ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

کابوس
سلامت

تحقیق جدید: کابوس‌های شبانه احتمال مرگ زودرس را تا سه برابر افزایش می‌دهند

طبق این تحقیق، اگر هر هفته کابوس می‌بینید، تا سه برابر بیشتر در معرض مرگ پیش از 75 سالگی قرار دارید!

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۱۲ تیر ۱۴۰۴ | ۲۱:۳۰

نتایج یک پژوهش جدید نشان می‌دهد افرادی که هر هفته با کابوس از خواب بیدار می‌شوند، در مقایسه با دیگران تا سه برابر بیشتر در معرض مرگ پیش از 75 سالگی قرار دارند.

تحقیق جدید توسط تیمی از محققان در آمریکا انجام شده و در آن داده‌های چهار مطالعه بلندمدت روی بیش از 4000 نفر بین 26 تا 74 سال بررسی شده است. شرکت‌کنندگان میزان کابوس‌های شبانه خود را گزارش کرده‌اند و سپس در بازه‌ای 18 ساله، آمار مرگ‌ومیر آن‌ها ثبت شده است. در این مدت، 227 نفر به‌صورت زودرس جان خود را از دست دادند.

حتی پس از درنظر گرفتن عواملی مثل سن، جنسیت، سلامت روان، مصرف سیگار و وزن، نتایج نشان داده افرادی که هفته‌ای یک‌بار یا بیشتر کابوس می‌بینند، همچنان حدود سه برابر بیشتر از دیگران در معرض مرگ زودرس هستند.

تاثیر کابوس بر ساعت زیستی بدن

محققان در ادامه به بررسی «ساعت‌های زیستی» یا همان علائم شیمیایی روی DNA پرداختند که سن بیولوژیکی بدن را نشان می‌دهد. نتایج ارائه شده از سوی سه مدل مختلف (شامل DunedinPACE ،GrimAge و PhenoAge) نشان داده افرادی که بیشتر کابوس می‌بینند، از نظر بیولوژیکی پیرتر از سن شناسنامه‌ای خود هستند.

محققان می‌گویند حدود 39 درصد از ارتباط بین کابوس‌ها و مرگ زودرس را می‌توان با پیری سریع‌تر سلول‌ها توضیح داد. به‌بیان‌ساده، چیزی که موجب کابوس می‌شود، همزمان بدن را نیز سریع‌تر پیر می‌کند.

کابوس‌ها معمولاً در مرحله‌ای از خواب با نام REM یا «خواب با حرکت سریع چشم» اتفاق می‌افتند؛ مرحله‌ای که در آن مغز فعال است اما بدن فلج شده. در این حالت، ترشح ناگهانی آدرنالین و کورتیزول می‌تواند به‌همان اندازه‌ای شدید باشد که هنگام بیداری ترس را تجربه می‌کنید. تکرار این شوک‌ها می‌تواند سیستم استرس بدن را در طول روز نیز فعال نگه دارد.

استرس مداوم ناشی از کابوس‌ها می‌تواند التهاب ایجاد کند، فشار خون را بالا ببرد و با فرسودن انتهای کروموزوم‌ها روند پیری را سریع کند. ازطرف‌دیگر، پریدن از خواب باعث اختلال در خواب عمیق می‌شود؛ مرحله‌ای که بدن در آن ترمیم می‌شود و ضایعات سلولی را پاک‌سازی می‌کند. این دو عامل درکنارهم، دلیل اصلی پیری سریع‌تر بدن در افراد کابوس‌زده به‌نظر می‌رسند.

درنهایت باید توجه داشت که این تحقیق، مبتنی بر گزارش‌های شخصی افراد از خواب‌های خود بوده و هنوز داوری علمی نشده است.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و بیشتر از سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی