ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کریپتوکارنسی

نگاهی به اهمیت عمق بازار در معاملات ارزهای دیجیتال

اگر از معامله‌گران بازار ارزهای دیجیتال هستید، عمق بازار یکی از اطلاعاتی است که به کارتان می‌آید.

مجتبی آستانه
نوشته شده توسط مجتبی آستانه | ۲ آذر ۱۴۰۱ | ۱۴:۱۵

عمق بازار در معاملات ارزهای دیجیتال، موضوع بسیار مهمی است که هم در انتخاب ارز و هم در انتخاب پلتفرمی که کاربران می‌خواهند در آن معاملاتشان را انجام دهند، اهمیت ویژه‌ای دارد. 

برخی از از کاربران تازه‌وارد بدون اطلاع از اینکه عمق بازار چیست و چه اهمیتی دارد، وارد این بازار می‌شوند. به‌طور بسیار ساده و خلاصه، عمق بازار تعداد و حجم سفارش‌های خرید و فروش برای یک دارایی است. هر‌چه تعداد این سفارشات بیشتر باشد، عمق بازار آن دارایی بیشتر است. حال تأثیر این عمق بازار در معاملات چیست؟ 

هر‌چه تعداد سفارشات موجود بیشتر باشد، بازار نقدشونده‌تر در نظر گرفته می‌شود. به‌عنوان مثال، اگر قیمت بیت‌کوین در حال حاضر 20 هزار دلار بوده و شخصی، سفارش خرید در قیمت 19500 دلار در صرافی ثبت کرده باشد، با توجه به تعداد بالای معاملات، بلافاصله پس از رسیدن قیمت به 19500 دلار، سفارش اجرا و خرید انجام می‌شود. 

نکته دیگر اینکه در بازارهایی که عمق بالایی دارند، سفارش‌های کلان تأثیر کمتری در نوسان قیمت دارند و موجب ریزش و افزایش ناگهانی و هیجانی قیمت نمی‌شوند. در یک عمق بازار بالا تنها حجم بسیار بالایی از سفارش خرید یا فروش می‌تواند در قیمت تغییر ایجاد کند.

پیش‌بینی قیمت ارزهای دیجیتال

مسئله مهم دیگر اینکه با توجه به عمق بازار و تعداد سفارش‌های خرید و فروش معاملات، کاربران بازار ارزهای دیجیتال می‌توانند از این سفارشات، به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های پیش‌بینی قیمت استفاده کنند. 

عمق بازار ارزهای دیجیتال

همان‌طور که اشاره شد، هر‌چه عمق بازار بیشتر باشد، توانایی بازار برای جذب سفارش‌های نسبتاً بزرگ بدون تأثیر قابل توجه بر قیمت دارایی، بیشتر می‌شود. عمق بازار، سطوح و گستردگی کلی سفارش‌های باز و پیشنهادهای خرید و فروش را برای یک دارایی یا سهام خاص در نظر می‌گیرد. 

باید توجه داشت که عمق بازار، سفارشاتی را که با قیمت بازار در لحظه صورت می‌پذیرد، در داده‌های خود در نظر نمی‌گیرد. به عبارت دیگر، سفارش سریع در عمق بازار تأثیری ندارند. 

داده‌های عمق بازار را می‌توان در دفترچه سفارشات مشاهده کرد؛ زیرا این دفترچه شامل فهرستی از سفارش‌های در انتظار انجام‌شدن برای یک ارز دیجیتال است. از داده‌های دفترچه سفارشات می‌توان برای تعیین اینکه کدام تراکنش‌ها قابل‌پردازش هستند نیز استفاده کرد.

به این ترتیب عمق بازار یا Market Depth به نقدینگی بازار برای یک دارایی بر‌اساس تعداد سفارشات ثابتی که برای خرید (bid) و فروش (ask) در سطوح مختلف قیمتی موجود است، اشاره دارد. نمودار عمق بازار علاوه بر سطوح قیمتی، اندازه یا حجم سفارشات را در هر سطح قیمتی در نظر می‌گیرد.

عمق بازار در همه بازارها از جمله بازار ارزهای دیجیتال و بیت‌کوین ارتباط نزدیکی با نقدینگی و حجم دارد، اما به این معنا نیست که هر دارایی که حجم معاملات بالایی را از خود نشان می‌دهد، لزوماً عمق بازار خوبی دارد.

اگر یک دارایی نقدشونده در نظر گرفته می‌شود، به این معنی است که تعداد بسیار زیادی هم خریدار و هم فروشنده برای آن وجود دارد. بنابراین خریدار می‌تواند سهم قابل توجهی از این ارز را خریداری کند، اما حرکتی در قیمت رخ ندهد، چون به همان میزان فروشنده در سطح اندازه خریدار وجود دارد.

در حالتی دیگر، اگر دارایی از نقدشوندگی قابل توجهی برخوردار نباشد، پس در آن معاملات به‌طور مستمر صورت نمی‌گیرد و می‌توان انتظار داشت خرید سهم بزرگی از این ارز، باعث تغییر قیمت شود. 

چگونه معامله‌گران از داده‌های عمق بازار استفاده می‌کنند؟

داده‌های عمق بازار به معامله‌گران کمک می‌کند تا بتوانند قیمت یک دارایی را در آینده‌ای نزدیک پیش‌بینی کنند. یک معامله‌گر ممکن است از داده‌های عمق بازار برای درک قیمت‌های پیشنهادی خرید و فروش یک رمز‌ارز با‌توجه به حجم فعلی آن استفاده کند و بر‌اساس آن تصمیم بگیرد که در کدام قیمت‌ها وارد و یا از کدام معامله خارج شود. معمولاً معامله‌گران به دنبال دیوارهای خرید یا فروش در نمودار عمق بازار می‌گردند و بر‌اساس این بخش‌ها تصمیم به خرید یا فروش می‌گیرند.

دیوار خرید و فروش 

زمانی که در بخش سفارش‌های خرید، خط عمودی نسبتاً بلندی به وجود آمده باشد، به اصطلاح با دیوار خرید رو‌به‌رو هستیم. به‌وجود‌آمدن دیوار خرید به این معناست که برای دارایی مورد نظر در قیمتی که در نمودار مشاهده می‌کنید، تعداد زیادی خریدار وجود دارد؛ بنابراین قیمت در نقطه دیوار خرید حمایت خواهد شد و از ریزش بیشتر جلوگیری می‌شود. 

دیوار خرید

دیوار فروش نیز دیواری است که در بخش قرمز سفارش‌های فروش دیده می‌شود. دیوار فروش یعنی با مقاومت قیمتی و تعداد زیادی فروشنده مواجه خواهیم شد و احتمالاً روند افزایش قیمت در محدوده دیوار فروش متوقف خواهد شد.

معمولاً دارایی‌های بزرگ در بازار ارزهای دیجیتال مثل بیت‌کوین و اتریوم عمق بازار عمیقی دارند. در بازار سهام، سهم شرکت اپل نیز در همین دسته قرار می‌گیرد. به‌خاطر نقدشوندگی بالا، معامله‌گران می‌توانند بدون اینکه تأثیر قابل توجهی بر قیمت‌های بازار بگذارند، سفارشات بزرگی را ثبت کنند.

 داده‌های عمق بازار در زمان واقعی به معامله‌گران اجازه می‌دهد تا از نوسانات کوتاه‌مدت قیمت سود ببرند و به‌طورکلی وضعیت کلی و روند بازار یک دارایی را در آینده کوتاه پیش‌بینی کنند.

در گذشته صرافی‌ها اطلاعات مربوط به عمق بازار را در اختیار عموم قرار نمی‌دادند یا برای دسترسی به آن‌ها نیاز بود تا هزینه‌ای از طرف افراد پرداخت شود. اما امروزه بیشتر صرافی‌ها امکان دسترسی به این داده‌ها را در پلتفرم‌هایشان به‌طور رایگان امکان‌پذیر کرده‌اند. 

اما نکته دیگر این است که گرچه یک دارایی رمز‌ارزی مثل بیت‌کوین در مقیاس جهانی عمق بازار زیادی داشته و در نتیجه، نقدشوندگی زیادی دارد و بلافاصله پس از رسیدن قیمت، به قیمت سفارش ثبت‌شده، سفارش اجرا می‌شود، اما عمق بازار با وجود فعالیت بازارگردان‌ها در برخی پلتفرم‌های تبادل رمز‌ارز، در همه پلتفرم‌ها یکسان نیست. نکته بسیار حائز اهمیت در انتخاب پلتفرم یا صرافی ارز دیجیتال، دقت به عمق بازار معاملات در آن پلتفرم است. 

نوبیتکس به‌عنوان اولین پلتفرم تبادل رمزارز در ایران در حال حاضر بیش از چهار میلیون کاربر ایرانی دارد که به‌طور روزانه اقدام به ثبت سفارش و خرید و فروش ارزهای دیجیتال می‌کنند و این مسئله عامل عمق بازار و نقدشوندگی بالای معاملات در نوبیتکس است. 

فعالان بازار ارزهای دیجیتال می‌توانند اطلاعات مربوط به عمق بازار انواع ارزهای دیجیتال را در بازار معاملاتی نوبیتکس مشاهده کنند. 

گرچه نمودار عمق بازار می‌تواند تا حد زیادی در کوتاه‌مدت بیانگر جهت بازار باشد، اما این اطلاعات به‌تنهایی قابل اتکا نیست. بسیاری از نهنگ‌ها اقدام به ثبت سفارش کلان می‌کنند و با توجه به اینکه لغو سفارش تماماً بدون کارمزد صورت می‌گیرد، معامله‌گران خرد را از این طریق فریب می‌دهند. درک مفهوم عمق بازار در تحلیل کمک بسیار زیادی خواهد کرد، اما نباید استفاده از سایر ابزارهای تحلیل را در کنار آن فراموش کرد. 

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی