ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

استارشیپ
نجوم و فضا

پژوهش جدید: انفجار استارشیپ اسپیس ایکس حفره بزرگی در جو زمین ایجاد کرده بود

دانشمندان می‌گویند این حفره که تا حدود 1930 کیلومتر وسعت داشت، در یونوسفر شکل گرفته بود و اکنون بهبود یافته است.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۰۰

دانشمندان در تحقیق جدیدی ادعا کرده‌اند انفجار موشک استارشیپ شرکت اسپیس ایکس در دومین پرواز آزمایشی خود، حفره‌ای عجیب در جو زمین به‌ وجود آورده بود.

در دومین پرواز آزمایشی موشک استارشیپ، بوستر سوپرهوی پس از جدا شدن از بخش مرحله دوم راکت، در ارتفاع تقریباً 90 کیلومتری منفجر شد. طبق پژوهشی جدید که مجله Geophysical Research Letters منتشر کرده است، دانشمندان می‌گویند این اتفاقات در ترکیب با یکدیگر باعث شدند حفره‌ای موقت در ناحیه‌ای از جو به نام یونوسفر ایجاد شود.

یونوسفر تقریباً شامل 80 تا 640 کیلومتر بالاتر از سطح زمین می‌شود. به‌ گفته محققان، استارشیپ که سریع‌تر از سرعت صوت درحال حرکت بود، امواج صوتی مخروطی مانندی را به این منطقه فرستاده بود.

وضعیت غیرمنتظره امواج تولیدشده از انفجار استارشیپ

«یوری یاسیوکویچ»، نویسنده ارشد این پژوهش و فیزیک‌دان جوی مؤسسه فیزیک خورشیدی-زمینی روسیه، به خبرگزاری روسی TASS می‌گوید:

«این امواج دامنه بسیار زیادی داشتند اما غیرمنتظره‌ترین نکته نوسانات زیاد آن‌ها و امواجی که در جهت شمال منتشر کردند، بوده است. معمولاً وقتی فضاپیماها پرتاب می‌شوند، امواج انتشاریافته به‌سمت جنوب مشاهده می‌شوند.»

به گفته آن‌ها، امواج صوتی حاصل از انفجار استارشیپ باعث شده بود الکترون‌های آن منطقه از جو ناپدید شوند و بار اتم‌های مجاور خنثی شود؛ درنتیجه حفره‌ای یونوسفری تشکیل شود که تا حدود 1930 کیلومتر وسعت داشت.

یاسیوکویچ می‌گوید:

«چنین حفره‌هایی معمولاً در اثر فرایندهای شیمیایی در یونوسفر به‌دلیل تعامل با سوخت موتور ایجاد می‌شوند.»

محققان می‌گویند این اولین حفره غیرشیمیایی کشف‌شده در یونوسفر است که به واسطه انفجاری دست‌ساز ایجاد شده است.

درنهایت، به‌ گفته محققان، این حفره پس از 30 تا 40 دقیقه کمابیش بهبود یافت. آن‌ها می‌گویند علاوه‌بر انفجار موشک‌ها، برخی پدیده‌های طبیعی مانند فوران‌های آتشفشانی نیز می‌توانند باعث اختلال در یونوسفر شوند.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی