ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

موتور N20 سایپا
اخبار خودرو

موتور N20 سایپا معرفی شد؛ پیشرانه جدید شاهین و آریا

موتور N20 سایپا در واقع یکی از پیشرانه‌هایی است که چینی‌ها لیسانس مونتاژ آن را از میتسوبیشی خریده‌اند و اکنون به دست سایپا رسیده است.

مرتضی قانع
نوشته شده توسط مرتضی قانع | ۶ تیر ۱۴۰۳ | ۱۳:۲۵

سایپا در نوزدهمین نمایشگاه بین‌المللی قطعات خودرو تهران، از چند پیشرانه جدید رونمایی کرد. این پیشرانه‌ها روی نسل جدید خودروهای این شرکت نصب خواهند شد. یکی از این پیشرانه‌ها موتور N20 سایپا است که در شاهین جوانان و سایپا آریا استفاده خواهند شد.

موتور N20 سایپا در واقع یکی از پیشرانه‌هایی است که چینی‌ها لیسانس مونتاژ آن را از میتسوبیشی خریده‌اند. شرکت DAE چین این پیشرانه با اصالت میتسوبیشی را مونتاژ می‌کند. موتور N20 سایپا قابلیت تولید در نسخه‌های MPI و GDI را دارد و حتی می‌توان روی آن توربوشارژر بست! نسخه توربوشارژر و تزریق مستقیم سوخت این پیشرانه (TGDi) روی چانگان Uni-K نصب شده است، خودرویی که سایپا قصد وارداتش را دارد.

جزئیاتی بیشتر از موتور N20 سایپا

پیشرانه N20 سایپا از استاندارد عدم‌آلایندگی یورو 6 بهره می‌برد. نسخه تنفس طبیعی این پیشرانه که برای سایپا آریا در نظر گرفته شده است، سیستم تزریق غیرمستقیم سوخت یا MPi همراه سیستم زمان‌بندی متغیر دوگانه سوپاپ‌ها (DVVT) را نیز دارد. حداکثر راندمان این پیشرانه 147 اسب‌بخار قدرت و 204 نیوتن‌متر گشتاور است. سایپا قصد دارد در آینده نسخه GDi (تزریق مستقیم سوخت) این پیشرانه را نیز روی سایپا آریا و شاهین جوانان نصب کند.

مکمل هر پیشرانه جعبه‌دنده مناسب آن خواهد بود. سایپا برای تکمیل موتور N20 خود، از گیربکس شش‌سرعته اتوماتیک DAE استفاده می‌کند. این گیربکس در محصولات ایران‌خودرو، مانند تارا اتوماتیک، نیز نصب شده است. ازآن‌جایی‌که هم موتور هم گیربکس سایپا آریا ساخت DAE هستند، انتظار می‌رود موتور و گیربکس این خودرو به‌خوبی با یکدیگر کالبیره شده باشند.

موتور N20 سایپا

بدون شک عرضه سایپا آریا و سایپا شاهین جوانان با موتور دولیتری تنفس طبیعی باعث محبوبیت آن‌ها خواهد شد. درحال‌حاضر حجیم‌ترین پیشرانه‌های موجود روی خودروهای سواری داخلی، موتورهای 1.8 لیتری سری XU7 پژو هستند که فناوری آن‌ها متعلق به دهه 1980 میلادی است؛ بنابراین عرضه خودرویی داخلی با قیمت مناسب، پیشرانه‌ حجیم و البته تنفس طبیعی باعث جذب خریداران بسیاری خواهد شد. البته سایپا باید روند توسعه محصولاتش را تسریع کند. این شرکت معمولاً در رویه توسعه و عرضه خودروهای جدید به بازار کندتر از ایران‌خودرو عمل کرده است.

مرتضی قانع

من مرتضی قانع هستم، متولد 1373 در اراک، دانش آموخته مهندسی کامپیوتر و مدیریت بازرگانی. سال 1396 کار خودم را در حوزه تولید محتوا در زمینه‌های خودرو، فناوری و نظامی آغاز کردم. از آن زمان تاکنون، من هزاران مطلب مختلف در حوزه های متفاوت نوشتم و با رسانه‌های مختلفی همکاری کردم. البته بخش درخشان کارنامه من، همکاری تمام‌وقت با دیجیاتو از سال 1402 است.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی