ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

مغز انسان
نجوم و فضا

تحقیق جدید: سلول‌های مغز انسان در فضا سریع‌تر رشد می‌کند

به گفته دانشمندان، در سلول‌های مغزی فرستاده شده به ایستگاه فضایی سطح بالاتری از ژن‌های مربوط به بلوغ مشاهده شده است.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۹ آذر ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۰

دانشمندان برای بررسی تاثیر گرانش بسیار ضعیف (Microgravity) بر مغز انسان، اُرگانوییدهای مغزی استخراج شده از سلول‌های بنیادی را به ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) ارسال کرده‌اند. پس از یک ماه حضور در مدار زمین، اکنون دانشمندان در تحقیقی گفته‌اند که ارگانوییدها سالم مانده‌اند و سرعت رشد آنها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

توانایی گرانش بسیار ضعیف برای تغییر ماهیچه‌ها، استخوان‌ها، سیستم ایمنی و شناخت انسان‌ها یک امر شناخته شده است، اما تاکنون درباره تاثیر آن بر مغز اطلاعات کمی وجود داشته است.

تاثیر گرانش بسیار ضعیف بر مغز انسان

برای کشف نحوه واکنش سلول‌های مغزی به Microgravity، دانشمندان Scripps Research با همکاری بنیاد سلول‌های بنیادی نیویورک، توده‌های کوچکی از اُرگانوییدهای مغزی مشتق‌ شده از سلول‌های بنیادی را ISS ارسال کرده‌اند.

نکته قابل‌توجهی که در تحقیق آنها وجود دارد این است که سلول‌های ارسال شده به فضا در مقایسه با اُرگانوییدهایی که به‌صورت یکسان روی زمین آزمایش شده‌اند، سریع‌تر رشد کرده‌اند. به گفته محققان، پس از یک ماه در سلول‌های فضایی شواهدی از «تخصص گرایی» نیز وجود داشته است.

برای بررسی نحوه تاثیر محیط فضا بر عملکردهای سلول‌های مغزی، محققان الگوهای بیان RNA (که فعالیت ژن را نشان می‌دهند) آنها را با نمونه‌های زمینی مقایسه کرده‌اند.

آنها سپس در کمال تعجب متوجه شدند که در سلول‌هایی که در معرض گرانش بسیار ضعیف بوده‌اند، سطح بالاتری از ژن‌های مربوط به بلوغ وجود دارد. همچنین ژن‌های مربوط به تکثیر آنها نسبت به سلول‌های زمینی کمتر بوده است. بنابراین سلول‌های فضایی سریع‌تر رشد کرده و کمتر تکثیر شده‌اند.

دانشمندان همچنین اشاره کرده‌اند که در سلول‌های فضایی شواهد کمتری از ژن‌های مرتبط با استرس وجود داشته است اما برای مشخص‌شدن علت این موضوع باید تحقیقات بیشتری انجام شود.

نتایج این تحقیق که می‌تواند تاثیرات عصبی بالقوه سفر فضایی را بیشتر روشن کند، در مجله علمی Stem Cells Translational Medicine منتشر شده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی