ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

مریخ
علمی

احتمال وجود منبع آب در مریخ قوت گرفت؛ کشف عقیق توسط مریخ‌نورد کنجکاوی

عقیق زمانی به‌وجود می‌آید که آب با سنگ‌های غنی از سیلیس برخورد کرده و محلولی را تشکیل دهد که در شکاف‌های سنگ ته‌نشین می‌شود.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۵ دی ۱۴۰۱ | ۲۱:۳۰

مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا در مریخ سنگ اُپال یا عقیق کشف کرده است. کشف این سنگ می‌تواند برای بررسی‌های آینده دانشمندان از سطح سیاره سرخ بسیار مفید باشد؛ زیرا به‌طور بالقوه، ممکن است به وجود یک منبع آب در این سیاره اشاره داشته باشد.

عقیق زمانی به‌وجود می‌آید که آب با سنگ‌های غنی از سیلیس برخورد کرده و محلولی را تشکیل دهد که در شکاف‌های سنگ ته‌نشین می‌شود. با گذشت زمان، این محلول به یک توده جامد تبدیل می‌شود که می‌تواند تیره و کدر یا نشان‌دهنده رنگی خیره‌کننده باشد. بیشتر منابع عقیق در استرالیا یا اتیوپی قرار دارند، اما اکنون ظاهراً منبع جدیدی برای آن کشف شده است: مریخ!

کشف عقیق در مریخ

عقیق
سنگ‌هایی که با خطوط نقطه‌دار مشخص شده‌اند، احتمالاً عقیق هستند

در عکس‌های قدیمی که توسط مریخ‌نورد کنجکاوی گرفته شده‌اند، سنگ‌هایی با رنگ روشن‌تر روی سطح سیاره سرخ دیده شده‌اند. نمونه‌هایی از این سنگ‌ها قبلاً توسط ابزارهای مریخ‌نورد جمع‌آوری شده است و در مطالعه جدید، محققان دانشگاه ایالتی آریزونا این داده‌های آرشیوی را با استفاده از تکنیک‌های جدیدی تجزیه‌و‌تحلیل کردند.

طبق داده‌های ارائه‌شده، به‌نظر می‌رسد ترکیب سنگ‌ها بیشتر از سیلیس و آب باشد که اجزای اصلی عقیق هستند. همچنین مریخ‌نورد ناسا در نقاط مختلفی از مأموریت خود و حتی در انواع بسیار متفاوتی از سنگ‌ها، موفق به چنین کشفی شده است.

«تراویس گابریل»، نویسنده ارشد این مطالعه توضیح می‌دهد:

«تجزیه‌وتحلیل جدید ما از داده‌های آرشیوی شباهت قابل‌توجهی را بین همه هاله‌های شکستگی که بعداً مشاهده کرده‌ایم، نشان داد. دیدن اینکه این شبکه‌های شکستگی بسیار گسترده بودند و احتمالاً پر از عقیق هستند، باورنکردنی بود.»

البته این اولین‌باری نیست که موادی شبیه عقیق در مریخ کشف می‌شود. سال 2008، مدارگرد شناسایی (Reconnaissance) لکه‌های بزرگ و کم‌رنگی را در چندین منطقه از سیاره سرخ شناسایی کرد که به رسوبات سیلیس هیدراته نسبت داده شدند. درحال‌حاضر، به‌نظر می‌رسد که این مواد بسیار بیشتر از چیزی که قبلاً تصور می‌شد، گسترش یافته باشند.

این گزارش می‌تواند به این موضوع مهم اشاره داشته باشد که آب در مریخ بسیار بیشتر از چیزی که درحال‌حاضر تصور می‌شود، وجود داشته است. بااین‌حال، باید منتظر گزارش‌ها و بررسی‌های بیشتری در این رابطه باشیم.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی