ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

ستاره
علمی

تصویری وهم‌برانگیز که پیامد دیدنی مرگ یک ستاره غول‌پیکر را نشان می‌دهد

این تصویر باقیمانده ابرنواختر ولا (Vela Supernova Remnant) را شامل می‌شود که از انفجار یک ستاره در 11 هزار سال قبل تشکیل شده است.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۱ آبان ۱۴۰۱ | ۱۹:۰۰

رصدخانه جنوبی اروپا (ESO) تصویر خیره‌کننده جدیدی از باقیمانده ابرنواختر ولا (Vela Supernova Remnant) را به اشتراک گذاشته که توسط تلسکوپ بسیار بزرگ (VLT) در رصدخانه پارانال شیلی گرفته شده است. در این تصویر شاهد رشته‌های درخشانی هستیم که از انفجار یک ستاره در 11 هزار سال پیش به وجود آمده است.

مشخصات ستاره پیش از انفجار

طبق گزارش‌های موجود، این ستاره پیش از انفجار در پایان چرخه زندگی خود، جرمی به اندازه حداقل هشت برابر خورشید ما داشته است. همچنین در کهکشان راه شیری ما و با فاصله حدود 800 سال نوری از زمین در جهت صورت فلکی بادبان (Vela) قرار داشته است.

«برونو لیبوندگوت»، ستاره‌شناس وابسته به ESO درباره این تصویر می‌گوید:

«ساختار رشته‌ای، گازی است که از انفجار ابرنواختری که این سحابی را ایجاد کرده به بیرون پرتاب شده. هنگامی که یک ستاره در فضا گسترده می‌شود، ما مواد درونی آن را می‌بینیم. هنگامی که قطعات متراکم‌تر وجود دارد، برخی از مواد ابرنواختر با گاز اطراف خود ترکیب می‌شوند و بخشی از این ساختار رشته‌ای را ایجاد می‌کند.»

در ویدیوی زیر، تصویر گرفته شده توسط ESO به طور کامل نمایش داده می‌شود:

تصویر وهم‌آلود ابرهای گازی را نشان می‌دهد که شبیه پیچک‌های صورتی و نارنجی در فیلترهای استفاده‌ شده توسط ستاره‌شناسان هستند و فضایی تقریبا 600 برابر بزرگ‌تر از منظومه شمسی را پوشش می‌دهند.

از نظر فنی، این تصویر از چندین چشم انداز تولید شده توسط یک دوربین میدان گسترده به نام OmegaCAM ایجاد شده که دارای ظرفیت خیره‌کننده 268 میلیون پیکسل است. فیلترهای مختلف دستگاه نیز باعث شده تا رنگ‌های زیبایی در تصویر ایجاد شود. به طور دقیق‌تر، این یعنی تصویر رنگی شده و در فضا، احتمالا بقایای این ستاره چندین شبیه به رنگین کمان نیست.

ستاره به دنبال این ابرنواختر به یک جسم در حال چرخش فوق‌العاده متراکم به نام تپ‌اختر تقلیل یافته است. تپ‌اختر نوعی ستاره نوترونی و یکی از فشرده‌ترین اجرام آسمانی است و ستاره مورد اشاره، 10 بار در ثانیه می‌چرخد.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی