ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

مقایسه مادربرد فاطر و ایسوس
نقد و بررسی‌

بررسی دیجیاتو: مقایسه مادربرد فاطر H610M و ایسوس H610M

آیا اولین مادربرد ایرانی می‌تواند در برابر رقیب پر‌آوازه تایوانی‌اش قد علم کند؟

نیما جلالی
نوشته شده توسط نیما جلالی | ۲۷ آبان ۱۴۰۲ | ۲۱:۴۵

مادربرد از قطعات اصلی هر کامپیوتر است و تهیه مادربرد مناسب از اصلی‌ترین کارها پیش از جمع‌آوری کامل رایانه شخصی محسوب می‌شود. شرکت‌های مطرحی مانند ایسوس، گیگابایت و ام‌اس‌آی سال‌هاست که بازار مادربرد را در ایران و جهان در اختیار گرفته‌اند، اما حالا شرکت فاطر با تولید اولین مادربرد ایرانی به جنگ این بزرگان رفته است. فاطر تولیدکننده اولین سری از مادربردهای ایرانیست که مدل‌های اقتصادی مختلفی از مادربردهای سری H و B را روانه بازار کرده است. مادربرد فاطر H610M-K DDR4 یکی از تولیدات اقتصادی این شرکت تلقی می‌شود و برای استفاده عمومی یا نیمه‌حرفه‌ای کاربرد دارد. در ادامه می‌خواهیم این مادربرد ایرانی را با مدل مشابه یعنی ایسوس H610M-K مقایسه کنیم. با دیجیاتو همراه باشید.

شرکت‌های ایرانی سال‌هاست که درزمینه تولید لوازم جانبی مانند ماوس، کیبورد، هدفون و حتی قطعاتی نظیر کیس و پاور تجربه دارند، اما طی این مدت خبر خاصی از تولید قطعات اصلی کامپیوتر توسط ایرانی‌ها نبود. شرکت «فاطر داده‌پردازی راحیل» با نام تجاری «فاطر» برای اولین‌بار وارد حوزه تولید و عرضه انواع مادربرد از سری‌های H510 و H610 در کنار B560 و B660 شده است. این محصولات همگی در رده مادربردهای اقتصادی قرار می‌گیرند که می‌توانید با صرف هزینه مناسب آن‌ها را تهیه نمایید. در این مطلب قصد داریم مادربرد سری H610 اینتل از برندهای فاطر و ایسوس را با هم مقایسه کنیم تا ببینیم که این محصول چه حرف‌هایی برای گفتن دارد. نکته آنکه قیمت هر دو محصول درحال‌حاضر در بازار ایران حدود ۴.۵ میلیون تومان است. مادربرد فاطر H610M-K DDR4 از طریق سایت این شرکت قابل خریداری است.

مقایسه ویدیویی مادربرد فاطر H610M-K و ایسوس H610M-K

مقایسه کلی قابلیت‌ها و ویژگی‌های مادربرد فاطر و ایسوس سری H610

مقایسه مادربرد فاطر و ایسوس
مقایسه مادربرد فاطر و ایسوس

ابتدا از مقایسه ظاهر دو مادربرد فاطر و ایسوس شروع می‌کنیم. معمولاً نباید از محصولات اقتصادی این حوزه انتظار زیبایی ظاهری داشته باشید. این دو مادربرد ایرانی و تایوانی نیز از این قاعده مستثنا نیستند. تفاوت‌های ظاهری بین دو محصول نیز چندان چشم‌گیر نیست و جز جای‌گیری متفاوت برخی قطعات و شکل‌و‌شمایل متفاوت برخی قسمت‌های جزئی، سایر قسمت‌های مادربردها به‌هم شبیه هستند. فاطر و ایسوس مادربرد سری H610 خود را با فرم فکتور MicroATX روانه بازار می‌کنند و برای استفاده از آن‌ها نیازی به کیس بزرگ ندارید.

مقایسه مادربرد فاطر و ایسوس

زمان آن است که کمی بیشتر در جزئیات دقیق شویم. چیپست به‌کاررفته در این مادربردها ارزان‌ترین و پایین‌رده‌ترین چیپ سری Alder Lake اینتل محسوب می‌شود. بنابراین می‌بایست کانفیگ سخت‌افزاری متناسب با این مادربردها را برای آن‌ها انتخاب کنید. دیجیاتو برای بررسی مادربرد فاطر و ایسوس سری H610 از کانفیگ سخت‌افزاری زیر استفاده کرده است که یکی از معقول‌ترین ترکیب‌ها برای راه‌اندازی رایانه شخصی با قیمت مناسب محسوب می‌شود:

  • پردازنده مرکزی اینتل Core i3-12100
  • ۸ گیگابایت حافظه رم DDR4 کروشیال
  • ۵۱۲ گیگابایت حافظه SSD لکسار

مادربرد فاطر و ایسوس با چیپ اینتل H610 از سوکت LGA1700 بهره می‌برند. این سوکت به شما اجازه می‌دهد که پردازنده‌های سلرون، پنتیوم و Core اینتل نسل ۱۲ و ۱۳ را روی این مادربردها به‌کار بگیرید. البته پیشنهاد می‌شود که تا جای ممکن روی این قطعات از پردازنده‌های قدرتمند و پرمصرف استفاده نکنید. بررسی‌های دیجیاتو نیز نشان می‌دهند که پردازنده Core i3 اینتل از نسل ۱۲ می‌تواند منطقی‌ترین عملکرد نسبت به توان این مادربردها را ارائه دهد. بنابراین بهتر است به فکر جمع‌آوری سیستم گیمینگ با این مادربردهای اقتصادی نباشید.

هرکدام از این مادربردها از دو عدد اسلات حافظه رم با پشتیبانی از حداکثر ۶۴ گیگابایت رم DDR4-3200MHZ برخوردارند و در کنار آن به اسلات‌های PCIe 4.0 x16 و PCIe 3.0 x1 به همراه اسلات اختصاصی M.2 نسل ۳ مجهزند. یکی از برتری‌های جالب‌توجه نماینده فاطر در برابر رقیبش، امکان به‌اشتراک‌گذاری بیشتر رم با پردازشگر گرافیکی مجتمع است: مادربرد H610M-K ایسوس قابلیت به‌اشتراک‌گذاری ۵۱۲ مگابایت رم به‌عنوان حافظه گرافیکی را در اختیار شما می‌گذارد، اما این رقم در مادربرد فاطر دو‌برابر شده است و به یک گیگابایت می‌رسد. در بخش ارتباطات نیز اکثر مشخصه‌های محصولات مورد مقایسه مشابه هستند اما نماینده فاطر درگاه دیسپلی‌پورت را هم در اختیارتان قرار می‌دهد.

عملکرد خنک‌کننده‌ها و تعدد قابلیت‌های خنک‌سازی از دیگر مؤلفه‌های مهم در انتخاب مادربرد است. در این بخش فاطر دست کاربران را بیشتر از رقیب تایوانی‌اش باز گذاشته است؛ کاربران می‌توانند از ۲ عدد فن بیشتر روی مادربرد H610M-K ساخت این برند استفاده کنند. از طرف دیگر برخلاف نماینده ایسوس، امکان تعبیه خنک‌کننده مایع حرفه‌ای روی اولین مادربرد ایرانی وجود دارد؛ اما به‌احتمال‌فراوان کسی نیازی به بستن خنک‌کننده‌های گران‌قیمت روی این مادربرد اقتصادی ندارد. 

وجود شیلد برای اسلات کارت گرافیک مادربرد فاطر یکی دیگر از مزایای آن نسبت به مادربرد ایسوس است که باعث افزایش تحمل فیزیکی این درگاه شده و به دفع بهتر حرارت و مقاومت در برابر امواج الکترومغناطیسی نیز کمک می‌کند. اما این موارد تنها در صورتی کاربرد خواهد داشت که روی این دستگاه از کارت گرافیک حرفه‌ای و گران‌قیمت استفاده کنید. فاطر با تعبیه دیباگر در اولین سری مادربرد H610 خود نیز عیب‌‌یابی راحت‌تر و سریع مادربرد حین به‌ مشکل برخوردن کارکرد سیستم را امکان‌پذیر می‌کند.

پشتیبانی از حافظه‌های Optane اینتل یکی دیگر از ویژگی‌‌‌های مادربرد H610M-K فاطر است که در همتای تایوانی آن شاهد چنین قابلیتی نیستیم. این نوع حافظه‌‌ها نیز کاربران خاص خود را دارند و اگر شما از دسته همین کاربران هستید، مادربرد فاطر کارتان را راه می‌‌اندازد. فناوری Resizable Bar نیز تنها در مادربرد فاطر وجود دارد. این فناوری افزایش نسبتاً قابل‌‌توجه نرخ فریم بازی‌‌ها را ممکن می‌کند؛ البته این قابلیت هم در صورتی کاربردی است که برخلاف پیشنهاد ما، بخواهید سیستم گیمینگ خود را با مادربرد H610 اسمبل کنید.

مقایسه مادربرد فاطر و ایسوس

یکی از بخش‌های عجیب مقایسه بین مادربرد فاطر و ایسوس، به‌کارگیری قطعات باکیفیت‌تر در برخی بخش‌های مادربرد ایرانی است. به‌طور مثال، فاطر از خازن‌های پرظرفیت‌تر شرکت ژاپنی نیچیکان برای بخش صدا استفاده کرده که می‌تواند منجر به بهبود عملکرد صوتی دستگاه شود. ماسفت‌های شرکت مطرح آلفا امگا نیز از دیگر مزایای این مادربرد است. فاطر حتی پا را فراتر گذاشته و به‌جای استفاده از ماسفت‌‌های Low Side - High Side در مادربرد H610 ایسوس، به سراغ به‌کارگیری ماسفت‌‌های DrMOS رفته است که فناوری پیشرفته‌‌تری دارد. حضور این تکنولوژی بیشتر در مادربرد‌های رده‌‌بالاتر تایوانی‌ها به‌‌چشم می‌‌‌خورد.

پس از مرور مشخصه‌های کلی دو مادربرد، نوبت به تست و بررسی عملکرد آن‌ها در بنچمارک‌ها می‌رسد.

مقایسه عملکرد سخت‌افزاری

گاهی مادربردها می‌توانند تا‌‌ٔثیر قابل‌توجهی روی عملکرد رایانه شخصی شما بگذارند؛ به‌همین‌ترتیب باید مادربردی را انتخاب کنید که توانایی کنترل حرارت و حفظ پایداری عملکرد رایانه شخصی‌تان را داشته باشد. این موضوع در رابطه با مادربرد فاطر و ایسوس نیز صدق می‌کند. پیرامون بررسی عملکرد پردازنده مرکزی، حافظه SSD و رم تست‌های مختص به هرکدام از این بخش‌ها را روی آن‌ها اجرا کردیم. 

برای بررسی عملکرد این مادربردها، تست‌های مربوط به پردازنده، یعنی گیک‌بنچ، سینه‌بنچ R23 و پی‌سی‌مارک را معیار قرار دادیم. لازم به ذکر است که مادربرد فاطر در این مقایسه با دو حالت مختلف تحت تست‌های بنچمارک قرار گرفت. مادربرد فاطر برخلاف رقیب تایوانی‌اش، در حالت پیش‌فرض توان پردازنده و سرعت چرخش فن نامحدود ندارد؛ اما اعمال تغییر در تنظیمات BIOS مادربرد فاطر می‌تواند این محدودیت را برطرف کند. در جدول زیر، امتیازات درج‌شده در پرانتز مربوط به فرایند انجام تست پس از اعمال همین تنظیمات است:

برند مادربردCineBench R23
Single-Core
CineBench R23
Multi-Core
CineBench R23
Multi-Core (30 Min)
فاطر1605
(1653)
8003
(8254)
7771
ایسوس161482168207
برند مادربردGeekBench 6
Single-Core
GeekBench 6
Multi-Core
PCMark 10
فاطر2186
(2223)
6293
(6471)
4865
(5056)
ایسوس217963254952

طبق جدول‌های بالا، می‌بینید عملکرد مادربرد فاطر و ایسوس کاملاً در یک سطح قرار دارند. در حالت تنظیمات پیش‌فرض بایوس، مادربرد ایسوس با اختلاف بسیار کم در بعضی از تست‌ها بهتر عمل می‌کند، اما پس از تغییر تنظیمات بایوس و رفع محدودیت‌های توان پردازنده و سرعت فن، کفه ترازو اندکی به‌سمت مادربرد فاطر سنگین می‌شود. البته این نکته را هم باید درنظر بگیریم که کاربران عادی و به‌خصوص افرادی که دنبال خرید سیستم‌های اقتصادی هستند، معمولاً به سراغ تنظیمات بایوس نمی‌روند و از همان ویژگی‌های پیش‌فرض استفاده می‌کنند. درمجموع با اطمینان می‌توان گفت که مادربردهای فاطر و ایسوس با چیپ H610 عملکرد مشابهی دارند. 

جمع‌بندی

مقایسه مادربرد فاطر و ایسوس

در این مقایسه دیدیم که فاطر به‌عنوان یک برند ایرانی، محصولی مطابق با استانداردهای جهانی ارائه داده است که توانایی رقابت با محصولات سایر برندهای مطرح بازار را دارد. مادربردهای مجهز به چیپست H610 اینتل عموماً برای کاربرانی است که کارهای سنگین انجام نمی‌دهند و به‌دنبال داشتن رایانه شخصی با کم‌ترین هزینه هستند. قیمت مادربرد فاطر H610M-K DDR4 در زمان نگارش این مطلب حدود ۴.۵ میلیون تومان است؛ درحالی‌که همین مادربرد از برند ایسوس حدود ۴.۲ میلیون تومان قیمت دارد.

مادربرد فاطر برتری‌هایی درزمینه کیفیت برخی قطعات به‌کاررفته، درگاه‌های بیشتر، سوکت‌های بیشتر فن و عملکرد بهتر را با خود یدک می‌کشد که قابل‌توجه هستند. بنابراین می‌توان گفت که فاطر موفق شده است اولین مادربرد ایرانی را در حد و اندازه سایر رقبای خارجی روانه بازار کند. البته توجه داشته باشید که تمام این تست‌ها در مدت‌زمان کوتاهی انجام شده است و هنوز اطلاعاتی در مورد عملکرد درازمدت محصولات فاطر در دست نیست. درنهایت تصمیم با شماست که بین این دو مادربرد فاطر و ایسوس، یکی را برای سیستم اقتصادی خود انتخاب کنید.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مجموع نظرات ثبت شده (9 مورد)
  • hosein1993
    hosein1993 | ۴ آذر ۱۴۰۲

    کاری با مقایسه و بنچ گیری ندارم.
    از پایه و اساس مطلب مشکل داره. شما اول باید ثابت کنید این مادربرد ایرانیه! و یک کپی ساخته شده در چین نیست که به اسم و برند ایرانی می‌شود؟
    دقیقا کدام قسمت‌های این مادربورد در ایران تولید می‌شوند؟!
    و محل مونتاژ قطعات و بورد این شرکت در ایران است یا در چین؟
    در‌نهایت خواننده می‌تونه تصمیم بگیره این مادربرد ساخت ایران هست یا چین؟ و بر اساس بررسی و گارانتی و بنچمارک ها اقدام به خرید کند.
    سپاس

  • sadegh.gh
    sadegh.gh | ۱ آذر ۱۴۰۲

    به علت سابقه ذهنی منفی ای که نسبت به محصولات ایرانی هست ناخودآگاه یک مقاومت ذهنی هم برای خواننده این مطلب شکل می گیره.
    وقتی چند موضوع رو کنار هم میزاری براحتی قابل پذیرش نیست که ی شرکت ایرانی دانش و فناوری تولید چنین قطعه ای رو داشته باشه.
    مثل همه ی شرکت های دیگه که مثل قارچ بصورت ناگهانی سر از خاک بیرون میارن .
    من سایتش رو هم بررسی کردم نه عقبه و سابقه دندون گیری میشد توش پیدا کرد و نه خبری از تکنولوژی بود.
    تو بهترین حالت این ی مادربرد های کپی هست که فقط اسم و لیبلش ایرانیه.
    هیچ مزیت رقابتی و قیمتی هم با محصول مشابهش نداره.

  • علی تاجیک
    علی تاجیک | ۲۹ آبان ۱۴۰۲

    انگار یادتون رفته ارتش اعلام کرد پردازنده کونتانومی ساختیم تمام جهان مسخره کردن که از بازار آمازون خریدن یک نمونه آزمایشی آمریکایی است و ایرانم اعتراف کرد بله برای آمریکاست و اشتباه شده ، چقدر زود یادتون می‌ره

    • اج133
      اج133 | ۲۹ آبان ۱۴۰۲

      ادم ناخوداگاه یاد قاطر میوفته

    • HasanM1990 Mo
      HasanM1990 Mo | ۳۰ آبان ۱۴۰۲

      قشنگ از اسمش معلوم هست که چه ارگانی سازنده اش هست
      کلا ما ملت شعار هستیم
      از این دست تولیدات کپی هم زیاد داریم
      که جایی در بازار ندارند و فقط
      برای مانور تو اخبار و متقاعد کردن نسل قدیمی ساده به اینکه ما پیشرفته هستیم کاربرد داره
      من ادمی هستم که به تکنولوژی علاقه مند هستم و الان فکر کنم
      ۱۵ سال هست که ساینا برقی افتتاح میکنند و رانا برقی و ماشین آب سوز و ...‌

      و چند ماه تو اخبار مانور میدند و قول تولید انبوه
      خب به من نشون بده اون تولید انبوه های سابق رو ....
      این خبر فقط به درد ننه و باباهای ما میخوره که میشینند پای تلویزیون
      و نمیدونند فناوری و تکنولوژی الان کجاست ؟
      کم کم باید اسم های بزرگی مثل دیجیاتو رو هم فراموش کنم
      با این خبر ها و تیترهای سفارشی
      متاسفم واقعا ...

      • نیما جلالی
        نیما جلالی | ۳۰ آبان ۱۴۰۲

        دوست عزیز این مطلب همون‌طور که از اسمش مشخصه بررسیه و بدون توجه به اسم و رسم برند به تمام نقاط قوت و ضعف محصول پرداخته می‌‌شه. تیتر و محتوای مطلب هم کاملاً توسط دیجیاتو تنظیم شده و ارتباطی با برند مورد بررسی نداره.
        فاطر هم یه برند تولیدکننده‌‌‌ست مثل بقیه برندهای داخل این حوزه و قرار نیست ازش جانب‌‌داری بشه یا تخریبش کنیم؛ بلکه همون‌‌طور که هست بهش نگاه می‌کنیم و تجربه‌مون رو به مخاظب انتقال می‌دیم.
        اگر هم چنان که اشاره کردید و چنین حسی در شما ایجاد شده، من از شما شخصاً معذرت می‌‌خوام و امیدوارم که با مطالعه مجدد مطلب ببینید که نه محتوای سفارشی داخل مطلب آورده شده و نه جانب‌داری از فاطر انجام شده. هر مزیت یا مشکلی که این دو مادربرد نسبت به هم داشتن رو داخل بررسی آوردیم و همگی مستند هستن.
        باز هم از این‌‌‌که نظرتون رو به‌اشتراک گذاشتید سپاسگزارم.

  • expert_developer
    expert_developer | ۲۸ آبان ۱۴۰۲

    خیلی خوبه البته به شرطی که باعث ایجاد مانع در واردات مادربورد از برندهای مطرح خارجی نشه.
    آیا بررسی شده که ادعای تولید داخل بودنش واقعا درسته یا بازهم با یک محصول چینی با برند ایرانی طرف هستیم؟ با توجه به تحریم‌ها، چیپ H610 اینتل (و احتمالا برخی قطعات دیگه که شامل تحریم می‌شوند) رو چطور خریداری کردند؟

    • نیما جلالی
      نیما جلالی | ۲۹ آبان ۱۴۰۲

      اطلاعات دقیقی در مورد این‌که این مادربرد ساخت چین باشه وجود نداره؛ اما یکی از مادربردهای شرکت چینی Colorful دقیقاً طراحی مشابه با این محصول رو داره. حالا مشخص نیست که کالرفول از این طراحی مشابه استفاده کرده یا فاطر. شایدم از یه طراحی آماده استفاده شده توی هر دو. درنهایت نمی‌‌‌شه نتیجه دقیقی از این اتفاق گرفت.

  • Mohammad Sadegh Manafi
    Mohammad Sadegh Manafi | ۲۸ آبان ۱۴۰۲

    ببینیم تو ادامه چطوری ظاهر میشه دمش گرم ولی

مطالب پیشنهادی