ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

هوش مصنوعی متا
هوش مصنوعی

هوش مصنوعی متا می‌تواند افکار انسان‌ها را با دقت 80 درصد بخواند

عملکرد هوش مصنوعی متا مانند رابط‌های مغزی موجود ازجمله نورالینک است اما برخلاف آنها نیازی به کاشت تراشه در مغز ندارد.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۸ بهمن ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۰

تیم تحقیقاتی هوش مصنوعی متا به رمزگشایی افکار انسان‌ها نزدیک می‌شود. غول فناوری در همکاری با Basque Center on Cognition, Brain, and Language، مدل هوش مصنوعی توسعه داده است که می‌تواند جملات انسان را براساس فعالیت مغز او با دقت 80 درصد بازسازی کند.

براساس پستی که در وبلاگ متا منتشر شده، این مدل براساس روشی غیرتهاجمی برای ضبط فعالیت مغزی ساخته شده است. طبق گفته‌های شرکت، مدل آنها می‌تواند زمینه‌ساز فناوری‌هایی باشد که امکان حرف‌زدن را به افرادی که این توانایی خود را از دست داده‌اند، برمی‌گردانند.

نحوه عملکرد مدل هوش مصنوعی متا

برخلاف رابط‌های مغزی موجود (مانند نورالینک) که اغلب به کاشت ایمپلنت نیاز دارند، فناوری ساخته متا از تکنیک‌های مغناطیس‌نگاری‌مغزی (MEG) و نوار مغزی (EEG) استفاده می‌کند.

با کمک این تکنیک‌ها فعالیت مغزی بدون نیاز به جراحی اندازه‌گیری می‌شود. مدل هوش مصنوعی متا با استفاده از داده‌های ضبط‌شده از مغز 35 داوطلب آموزش دیده است که درحال تایپ جملات بوده‌اند. طبق ادعای متا، این مدل می‌تواند با استفاده از داده‌های MEG تا 80 درصد کاراکترهای تایپ‌شده را با دقت پیش‌بینی کند که این رقم حداقل دوبرابر مؤثرتر از رمزگشایی مبتنی‌بر EEG است.

البته این فناوری هنوز محدودیت‌هایی دارد. به گفته متا، استفاده از تکنیک MEG به اتاقی با سیستم محافظ مغناطیسی نیاز دارد و برای دقیق‌ بودن داده‌ها شرکت‌کنندگان باید بی‌حرکت بمانند. همچنین این فناوری فقط روی افراد سالم آزمایش شده است و کارایی آن برای افرادی که دچار آسیب مغزی شده‌اند، هنوز مشخص نیست.

علاوه‌‌براین، هوش مصنوعی متا همچنین به محققان کمک می‌کند درک بهتری از نحوه تبدیل ایده‌ها به زبان توسط مغز پیدا کنند. مدل هوش مصنوعی داده‌های MEG را تحلیل و فعالیت مغزی را در سطح میلی‌ثانیه ردیابی می‌کند. این مدل نشان می‌دهد مغز چگونه هنگام تایپ‌کردن، افکار انتزاعی را به کلمات، هجاها و حتی حرکات انگشت تبدیل می‌کند.

یکی از یافته‌های کلیدی تحقیق متا استفاده مغز از مکانیزمی با نام «کد عصبی دینامیک» است که مراحل مختلف شکل‌گیری زبان را به هم پیوند می‌دهد و درعین‌حال اطلاعات گذشته را در دسترس نگه می‌دارد. این مکانیزم می‌تواند توضیح دهد چگونه انسان‌ها هنگام صحبت یا تایپ‌کردن به‌شکلی روان ساختار جملات را شکل می‌دهند.

باوجوداین‌، هوش مصنوعی متا درحال‌حاضر برای استفاده در دنیای واقعی آماده نیست. این شرکت می‌گوید دقت رمزگشایی آن هنوز نیاز به بهبود دارد و محدودیت‌های سخت‌افزاری MEG باعث می‌شود استفاده از آن در خارج از آزمایشگاه‌ها عملی نباشد.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی