گزارش اتاقک در سال 1400: سهم آنلاین رزرو اقامتگاه به 9 درصد رسید
آمارهای گزارش سال ۱۴۰۰ اتاقک بیانگر تصویری کامل از وضعیت پلتفرمهای رزرو اقامتگاه آنلاین در ایران است.
پلتفرم رزرو اقامتگاه اتاقک در گزارش سال 1400 خود اعلام کرده که تعداد کاربرانش با رشدی 100 درصدی به 1200000 نفر رسیده است. این پلتفرم بهطور روزانه 27000 بازدیدکننده داشته و رزرو اقامتگاه از آن 195 درصد رشد کرده است. در این گزارش همچنین تاکید شده سال 2021 سهم رزرو آنلاین اقامتگاههای اجارهای 70 درصد بوده اما در ایران این آمار به ۹ درصد میرسد
اما این آمار صرفاً براساس گزارش عملکرد سال 1400 اتاقک است. اتاقک و تعداد قابلتوجهی از کسبوکارهای اینترنتی در پی اختلالات اخیر اینترنت، کاهش پهنای باند و فیلترینگ اینستاگرام دچار آسیب جدی در بخش مارکتینگ شدهاند.
اتاقک همچنین در نیمسال اول 1401 نسبت به نیمسال اول سال 1400 از نظر شاخص فروش، رشد بیش از 6 برابری و از نظر شاخص تعداد رزرو، رشد بیش از 3 برابری داشته است. اتاقک با توجه به روند عملکرد خود در سال 1400، رشد 5 برابری را در شاخص فروش برای پاییز 1401 متصور بود، اما روند فیلترینگ و وضعیت اجتماعی این پیشبینی را مختل کرد.
اتاقک تأکید کرده است وضعیت اجتماعی ایران در 3 ماه گذشته همراه با قطعی اینترنت، تعدیل نیروی گسترده در صنایع مختلف، افزایش نرخ دلار و طلا، تورم افسارگسیخته و همچنین فضای روانی نامطلوب مردم در شرایط فعلی، فشار را بر صنعت گردشگری بیشتر کرده و باعث شده اتاقک از پیشبینی رشد ۵ برابری، با واقعیت رشد 2 برابری در شاخص فروش روبهرو شود.
رشد امیدوارکننده، توقف سرعت توسعه
براساس گزارش سالانه اتاقک که با نگاهی به 4 سال گذشته تدوین شده است، در این پلتفرم 18000 اقامتگاه در دسترس کاربران قرار دارد. فروش ناخالص اتاقک هم 440 درصد رشد کرده که همین موضوع نشاندهنده آن است که اتاقک در مسیر توسعه حرکت میکند.
اتاقک از فروردین سال 1396 کار خود را با 6 نفر آغاز کرد. مردادماه سال 1400 هم دو شرکت زیرمجموعه بانک آینده روی آن سرمایهگذاری کردند که همین موضوع شاید دلیل محکمی برای رشد 195 درصدی تعداد رزروهای این پلتفرم در پایان سال 1400 بود.
سهم 9 درصدی رزرو آنلاین اقامتگاه در ایران
با حرکت جامعه جهانی بهسمت زندگی مبتنی بر اینترنت و تکنولوژی، آمارها بیانگر آن است که سال 2021 سهم رزرو آنلاین اقامتگاههای اجارهای 70 درصد بوده. نقشه زیر پراکندگی و میزان رزرو آنلاین را در کشورهای مختلف نشان میدهد.
این درحالی است که براساس اطلاعات استخراجشده، فقط 9 درصد از رزرو اقامتگاهها در ایران بهشکل آنلاین انجام میشود. بر همین اساس تمامی پلتفرمها و سایتهای رزرو آنلاین اقامتگاه بهطور همزمان صرفاً 9 درصد از بازار اقامتگاههای کشور را در اختیار دارند.
آماری که در سال 2019 منتشر شد نیز بر این موضوع تأکید کرده است که 64 درصد مسافران ترجیح میدهند بهجای هتل در اقامتگاههای اجارهای مستقر شوند. ارزانتربودن این نوع از اقامتگاهها هم دلیل اصلی انتخاب این گزینه عنوان شده است.
بااینوجود حالا بهنظر میرسد از آنجایی که بخش قابلتوجهی از مسافران، یعنی تقریباً بیش از نیمی از مسافران ترجیح میدهند از اقامتگاههای اجارهای استفاده کنند و نه هتلها، این بازار برای توسعه در بخش آنلاین ظرفیت ویژه و قابلتوجهی دارد.
بازار اقامتگاههای اجارهای ایران در سال 1400 به 11 هزار میلیارد تومان رسیده بود بود. این حجم بازار 127 هزار اقامتگاه را شامل میشد.
نگاهی به بازار اقامتگاههای اجارهای در اتاقک
اتاقک در گزارش سالانه خود اعلام کرده که تعداد کاربران سال 1400 آن در مسیر رشد سالهای قبل 100 درصد رشد داشته است. در این روند باید توجه داشت که اتاقک تأکید کرده طی 4 سال گذشته تعداد کاربران آن 500 درصد رشد داشته است.
براساس گزارش سالانه اتاقک، بیش از 18 هزار اقامتگاه در این پلتفرم ثبت شده است. البته اتاقک بر این موضوع تأکید کرده که این آمار به معنی فعالیت همه موارد ثبتشده نیست. در ادامه این بررسی تعداد کل اقامتگاههای کشور، 127 هزار مورد تخمین زده شده که سهم اتاقک از این حجم 14 درصد است. این موضوع درحالیست که رشد تعداد اقامتگاههای اتاقک در 4 سال گذشته 4/5 برابر شده.
جذابیت بیشتر ویلا و آپارتمان برای کاربران اتاقک
اتاقک در بخشی از گزارش سالانه خود، آمار پرکارترین اقامتگاههای خود در سال 1400 را منتشر کرده است. براساس آمار منتشرشده اتاقک بیشترین تعداد شب اقامت در یک اقامتگاه، 316 شب بوده است. 1415 نفر، بیشترین تعداد مهمان پذیراییشده توسط یکی از اقامتگاهها در اتاقک ثبت شده و همچنین بیشترین تعداد روز یک اقامتگاه 297 روز ثبت شده است و پرظرفیتترین اقامتگاه 30 نفر ظرفیت دارد.
آمار منتشرشده توسط اتاقک بیانگر آن است که بیشترین سهم در بین انواع اقامتگاهها به ویلاهای اتاقک رسیده که 41 درصد از کل رزرو اقامتگاهها را به خود اختصاص داده است. همچنین ویلاهای اتاقک در بررسی سهم تعدادی از رزرو انواع اقامتگاه هم 32 درصد را به خود اختصاص داده است. رتبه دوم هم از نظر مبلغی و تعدادی به آپارتمانهای اتاقک رسیده که بهترتیب 32 و 25 درصد از سهم کل را به خود اختصاص داده است.
این آمار نهتنها بیانگر سلیقه مخاطب در نوع انتخاب اقامتگاه است، بلکه نشاندهنده قیمت بیشتر اقامتگاههای آپارتمانی و ویلایی نسبت به انواع دیگر اقامتگاههاست.
اتاقک سه نوع اقامتگاه پرایم، آنی و عادی به کاربران خود ارائه میدهد. کاربران از بین انواع اقامتگاهها، بیشتر اقامتگاههای عادی را انتخاب کردهاند. ازهمینرو 76 درصد تعداد اقامتگاهها به اقامتگاههای عادی رسیده و 57 درصد از اقامتگاههای رزروشده هم در دسته اقامتگاههای عادی هستند.
رزرو اقامتگاههای عادی نیاز به تأیید میزبان دارد و پس از پذیرش درخواست توسط میزبان امکان پرداخت هزینه برای کاربر ممکن میشود. درحالیکه کاربران برای رزرو اقامتگاههای آنی نیاز به تأیید میزبان ندارند و در لحظه امکان رزرو آنها وجود دارد. اقامتگاههای پرایم هم تعداد زیادی مهمان را میزبانی کردهاند و از طرف اتاقک پیشنهاد میشوند. اما درنهایت اقامتگاههای عادی همچنان جذابیت بیشتری برای کاربران دارند.
اتاقک در 290 شهر که برابر با 23 درصد شهرهای ایران است، 9 هزار اقامتگاه فعال دارد. بیشترین تعداد اقامتگاههای فعال هم در استانهای گیلان و مازندران است. نکته جالب توجه اینکه 80 درصد فروش اتاقک از 5 استان مازندان، تهران، البرز، گیلان و هرمزگان است. همچنین دو شهر تهران و رامسر بهتنهایی 12 درصد اقامتگاههای فعال اتاقک را به خود اختصاص دادهاند. گرانترین اقامتگاهها در لواسان و اوشان هستند و کاشمر ارزانترین اقامتگاه را دارد.
بیشترین تعداد رزرو از طریق موبایل وب
نزدیک به نیمی از رزروهای انجامشده در اتاقک از طریق موبایل وب و 39 درصد از رزروها هم از اپلیکیشن موبایل اتاقک انجام شده است. این آمار که در مجموع 87 درصد از رزروهای اتاقک را نشان میدهد، بیانگر آن است که کاربران بیشتر ترجیح میدهند از طریق گوشیهای هوشمند خود اقدام به رزرو اقامتگاه کنند.
گزارش سالانه اتاقک همچنین به این موضوع اشاره کرده است که روزانه از اپلیکیشن و سایت اتاقک بیش از 27 هزار نفر بازدید میکنند. تعداد نصب فعال اپلیکیشن اتاقک تا پایان سال 1400 هم 600 هزار مورد بوده است. این درحالیست که تعداد نصب اپلیکیشن اتاقک از سال 1396 تا پایان سال 1400 بیش از 1/3 میلیون مورد بوده.
الگوی سفر هم یکی دیگر از نکات جالبتوجه این گزارش است. براساس گزارش اتاقک برخلاف الگوی متداول سفر که بیشتر در نیمه نخست سال است، مهر و اسفند پرتقاضاترین ماههای رزرو اقامتگاه در سال 1400 و همچنین 27 و 28 اسفند، پرفروشترین روزهای رزرو اقامتگاه در سال 1400 بودهاند.
در ادامه این گزارش به میزان رضایت مهمانان نیز اشاره شده است. نمودار منتشرشده در این گزارش بیانگر آن است که 84 درصد مهمانان اتاقک، به اقامتگاهها 4 تا 5 ستاره داده و نسبت به آنها احساس رضایت داشتهاند.
کمپینهای تبلیغاتی و مارکتینگ اتاقک
بررسی کمپینهای تبلیغاتی اتاقک نشاندهنده آن است که اصلیترین کانال تبلیغاتی اتاقک در سال 1400 اینستاگرام بوده است. نتیجه نهایی این کمپینها با توجه به میزان جذب مخاطب هم نشاندهنده موفقیت اتاقک در این کمپینهاست. اینستاگرام اتاقک براساس این گزارش سالانه بیش از 500 هزار دنبالکننده داشته و بیش از 900 هزار بازدید هم از وبلاگ اتاقک انجام شده است.
حالا با توجه به فیلترینگ اینستاگرام و کاهش سرعت اینترنت بهنظر میرسد، اتاقک بازوی اصلی تبلیغات خود را از دست داده است. این موضوع البته فقط شامل حال اتاقک نمیشود و بعد از فیلترینگ ناگهانی اینستاگرام حجم قابلتوجهی از بازار تبلیغات و مارکتینگ کسبوکارهای مبتنی بر اینترنت و فضای مجازی دچار چالش شد.
نگاهی به بخش نیروی انسانی در اتاقک
اتاقک، کسبوکاری با 46 نفر نیروی انسانی است که بهنظر میسد تناسب و ترکیب جنسیتی هم در روند جذب نیروی انسانی آن موردتوجه قرار گرفته است. نمودار منتشرشده در اتاقک بیانگر آن است که 48 درصد از نیروی انسانی این مجموعه زنان و 52 درصد آن را مردان تشکیل دادهاند. میانگین سنی کارکنان اتاقک 30 سال است و جوانترین فرد این مجموعه 18ساله و در سمت پشتیبان است و مسنترین فرد هم 47 سال دارد که در سمت همبنیانگذار اتاقک مشغول به فعالیت است.
یکی از افتخارات اتاقک در این گزارش عملکرد تیم پشتیبانی آن است. تیم پشتیبانی اتاقک در سال 1400 بیش از 260 هزار تماس تلفنی دریافت کرده که به 96 درصد از این میزان تماس تلفنی پاسخ داده است. همچنین 25 هزار چت آنلاین هم توسط تیم پشتیبانی انجام شده که نرخ پاسخگویی به چت آنلاین 98 درصد بوده است. نتیجه این میزان از تعامل تیم پشتیبانی با کاربران اتاقک، درنهایت منجر به ایجاد رضایت 91 درصدی برای مشتریان اتاقک در سال 1400 شده است. جالب است که براساس نمودار زیر، مدت زمان انتظار کاربران اتاقک برای استفاده از خدمات پشتیبانی 20 ثانیه در سال 1400 بوده است.
عملکرد تیم پشتیبانی تأثیر قابلتوجهی بر میزان جذب کاربر و مشتری وفادار خواهد داشت. در شرایطی که تیم پشتیبانی اتاقک بهطور میانگین ماهانه 19 هزار تماس تلفنی را پاسخ داده است، بهنظر میرسد درصورت هرگونه اختلال در روند برقراری ارتباط هوشمند بین کاربر و تیم پشتیبانی، امکان ارتباط مؤثر از بین خواهد رفت.
این موضوع درحالیست که آمارهای منتشرشده در بخش ارتباط با مشتریان این گزارش سالانه بیانگر ارتباطی هدفمند و اثربخش بین تیم پشتیبانی و کاربران است.
زمستان دوباره در بهار گردشگری ایران
هرچند گزارش عملکرد سال 1400 اتاقک که با نگاهی به روند 4 سال گذشته تدوین و تنظیم شده بیانگر رشد صنعت گردشگری است، اما این رشد حالا در پی تغییر برخی شاخصها با چالشهایی مواجه شده. در شرایطی که بعد از پایان پاندمی کرونا وضعیت بازار گردشگری تقریباً بهسمت رشد و توسعه پیش رفته بود، حالا با وجود فیلترینگ و اختلال اینترنت، نوسانات شدید اقتصادی و بحرانهای اجتماعی، این مسیر تقریباً متوقف شده است.
نگرانی از امکان مدیریت هزینهها و کاهش بهرهوری نیروی انسانی تبدیل به مسئلهای جدید شده است. کسبوکارهایی که از بحران کرونا عبور کرده بودند، حالا در بحرانی دیگر سعی در ادامه بقا و حیات دارند. از سویی دیگر، تمایل به سفر و اجاره اقامتگاه طی ماههای اخیر کاهش قابلتوجهی داشته است که این موضوع هم صنعت گردشگری کشور را بهشکل قابلتوجهی تحت تأثیر قرار داده و باید زنگ خطر آن را شنید.
برای مطالعه متن کامل گزارش سالانه اتاقک به این لینک مراجعه کنید.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.