ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

بیجینگ U5 پلاس
اخبار خودرو

بایک سنوا پلاس به‌زودی وارد بازار ایران می‌شود

بیجینگ U5 پلاس که در برخی بازارها با برند سنوا عرضه می‌شود، با لقب بایک سنوا پلاس وارد بازار ایران خواهد شد.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۳:۴۵

دیارخودرو اخیراً ۲ محصول از بایک به نام‌های سنوا و سابرینا را وارد بازار ایران کرد. اکنون بیجینگ U5 پلاس که در برخی بازارها با برند سنوا عرضه می‌شود، با لقب بایک سنوا پلاس وارد بازار ایران خواهد شد. البته ممکن است دیارخودرو این محصول را با نام اصلی، بیجینگ U5 پلاس، وارد بازار ایران کند. این شرکت بایک X35 را با نام تیگارد X35 در ایران تولید می‌کند و بیجینگ X55 و بیجینگ X7 را نیز با برند اصلی در کشورمان عرضه کرده است.

بیجینگ U5 پلاس با نام‌های بایک سنوا D50 نیز در برخی بازارها عرضه شده است. این خودرو در نمایشگاه خودرو تهران 1403 نمایش داده شد. اکنون مشخصه‌های فنی آن نیز منتشر شده‌اند تا به‌زودی شاهد عرضه این محصول در بازار باشیم. قیمت تقریبی بیجینگ U5 پلاس یک‌میلیارد و 500 میلیون تومان اعلام شده است. دیارخودرو شرایط فروش این خودرو را در روزهای آینده منتشر خواهد کرد.

مشخصات فنی بیجینگ U5 پلاس

بایک سنوا پلاس مانند بسیاری از خودروهای چینی، به موتور 1.5 لیتری چهارسیلندر مجهز است. این پیشرانه 112 اسب‌بخار قدرت و 142 نیوتن‌متر گشتاور آزاد می‌کند؛ بنابراین موتور این خودرو تنفس طبیعی است. گیربکس اتوماتیک CVT نیز وظیفه انتقال قدرت به محور جلو را در این خودرو بر عهده دارد. پیشرانه بیجینگ U5 پلاس از سیستم عدم آلایندگی یورو 6 پیروی می‌کند.

بیجینگ U5 پلاس

سیستم تعلیق بایک سنوا پلاس در جلو مک‌فرسون و در عقب میله پیچشی است. ترمزها نیز در 4 چرخ دیسکی هستند. ابعاد این خودرو 4660 میلی‌متر طول، 1820 میلی‌متر عرض و 1480 میلی‌متر ارتفاع و فاصله محوری این خودرو نیز 2670 میلی‌متر است. باک سوخت سنوا پلاس 48 لیتر حجم دارد و حجم صندوق عقب آن به 430 لیتر می‌رسد. رینگ‌های این خودرو از نوع 17 اینچی هستند.

امکانات رفاهی و ایمنی بیجینگ U5 پلاس به شرح زیر است:

ایمنی:

سیستم‌های ترمز ABS ،EBD و EBA، هشدار خروج از خط (LDW)، رادار نقطه کور (BSD)، کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)، کنترل کشش (TCS)، کنترل حرکت در سربالایی (HHC)، پایش فشار باد تایرها (TPMS)، دوربین 360 درجه، 4 کیسه هوا، ایزوفیکس (برای صندلی کودک)، قفل خودکار درها هنگام تصادف، کمربندهای ایمنی پیش‌کشنده، سیستم ضدسرقت ایموبلایزر، چراغ‌های روشنایی روز (DRL)،‌ مه‌شکن جلو و عقب،‌ تنظیم ارتفاع برقی چراغ‌های جلو.

سنوا

رفاهی:

صندلی‌های چرمی با طرح اسپرت، تنظیم دستی صندلی راننده در 6 جهت و سرنشین در 4 جهت، کنسول میانی برای صندلی‌های جلو، سیستم مولتی‌مدیا با نمایشگر لمسی 12.3 اینچی، صفحه کیلومتر دیجیتال 7 اینچی، اتصال بلوتوث و کارلینک وای‌فای، سانروف، فرمان چندحالته چرمی  دی کات با طرح اسپرت، آینه‌های جانبی برقی تاشونده، خروجی برق 12 ولت، 2 پورت USB،‌ سیستم صوتی با 6 بلندگو، چراغ‌های جلو LED با قابلیت تنظیم ارتفاع نور، سیستم ضدمانع (Anti-trap) برای شیشه بالابر و سانروف.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی