ثبت بازخورد

لطفا میزان رضایت خود را از دیجیاتو انتخاب کنید.

واقعا راضی‌ام
اصلا راضی نیستم
چطور میتوانیم تجربه بهتری برای شما بسازیم؟

نظر شما با موفقیت ثبت شد.

از اینکه ما را در توسعه بهتر و هدفمند‌تر دیجیاتو همراهی می‌کنید
از شما سپاسگزاریم.

گربه‌های نارنجی
میان رشته ای

دانشمندان راز ژنتیکی گربه‌های نارنجی را پس از دهه‌ها کشف کردند

پژوهشگران 2 دانشگاه معتبر در تحقیق جدیدی راز ژنتیکی پشت رنگ خاص بدن گربه‌های نارنجی را به‌ویژه در نرها کشف کردند.

جواد تاجی
نوشته شده توسط جواد تاجی | ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ | ۱۲:۰۰

رنگ متمایز گربه‌های نارنجی همیشه برای دانشمندان معما بوده است. پژوهشگران 2 دانشگاه معتبر به‌تازگی راز ژنتیکی پشت رنگ خاص این گربه‌ها را به‌ویژه در نرها کشف کردند.

محققان دانشگاه کیوشو در ژاپن و دانشگاه استنفورد در آمریکا در پژوهشی مشترک دریافته‌اند گربه‌های نارنجی بخشی از کد ژنتیکی خود را ندارند که این باعث می‌شود سلول‌های مسئول رنگ پوست، چشم و خز این حیوانات رنگ روشن‌تری تولید کنند.

هرچند دانشمندان از سال‌ها پیش می‌دانستند عامل اصلی رنگ متمایز گربه‌های نارنجی، ژنتیک است اما مکان دقیق این تفاوت در کد ژنتیکی این موجودات تاکنون مشخص نشده بود. مقاله‌ای که تیم‌های تحقیقاتی کیوشو و استنفورد منتشر کرده‌اند، این راز را آشکار می‌کند.

مطالعات آنها نشان می‌دهد در سلول‌های ملانوسیت که رنگ پوست، مو و چشم گربه را تعیین می‌کنند، ژنی به نام ARHGAP36 فعالیت بیشتری دارد. مقایسه DNA گربه‌های نارنجی و غیرنارنجی نشان داد گربه‌های نارنجی بخشی از کد DNA این ژن را ندارند.

این تفاوت باعث می‌شود ژن ARHGAP36 سرکوب نشود و فعالیت آن افزایش پیدا کند؛ به‌ همین دلیل رنگدانه‌های روشن‌تری در پوست، مو و چشم گربه ایجاد می‌شود.

چرا بیشتر گربه‌های نارنجی نر هستند؟

دانشمندان از دهه‌ها قبل می‌دانستند گربه‌ها‌ی کاملاً نا‌رنجی بیشتر نر هستند و دلیل آن قرارگرفتن ژن ARHGAP36 روی کروموزوم X است. گربه‌های نر یک کروموزوم X و یک Y دارند؛ بنابراین اگر فقط یک کپی از ژن روی X حذف شود، رنگ نارنجی ظاهر می‌شود اما گربه‌های ماده 2 کروموزوم X دارند و برای داشتن رنگ نارنجی کامل، این حذف باید در هر 2 کروموزوم رخ بدهد که احتمال آن کمتر است؛ بنابراین رنگ متفاوت‌تری دارند.

پروفسور «هیرویوکی ساساکی»، ژنتیک‌دان دانشگاه کیوشو، توضیح می‌دهد:

«لکه‌های نارنجی و سیاه به این دلیل تشکیل می‌شوند که در مراحل اولیه رشد، یکی از کروموزوم‌های X در هر سلول تصادفی خاموش می‌شود. با تقسیم سلول‌ها، نواحی مختلفی با ژن‌های فعال متفاوت ایجاد می‌شود که به‌شکل لکه‌های متمایز ظاهر می‌شوند.»

درنهایت محققان اشاره کرده‌اند ژن ARHGAP36 در بخش‌های دیگری از بدن مانند مغز و غدد هورمونی نیز فعال است و نقش مهمی در رشد بدن دارد. محققان معتقدند ممکن است جهش‌های DNA در این ژن باعث تغییراتی در این قسمت‌ها شده و با برخی بیماری‌ها یا خصوصیات رفتاری مرتبط باشد.

آنها امیدوارند یافته‌های این تحقیق جدید بتواند به روشن شدن این موضوع کمک کند که گربه‌های نارنجی در معرض خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها هستند یا خیر.

جواد تاجی

دوران حرفه‌ای من توی دنیای فناوری تقریبا به ۱۰ سال قبل برمی‌گرده؛ مسیری که با سخت‌افزار شروع شد، با نرم‌افزار ادامه پیدا کرد و حالا با خبرنگاری حوزه فناوری توی دیجیاتو داره ادامه پیدا می‌کنه. من جوادم و نزدیک به سه دهه از عمرم می‌گذره و علاوه بر دنیای فناوری عاشق فیلم‌و‌سینما، موسیقی کلاسیک‌راک و رئال مادریدم.

دیدگاه‌ها و نظرات خود را بنویسید
مطالب پیشنهادی