
مایکروسافت 50 ساله شد؛ نگاهی به نیم قرن فعالیت غول فناوری
مایکروسافت در 4 آوریل 1975 توسط دو دوست به نامهای «بیل گیتس» و «پل آلن» تاسیس شد و اکنون از غولهای فناوری جهان است.

امروز پنجاه سال از زمان تاسیس مایکروسافت میگذرد. این شرکت که اکنون یکی از غولهای فناوری است در 4 آوریل 1975 توسط دو دوست به نامهای «بیل گیتس» و «پل آلن»، بنیانگذاری شد. در ادامه این مطلب فعالیت 50 ساله این شرکت را بهطور خلاصه مرور میکنیم.
چکیدهای از نیم قرن فعالیت مایکروسافت
مایکروسافت در سال 1980 با IBM قرارداد همکاری بست تا نرمافزار سیستم آن را توسعه دهد. نتیجه این همکاری، سیستمعامل MS-DOS بود که در دهه 80 میلادی به استاندارد اصلی کامپیوترهای سازگار با IBM تبدیل شد. این موفقیت در نهایت راه را برای توسعه اولین نسخه از ویندوز در سال 1985 هموار کرد و ایدهای را شکل داد که هدف آن داشتن یک کامپیوتر روی هر میز و در هر خانه بود.
اولین نسخه گرافیکی ویندوز که بر پایه MS-DOS اجرا میشد، بهسرعت تکامل یافت و در نهایت به سیستمعاملی قویتر تبدیل شد. نقطه عطف این مسیر، عرضه ویندوز 95 بود که باعث شد طرفداران این سیستمعامل در صفهای طولانی برای خرید نسخه فیزیکی آن منتظر بمانند. ویندوز ۹۵ بخشهای مهمی از رابط کاربری ویندوز امروزی را معرفی کرد، از جمله دسکتاپ، فایل اکسپلورر، بخش اسناد من و سطل بازیافت.

مایکروسافت در کنار توسعه ویندوز، از دهه 80 میلادی مجموعهای از برنامههای کاربردی را ایجاد کرد که بعدها به بسته آفیس تبدیل شد. این مجموعه ابتدا در سال 1989 برای مک معرفی شد و بهسرعت به ابزاری کلیدی برای کاربران ویندوز تبدیل گردید. امروزه آفیس نهتنها بر روی ویندوز، بلکه در مرورگرهای وب نیز قابل استفاده است.
موفقیت مایکروسافت با ویندوز و آفیس، به این شرکت اجازه داد تا در مسیرهای مختلفی گسترش یابد. این شرکت در سال 2001 کنسول بازی ایکس باکس را روانه بازار کرد، در سال 2008 با Azure به سمت رایانش ابری حرکت کرد و در سال 2009 نیز موتور جستجوی بینگ را معرفی نمود.
مایکروسافت طی این سالها در حوزه سختافزار نیز دست به نوآوریهایی زده است. موفقترین محصول سختافزاری این شرکت، خانواده سرفیس بوده که نخستین بار در سال 2012 همزمان با ویندوز 8 معرفی شد. سرفیس بهعنوان ویترینی برای نمایش قابلیتهای ویندوز و آفیس عمل کرده و امروزه به بستری برای آزمایش فناوریهای هوش مصنوعی مایکروسافت در رایانههای شخصی تبدیل شده است.
با ورود به دهههای آینده، مایکروسافت بیش از هر زمان دیگری به تحول مبتنی بر هوش مصنوعی چشم دوخته است. این فناوری میتواند ویندوز، آفیس، Azure و تقریباً تمام حوزههای کسبوکار این شرکت را متحول کند.
همچنین مایکروسافت پنجاهمین سالگرد خود را با برگزاری یک رویداد ویژه در مقر این شرکت در ردموند جشن میگیرد. انتظار میرود که در این رویداد، قابلیتهای جدید Copilot معرفی شود و چهرههای آشنا از گذشته و حال مایکروسافت در مورد تاریخچه و آینده این غول فناوری سخن بگویند. به همین مناسبت، بیل گیتس روز گذشته کد منبع اولین نرمافزار این شرکت، یعنی Altair BASIC را منتشر کرده بود.
برای گفتگو با کاربران ثبت نام کنید یا وارد حساب کاربری خود شوید.