ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

بایک U5 پلاس
اخبار خودرو

بایک U5 پلاس وارد خط تولید شد؛ رقیب تارا و شاهین در راه بازار

سابرینا پلاس دومین فیس‌لیفت از بایک U5 پلاس به حساب می‌آید که در سال ۲۰۲۱ وارد بازار چین شد.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۲۹ تیر ۱۴۰۴ | ۲۰:۳۰

تصاویر منتشر شده از خط تولید دیارخودرو در شهرستان گلپایگان، نشان می‌دهد که بایک U5 پلاس وارد خط تولید این شرکت شده است. این خودرو که با نام سابرینا پلاس و بیجینگ U5 پلاس نیز شناخته می‌شود، یک سدان اقتصادی مونتاژی است.

بایک U5 پلاس پس از ورود به بازار، رقیبی برای تارا و شاهین اتوماتیک خواهد بود. درصورتی‌که دیارخودرو بتواند این سدان را با شرایط فروش اقساطی به مشتریان عرضه کند، بسیاری از مشتریان ترجیح می‌دهند به‌جای خرید تارا و شاهین اتوماتیک با روش نقدی، بایک U5 پلاس را به روش اقساطی خریداری کنند. محدوده تقریبی قیمت این خودرو، حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است. البته درنهایت تغییرات نرخ ارز و همچنین وضعیت بازار در زمان عرضه، مشخص می‌کنند که قیمت نهایی بیجینگ U5 پلاس چقدر خواهد بود.

نگاهی کوتاه به بایک U5 پلاس

سابرینا پلاس دومین فیس‌لیفت از بایک U5 پلاس به حساب می‌آید که در سال ۲۰۲۱ وارد بازار چین شد. این خودرو در سال ۲۰۱۴ به بازار چین عرضه شد. بایک از سال ۲۰۱۸، نسخه فیس‌لیفت این خودرو را وارد بازار چین کرد. در سال ۲۰۲۱، بیجینگ U5 پلاس دومین فیس‌لیفت خود را تجربه کرد. سابرینا پلاس نیز براساس آخرین فیس‌لیفت این خودرو به تولید خواهد رسید.

Baic U5 Plus

بیجینگ U5 پلاس براساس پلتفرم ساب ۳-۹ توسعه یافته است. شرکت سوئدی ساب پس از ورشکستگی در اوایل دهه گذشته میلادی، تحت تملک بایک چین درآمد. چینی‌ها نیز از پلتفرم‌های ساب برای توسعه محصولات خود بهره بردند. به همین دلیل است که بیجینگ U5 پلاس با وجود ذات اقتصادی خود، طراحی جذابی دارد و ممکن است در جلب نظر مشتریان ایرانی موفق عمل کند.

مشخصات فنی

برای سابرینا پلاس از پیشرانه ۱.۵ لیتری ۴ سیلندر تنفس طبیعی استفاده خواهد شد. این پیشرانه حداکثر ۱۱۱ اسب‌بخار قدرت و ۱۴۲ نیوتن‌متر گشتاور آزاد می‌کند. گیربکس اتوماتیک CVT وظیفه انتقال قدرت به محور جلو را برعهده دارد. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو ۶ لیتر بر صد کیلومتر عنوان شده است.

Baic U5 Plus
Baic U5 Plus

بایک سابرینا پلاس در مقایسه با خودروهایی نظیر تارا اتوماتیک و شاهین پلاس اتوماتیک، راندمان فنی پایین‌تری ارائه می‌دهد. ممکن است در نهایت شتاب و کشش این خودرو نیز کمتر از رقبایش باشد. بنابراین تنها وجه مثبت باقی مانده برای این خودرو در رقابت با خودروهای داخلی، دوام و کیفیت بخش فنی آن است. پیشرانه این خودرو از توربوشارژر یا سیستم تزریق مستقیم سوخت استفاده نمی‌کند و به همین دلیل در برابر سوخت بی‌کیفیت مقاوم است.

امکانات و تجهیزات

سابرینا پلاس در بخش امکانات رفاهی و ایمنی می‌تواند با دو رقیب ایرانی خود برابری کند. ازجمله تجهیزات این خودرو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

چهار کیسه هوا، دوربین ۳۶۰ درجه، رادار نقطه کور، هشدار خروج از خط، هشدار برخورد از جلو، سانروف، فرمان کمکی برقی، فناوری LED برای چراغ‌ها، ورود بدون کلید و استارت دکمه‌ای، سامانه کنترل کشش و سامانه کنترل پایداری، سیستم نظارت بر فشار باد تایرها، حالت رانندگی اسپرت، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین دنده‌عقب، کروز کنترل و رینگ آلومینیومی.

دیار خودرو
دیار خودرو

به‌زودی شرایط فروش این خودرو منتشر خواهد شد و ما نیز از طریق بخش خودرو دیجیاتو، این بخشنامه را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی