ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

تکنولوژی

خنک‌سازی قدرتمندترین ابرکامپیوتر دنیا به 22,700 لیتر آب در هر دقیقه نیاز دارد

گزارشی تازه می‌گوید سریع‌ترین ابرکامپیوتر دنیا که با نام Frontier در آمریکا قرار دارد، به گردش 22,700 لیتر آب در دقیقه نیازمند است.

ایمان صاحبی
نوشته شده توسط ایمان صاحبی | ۱۸ دی ۱۴۰۱ | ۱۸:۰۰

دانشمندان در ماه مه 2022 در ایالت تنسی آمریکا از ابرکامپیوتری رونمایی کردند که رکورد یک کوینتیلیون محاسبه در ثانیه را شکست. این سیستم با نام «فرانتیر» (Frontier) در‌حال‌حاضر سریع‌ترین ابرکامپیوتر دنیاست، اما خنک‌سازی آن به حجم عظیمی آب و عملکرد ماهرانه متخصصان نیاز دارد.

به گزارش بلومبرگ، خنک نگه‌داشتن ابرکامپیوتر فرانتیر نیازمند زیرساختی بزرگ در یک مرکز تقریباً 700 متر مربعی است. این ابرکامپیوتر برای خنک‌ماندن به حدود 22,700 لیتر آب در دقیقه نیاز دارد که باید درون این سیستم جریان پیدا کند و از بیش از 9000 گره بگذرد. البته این آب لازم نیست از قبل خنک شده باشد، بنابراین مصرف انرژی در این سیستم تا حد ممکن بهینه است.

سیستم خنک‌کننده ابرکامپیوتر فرانتیر از پمپی با توان 350 اسب بخار استفاده می‌کند که می‌تواند استخری در ابعاد مسابقات المپیک را در کمتر از یک ساعت پر از آب کند.

سریع‌ترین ابرکامپیوتر جهان واقعاً چقدر قدرت دارد؟

فرانتیر به‌فاصله کوتاهی بعد از راه‌اندازی در سال 2022، توانست عنوان سریع‌ترین ابرکامپیوترین دنیا را از آن خود کند. این ابرکامپیوتر موفق شد مانعی موسوم به مانع مقیاس اگزا را بشکند؛ یعنی بتواند بیش از 1 کوینتیلیون محاسبه را در یک ثانیه انجام دهد. اگر بخواهیم مقیاسی از این رقم داشته باشیم، باید آن را با انجام 60 محاسبه در هر دقیقه در طول 4 سال، توسط تمامی اهالی کره زمین مقایسه کنیم.

لوله‌های آبی آب خنک‌تر را به سیستم منتقل می‌کنند. لوله‌های قرمز آب گرم‌شده را از سیستم بیرون می‌آورند.

ابرکامپیوتر فرانتیر در آزمایشگاه ملی اوک ریج در تنسی آمریکا در ساختمانی به رنگ قرمز قرار گرفته است. این آزمایشگاه یکی از بزرگ‌ترین مراکز تحقیق و توسعه در ایالات متحده است. محققان قصد دارند از فرانتیر که هزینه ساخت آن از سوی وزارت انرژی آمریکا تأمین شده، برای مقابله با مشکلاتی مثل مدل‌سازی اثر تغییرات اقلیمی، کشف منشأ بیماری‌ها و شناسایی الگو در داده‌های پزشکی استفاده کنند. انجام این کارها با کامپیوترهای عادی تقریباً غیرممکن است یا مدت خیلی زیادی طول می‌کشد.

ایمان صاحبی

علاقه من به فناوری به دوره نوجوانی برمی‌گرده اما از حدود سال ۹۴ کار جسته گریخته توی این فضا رو شروع کردم و از ۹۷ به‌طور جدی‌تر وارد این کار شدم. فناوری مخصوصاً بخشی که روی لبه حرکت می‌کنه، جذاب‌ترین قسمت این حوزه برام محسوب می‌شه، اما به مرور فهمیدم که همه حوزه‌ها حتی نقاط تلاقی علم و فناوری می‌تونن خیلی جذاب باشن. در کنار این‌ها دنیای فیلم، سریال و بازی‌های ویدیویی رو هم خیلی دوست دارم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (2 مورد)
  • Cyrax
    Cyrax | ۲۴ دی ۱۴۰۱

    دروغ میگن چهارتا موتور شیش سیلندر پرکینز گذاشتن اونجا خودم دودشو ا اون بالا نمایشگاهه دیدم ب هر حال موتور رادیات داره رادیات هم اب میخواد

  • دادا
    دادا | ۱۸ دی ۱۴۰۱

    اعداد این مقاله قابل تصور نیست

مطالب پیشنهادی