تحول در موتور خودروهای هیبریدی؛ پیشرانه روتاری مزدا بازمیگردد
مزدا MX-30 e-Skyactiv R-EV پلاگین هیبریدی با موتور روتاری مزدا برای تأمین قدرت ژنراتور وارد خط تولید خواهد شد.
مزدا MX-30 e-Skyactiv R-EV پلاگین هیبریدی اولین مدلی خواهد بود که با استفاده سری جدید موتور روتاری مزدا برای تأمین قدرت ژنراتور وارد خط تولید میشود. خودروسازان از سالها پیش تغییراتی در مدلهای برقی با محدوده پیمایش افزوده انجام میدادند. برخی از مدلهای اولیه خیلی ضعیف و محصول فناوری موجود در آن زمان بودند.
جای تعجب نیست که با توجه به تمایل سیتروئن به ساخت خودروهای عجیبوغریب، این شرکت ایدههای زیادی در این زمینه داشت. در اواخر دهه ۱۹۹۰، این شرکت مدل آزمایشی ساکسو دیناولت را با باتریهای نیکل کادمیوم و یک موتور ۲۰۰ سیسی دوسیلندر دوزمانه به بازار عرضه کرد. یک سال بعد، شرکت فرانسوی مدل برلینگو دیناولت را با پک باتری نیکل کادمیوم و موتور ۵۰۰ سیسی دوسیلندر چهارزمانه لومباردینی با محدوده پیمایش ۶۰ مایل روانه بازار کرد.
موتور روتاری مزدا و آئودی، تلاش برای بهترینها
برخلاف افزایشدهندههای محدوده پیمایش قدیمی، قدرت تولیدی آن مستقیماً به موتور محرک برقی منتقل میشد. با این تصور که خودرو در شب با باتری خالی و آماده برای شارژ شبانه وارد پارکینگ میشود. از آن زمان تاکنون ایدههای مشابه زیادی مطرح شدهاند. ازجمله آنها میتوان به جگوار لیمو گرین اشاره کرد؛ یک رویکرد اجرایی به همان مفهوم با استفاده از واحد افزایشدهنده محدوده پیمایش ساخت لوتوس که شامل یک موتور دوسیلندر با ژنراتور یکپارچه بود.
بنابراین بهنظر میرسید که موتورهای دوسیلندر برای افزایشدهندههای محدوده پیمایش مناسب باشند، تا اینکه آئودی ثمره برنامه A1 E-tron را در سال ۲۰۱۰ رونمایی کرد. آئودی A1 برقی از پک باتری لیتیوم یونی ۱۲ کیلووات-ساعتی با پشتیبانی یک موتور روتاری ۲۵۴ سیسی بهره میبرد. این ترکیب در زمان نیاز با یک ژنراتور ۱۵ کیلووات کار میکرد و بهراحتی داخل لاستیک زاپاس نصب میشد.
رانندگی با این خودرو بسیار لذتبخش بود؛ موتور تقریباً بدون صدا بود و با یک بار شارژ کامل میتوانست با مصرف ۱۲ لیتر بنزین مسافتی در حدود ۱۵۰ مایل (حدود ۲۲۰ کیلومتر) را طی کند. همه این موارد برای مزدا R-EV با موتور روتاری 8C که عملکردی مشابه با موتور کوچکتر A1 داشت، خوب است.
جزئیات موتور چرخشی مزدا
این موتور با شعاع دوران ۱۲۰ میلیمتر و عرض کلی ۸۴۰ میلیمتر نسبتاً کوچک است. محدوده پیمایش باتری ۱۷.۸ کیلووات ساعت، ۵۳ مایل و توان پیشرانه برقی ۱۶۸ اسب بخار و نیز گشتاور آن ۱۹۲ پوند فوت است. موتورهای دورانی مزدا در گذشته بهدلیل گشتاور کمتر، مصرف سوخت بیشتر و چالشهای زیاد در کنترل آلایندگی، مورد انتقاد قرار گرفته بودند. اما اگر این موتور روتاری بهطور کامل از پیشرانه مکانیکی جدا شود، آیا سرانجام نقش ایدهآل خود را یافته است؟
8C برای اولینبار به تکنولوژی تزریق مستقیم مجهز است. نسبت تراکم بالاتر ۱۱.۹:۱ و دریچههای دوران عریضتر (از ۲ میلیمتر به ۲.۵ میلیمتر) دارد و نیازی به واکنش نسبت به فشار پای راننده روی پدال گاز ندارد. برخلاف پیشرانه A1 E-tron، موتور روتاری مزدا در یک دور موتور ثابت کار نمیکند، بلکه در محدوده ۲۰۰۰ تا ۴۵۰۰ دور در دقیقه کار میکند. این کار برای ایجاد ارتباط بهتر بین فعالیت موتور و تجربه رانندگی انجام میشود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.