخیر قابل‌تأیید تابعی است که ارزیابی آن نیازمند ایجاد یک توالی از یک سری از مراحل با تعداد مشخص است و ارزیابی آن خروجی منحصربه‌فردی ایجاد می‌کند که تأیید آن توسط عموم کاربران امکان‌پذیر است. در مکانیسم اثبات تاریخچه توالی محاسبات انجام‌شده، همان توالی موردنیاز برای ارزیابی VDF است و ایجاد این توالی می‌تواند ایجاد روشی برای تأیید گذر زمان بین دو اتفاق در شبکه بلاکچین را امکان‌پذیر کند.

در حقیقت بلاکچین‌هایی که برای عموم کاربران در دسترس نیستند، به زمان متکی نیستند و در آن‌ها هر یک از نودها بدون اطلاع از ساعت سایر نودهای حاضر در شبکه، به یک ساعت محلی متکی هستند. فقدان منبع قابل‌اعتماد از زمان یا به‌عبارت‌دیگر ساعت استاندارد، به معنای این است که  وقتی یک پیام مرتبط با تایم‌استمپینگ یا timestamping (ایجاد یک توالی عددی از وقایع در حال اتفاق در بلاکچین) برای تأیید یا رد کردن یک پیام استفاده می‌شود، هیچ تضمینی وجود ندارد که سایر نودهای شبکه نیز همان انتخاب را داشته باشند.

مکانیسم اثبات تاریخچه چنین مانعی را از سر راه خود برداشته و این امکان را فراهم کرده است که هر یک از نودهای حاضر در شبکه بتوانند روی داده‌های ثبت‌شده مربوط به گذر زمان در دفتر کل تکیه کنند.

ارتباط بین نودها در بلاکچین اثبات تاریخچه
استفاده هر یک از نودها از ساعت استاندارد در بلاکچین اثبات تاریخچه

اجازه دهید با ارائه مثالی دیگر فهم نحوه کار مکانیسم اثبات تاریخچه را برای شما ساده‌تر کنیم. تصور کنید سه تراکنش A و B و C داریم و شبکه سولانا فرایند پردازش و انجام هر یک از آن‌ها را به ترتیب از طریق مکانیسم اثبات تاریخچه انجام می‌دهد.

این مکانیسم به‌عنوان ورودی تراکنش و همچنین یک ساعت داخلی که به‌طور عینی ترتیب تراکنش‌ها را اندازه‌گیری می‌کند، استفاده می‌شود؛ بنابراین در هنگام استفاده از مکانیسم اثبات تاریخچه فرایند زیر اتفاق می‌افتد:

  • اثبات تاریخچه (A، تایم استمپ ۰) خروجی= هش نسخه رمزگذاری‌شده A روی تایم استمپ ۰
  • اثبات تاریخچه (B، تایم استمپ ۱) خروجی= هش نسخه رمزگذاری‌شده B روی تایم استمپ ۱
  • اثبات تاریخچه (C، تایم استمپ ۲) خروجی= هش نسخه رمزگذاری شده C روی تایم استمپ ۲

در حقیقت تمام پارامترهای موجود در این فرایند ثابت هستند و همین ساختار امکان اندازه‌گیری عینی را فراهم می‌کند و مشخص می‌کند که چه تراکنشی در چه ترتیبی انجام می‌شود؛ بنابراین اگر تراکنش B در تایم استمپ ۰ انجام شود؛ کل شبکه تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

این ساختار مکانیسم اثبات تاریخچه، امنیت بالایی را برای شبکه سولانا فراهم می‌کند؛ به همین دلیل لازم نیست نودهای حاضر در شبکه خود را درگیر اعتبارسنجی و تأیید تراکنش کنند. وجود همین مزیت در بلاکچین سولانا باعث می‌شود این شبکه در تأیید تراکنش‌ها در مقایسه با بلاکچین‌هایی که از مکانیسم اثبات کار و اثبات سهام استفاده می‌کنند، به‌مراتب سریع‌تر عمل کند. ازلحاظ تئوری بلاکچین سولانا توانایی انجام ۵۰ هزار تراکنش در ثانیه را نیز دارد (در برخی از منابع این عدد ۶۵۰۰۰ تراکنش بیان شده است)؛ درحالی‌که توانایی انجام تراکنش‌ها در بلاکچین بیت کوین با استفاده از مکانیسم اثبات کار تنها ۵ تا ۷ تراکنش است و بلاکچین اتریوم می‌تواند حداکثر ۳۰ تراکنش در ثانیه را انجام دهد.

جالب است بدانید که ازلحاظ تئوری در یک شبکه سولانا با پهنای باند گیگابیتی امکان انجام ۷۱۰ هزار تراکنش در ثانیه و در یک شبکه با پهنای باند ۴۰ گیگابیت امکان انجام ۲۸.۴ میلیون تراکنش در ثانیه وجود دارد! البته بلاکچین اتریوم که از مکانیسم اثبات کار استفاده می‌کند؛ در حال حرکت به سمت استفاده از مکانیسم اثبات سهام است؛ در صورت محقق شدن چنین حرکتی، توانایی این بلاکچین برای انجام تراکنش‌های بیشتر در هر ثانیه در آینده افزایش خواهد یافت و مقیاس‌پذیری و امنیت آن نیز بیشتر خواهد شد.

نکته دیگری که در رابطه با نحوه کار شبکه بلاکچین سولانا باید بیان کنیم این است که در این شبکه از الگوریتم‌های نرم‌افزاری برای پیاده‌سازی بلاکچین استفاده می‌شود و نرم‌افزارها به دلیل اینکه به میزان قابل‌توجهی باعث افت عملکرد شبکه می‌شوند، حذف شده‌اند. چنین ابتکاری باعث شده گستره عملیات مربوط به تأیید تراکنش متناسب با پهنای باند شبکه افزایش یابد.

استفاده از الگوریتم اثبات سهام در مکانیسم اثبات تاریخچه

همان‌طور که گفتیم در شبکه سولانا علاوه بر مکانیسم اثبات تاریخچه، از الگوریتم اثبات سهام نیز استفاده می‌شود. این الگوریتم در شبکه سولانا با هدف تعیین اعتبارسنج بلاکچین بکار گرفته می‌شود و شبکه با بهره‌مندی از آن نودی را انتخاب می‌کند که تعداد بیشتری رمرارز سولانا استیک کرده است. منظور از استیک کردن ارز دیجیتال، نگهداری از آن‌ها در کیف‌های پول ارز دیجیتال یا صرافی‌های آنلاین این ارزها به‌منظور کسب سود است (درست مانند زمانی که پول خود را در بانک سپرده‌گذاری می‌کنید و از آن برداشت نمی‌کنید و در ازای انجام این کار از بانک سود دریافت می‌کنید) و هر نودی که کوین بیشتری را استیک کرده باشد، به‌عنوان اعتبارسنجی انتخاب می‌شود.

افراد حاضر در شبکه سولانا می‌توانند با بهره‌مندی از الگوریتم Tower Byzantine Fault Tolerance یا TBFT (برج تحمل خطای بیزانس) ارز سولانا استیک کنند. چنانچه اعتبارسنجی برای تراکنشی رأی دهد که اطلاعات آن با اطلاعات ثبت‌شده توسط مکانیسم اثبات تاریخچه مطابقت نداشته باشد، جریمه خواهد شد.

معایب ارز سولانا

اگرچه استفاده از مکانیسم اثبات تاریخچه در بلاکچین سولانا باعث بهبود شگفت‌انگیز سرعت آن برای تأیید تراکنش‌ها و همچنین امنیت و مقیاس‌پذیری آن شده است، اما این مکانیسم معایبی هم دارد که به شرح زیر هستند:

لزوم استفاده نود اعتبارسنج از کامپیوتری با مشخصات سخت‌افزاری تعیین‌شده

برای حضور در شبکه سولانا به‌عنوان نود اعتبارسنج، سیستم شما باید حداقل مشخصات سخت‌افزاری لازم را داشته باشد و چنانچه سیستم شما فاقد مشخصات سخت‌افزاری لازم باشد، نمی‌توانید به‌عنوان اعتبارسنجی در شبکه حضور داشته باشید و حذف می‌شوید. این شرط حضور در شبکه سولانا خصیصه غیرمتمرکزبودن آن را به میزان قابل‌توجهی کم‌رنگ می‌کند؛ زیرا مسلماً هر کسی نمی‌تواند در شبکه به‌عنوان اعتبارسنج حضور داشته باشد؛ اما در شبکه‌هایی که از مکانیسم اثبات کار بهره می‌برند، چنین محدودیتی دیده نمی‌شود و هر فرد با کامپیوتری استاندارد می‌تواند در فرایند اجماع شرکت کند؛ به همین دلیل چنین شبکه‌های غیرمتمرکزتر هستند.

لزوم دسترسی به فضای ذخیره‌سازی با حجم بالا برای ذخیره داده‌های تراکنش‌ها

توانایی انجام تراکنش‌ها با سرعت بسیار بالا در بلاکچین سولانا در برخی از مواقع می‌تواند به مانعی برای این شبکه تبدیل شود! زیرا انجام حجم بسیار گسترده از تراکنش‌ها در حد ده‌ها هزار تراکنش در ثانیه، حجم وسیعی از داده‌ها را ایجاد می‌کند. حجم یک تراکنش در حدود ۲۵۰ کیلوبایت است. درصورتی‌که حداکثر میزان ممکن تراکنش در هر ثانیه انجام شود (همان ۵۰ هزار تراکنش در هر ثانیه) و هر تراکنش ۲۵۰ کیلوبایت حجم داشته باشد، حجم اطلاعات ایجادشده در هر سال به ۴۰ هزار ترابایت می‌رسد! این حجم از اطلاعات بسیار زیاد است و نه‌تنها افراد، بلکه بسیاری از سازمان‌ها توانایی ذخیره‌سازی چنین حجمی را ندارند؛ بدون تردید توانایی انجام ۵۰ هزار تراکنش در هر ثانیه ویژگی جذابی برای یک شبکه بلاکچین است؛ اما باید زیرساخت لازم برای ذخیره‌سازی اطلاعات فوق‌العاده حجیم ایجادشده در این فرآیند نیز فراهم شود.

البته مکانیسم اثبات تاریخچه برخلاف این دو عیب بزرگی که دارد، توجه زیاد و همچنین اعتماد سرمایه‌گذاران حوزه ارز دیجیتال را به خود جلب کرده است و باعث شده سولانا در جمع ۱۰ رمزارز برتر دنیا قرار گیرد.

مقایسه سولانا با اتریوم

مقایسه سولانا با اتریوم

اگرچه سولانا بر پایه اتریوم ایجاد شده است؛ اما در کنار شباهت‌های خود تفاوت‌هایی نیز با آن دارد و هر یک از این دو ارز دیجیتالی نقاط ضعف و قوت قابل‌توجهی نسبت به دیگری دارد.

شباهت‌های بین سولانا و اتریوم

سولانا ازنظر سرعت رشد اکوسیستم و امکان‌پذیر بودن استفاده از آن در زمینه‌های مختلف، کاملاً با اتریوم قابل‌مقایسه است و توانایی رقابت با آن را دارد

شبکه هر دو ارز دیجیتال توانایی‌هایی لازم برای پشتیبانی از قراردادهای هوشمند را دارند که وجود آن‌ها برای انجام فعالیت‌های مالی غیرمتمرکز و همچنین خریدوفروش NFT ضروری است.

تفاوت‌های بین سولانا و اتریوم

اصلی‌ترین تفاوت بین شبکه بلاکچین سولانا و اتریوم، مکانیسم مورداستفاده توسط آن‌ها برای تأیید تراکنش‌ها است؛ همان‌طور که گفتیم در بلاکچین اتریوم برای انجام این کار از مکانیسم اثبات کار استفاده می‌شود و در بلاکچین سولانا تراکنش‌ها با بهره‌مندی از مکانیسم اثبات تاریخچه تأیید می‌شوند که به‌طور کامل در مورد آن توضیح دادیم.

مکانیسم اثبات کار برق بسیار بیشتری نسبت به مکانیسم اثبات تاریخچه مصرف می‌کند که باعث افزایش هزینه و افزایش آسیب به محیط‌زیست می‌شود.

از دیگر مزایای بلاکچین سولانا نسبت به بلاکچین اتریوم، می‌توان به عملکرد بسیار سریع‌تر آن در تأیید تراکنش‌ها با کارمزد کمتر است. همان‌طور که گفتیم در بلاکچین سولانا ازلحاظ تئوری انجام ۵۰ هزار تراکنش در هر ثانیه تنها با کارمزد ۰.۰۰۰۲۵ دلار امکان‌پذیر است؛ درحالی‌که بلاکچین اتریوم تنها می‌تواند حداکثر از ۳۰ تراکنش در ثانیه پشتیبانی کند و کارمزد انجام هر تراکنش توسط آن در سال ۲۰۲۱ تا ۷۰ دلار نیز ثبت شده است!

سرمایه بازار اتریوم به میزان بسیار بیشتری از سرمایه بازار سولانا بیشتر است و پس از سرمایه بازار بیت کوین در جایگاه دوم قرار دارد. در ضمن قطعاً اتریوم در مقایسه با سولانا ارز شناخته‌شده‌تری محسوب می‌شود و سرمایه‌گذاری برای خرید آن گزینه بهتری به نظر می‌رسد.

بدون تردید بلاکچین اتریوم در مقایسه با بلاکچین سولانا، پایدارتر است. توقف فعالیت شبکه سولانا در تاریخ ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۱ مصادف با ۲۶ شهریور ۱۴۰۰ عملکرد و پایداری آن را زیر سؤال برد. دلیل این توقف طولانی‌مدت افزایش بیش‌ازحد بار تراکنش آن و همچنین فعالیت بات‌های موجود در شبکه بود که منجر به اشغال بخش زیادی از حافظه در اختیار شد.

یکی دیگر از مزایای اتریوم نسبت به سولانا نامحدود بودن کوین‌های قابل‌استخراج توسط آن است؛ اما تعداد کوین‌های قابل‌استفاده سولانا محدود هستند و پس از استخراج ۴۸۹ میلیون کوین سولانا، استخراج کوین‌های بیشتر امکان‌پذیر نخواهد بود.

هک شبکه بلاکچین سولانا

طبق اخبار منتشرشده، شبکه بلاکچین سولانا در تاریخ ۲ اوت ۲۰۲۲ مصادف با ۱۰ مرداد ۱۴۰۱ هک شده است. طبق گفته پژوهشگران حوزه کریپتوکارنسی و سرمایه‌گذاران این حوزه، هکرها توانسته‌اند با دستیابی به یک کلید خصوصی به نام SOL موفق به سرقت کوین‌های سولانا از سه کیف پول ارز دیجیتال تراست والت (Trust wallet)، فانتوم (Phantom wallet) و اسلوپ (Slope wallet) شوند. طبق گزارش‌های منتشرشده کوین‌های مذکور از کیف‌های پول متصل به اینترنت دزدیده شده‌اند.

طبق نتایج پژوهش‌های توسعه‌دهندگان، اعضای تیم‌های مسئول اکوسیستم‌ها و صاحب‌نظران حوزه امنیت، به نظر می‌رسد آدرس‌هایی که هکرها توانسته‌اند با استفاده از آن‌ها کوین‌ها را سرقت کنند، پس از ایجاد شدن، اپلیکیشن‌های موبایل کیف پول اسلوپ (slope)، کیف پول اختصاصی سولانا را هدف قرار داده‌اند و در آن‌ها استفاده شده‌اند؛ البته خوشبختانه تنها کیف پول نرم‌افزاری اسلوپ، هک شده و کیف پول سخت‌افزاری آن از این حمله سایبری در امان مانده است.

پژوهش‌ها در مورد جزئیات این حمله سایبری هنوز ادامه دارد؛ اما مشخص شده که اطلاعات یک کلید خصوصی به یک سرویس نظارت بر عملکرد اپلیکیشن انتقال داده شده است؛ برآوردهای متفاوتی در مورد میزان خسارت هک بلاکچین سولانا بیان شده، اما طبق گزارش‌ها ارزش کوین‌های دزدیده‌شده در این حمله سایبری بیش از ۶ میلیون دلار بوده است.

آیا خرید سولانا سرمایه‌گذاری خوبی است؟

کریپتوکارنسی سولانا

در کل پیش‌بینی کاملاً درست آینده رمزارزهای مختلف و تعیین قیمت آینده دقیق و درست آن‌ها به دلیل نوسان دائمی قیمت آن‌ها تقریباً غیرممکن است. پیش‌بینی‌های مطرح‌شده در مورد قیمت آینده ارزهای دیجیتالی مختلف نیز تنها نظرات کارشناسی هستند و به‌طور کامل قابل استناد نیستند؛ طبیعتاً سولانا نیز از این قاعده مستثنا نیست؛ اما همان‌طور که گفتیم سرعت بسیار بالای شبکه بلاکچین سولانا در انجام تراکنش‌ها و امنیت و مقیاس‌پذیری بالای آن می‌تواند ارز سولانا را به رمزارزی کاملاً موفق در آینده تبدیل کند.

در ضمن همان‌طور که گفتیم این ارز دیجیتالی در حال حاضر جزو ۱۰ رمزارز برتر قرار دارد و جایگاه نهم را به خود اختصاص داده است و به نظر می‌رسد خرید آن می‌تواند سرمایه‌گذاری بلندمدت خوبی باشد؛ در ضمن در حال حاضر سولانا با قیمتی نزدیک به قیمت کمینه خود خریدوفروش می‌شود؛ بنابراین خرید آن می‌تواند گزینه خوبی برای سرمایه‌گذاری در حوزه کریپتوکارنسی باشد.

سایت مالی مطرح گوبانکینگ‌ریت (GOBankingRates) که با هدف ارائه توصیه‌هایی به‌منظور کمک به افراد برای ثروتمندشدن ایجاد شده، در مارس سال ۲۰۲۲ خرید سولانا را به‌عنوان یکی از چهار رمزارز برتر برای سرمایه‌گذاری توصیه کرده است. این رمزارز در سال ۲۰۲۱ بسیار محبوب شد؛ اما روند کاهشی ارزش و محبوبیت آن از مارس ۲۰۲۲ شروع شد؛ البته در حال حاضر درکل بازار کریپتو در وضعیت خوبی نیست و قیمت اکثر رمزارزها روند کاهشی دارد؛ اما ممکن است در آینده ورق برگردد و بار دیگر شاهد رونق مجدد این بازار باشیم

عرضه سولانا از آوریل ۲۰۲۰ با قیمت ۰.۷۹ دلار آغاز شد و قیمت آن در نوامبر ۲۰۲۱ به بالاترین میزان خود از زمان ایجاد رمزارز تا آن زمان، یعنی ۲۶۰ دلار رسید؛ اما پس از این زمان روند نزولی آن آغاز شد و در تاریخ ۲۸ اوت ۲۰۲۱ (۶ شهریور ۱۴۰۰) به ۳۱.۶۷ دلار رسید و اکنون تنها کمی بیشتر از ۳۰ دلار است.

آمار ارائه‌شده توسط سایت coinbase نشان می‌دهد که ۹۶ درصد از افرادی که سولانا را معامله می‌کنند، آن را می‌خرند و تنها ۴ درصد از این افراد آن را می‌فروشند؛ البته باز هم باید یادآور شویم که قیمت تمام ارزهای دیجیتالی دائماً در حال نوسان است و کم‌وزیاد می‌شود؛ در ضمن باید این نکته را هم در نظر بگیریم که ارز سولانا برخلاف بسیاری از کریپتوکارنسی‌های دیگر توسط هیچ دارایی بنیادین پشتیبانی نمی‌شود و آنچه این ارز را هدایت می‌کند، تنها خوش‌بینی معامله گران آن و پیش‌بینی‌های مطرح‌شده توسط این افراد است.

خریداران این رمزارز، آن را با امید فروش آن با قیمت بیشتر به معامله گران دیگر می‌خرند. این نظریه سرمایه‌گذاری در علم اقتصاد با عنوان نظریه احمق‌تر از من (greater fool theory) معرفی شده است و بر اساس آن یک فرد تنها زمانی می‌تواند با خرید یک ارز دیجیتال با قیمتی بیشتر از قیمت واقعی آن سود کند، که بتواند آن را با قیمت بیشتر از قیمتی که خود خریده است، به فرد دیگری بفروشد؛ بنابراین چنین نظریه و چنین امیدی می‌تواند باعث افزایش قیمت سولانا به میزان قابل‌توجه شود؛ اما اگر این سرمایه‌گذاران خوش‌بین و امیدوار دست از خرید سولانا بکشند، قیمت آن ثابت باقی می‌ماند و یا حتی ممکن است کاهش پیدا کند.

به همین دلیل بسیاری از سرمایه‌گذاران آگاه از خرید سولانا اجتناب می‌کنند؛ البته اگر با این تفاصیل، باز هم متمایل به خرید سولانا هستید، تنها میزانی را خریداری کنید که در صورت کاهش قیمت آن، ضرر برای‌تان مهم نباشد و بتوانید آن را تحمل کنید. در ضمن تا جایی که برایتان میسر است، این ارزهای دیجیتالی را نگه دارید و نفروشید تا در آینده به بیشترین سود برسید.

ارزش جاری بازار سولانا در حال حاضر (۲۶ شهریور ۱۴۰۱) ۱۱.۶ میلیارد دلار و قیمت آن ۳۲.۷۶ دلار است. قیمت هدف برای این ارز دیجیتال ۲۶۰ دلار است؛ بنابراین اکنون قیمت آن با قیمت هدف فاصله زیادی دارد و زمان بسیار خوبی برای خرید آن است. قیمت سولانا در ماه‌های اخیر به‌میزان خوبی ثابت و پایدار بوده و در سال ۲۰۲۲ تاکنون روند کاهشی داشته است. حال این سؤال مطرح می‌شود که آیا قیمت سولانا در آینده افزایشی خواهد شد یا خیر؟

نظرات متفاوتی در رابطه با این سؤال وجود دارد؛ برخی از صاحب‌نظران معتقدند در ماه‌های باقی‌مانده از سال ۲۰۲۲ روند افزایش قیمت سولانا شروع خواهد شد و حتی می‌تواند به همان کانال ۲۶۰ دلاری که قبلاً به آن دست یافته بود نیز برسد؛ اما هیچ اطمینان برای دستیابی سولانا به چه موفقیتی وجود ندارد. هنوز هم قیمت تقریبی این رمزارز در چند ماه باقی‌مانده از سال ۲۰۲۲ در هاله‌ای از ابهام قرار دارد؛ با این حال اجازه دهید چند مورد از پیش‌بینی‌های مطرح‌شده توسط منابع معتبر در حوزه پیش‌بینی قیمت رمزارز را بیان کنیم.

پیش‌بینی قیمت سولانا در سال ۲۰۲۲

جی.او. وی کپیتال (Gov capital) قیمت سولانا تا پایان سال ۲۰۲۲ را ۱۲۴ دلار پیش‌بینی کرده که قیمت خوش‌بینانه‌ای است و منبع دیگری به نام کوین گیپ (Coingape) پیش‌بینی کرده قیمت سولانا تا این مقطع زمانی به ۱۵۰ دلار برسد.

البته کارشناسان برخی از منابع پیش‌بینی کننده معتقدند قیمت سولانا تا پایان سال ۲۰۲۲ افزایش قابل‌توجهی نخواهد داشت؛ به‌عنوان‌مثال منبعی به نام کوین پرایس فورکست (CoinPriceForecast) که قبلاً پیش‌بینی کرده بود قیمت سولانا تا اواسط سال ۲۰۲۲ ۳۳.۷۴ دلار می‌شود، اذعان کرده است این رمزارز در پایان سال ۲۰۲۲ با قیمت ۵۴.۶۰ دلار معامله خواهد شد.

پیش‌بینی قیمت سولانا در سال ۲۰۲۳

پیش‌بینی‌های مطرح‌شده برای قیمت سولانا در سال ۲۰۲۳ هم متفاوت است. جی.او. وی کپیتال قیمت سولانا در این سال را بین ۳۶۳ تا ۴۱۷ دلار پیش‌بینی کرده که معادل رشد ۱۰۴۶ تا ۱۲۰۰ درصدی میزان کنونی آن است. این پیش‌بینی بر اساس تغییر در میزان کوین‌های سایر آلت‌کوین‌ها (تمام ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین)، تغییر در قیمت و تغییر در چرخه بازار آن‌ها مطرح شده است. کوین گیپ حداکثر قیمت سولانا برای سال ۲۰۲۳ را ۷۱۷.۶۵ و حداقل قیمت آن را ۵۹.۳۰ دلار پیش‌بینی کرده است.

پیش‌بینی قیمت سولانا در سال ۲۰۲۵

طبق پیش‌بینی کوین پرایس فورکست سولانا تا اواسط سال ۲۰۲۵ با قیمت ۵۸.۳۳ دلار و تا پایان این سال با قیمت ۶۵.۸۳ دلار معامله خواهد شد؛ اما پیش‌بینی جی.او.وی کپیتال نشان می‌دهد سولانا در پایان این سال با قیمت ۲۰۲۷ تا ۱۰۸۰ دلار خریدوفروش خواهد شد؛ البته منبعی به نام والت اینوستر (WalletInvestor) پیش‌بینی کرده قیمت سولانا تا پایان این سال سقوط خواهد کرد و به ۲.۶۳ دلار خواهد رسید! برای مشاهده قیمت لحظه‌ای ارز سولانا و قیمت آن از ابتدای عرضه آن تاکنون می‌توانید به این صفحه مراجعه کنید

پیش‌بینی قیمت سولانا در سال ۲۰۳۰

طبق پیش‌بینی کوین پرایس فورکست قیمت سولانا تا پایان این سال به ۹۸.۶۶ دلار خواهد رسید. طبق این پیش‌بینی اگر اکنون ۱۰۰۰ دلار برای خرید سولانا سرمایه‌گذاری کنید، سرمایه شما در سال ۲۰۳۰ ۳۱۱۶ دلار خواهد شد!

خرید سولانا

برای خرید ارز سولانا در قدم اول باید یک حساب کاربری در یکی از کیف‌های پول معتبر ارز دیجیتال ایجاد کنید. ما استفاده از کیف پول ارز دیجیتال «تراست والت» (Trust Wallet) را به شما پیشنهاد می‌کنیم که در قالب اپلیکیشن اندروید و iOS عرضه شده و به‌راحتی قابل‌استفاده است.

برای استفاده از این کیف پول باید مراحل زیر را دنبال کنید:

شما می‌توانید اپلیکیشن موبایل کیف پول تراست را که با نام اپلیکیشن تراست والت (Trust Wallet) برای هر دو سیستم‌عامل اندروید و iOS ایجاد شده است، دریافت و نصب کنید. پس از نصب اپلیکیشن مراحل زیر را برای استفاده از آن دنبال کنید:

  • پس از نصب اپلیکیشن گزینه Create a new wallet را انتخاب کنید.
  • تیک گزینه I've read and accept Term of Service and Privacy policy را بزنید و گزینه continue را انتخاب کنید.
  • پسورد موردنظر خود را وارد و سپس دوباره آن را وارد کنید.
  • تیک گزینه I undrestant that if I lose my recovery words, I will not be able to access my wallet را بزنید و گزینه continue را انتخاب کنید.
  • در صفحه بعدی ۱۲ کلمه نمایش داده می‌شود که باید آن‌ها را یادداشت کنید. توصیه می‌کنیم این کلمات را روی یک تکه کاغذ یادداشت و از کاغذ در مکانی امن با دقت نگهداری کنید؛ زیرا چنانچه فردی به این کلمات دسترسی پیدا کند، می‌تواند به‌راحتی وارد کیف پول شما شود. شما می‌توانید با انتخاب گزینه COPY تمام کلمات را کپی و آن‌ها را در محیط نرم‌افزاری موردنظرتان پیست کنید؛ البته توصیه می‌کنیم این کلمات را در وسایل دیجیتالی خود نگهداری نکنید تا در معرض خطر دسترسی هکرها نباشند. پس از یادداشت این کلمات گزینه continue را انتخاب کنید.
  • در این صفحه باید کلمات را درست به همان ترتیبی که در صفحه قبل نمایش داده شده بودند، انتخاب کنید تا وارد کادر شوند و سپس گزینه Done را بزنید. درصورتی‌که کلمات را با ترتیب درست انتخاب نکنید، نمی‌توانید از این مرحله عبور کنید.
  • در صفحه بعدی پیامی نمایش داده می‌شود که باید با انتخاب گزینه Done آن را رد کنید. پس از رد کردن این پیام، کیف پول آماده استفاده است.

پس از ایجاد حساب کاربری در کیف پول نوبت خرید ارز است. برای خرید ارز دیجیتال باید به یک صرافی آنلاین ارز دیجیتال مراجعه و پس از ایجاد حساب کاربری در وب‌سایت صرافی موردنظر و دنبال کردن مراحل مذکور، ارز دیجیتالی خود را خریداری کنید.

درصورتی‌که صرافی معتبری را نمی‌شناسید یا صرافی موردنظر شما ارز سولانا را عرضه نمی‌کند، باید با جستجوی عبارت «خرید ارز سولانا یا خرید سولانا» یا «خرید ارز Solana» یا «خرید ارز SOL» در موتورهای جستجو، یک صرافی معتبر عرضه‌کننده این رمزارز را بیابید. نحوه خرید ارز نیز در وب‌سایت صرافی‌های مختلف توضیح داده شده است.

پس از خرید ارز برای انتقال آن به کیف پول تراست باید مراحل زیر را انجام دهید؛ البته نحوه انجام این کار در وب‌سایت صرافی‌های مختلف کمی متفاوت است؛ اما مراحل کلی انتقال ارز خریداری‌شده به کیف‌های پول ارز دیجیتالی ازجمله کیف پول تراست در تمام این وب‌سایت‌ها یکسان است. مراحل انجام این کار به شرح زیر است:

به کیف پول وب‌سایت صرافی مراجعه و ارز سولانا را که با کلمه Solana یا نماد SOL مشخص شده است، انتخاب و پس از انتخاب آن گزینه برداشت را انتخاب کنید.

پس از انتخاب گزینه برداشت صفحه جدیدی باز می‌شود که ابتدا باید در قسمت مقدار، مقدار موردنظرتان برای انتقال ارز را وارد کنید

در زیر کادر مربوط به مقدار ارز، کادری با عنوان آدرس کیف پول وجود دارد که باید آدرس لازم برای انتقال ارز از کیف پول صرافی به اپلیکیشن کیف پول تراست را در آن وارد کنید. برای یافتن این آدرس باید پس از ورود به اپلیکیشن تراست با جستجوی کلمه Solana و یافتن این ارز، آن را انتخاب و پس از انتخاب گزینه receive، با لمس دکمه Copy در پایین صفحه، آدرس لازم برای انتقال ارز از کیف پول صرافی به کیف پول تراست را کپی کنید.

پس از کپی کردن این آدرس، آن را در کادر آدرس کیف پول در وب‌سایت صرافی پیست کنید و در پایان گزینه برداشت در پایین صفحه را انتخاب کنید تا ارز از کیف پول صرافی به کیف پول تراست منتقل شود.

سؤالات متداول در مورد ارز سولانا

ارز سولانا چیست؟

ارز سولانا یک ارز ایجادشده بر پایه اتریوم است که شبکه بلاکچین آن به همین نام به لطف بهره‌مندی از یک مکانیسم اجماع اختصاصی به نام مکانیسم اثبات تاریخچه، توانایی پردازش و تأیید ۵۰ هزار تراکنش (این عدد در برخی از منابع ۶۵ هزار تراکنش بیان شده است) در ثانیه را دارد و از امنیت و مقیاس‌پذیری بالایی نیز برخوردار است.

آیا خرید سولانا سرمایه‌گذاری خوبی است؟

پیش‌بینی کاملاً درست آینده تمام رمزارزها و قیمت آینده آن‌ها ازجمله ارز سولانا تقریباً غیرممکن است؛ اما سولانا در حال حاضر در فهرست ۱۰ رمزارز برتر در جایگاه نهم قرار دارد و پیش‌بینی می‌شود آینده خوبی داشته باشد.

برای خرید ارز سولانا چه کنیم؟

ابتدا باید ارز سولانا را از یک صرافی ارز دیجیتال معتبر خریداری کنیم و سپس آن را به یک کیف پول دیجیتال معتبر و شناخته‌شده مانند کیف پول تراست والت انتقال دهیم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی